Грчки шпион го предал Даме Груев и неговата чета !??

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.413
Извор:
Fighting the Turk in the Balkans: an American's adventures with the Macedonian Revolutionists by Arthur Douglas Howden Smith (1908).

Иако среќаваме доста тенденциозни и аматерски согледувања од страна на овој неупатен американски авантурист, добиваме нова насока за уште едно предавство во кое се вмешани Грците.

Грчкиот овчар му дал на Дамета козјо млеко и "syrenee" - сирење, при што ги оставил да заспијат, потоа се искраднал и оттрчал до Турците и ги предал Македонците со Груева.

И тоа не е се', кога станува збор за грчките предавства:
Македонски Марш!
"The mouth of a Greek dog, child of the devil, as are all Greeks"
Значи повторно Грк им дошепнал на Турците дека во селото се криела македонската чета, за потоа селаните да бидат масакрирани.

1. Гоце Делчев - предаден од Грк
2. Даме Груев - предаден од Грк
3. Спасе Аризонов сосе целото село - предадени од Грк
Уште колку пати треба да ни се повтори приказнава за да извлечеме поука од неа?
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
А од кај ти е текстов, бугарски да не е, бидејќи пишува "Груев, шеф на бугарите...."
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.413
Ти го дадов изворот, американски авантурист, што во превод значи глупав американец кој барал некое доживување за да си напише книга.

Човеков не бил ниту етнологист ниту лингвист ниту социолог, а ниту во една прилика ниту еден Македонец не му рекол - дека е Бугарин и дека зборува бугарски, меѓутоа си дозволил да извлекува заклучоци од својата игнорантност, така на пример вели:

Shortly after reaching Sofia, I started out to find the Revolutionary Committee, which has the direction of the insurrection in Macedonia. Now, I had had some experience in tracking down South American juntas in New York, but still, I was somewhat uncertain as to how to go about a search for revolutionists in a strange city. It turned out to be absurdly simple, though. An hour or two proved that it was useless for me, ignorant of the language, to play my hand alone, and I appealed to the commissionaire of my hotel, a wonderful Austrian, named Carl, who spoke six tongues and could understand as many more.
Самиот признава дека тотален ИГНОРАНТ во врска со јазикот, па се повикувал на она што му го кажал хотелскиот рецепционер - Австриец, кој наводно зборел 6 јазици. :) Смешки.

Читај понатаму:
The outsider who visits the Balkans, and tries to gain an unprejudiced viewpoint, from which to gaze over the situation, cannot help feeling influenced by Bulgaria's position. Bulgaria's claim on Macedonia is based chiefly on the ground of population. "Give us the Bulgarians," is the demand of Sofia. "Let the Greeks have the Greeks and the Serbs have the Serbs."

That is all very well, but how are you going to decide exactly who are Greeks, or Serbs, or Bulgars? While in this chapter I have spoken of broad geographical lines, there is no doubt in my mind that a strict division of the land on such principles would visit much hardship upon thousands of peasants. The hopeless tangle of races baffles one at every turn. For there are Greeks in the Bulgarian area, and Bulgars in the Greek area, and both are scattered through Old Servia.
Тој патувал во друштво со Врховистите, меѓутоа не ми е намерата сега повторно да се занимаваме со бугарските пропаганди, туку во однос на информацијата која ја дава за Даме Груев.
 

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
110
За Даме незнам, ама велиш Гоце предаен од Грк.

За смртта на Гоце има само еден кривец, владата во Софија и никој друг, т.е. Бугарија.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
10.956
Поени од реакции
2.803
Па кој друг ако не Грк или Бугарин?
Сигурно Геро не бил жив во тоа време.....:pos2:
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.024
Поени од реакции
963
Туѓа пропаганда е дека Македонците си се предавале самите еден со друг. Во Македонците нема повеќе % предавници отколку во другите народи. А и оние наводни “Македонци“ што извршиле предавство и онака не се чувствувале како Македонци (туку како Бугари, Грци...), така што тој % на предавници е уште помал...
 
Член од
27 мај 2008
Мислења
1.014
Поени од реакции
25
грк бугарин исто ти се фаќа
пола од нив се одродени македонци ама така ги пишале со право
овие нашите кодошеле
овие другите убивале на милион начини
најголемата трагедија денес ја доживуваме
и наредниов период
замислете младите сега децата
нив како им е
со што заслужија го заслужија ова што ни се случва

не сејте мадро
чукнете се малку
се ќе напрат само народот да не излези да протестира
ако излези тоа крајно ќе биди :helou:
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.024
Поени од реакции
963
Кога Македонците се обидувале да создадат држава, нашите соседи веќе имале по 30-50-70 -тина год. “државнички стаж“. Тоа значи дека нивните агентури тајно и јавно работеле на својата агенда. Кога виделе дека може да ни успее да создадеме држава, тогаш од петни жили запнале тоа да го оневозможат. Затоа имаме убиства на сите видни револуционери и убивање и компромитирање на поголемиот дел на интелектуалците, односно сите оние кои во иднина би можеле да застанат на чело на Македонската држава.
И Илинденското востание е пребрзо подигнато од истите побуди : за да пропадне (недоволно подготвено) и за да не може повторно за брзо да се консолидира. За да се спречи и најмалата евентуална консолидација на македонската нација ни ги “направија“ и Балканските Војни, со кои за подолго македонското прашање беше “решено“ во нивна корист.
Истото нешто ни го прават и сега. Со некои термини (7-ми Декември и сл.) односно “сега му е мајката“ : брзајте да го смените името оти ако не ве примат во НАТО и ЕУ тешко вас! Не не примија во НАТО и што се случи? Ништо. Сега не “плашат“ со 7-ми Декември, како кој знае што да ќе се случи.
Само една работа да се знае. Ако се избрза и се промени името за некоја магличава “среќна иднина“ (можете да замислите за кого е среќна), ќе ни се повтори пак Илинден 1903 год.
И уште нешто. Ова што во овие 18 год. ни го прават соседите, во воената наука се вика “Специјална Војна“ (проверете ги нејзините методи и ќе видите дека истото ни се случува нам, онака како што е во книгите). А многу личности од нашиот современ политички и интелектуален живот завршија исто така убиени во мистериозни околности (или избламирани) како и првите револуционери и интелектуалци од почетокот на 20 век
 
Член од
25 јули 2017
Мислења
28
Поени од реакции
18

в
А од кај ти е текстов, бугарски да не е, бидејќи пишува "Груев, шеф на бугарите...."
Па кој друг ако не Грк или Бугарин?
Сигурно Геро не бил жив во тоа време.....:pos2:


Извор:
Fighting the Turk in the Balkans: an American's adventures with the Macedonian Revolutionists by Arthur Douglas Howden Smith (1908).

Иако среќаваме доста тенденциозни и аматерски согледувања од страна на овој неупатен американски авантурист, добиваме нова насока за уште едно предавство во кое се вмешани Грците.

Грчкиот овчар му дал на Дамета козјо млеко и "syrenee" - сирење, при што ги оставил да заспијат, потоа се искраднал и оттрчал до Турците и ги предал Македонците со Груева.

И тоа не е се', кога станува збор за грчките предавства:
Македонски Марш!
"The mouth of a Greek dog, child of the devil, as are all Greeks"
Значи повторно Грк им дошепнал на Турците дека во селото се криела македонската чета, за потоа селаните да бидат масакрирани.

1. Гоце Делчев - предаден од Грк
2. Даме Груев - предаден од Грк
3. Спасе Аризонов сосе целото село - предадени од Грк
Уште колку пати треба да ни се повтори приказнава за да извлечеме поука од неа?
[DOUBLEPOST=1545631964][/DOUBLEPOST]Во Русиново точно се знае кој го предаде Даме, тоа е наш Македонец. Ниту еден народ немал повеќе предавници од македонскиот
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.024
Поени од реакции
963
[DOUBLEPOST=1545631964][/DOUBLEPOST]Во Русиново точно се знае кој го предаде Даме, тоа е наш Македонец. Ниту еден народ немал повеќе предавници од македонскиот
Во секој народ има предавници и поткупливи луѓе. Решавачко е - колку самата држава е способна или се труди да ги санкционира таквите луѓе и таквите појави. И во Америка ловеа руски и израелски шпиони, а не пак во една сиромашна и мала Македонија. А во почетокот на 20 век пак и сме немале држава што ќе ги штити и спроведува нашите интереси.
Денес е уште полошо.
 
Член од
25 јули 2017
Мислења
28
Поени од реакции
18
А од кај ти е текстов, бугарски да не е, бидејќи пишува "Груев, шеф на бугарите...."
[DOUBLEPOST=1545896940][/DOUBLEPOST]
За Даме незнам, ама велиш Гоце предаен од Грк.

За смртта на Гоце има само еден кривец, владата во Софија и никој друг, т.е. Бугарија.
во Русиново сите знаат кој го предаде Даме. . Турците јасно знаеле кого го бркаат. Цел гарнозон од Пехќево дојде да се бори. Опколени од сите страни, ја уништија документацијата и су зачуваа метак за себе
 
На врв Bottom