Грбовите на Македонија - Македонска Хералдика!

Член од
4 јануари 2021
Мислења
2
Поени од реакции
0
Прочитах тему од почетка до краја, углавном г. Јоновски пише смислене ствари. Касније сам схватио да се човек бави хералдиком.

Надам се да ми нећете замерити што пишем српски, не знам другачије, али мислим да је и тако довољно разумљиво...

Питање за Вас г. Јоновски: Ви сте обрадили Жефаровића и његове радове са грбовима. То да је он обрађивао старије грбовнике нема сумње. Мени се међутим поставља једно друго питање, за које нисам видео да је ико узимао у обзир. А то је, ко је први цртао грбове словенским земљама и са којим циљем? У једном од тих грбовника сам нашао да је некаква Русија (претпостављам да је у питању западна рус што је данашња Белорусија и део Украјина) има накагвог лава на плаво-белом штиту. ОДмах да кажем да никад никаква држава није имала такве симболе, па се поставља питање какав је то грб.

Испоставило се касније, да је Рим, тј римокатоличка црква преко неких калуђерских редова, земљама са нестабилним политчким приликама додељивала грбове сама, а да владајућа елита те земље/краја није била ни свесна тога. Имам утисак да се у случају Србије случајно потрефило да је био период некаквог функционисања државе те су фиксирали крст са оцилима. Да у том периоду Србија није била функционална, просто сам убеђен, да би там стојао ако не лав онда тако нека комбинација симболов која је била јасна само творцима илирског грбовника.

Дакле, ја лично сматрам да ни Бугарски ни Македонски лав нису ни аутентични симболи и да су наметнути са стране у циљу сповођења одређене идеологије (римокатоличка црква до Софије и Солуна).
 

jonovski

Хералд
Член од
24 јуни 2009
Мислења
127
Поени од реакции
150
Хералдиката како феномен се јавува во западна Европа, од каде се прошрува во централна Европа над Дунав. Во грбовниците, покрај реални грбови се додавани и други, како припишани грбови (на луѓе кои никако не можеле да имаат грбови, како 3 маги од времето на Исус, како и 9 достоинственице (Александар МАкедонски, Кралот Артур), како и фантастични грбови за земји кои не спаѓаат во ареалот на Европската хералдика, межу кои спаѓаат и грбовите на Балканските земји.

Македонскиот грб со лав е цврсто сврзан во латинската (вклучително Француската и Англиската) традиција, каде грбот атрибуиран на Алкесандар Велики е со лав, најчесто златен на црвен штит и обратно. Лавот може да биде со копје, хелебарда или да седи на трон.

Но ми се чини вашето прашање е конкретно околу словенските земји во целост, во една книга?
 
Член од
4 јануари 2021
Мислења
2
Поени од реакции
0
Хвала г- Јоновски, потврдили сте оно што сам успео да закључим читањем разних извора.

Нисам баш разумео о каквој књизи говорите?

Ако причамо о словенским земљама на Блакану (заједнички предак), могу да грешим, Ви ме исправите, у то прастаро, античко време и нисмо имали никакве ознаке јер смо се највише бави домаћинством а велике организације у градове-државе су више везане за Грке. Али ни та култура није родила хералдичке симболе.

Двоглавог орла на блакан нам доносе Булгари, тјурски народ са Волге, и тек касније у Ромејском царству бива прихваћен прво као државни симбол а онда га и Константинопољска патријаршија прихвата као свој симбол дајући главама орла земљску и небеску конотацију.
Интересантно да се двоглави орао није задржао код савремених Бугара који ето, баштине име од првобитног народа и многе особине, а прихватили су у суштини лава који је савршено туђ и никад није био коришћен као држави симбол.

Македонија данас има грб који баштини из комунистичког периода, што можда са једне стране и има смисла јер се први пут појављује као мање више независна политичка творевина управо у том периоду. Са друге стране, тај простор (Македоније) баштини много тога, у том смисли и зеједничку ромејску историју. Опет, релативно млада држава, нема терет прошлих времена и може прилично стваралачки да приступи ка креирању својих симбола.

Мени се рецимо, Ваши симболи у грбу г. Јоновски, јако допадају, читао сам како су настајали. А Ваш плаво бели брабанатски крст на црвено белој тракастој подлози ја видим као озбиљног кандидата за државну заставу Македоније.
Прво, садржи три основне пансловенске боје: црвену, белу и плаву. Друго, крст се јавно асоцира са православљем што јесте македноска битна карактеристика. Треће, такође важно, што би таква заставе (знаме) била врло оригинална и врло препознатиљива.

Постојећа застава је за ових 30ак година постојања прилично постала "бренд", али обзиром на њену изразито агресивну тј милитарну поруку, и ја такву заставу видим као заставу рецимо војске Мкаедоније, у баш таквом, неизмењеном виду. И заиста ово зракасто сунце неодољиво подсећа на Јапанску ратну заставу.

У међуврмену сам разрадио скицу грба који ми се чини да би могао да буде грб Македоније. Да ли Вам је интересатно да га овде окачим?
 
Член од
25 декември 2018
Мислења
12
Поени од реакции
3
Да не ја има некој случајно книгата "Грбовите на Македонија" од Александар Матковски во ПДФ формат? Би бил доста благодарен доколку некој ја прикачи
 

Kajgana Shop

На врв Bottom