Губење на семејното презиме

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е презимето причината. Туку непочитувањето на моите желби. Второ, тоа ќе биде сигурен симптом за традиционалност, што значи, во иднина можно е да лупне на маса и да каже - јас сум глава на куќа.
Позаебано е да го оставам со заеднички имот и деца, вака... со време.
Едно е да каже дека тоа не му се допаѓа, а сосема друго да се инаети.
Или ќе биде по мое, или нема да биде ;)
Хехе убав ти е болдот:)

Да видиме длаи поминува у пракса;)

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Не е презимето причината. Туку непочитувањето на моите желби. Второ, тоа ќе биде сигурен симптом за традиционалност, што значи, во иднина можно е да лупне на маса и да каже - јас сум глава на куќа.
Позаебано е да го оставам со заеднички имот и деца, вака... со време.
Едно е да каже дека тоа не му се допаѓа, а сосема друго да се инаети.
Девојче си имаш маки ти како што гледам јас, патиш од некакви трауми од детството?
И се помалку верувам дека стварно имаш долга врска, читајќи ги твоите ставови овде.
Ако не менувањето на презимето ти е еден и единствен чин којшто ќе ти гарантира дека маж ти нема никогаш да има потреба да биде “традиционален“ (што и да значи ова во твој контекст), тогаш сериозно имаш проблеми со доверба и сл. (што ме наведе да се сомневам дека немаш долга врска).
Со среќа во животот и во твоите животни endeavors, сигурен сум дека ќе ти треба. Амебите сеуште немаат мозочни клетки, така?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Искрено, ич не ми е гајле кој какво презиме ќе има, ептен сум флексибилна особено за вакви прашања. Ако сум дошла до стадиум со некого да се земам, ова во никој случај нема да дозволам да направи проблем.
Ама денешнава случка на работа ептен смешно ми дојде, па ај викам ќе споделам. Значи се одвива службено дејствие, и двете спротивни страни се присутни преку полномошници - адвокати, и двете жени, и двете со по две прилично долги презимиња. И бидејќи мораше да се прочитаат нивните имиња и секако презимиња, и тоа неколку пати, едната се изнервира дури и вика абе само името читај го :pos: Па што си ставала 500 презимиња бе сестро, аааах умрев да не се изнасмеам на глас.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.836
Поени од реакции
20.290
Искрено, ич не ми е гајле кој какво презиме ќе има, ептен сум флексибилна особено за вакви прашања. Ако сум дошла до стадиум со некого да се земам, ова во никој случај нема да дозволам да направи проблем.
Ама денешнава случка на работа ептен смешно ми дојде, па ај викам ќе споделам. Значи се одвива службено дејствие, и двете спротивни страни се присутни преку полномошници - адвокати, и двете жени, и двете со по две прилично долги презимиња. И бидејќи мораше да се прочитаат нивните имиња и секако презимиња, и тоа неколку пати, едната се изнервира дури и вика абе само името читај го :pos: Па што си ставала 500 презимиња бе сестро, аааах умрев да не се изнасмеам на глас.
Остај тоа мене на гинеколог една докторка лом ме направи како сум можела моминско да не зачувам, јас сум била предавник и ред други работи, а ја трудна со првото 9 месец пред пораѓај коа и се завртев и викам па ако гледаш така ние све предавници сме си уште од пра пра пра баба ми, а тебе гледам орден ти имаат закачено за зачуваните 2 презимиња... хаос.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.100
Поени од реакции
9.430
Само да знаат жените кои се со две презимиња дека нивните деца еднаш барем во животот ке ги мразат и ке имаат финансиски проблеми.

Пример еден (омраза) кај гробарот: „Абе бог да ја прости, али Костадинка Станојковска Вртипичова бара + 50 цантима на крстот. Нема да личи или поголем крст да правиме?“

Пример два (финансии) кај каменорезачот: „Абе бог да ја прости, али Костадинка Станојковска Вртипичова ти е уште пола кубок мермер. + 500 ЕУР“

Децата: “Ах, мајче што ти требаше да се правиш модерна?“

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Во однос на твоето презиме, не треба да имаш проблеми од партнерот доколку сакаш да го задржиш. Ако ти си се презиваш Курова и сакаш да си останеш Курова, сопругот не треба да ти прави проблеми. Во тој случај цитираното е целосно точно.
Но, ти на широко овде имаш објаснето дека студираш психологија. Како психолог сигурно си свесна дека родителот(или барем добриот родител) во преден план треба да ги стави интересите на детето и да размислува за исправноста на секоја одлука која зависи лично од него, во тој период додека детето нема моќ да одлучи за себе. Ти сакаш твоето дете да се вика, на пример, Анабела Курова-Бескичмењакова. Да ги носи твоето и презимето на твојот сопруг. Твоето его да биде задоволено и таа рамноправност да ја оствариш(товариш) на негов грб. Добро знаеш во какво општество живееш. Свесна си за тоа дека цената која ќе ја платиш за твојата рамноправност ќе биде измерена во ќотекот и иссмевањето кои сиротата Анабела Курова-Бескичмењакова ќе ги срка поради егзотичната одлука на нејзината Мајка Амазонка.
Ако искрено вака размислуваш, а не брчиш само колку да мрчиш, тогаш ти си катастрофален пример за иден родител. За вистинскиот родител е битно неговото дете да прерасне во личност, независно од кодот за идентификација. А ако таквиот код е наложен од закоравени традиции и обичајни правила...тогаш на вистинскиот родител тоа не му е пречка во процесот на импринтирање вредности кај детето.

Настрана муабетов горе, искрено ме интересира од кој животински вид или подвид би бил твојов иден сопруг кој ќе прифати вакви драконски услови?
А?
Од....мекотели?

B

Black Guard

Гостин
PurplePuma напиша:
Нападот е најдобра одбрана.​

Штета егоизмот те преовладал.

Дарк сајд оф д форс.

Девојче си имаш маки ти како што гледам јас, патиш од некакви трауми од детството?
И се помалку верувам дека стварно имаш долга врска, читајќи ги твоите ставови овде.
Ако не менувањето на презимето ти е еден и единствен чин којшто ќе ти гарантира дека маж ти нема никогаш да има потреба да биде “традиционален“ (што и да значи ова во твој контекст), тогаш сериозно имаш проблеми со доверба и сл. (што ме наведе да се сомневам дека немаш долга врска).
Со среќа во животот и во твоите животни endeavors, сигурен сум дека ќе ти треба. Амебите сеуште немаат мозочни клетки, така?
Немојте така за пумата јас ја сакам.:D

A

AnFem

Гостин
Не е папучар-направил добар избор но имај предвид ти си таа која дискриминираш.
На кој начин?

Гледам многумина спомнавте ремет за детето со две презимиња. Познавам многу личности со по две презимиња и никој не ги ремети, а децата си се деца, и вашето ќе биде реметено, ако не за презимето, ќе се најде за нешто друго. И не само децата, и возрасните, конкретно имате примери и на форумов, се чека нечија утка и сите ќе писнат да тролаат. Така да делот со реметот не држи вода, залажувајте си ги така жените ;)

B

Black Guard

Гостин
Па ете го неќеш неговото презиме,неќеш брак или пак не знаеш што сакаш???

A

AnFem

Гостин
Па ете го неќеш неговото презиме,неќеш брак или пак не знаеш што сакаш???
Тоа што не сакам брак и не сакам негово презиме нема никаква врска со дискриминација. Ти конкретно рече дека дискриминирам, чии права ги ускратувам?

B

Black Guard

Гостин
Правата на твојот маж нормално,а што па губиш ако промениш презиме?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.774
Поени од реакции
8.800
Во однос на твоето презиме, не треба да имаш проблеми од партнерот доколку сакаш да го задржиш. Ако ти си се презиваш Курова и сакаш да си останеш Курова, сопругот не треба да ти прави проблеми. Во тој случај цитираното е целосно точно.
Но, ти на широко овде имаш објаснето дека студираш психологија. Како психолог сигурно си свесна дека родителот(или барем добриот родител) во преден план треба да ги стави интересите на детето и да размислува за исправноста на секоја одлука која зависи лично од него, во тој период додека детето нема моќ да одлучи за себе. Ти сакаш твоето дете да се вика, на пример, Анабела Курова-Бескичмењакова. Да ги носи твоето и презимето на твојот сопруг. Твоето его да биде задоволено и таа рамноправност да ја оствариш(товариш) на негов грб. Добро знаеш во какво општество живееш. Свесна си за тоа дека цената која ќе ја платиш за твојата рамноправност ќе биде измерена во ќотекот и иссмевањето кои сиротата Анабела Курова-Бескичмењакова ќе ги срка поради егзотичната одлука на нејзината Мајка Амазонка.
Ако искрено вака размислуваш, а не брчиш само колку да мрчиш, тогаш ти си катастрофален пример за иден родител. За вистинскиот родител е битно неговото дете да прерасне во личност, независно од кодот за идентификација. А ако таквиот код е наложен од закоравени традиции и обичајни правила...тогаш на вистинскиот родител тоа не му е пречка во процесот на импринтирање вредности кај детето.

Настрана муабетов горе, искрено ме интересира од кој животински вид или подвид би бил твојов иден сопруг кој ќе прифати вакви драконски услови?
А?
Од....мекотели?
Трол си е трол, јбг.
Билдај муда на форум, изгледа, после се.... само таму можеш.
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 00:34 ---
Правата на твојот маж нормално,а што па губиш ако промениш презиме?
МОЕТО ПРЕЗИМЕ.

Прво презимето, па после да не треба неговите мамо и тато да ги викам..........................
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 00:36 ---
Можеш да веруваш, можеш да не веруваш - not my problem.
А ти си одличен доказ за болдот.... ;)

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Можеш да веруваш, можеш да не веруваш - not my problem.
А ти си одличен доказ за болдот.... ;)
Ќе ти верувам кога ќе го донесеш овде на форумов да се претстави, и после самата ќе видиш за што ти зборев претходно;).

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
Е сега да речеме, начекам сопруг кој исто така, си сака продолжение на лозата (и си има право на тоа), може ќе остриме копја некое време, ама најинтересно ќе биде ако имаме близнаци, па едниот Трпевски, едниот Стојановски.....
те цитирам бидејќи сакам твое мислење ...

ако и мажот и жената имаат различни презимиња, тогаш како ќе стои на влезната врата (и на поштенското сандаче) ... фамилија Трпески или фамилија Трпески, Петрески и Стојановски (мажот, жената, детето) или ...? која ќе е твојата фамилија во која ќе си со мажот?
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 11:09 ---
Најарно како во Исланд, нема фамилијарни презимиња и тоа е тоа...пример Еидур Гудјонсен (еден фудбалер-киборг) кога би имал син не би се презивал Гудјонсен туку презимето се изведува од неговото име и наставката -сон (син), пример Томас Еидурсон а кога би имал ќерка се става -дотир(ќерка) пр. Гудрун Еидурсдотир, внуците негови ќе се презиваат Томасон/Томасдотир итн. претежно преку машка линија а поретко и преку женска...

Или како кај индијанците само лични имиња према животињи и природни појави...:icon_lol:
ова не и одговара на PurplePuma :icon_lol:
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 11:24 ---
Што значи презимето? Нечија припадност, припадност на некоја фамилија...
а која фамилија ќе сте во бракот со различни презимиња ...

Kajgana Shop

На врв Bottom