jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.527
- Поени од реакции
- 27.345
Според мене, не можеш да кажеш дека сме неспособни или не, затоа што од прв момент почнаа да се мешаат, повеќе би кажал неискусни. Прва интервенција беше уставот, кој од национален на Социјалистичка Република Македонија, не натераа да го направиме граѓански (пази го апсурдот, во социјалистичка ера имавме национален устав). Па после моравме да се откажеме од малцинствата во соседните држави. Па после неможевме да влеземе во ОН под уставно име, па ни ја залепија кованицата БЈРМ, па после промената на знамето. Во овие први 10 години на нашата независност, на некој начин имавме поголема контрола врз државата и иако трпевме притисоци како од надвор, и иако НГО-ата ровареа внатре, и иако имавме внатрешни безбедносни турболенции (Илирида 1993, Гостивар 1997), и иако имавме тешки ембарга, некако излегувавме на крај и во 2001 година покажавме дека сме спремни и за поголеми предизвици. Во многу краток период државава како нашата, без никаков проблем регрутираше 70-80К војници и полиција. Буквално имаше луѓе, доброволци кои ги враќаа. Успеаа нашите, навјеројатно преку Виктор Боут, иако под тешки ембарга, како така да донесе тенкви, хеликоптери и авиони.Izumiv da ti repliciram.
Kako sto pisav, nesposobnosta okolu vodenje drzava proizleguva od pristapot i sfakjanjata nasi okolu drzava i drzavnost. Toa sto go opisa ti e od edna strana posledica, od druga strana nas univerzalen izgovor deka sekogas drugite se krivi ama nie ne.
Значи тоа мене ми збори дека иако без многу искуство, во првите 10 години, под неверојатно тешки услови, со 45% невработеност, со тешка немаштија успеавме некако да пребродиме многу сериозни предизвици. Што се дешаваше после 2001 година, веќе не зависеше воопшто од нас. Албанците ја превземаа државата, војската ни ја укинаа и веќе УЧК стана газда во Македонија. Тоа не е дека ние тоа го дозволивме, тоа се виде во 2001, туку дека некој друг посилен ги постави УЧК за свои сатрапи.
Значи ја разбирам онаа утеха „кога ти е за све другиот крив“. Но кога ќе видиш реално, кај нас за жал е таква работата. Дури и да сме биле неспособни, според тоа што се случуваше, нашата неспособност не можеше никако да дојде до израз, затоа што све што се деси во Македонија, беше предвидено и планирано на малце повисоко ниво и без разлика каков отпор и да дадевме, тоа ќе завршеше така.
Затоа страшно ме иритира ставот „Ваков глуп и неспособен народ не заслужува држава“. Затоа и ми беше прашањето кон дотичниот како се понашаат нашите во Германија и воопшто на западот. Ете некој ми реплицира дека е ради законите, ама видовме дека законите немаат никаква врска. Се понашаме добро, дека во нашата традиција е вкоренето тоа добро понашање, дека дедовците ни се понашале цивилизирано секогаш кога ќе отишле на гурбет. Ти си Кичевчанец, кажи ми колку пекари познаваш што отишле низ светот и кажи ми кој од нив е неуспешен? Дали воопшто има неуспешни? А претежно тие не биле ниту образовани, па некои дури ниту писмени. Значи не е како што вика дотичниот дека е ради образованието (демек необразованите останувале во МК). Значи прашањето е повеќе зошто се понашаме вака во Македонија. И затоа сметам дека е тоа од некаков револт и од немоќ да се сменат работите, а не дека сме таков пакосен народ.
Тоа размислување, тој став и тој наратив е тој што е поттикнат од НГО-ата, за да полесно западот ги достигне целите кај нас (сегашната ситуација). Тој став ја шири апатијата и ни кажува дека нема што да очекуваме, пошто „сме глуп народ“. Види го погоре муабетот и ќе видиш буквално во вистинска смисла на зборот што значи корисен идиот.
Последно уредено: