Градинки

Дали е добро детето да оди во градинка?

• Да, зошто да не.

Гласови: 130 90,9%
  • Не, никако.

Гласови: 13 9,1%

• Вкупно гласачи
    143
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
Imav ne bas dobri spomeni vo gradinka. Samo jadenjeto da bese podobro super ke bese sve. Maltene sekoj sen imavme mandzi osven vo vtornik - pire so kjoftinja. Edvaj cekav sabota i nedela doma da jadam kajgana so slanina. Drugoto bese super druzenje, tepanje, prvi drugarcinja (so nekoi od niv sum i den denes).

E sega moeto dete dali bi go pratil vo gradinka? Sigurno! Taka ke se nauci uste od mali noze na zivot vo skolo.

tiffany

Тифаниум
Член од
20 мај 2007
Мислења
742
Поени од реакции
13
Да да да,зарем да го оставам дома да дреме со баби пу пу пу не дај боже,после да се чуди кога ќе види дете надвор.Братучед ми израсна со баби дома,гледаше шпански серии и кога ќе му дојдеа деца на роденден се буташе во некој ќош или ќе се залепеше за мене,срамота ејјј.Фала богу почна во школо и се се среди..Нормално дека ќе го пратам во градинка со нормални учителки,ќе помине пола ден со нив,само кој знае каква храна ќе јаде таму,тоа е проблем.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Дали сметате дека детето е подобро да оди во градинка, да се дружи со дечиња или да се плати жена да ги чува, или да ги чува бабата?
Кои се предностите на градинките? Знаеме дека има градинки каде воспитувачките не им обрнуваат внимание на децата, некое паднало се искршило од плачење, а тие седат и пијат кафе. Вошки фаќаат децата сите, има градинки во кои не е чисто и слично.

Вашиот став околу градинките?
Од аспект на социјализација и улогата на градинката во тој процес, мислам дека е добро детето да оди во градинка, но да се избере оној период кој е најпогоден за тоа. Тоа значи да не биде многу рано, но да не биде и многу касно, затоа што може да постојат проблеми со прилагодување, приспособување на нова средина и луѓе и сл.

Но од друга страна, градинката си има и негативни карактерстики, имаше пример на запоставувани деца, оставани сами, врзувани за парно и сл. Тука и оној момент според кој градинката е место кое преставува територија за разножување на верисите и настинките, и секоја контакт на слабиот и истрошен имунитет може да биде лош и фатален за детето.

Така да родителите се оние кои треба да изберат, што е подобро за нивното дете и дефинитивно да се обидат да му го пружат подоброто.

Јас знам примери на луѓе кои имаа проблеми со стартот во основното основното образование, со приспособувањето во новата средина и глобално со социјализацијата, тоа најчесто беше проблем со оние деце кои немаа посетувано градинка, и прв пат се сретнуваа со “лошите деца“, со “изнервираните наставнички“ со “гужвата хаосот“ и сл.

word

Експресија...
Член од
2 октомври 2007
Мислења
298
Поени од реакции
3
Дали сметате дека детето е подобро да оди во градинка, да се дружи со дечиња или да се плати жена да ги чува, или да ги чува бабата?
Кои се предностите на градинките? Знаеме дека има градинки каде воспитувачките не им обрнуваат внимание на децата, некое паднало се искршило од плачење, а тие седат и пијат кафе. Вошки фаќаат децата сите, има градинки во кои не е чисто и слично.

Вашиот став околу градинките?
Вашиот став околу сите градинки?....

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Ayy, па попрво на ѓавол би си го дала детето, отколку на нашиве таканаречени “воспитувачки“.
Каков е тој термин “воспитувачки“? Ги воспитуваат децата да кубат за коса, да маваат шамари ако на некој не му се спие/јаде, и да си лечат комплекси на мали деца? Некој да се солидаризира да ми каже?
Е, неее...:nenene:

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
За другите градинки не можам да судам, но таму каде што поминав 2 години... можам да речам дека беше супер. Уште имам некои спомени, уште имам другари/ки од таму, супер си стојам со воспитувачките... супер.

Што порано детето се праќа да се социјализира тоа поубаво, друго ... гледам се жалите за карактерот на воспитувачките, но тоа не значи дека сите се исти. Тврдам има прекрасни воспитувачки, вие тврдите дека има катастрофални. Чаре?

-Добро одберете и размислете каде го праќате детето, сепак на вас е одлуката, не ве тераат со сила да го запишувате детето во одредена градинка.

Едит, сега се сетив на еден интересен пример.

Другар од основно(луд е дечкото), мајка му е/беше воспитувачка... многу пцуе. Градинката во која предаваше, се соочи со чуден феномен 5/6 годишници кои пцујат... причина? :)

Прашајте ја мајката. :)

Член од
11 јуни 2007
Мислења
106
Поени од реакции
1
Јас сум за градинка дефинитивно...не знам што е толку лоша храната во градинките. Па како за сите деца, така и за моето. Е не, ќе седи дома со бабите и кога ќе го пуштиш меѓу луѓе да ти се пика под сукња. Нееее:nenene:, тоа нема шанси. И освен тоа да ги знае на памет главните ликови од сите шпански серии и да ги крева рачињата кога ќе слушне Цеца од некоја страна??? Нема теорија:nenene:.Тоа може да научи од дружбата со бабите, друго ништо...Затоа постојат градинки и воспитувачки, е сега некој можеби има лошо искуство со нив, но не се сите такви.

5ko

Член од
20 октомври 2007
Мислења
122
Поени од реакции
3
Јас сум дефинитивно за градинка таму сфаќа дека не е единствено на светот се социјализира расте со свои врсници па дури и негативните работи во нашите градинки може позитивно да делуваат стануваат самостални, некои прележани болести може да значат и зголемен имунитет, само ми пречи што кај нас нема или не сум слушнал дека има градинки што работат втора смена па дури и ноќна затоа што верувам дека на многумина од нас понекогаш тоа им е неопходно. Темпото на живот тоа го налага.

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
Поминав 2-3 години во градинка и супер ми беше. Мислам дека секое дете би требало да оди во градинка. Пред се` за да се социјализира: да има соодветно друштво на негова возраст и да почне да се вклопува во таква средина. Ме чувале баба ми и дедо ми, секако дека ме пазеле многу поубаво отколку во градинка ама друго е двајца 60-годишни луѓе а друго се мои врсници со кои многу подобро "ми иде муабетот" :pos:
Е сега за храната не се сеќавам како беше и дали ми беше вкусно... Ајде ваљда како добра страна можеме да го гледаме тоа што таму детето не го тинтраат многу како дома. Не го тераат многу со сила да јаде, ама и кога детето гледа како другите деца јадат почнува и тоа самото да јаде. (Барем така зборат за братучед ми кој сега оди во градинка.)
Моите "воспитачки" (така ги викав :)) беа многу добри, ако добро се сеќавам не кубеа деца за коса или нешто така...
Најлошата страна на градинките според мене е тоа што се шират многу болести. Не знам колку пати сум се изразболела од грипови и слично од што родителите носат болни деца во градинка ебате. :tapp: И вошки се фаќаат плус... :Ѕ
Како и да е, многу повеќе сум за градинка отколку против. Играта на дечињата, радоста што се запознаваат нови другарчиња е незаменлива.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
6
Поени од реакции
0
jas sum bila vo gradinka najdobro e tamu kolku za razlika od doma nema red za spienje moeto dete odi vo gradinka i mislam deka za toa vospituvackite koga se dobri koga ne pa koga veke moras da go nosis se ke pogazuvas.

Член од
26 јануари 2008
Мислења
86
Поени од реакции
4
Ajde sega od eden drug aspekt:
-Celodnevniot prestoj + hrana (od 6-6) na deteto vo gradinka cini 1800 den- 30 evra mesecno
-celodneven prestoj vo privatna gradinka za 8 casa cini 9000 den-150 evra.
-cuvanjeto od bebisiterka cini vo prosek od 8000-10 000 + hrana za nea i deteto.
Vo drzavnata gradinka grupite se od 15-25 deca, se nosat bolni, se ostavaat maksimum. Znaci drzavnite se so ednakva cena i za socijalnite slucaevi i za bogatite, i za prestoj od 6 i od 12 casa.
Privatnite gradinki grupite se od 5-10 deca, bolni ne gi primaat, znaci za tie denovi mora da se angazira dopolnitelno lice doma ili roditelite da otsustvuvaat od rabota.
Ne diskutirame za ednakvi kriteriumi, za ednakvi roditeli, za ednakva cena. najlesno e da se napadne personalot koj raboti za minimalec od 8000den.

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
јас гласав НЕ прибидејќи имам лоши спомени од градинка со воспитувачките, посебно со неколку дека ми се сменија доста, се искомплексирани некои што се дерат цело време, а имаше и супер позз до нив

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ajde sega od eden drug aspekt:
-Celodnevniot prestoj + hrana (od 6-6) na deteto vo gradinka cini 1800 den- 30 evra mesecno
-celodneven prestoj vo privatna gradinka za 8 casa cini 9000 den-150 evra.
-cuvanjeto od bebisiterka cini vo prosek od 8000-10 000 + hrana za nea i deteto.
Vo drzavnata gradinka grupite se od 15-25 deca, se nosat bolni, se ostavaat maksimum. Znaci drzavnite se so ednakva cena i za socijalnite slucaevi i za bogatite, i za prestoj od 6 i od 12 casa.
Privatnite gradinki grupite se od 5-10 deca, bolni ne gi primaat, znaci za tie denovi mora da se angazira dopolnitelno lice doma ili roditelite da otsustvuvaat od rabota.
Ne diskutirame za ednakvi kriteriumi, za ednakvi roditeli, za ednakva cena. najlesno e da se napadne personalot koj raboti za minimalec od 8000den.
Не се согласувам со болдираното!Зошто?
Не е битна цената,платата,битна е љубовта спрема децата.За тоа да го работиш тоа пред се треба да имаш љубов,разбирање,нежност, тоа не секој е роден да го работи тоа.
Ако една продавачка не е задоволна со платата треба да ги мава муштериите со продукти?Да им мава заушки или клоци и да ги тегне за коса?
Децата се една многу осетлива тема,кадарот кој се нафаќа да го работи тоа треба да ги исполнува до максимум сите критериуми дали го работи за 8000 или 80000.Ако не е способна нека си седне дома има кој да ја замени!
Плус што ако се наиде на неспособна воспитувачка,а не се превземат мерки тука ги окривувам и родителите.Не доволно е обрнето внимание на моето дете-стапувам во контакт со воспитачката,и укажувам на нејзините грешки и постапки,ако не најдеме разбирање одам погоре...не сум го оставила некој да се изживљава врз моето дете затоа што нејзината плата е мала,или затоа шо имала кавга пред да тргне на работа со мажот!Треба во тој случај да ја дели приватноста и работата.Се работи за деца не за кошули шиење.
Значи мене ми се побитни децата и како некој се однесува со нив отколку да го шутнам било каде затоа што морам јас да работам и нема кој да го чува.Во такви случаи треба да се превземат мерки,а не да се премолчи„еми што да прави јадната мала и е платата„...

Член од
26 јануари 2008
Мислења
86
Поени од реакции
4
Go potvrdi tokmu toa za shto zboruvav. Jas licno sum mnogu zadovolna od gradinkite.Najlesno e da se izbere eden izoliran slucaj i da se generaliziraat rabotite.Sporeduvash prodavacka so neguvatelka, a kazuvash deka decata i shishinja ne se isto. E pa nese, za decata treba oci pet banka. Pr. Plakash 1800 den za hranata za tvoeto dete i barash exstra usluga od 6-6.Ne razmisluvash dali so 25 deca od 3-4 godinishna vozrast moze da se ponudi taa ekstra usluga. Zoshto kako roditeli ne se bunime onamu kaj shto treba, da se namali brojot na deca pa neka se zgolemi cenata.Ako ne cini sekoj ima pravo da go nosi vo privatna ili da plati zena, arno ama nigde nikoj ne ti cuva dete za 30 evra mesecno.Nashite gradinki vo momentot se socijalni ustanovi. Isto plakam jas so 10 000 plata i Manasievski ili Gruevski.Toa ti e isto kako da sporeduvash Aleksandar Palas so nekoja selska birtija.A nashite gradinki, vo momentot se taka organizirani kako selski birtii. Sekoj moze da kritikuva

Член од
23 декември 2007
Мислења
55
Поени од реакции
3
Треба да оди и родителот треба да настојува да се пусти детето од 18 месеци како најдобра возраст да може полесно да се прилагоди.
Предности има сто се дружи со др деца,се социјализира,психички се развива подобро како во група,подобро се осознава себеси,учи за себе и другите околу себе,но има и мн лоши страни пр.ако воспитачката се скарала дома со семејството па е нервозна ко кучка тој ден не очекувајте детето да ви биде весело,него денот му почнува со таа особа и таа сто ке му пружи тој ден тоа и ќе прикаже дома кога ке си дојде.А по некоја случајност ако и префрлите тешко на детето ваше,утре ќе биде потшутнато.Од лично искуство,сопругот го носи во градинка синот кога имаше само 2 год.воспитачката го пречекува со цигара во уста и мажми како шо си го дал господ (антипушач) партали ја направил и од таму во дирекција кај директорката.Директорката во 10 часот во градинка,состаноци станало лудница.И шо направи он ,ја кажа,а за само 2 недели беше нова година.Кога дојде Дедо Мраз и децата се сликаа моето нигде го немаше на слика,заскриено и така мало само нозете му се гледаа,а во групата беа само 10 деца.Е тоа ви се нашите градинки.Треба да одат децата во градинка ,ама во градинката не треба да одат ваквите воспитачки.Толку од мене

Kajgana Shop

На врв Bottom