Гласање и избори - се што треба да знаете за вашите права и одговорности во изборниот процес!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
IV. ЕВИДЕНЦИЈА НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО

1. Водење на Избирачкиот список

Член 41
(1) Избирачкиот список го води Државната изборна комисија.
(2) Избирачкиот список се води според Регистарот на државјаните во вид на регистар на избирачи со автоматска обработка на податоците на магнетен медиум.
(3) Личните податоци на граѓаните во Избирачкиот список се запишуваат на јазиците и писмата на кои се водат податоците во изворните евиденции, во согласност со закон.
(4) Во Избирачкиот список се запишуваат сите граѓани со наполнети 18 години живот кои имаат живеалиште на територијата на Република Македонија, а кои имаат важечка лична карта или патна исправа.
5) Во Избирачкиот список се запишуваат и сите државјани на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство, со живеалиште на територијата на Република Македонија и со важечка патна исправа. Овие лица се запишуваат според нивното последно живеалиште во Република Македонија пред заминувањето во странство.
(6) Во Избирачкиот список не се запишуваат граѓаните на кои со правосилна судска одлука им е одземена деловната способност
...
Член 42
(1) Државната изборна комисија врши запишување, дополнување и бришење во Избирачкиот список по службена должност врз основа на податоци од матичните книги, евиденцијата за живеалиште и за државјанството на Република Македонија, други службени евиденции и со непосредно проверување.
(2) Државната изборна комисија врши запишување, дополнување и бришење во Избирачкиот список и по барање на граѓани, а врз основа на лична карта и патна исправа.
(3) Државната изборна комисија врши бришење во Избирачкиот список на починато лице или лице кои по било кој основ го загубило избирачкото право по барање на политичка партија со доставување на податоци за починатото лице или кое по било кој основ го загубило избирачкото право, врз основа на предходна проверка во податоците од матичните книги, евиденцијата на живеалиште и за државјанство на Република Македонија, други службени евиденции и со непосредно проверување.


На јавниот увид пред 3-4 недели не бев на избирачкиот список поради тоа што личната карта и пасошот ми завршувале пред денот на изборите, така ми кажаа од подрачното одделение за правда (дали ова е доволна причина да ме избришат од избирачки список?). Се сликав за лк и ми беше кажано дека ДИК ќе ја дополнеле базата со податоците кои ќе ги земат од МВР неколку дена пред изборите. Од подрачното одделение не сакаа да ме внесат во избирачки список бидејќи лк ке ми била истечена неколку денови пред избори, а на денот кога сакав да поднесам барање мојата стара лична карта сеуште беше важечка (и важеше уште 15 дена после тоа).
Денеска проверив, ме нема повторно на избирачки список. А за изборите кои не се одржаа во јуни, бев на избирачки список. Значи во овие неколку месеци ме избришале...... Не бев ни на списокот за фантоми..... Како е можно да ме избришат? Дали погоре цитираните членови од изборниот законик се точни..... Бидејќи ако се, тогаш единствено по нечија пријава би можеле да ме избришат..... ама кој е правниот основ? Ако реално нема основ, дали можи да се поднеси тужба против ДИК, до подрачното одделение за правда бидејќи службеничката не сакаше да го проследи барањето иако имав важечка лична карта..... Дали воопшто некој би можел да одговара за оваа работа?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
18.957
Поени од реакции
14.559
IV. ЕВИДЕНЦИЈА НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО

1. Водење на Избирачкиот список

Член 41
(1) Избирачкиот список го води Државната изборна комисија.
(2) Избирачкиот список се води според Регистарот на државјаните во вид на регистар на избирачи со автоматска обработка на податоците на магнетен медиум.
(3) Личните податоци на граѓаните во Избирачкиот список се запишуваат на јазиците и писмата на кои се водат податоците во изворните евиденции, во согласност со закон.
(4) Во Избирачкиот список се запишуваат сите граѓани со наполнети 18 години живот кои имаат живеалиште на територијата на Република Македонија, а кои имаат важечка лична карта или патна исправа.
5) Во Избирачкиот список се запишуваат и сите државјани на Република Македонија кои се на привремена работа или престој во странство, со живеалиште на територијата на Република Македонија и со важечка патна исправа. Овие лица се запишуваат според нивното последно живеалиште во Република Македонија пред заминувањето во странство.
(6) Во Избирачкиот список не се запишуваат граѓаните на кои со правосилна судска одлука им е одземена деловната способност
...
Член 42
(1) Државната изборна комисија врши запишување, дополнување и бришење во Избирачкиот список по службена должност врз основа на податоци од матичните книги, евиденцијата за живеалиште и за државјанството на Република Македонија, други службени евиденции и со непосредно проверување.
(2) Државната изборна комисија врши запишување, дополнување и бришење во Избирачкиот список и по барање на граѓани, а врз основа на лична карта и патна исправа.
(3) Државната изборна комисија врши бришење во Избирачкиот список на починато лице или лице кои по било кој основ го загубило избирачкото право по барање на политичка партија со доставување на податоци за починатото лице или кое по било кој основ го загубило избирачкото право, врз основа на предходна проверка во податоците од матичните книги, евиденцијата на живеалиште и за државјанство на Република Македонија, други службени евиденции и со непосредно проверување.


На јавниот увид пред 3-4 недели не бев на избирачкиот список поради тоа што личната карта и пасошот ми завршувале пред денот на изборите, така ми кажаа од подрачното одделение за правда (дали ова е доволна причина да ме избришат од избирачки список?). Се сликав за лк и ми беше кажано дека ДИК ќе ја дополнеле базата со податоците кои ќе ги земат од МВР неколку дена пред изборите. Од подрачното одделение не сакаа да ме внесат во избирачки список бидејќи лк ке ми била истечена неколку денови пред избори, а на денот кога сакав да поднесам барање мојата стара лична карта сеуште беше важечка (и важеше уште 15 дена после тоа).
Денеска проверив, ме нема повторно на избирачки список. А за изборите кои не се одржаа во јуни, бев на избирачки список. Значи во овие неколку месеци ме избришале...... Не бев ни на списокот за фантоми..... Како е можно да ме избришат? Дали погоре цитираните членови од изборниот законик се точни..... Бидејќи ако се, тогаш единствено по нечија пријава би можеле да ме избришат..... ама кој е правниот основ? Ако реално нема основ, дали можи да се поднеси тужба против ДИК, до подрачното одделение за правда бидејќи службеничката не сакаше да го проследи барањето иако имав важечка лична карта..... Дали воопшто некој би можел да одговара за оваа работа?
мислам дека се оди компјутерски, тужи го тој што ја направил програмата
( алгоритамот), т.е. не ги предвидел овие моменти... А порано на Денот пред избори, во сабота, по експресна метода се вадеа исправи ... но се ова не и се допажаше на опозицијата, па нели дури предлагаа и СИТЕ да се избришат од Избирачки список и наново секој да се пријавува ??
 
S

silmarillion

Гостин
Во 21ви век земја територијално во Европа дебатира на тема дсли може да знае некој како гласаш и има manual видео како се гласа и со какво пенкалце.

Зборувај ми за doing business и колку сме напредни.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.935
Поени од реакции
2.910
ЗАКАНИ ,УЦЕНИ, ПОТКУП, И ПОТКУП НА ИЗБИРАЧКИТЕ ОДБОРИ Е ЛИЦЕТО НА ПРВИОТ ДЕН ОД МОЛКОТ!
http://www.ohridsky.com/2016/закани-уцени-поткуп-и-поткуп-на-избир/
Не е баш така, во ИО има 5 члена од кој барем по 1 (официјални) од СДСМ и ВМРО, плус секоја партија може да има свои членови како наблудувачи и секој што ќе виде неправилност ќе може да ја запише во записникот/дневникот, доколку не му биде дозволено на некој член да даде забелешка, тој може да ја достави до ОИК.
Сите ливчиња се носат во ОИК и можат да се вештачат подоцна и да биде утврдено дека се прецратувани и да се поништи гласањето.

Имам роднини и пријатели кој биле во ИО и што ми имаат кажувано, во тој дел речиси не можат да се прават нерегуларности, а да не бидат откриени.

Во врска со администрацијата, таму и нема што да и се закануват, самите си знаат дека доколку се смени власта има шанси да летаат од работа, ако се мисли на комуњарите, таму би можело да има притисок, јас познавам неколкумина кој веќе се продадоа (уште пред неколку месеци), кај оние закоравените комуњари не помага ништо и таму не се ни обидуваат.

Онаа со обратно превиткувањето мислам ми е смешно, не се работи на тој начин, си има друга шема на купување/плаќање
 
Член од
1 септември 2014
Мислења
625
Поени од реакции
606
Резултатите од гласањето на затворениците и болните и изнемоштени лица не може никој да ги знае, бидејќи тие избирачки ливчиња се ставаат во црвен коверт и се носат на избирачкото место каде тие лица гласаат. Нивното броење ќе започне утре по 19 часот.
 
S

silmarillion

Гостин
Зарем не постои основ за кривична за некој што дава макар и лажни податоци од избори?
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.051
Поени од реакции
11.379
Каде може да се провери колкава била излезноста во дијаспората вчера?

@kano
 
Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.377
Поени од реакции
5.293
Наводно на небањатите им била дадена инструкција да гласаат до 10 часот. Тоа е најмногу од причина да имаат време од штаб да ги тормозат тие ....
Ова не е “наводно“....
Барем на прошлите избори сите членови имаа инструкции да гласаат до некој период ( мислам дека беше 10 часот), потоа до 13 ( или 14 часот ) требаше да гласаат лицата што секој член ги напишал на список.
Потоа, од секое избирачко место, од евиденцијата кој гласал, се доставуваше информација до кол центарот што го имаше во секој штаб, во секоја населба, од каде се гледаше кој од списокот не е излезен и му се јавуваше на секој член да ги притиска “неговите“ сигурни гласачи. Дополнително се организираше и превоз, или со приватни возила на членови на кои им се плакаше гориво, или со бесплатно такси, само да се донесат лугето на гласање.
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.051
Поени од реакции
11.379
Сега ја гледав госпожата од ДИК на вести, кажа 35% излезност во половина од гласачките места во дијаспората што ги избројале. Со екстраполација може да се добие дека има 7-8 илјади излезени од 20к пријавени, или во превод 1 пратеник од дијаспората наместо 3.
 
G

Goldie

Гостин
Сега ја гледав госпожата од ДИК на вести, кажа 35% излезност во половина од гласачките места во дијаспората што ги избројале. Со екстраполација може да се добие дека има 7-8 илјади излезени од 20к пријавени, или во превод 1 пратеник од дијаспората наместо 3.
Мислам дека треба минимум 5-6к гласови за една партија за пратеничко место, така да од дијаспората најверојатно ќе нема пратеници што е одлично за почеток.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom