Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.041
Поени од реакции
7.062
Редит Македонија веројатно има помалку активни членови отколку форумов.
Мене Редит ми е најдобра насока до каде стоиме со менталитетот. На КФ мнозинството членови сме на возраст 20-40, а на Редит 10-20. Истите тие членови се деца на имбецилни родители што ја гласаат истата опција, без разлика колку ја уназадува државата. Битно се со став дека едните се подобри од другите.

Да се ориентиравме по КФ, на изборите резултатот ќе беше по 50 000 гласа за сектата сдс-дпне, а 600 000 за трета опција. Но, реалноста е обратна.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.392
Прво со цел памет помислив да ти одговорам со мултицитати на повеќе делови од напишаното, но потоа увидов дека само релативизираш и во tl-dr ѕид од текст избегнуваш да одговориш за суштината на тоа на што ти се укажа: Суштината е дека тие од Кале се криви за многу што од несреќите овде (и насекаде, ама за овде зборуваме па ваљда ќе не извинат за делумниов офтопик).
Всушност нема зошто да не те цитирам во тема за Македонија наместо за Украина, brb.

Еве овде сме на тема. И веднаш да расчистиме - ако сугерираш дека САД прават микроменаџмент на срањата што се дешаваат овде: Не, не прават микроменаџмент. Не знаат ниту ги засега кој краде дрва, кој е неспособен а лапа пари, ништо од тоа. Тие само го направиле системот каде меритократија не може да постои, и каде на површина испливуваат гомната и тие гомна 100% секогаш се нивни послушници. Кога способни луѓе родољуби би ја воделе државата, таа држава не би работела против своите интереси додека работи за интересите на газдите од кале. Процесирај го тоа без да релативизираш со долги безсуштински есеи.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.198
Поени од реакции
27.503
Румен Радев строго ја држи врската Кремљ-Софија-Скопје. И за тоа треба да бидеме благодарни, а не туку да урламе татари фашисти курци. Се менуваат времињата, а Бугарија моментално ни е поткрепа која ни е потребна против шиптaрската наезда во Македонија. Крв не предава крв.
I?
Ajde ne zapiraj tamu, kazi koja e strategijata na Bugarija da ne spasi od siptarizacija?
So perenje mozoci na edna nacija deka se bugari? Ako magicno staneme bugari preku nok toa ke gi zapre kachacite vo nivnata misija da tepaat kauri?
Dali mozebi postoi varijanta kaj sho Bugarija ke vleze vo otvoren konflikt so nejziniot NATO sojuznik, namesto da sorabotuva so niv kako sega, pa da poceka povolno vreme za federalizacija?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.392
Хмм... Како прво, таква мечкина услуга не ни е потребна. На крајот или сами ќе се избориме за нашето, или нема да не биде.

Проблемот не е во „мирољубивоста“ на Македонците, туку во тие што стојат позади тоа малцинство кое ни се качува на глава. Бугарија ни оддалеку не е противтежа на таа империја, но дури и кога би можела да помогне - таа помош не треба и не смее да биде условена со негирање на македонската нација. „Македонски Бугари“? Зарем навистина после толку време сеуште не разбравте дека блискоста меѓу двата народи може да ја продлабочите само со почит и помагање, не со негирање и пуста желба за асимилација. Толку неискористен потенцијал со векови, навистина штета.
 
Член од
23 мај 2013
Мислења
2.206
Поени од реакции
5.056
Зарем навистина после толку време сеуште не разбравте дека блискоста меѓу двата народи може да ја продлабочите само со почит и помагање, не со негирање и пуста желба за асимилација. Толку неискористен потенцијал со векови, навистина штета.
Колку они продолжуваат со тој пристап толку повеќе Македонците стануваат се поголеми србомани.

Да имаа Бугарите барем малку поразличен однос према нас Македонците и ние према нив, денеска односите на народите ќе беа како на ниво меѓу Чесите и Словаците.

Како што рече, права штета е.
 
Член од
1 мај 2021
Мислења
184
Поени од реакции
742
Ме тегнеш за јазик.

Знам дека за некои е тешко да сфатат, но Македонската држава е мртва. Моментално ова е територија без закон и ред каде што мнозинскиот православен мирољубив народ е видно опресиран од агресивно албанско муслиманско малцинство, чија цел е уништување на се што е немуслиманско и отцепување на дел од територијата на денешна Македонија која со векови припаѓала на Блгарија.

Македонските Блгари ќе бидат заштитени од својата Татковина. Блгарија никогаш нема да дозволи да Македонија биде откината од нејзе. Едно бехме, едно ште бидеме.

Борбата продолжува и Македонија пак ќе биде слободна.
Бугарија ќе не спасувала од албанизација... а у меѓувреме најголемите супер-ултра-хипер шќиптари од ковот на Села, Груби, Османи и Џафери се најгласни у нивната подршка за францускиот предлог.

Следен пат чувај си ги басниве за у друштво коа цепите ракија у тие ваши глувчешки дупки.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Мене Редит ми е најдобра насока до каде стоиме со менталитетот. На КФ мнозинството членови сме на возраст 20-40, а на Редит 10-20. Истите тие членови се деца на имбецилни родители што ја гласаат истата опција, без разлика колку ја уназадува државата. Битно се со став дека едните се подобри од другите.

Да се ориентиравме по КФ, на изборите резултатот ќе беше по 50 000 гласа за сектата сдс-дпне, а 600 000 за трета опција. Но, реалноста е обратна.
А тек па што правиме со постарите пензионерски генерации од 60 год. па нагоре кои гледаат само телевизија... мтв, сител, канал 5, тв алфа, телма, тв 24... и она што ќе го видат и чујат таму веруваат во тоа и како попчиња си гласаат на избори за Курто/Мурто мислејќи дека стварно нешто утре ќе биде подобро од денеска. Не се сите луѓе подеднакво и добро информирани, особено не оние кои гледаат само контролирани куртонски курто-муртовски системски/режимски тв канали !
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.392
Овде е темата за вакви дискусии, овде те цитирам за да не идеме во офтопик таму на Нагорно Карабах.

Во твоето избегнување на политички теми (очигледно и истражување на истите), не разбираш дека одлуката за помошта која ја добивме од Украина била донесена од друга држава под чие влијание тогаш била Украина. Само потсети се кој им помагаше на Албанците (со инструктори, платеници, и со оружје), а ако тоа не ти текнува прочитај историја кој се беше евакуиран од Арачиново заедно со Шошоните.

Да, противникот на таа држава која стои позади Албанците не беше Украина туку единствените нивни озбилни противници против кои САД денес води прокси војна во Украина.// Не треба ваљда да објаснуваме дека тоа не е Кина кои премногу се трговски зависни од САД (барем засега).


И ако во твоето незнаење сеуште сметаш дека поддршката за Русија овде е заради „инат“ на САД, охохооо колку не си во право. Тоа е заради надеж (пуста или не, сеедно) дека таа Русија може да придонесе до одјебување на САД од нивната контрола врз ОВОЈ РЕГИОН ОВДЕ. А ако не ти е јасно зошто нам како Македонци ни одговара САД да ги снема оттука - тогаш дефинитивно подобро е да продолжиш да игнорираш полтички теми... Сепак како Македонец, треба да разбереш кој ни е крвникот сега и овде. Да, Албанците се крвници кои имаат цех за плаќање - ама крвници се само затоа што поголем крвник им го држи грбот. Кога тој крвник ќе го снема, ќе видиш што ќе им се случи на слугите (кои се замерени со сите соседи, и не најневажно - замерени се со една светска велесила).
na mene znaes koga mi stana jasno deka ke ne snema? koga veke vo 2002 godina ljugeto pazarea kaj albanci kako nisto da ne se slucilo prethodno. jas od togas navamu na golemo gi bojkotiram koga i da stapnam vo makedonija (so mali isklucoci, priznavam). 90% od makedoncite me ismejuvaa za toa vo smisla zabegan sum i toa nema vrska. ima vrska i toa ogromna deka albancite ne stignaa tamu kade sto se sega zaradi amerite nego zaradi toa sto nie gi finansiravme. im frlame pari vo site tie mali biznisi koi gi imaat (sega i pogolemi) i taka zivnaa kako narod vo nasata drzava i zedni se za se povise.

taka sto ne gi obvinuvaj amerite nego tie koi na primer deneska stojat vo makedonska naselba pred albanska pilira ili pred nekoj hamza doner, plaset itn. amerikancite so nivnite politiki potpomagaat, a kolku ke bide uspesno zavisi od toa sto se slucuva na teren. da bese do amerite sega vo afganistan zenite ke nosea minici i site ke krkaa burgeri i ke slusaa zapadna muzika. no tamu ne im uspeva bidejki kako pleme se stitat afgancite. nasite ne, nikoj ne gleda podaleku. jas ti garantiram deka toa sto se slucuva kaj nas ke se slucese i bez vlijanie na amerikancite, razlikata e sto nemase da uspee tolku brzo. nie sme si krivi.
Се разбира дека има во нас дел од вината, најмногу заради небунтувањето уште кога се создаваше државата и кога почна транзицијата и „приватизацијата“. Тогаш кај нас се направи олигархија и тогаш ставме клептократија, како и многу други мали банана републики во светот. Само да не заборавиме кој ни правеше притисоци за „деЕмократски систем“ и дека се мора да се приватизира. Ним многу јасно им беше што ќе се случи, не дека им е гајле кои ќе бидат олигарсите - туку дека со таквите гомна кои испливуваат на површина во такви услови - дека со нив најлесно ќе се договорат. За да ја продадат државата.

И така бидна, се виде уште со првата влада што „мораше“ да има албански партнер. Пошто во секоја демократија има по една партија која мора да влезе во влада (се заебавам, некој ако е спор).

Америте, поточно нивните агенции, се апсолутно примарни виновници за нашите несреќи од понови датуми. Па нивни платеници и инструктори се евакуираа од Арачиново, со нивно оружје и директна подршка напаѓаа учките. Со разузнавање, со техничка подршка (сателитски слики, итн), со директно мешање и со секаква америчка помош.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.137
Поени од реакции
5.481
Се разбира дека има во нас дел од вината, најмногу заради небунтувањето уште кога се создаваше државата и кога почна транзицијата и „приватизацијата“. Тогаш кај нас се направи олигархија и тогаш ставме клептократија, како и многу други мали банана републики во светот. Само да не заборавиме кој ни правеше притисоци за „деЕмократски систем“ и дека се мора да се приватизира. Ним многу јасно им беше што ќе се случи, не дека им е гајле кои ќе бидат олигарсите - туку дека со таквите гомна кои испливуваат на површина во такви услови - дека со нив најлесно ќе се договорат. За да ја продадат државата.

И така бидна, се виде уште со првата влада што „мораше“ да има албански партнер. Пошто во секоја демократија има по една партија која мора да влезе во влада (се заебавам, некој ако е спор).

Америте, поточно нивните агенции, се апсолутно примарни виновници за нашите несреќи од понови датуми. Па нивни платеници и инструктори се евакуираа од Арачиново, со нивно оружје и директна подршка напаѓаа учките. Со разузнавање, со техничка подршка (сателитски слики, итн), со директно мешање и со секаква америчка помош.
toa drzavi kako rusija, srbija i ukraina ne mozea da ja sprecat privatizacijata na steta na zitelite, a ne pa kaj nas da se sprecese.

amerikancite vlijaat politicki, ama ne vlijaat do tolku na pazarot koga e vo prasanje sporedbata makedonci i albanci. zajaknuvanjeto na albancite vo makedonija se dolzi pred se na toa sto finansiski napreduvaa, a toa im uspea pred se so parite na makedoncite. golemite firmi site ostanaa vo race na makedonci ili preminaa vo sopstvenost na stranci, ne gi dobija na tacna albanci. napredokot im e pred se sto so mali biznisi trgnaa napred i posle 10+ godini so tie pari golem broj od niv se prefrli vo pogolemi biznisi. eden narod ne moze da stane podominanten so toa sto 40-50 ljuge ke se zbogatat na golemo (da kazeme oligarsi, togas makedoncite bi bile superiorni vo makedonija) nego mnogu pobitno e vo prosek da stanat pobogati. jacinata im doaga od toa sto za razlika od porano sega imaat 5 cifren broj na ljuge koi se uspesni so mali i sredni biznisi, toa gi krena kako narod vo makedonija bidejki pokraj niv indirektno profitira i nivnata bliska okolina.

kaj makedoncite trendot e obraten, procentualno se zgolemuva brojot na vrabotenite, se pomalku ljuge imaat uspesen biznis i so toa poloso ni odi i kako narod. makedoncite se gordeat koga nekoj ke zavrsi fakultet i ke pecali 600-1.000 mesecno, a zaboravaat deka nekoj sto drzi piljara, mobiljara, doner, slatkarnica itn. najcesto ima mesecen prihod od 1.500-10.000. so tie pari slednata generacija moze da napravi uste eden cekor napred, a tie so 600-1.000 mesecno tapkaat na mesto bidejki vishokot vo sporedba so tie so poniski plati voobicno se konzumira i ne ostanuva mnogu za investiranje.

taka sto da, amerikancite go donesoa toj "demokratski" sistem, ama na teren albancite ne preticaa pred se deka finansiski ne preticaa i tuka povise e do nas nego do amerite. deka ne e do amerite se gleda mnogu ubavo vo diasporata. kaj albancite, bez vrska dali vo germanija, avstrija, svajcarija, svedska itn. mnogu pogolem e procentot na ljugeto so sopstven biznis. ednostavno vo sporedba so makedoncite se povise fokusirani na zbogatuvanje i zaradi toa i vo prosek se pobogati. tuka vo germanija samo vo regionot vo koj ziveam poznavam nekolku albanci so godisni prihodi od nad milion. da ne zboram za ljuge so pomali biznisi koi nosat nad 200.000 godisno, takvi imas vo ogromna brojka. makedonci so milionski prihod se mnogu retki, cesto koga ke soberat pomalo "bogatstvo" ke prestanat da rabotat za da uzivaat. inace ne sakam da kazam deka e popametno da bides do tolku po parite, no toj mind set pridonesuva kako narod da bides pouspesen vo materijalniot svet^^
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.288
Поени од реакции
4.664
Зарем навистина после толку време сеуште не разбравте дека блискоста меѓу двата народи може да ја продлабочите само со почит и помагање, не со негирање и пуста желба за асимилација. Толку неискористен потенцијал со векови, навистина штета.
Screenshot_20220922_073636.jpg
 

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.258
Поени од реакции
1.899
Прегледај го приврзокот 343790


Прегледај го приврзокот 343791

Тешко со ваква младина. Овие кога ќе пораснат, ќе се борат за државата, или за ЛГБТ?

Инаку Редит најмногу ја користат дечињата во нашата држава. Кога ќе видете на што даваат upvote, а на што downvote, ќе ви стане јасно каква ни е иднината.
Ќе се борат за државата, вклучувајќи и борење за ЛГБТ. И ЛГБТ ни се дел од државата.
Јас едвај чекам да дојде таа иднина. :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.392
Не муабетот не си продолжува природно на темата туку секогаш кога ќе се соочите со тоа што е вистина и не ви се бендисува вие го форсирате муабетот на темава и од зошто го јади русија немиен се префрламе на 2001 и калето пошто единствен начин на дискутирање што ви остана од 11те години немање подфорум политика на форумов е ти не си Македонец само сме ние Македонци, пошто на никој друг начин нема да се оспори напишаното, и покрај тоа што и да сум јас клингонец не го менува фактот дека го јадат немиен. Класичен ад хоминем ако неможе да се оспори поентата оспори го соговорникот и неговиот кредибилитет, ако не е Македонец, предавник е или било што тогаш можете да се фатите за тоа и само да пцуете за да немора да ги дискутирате муабетите


Не знам како прекројување на европа одново и тектонски поместувања во силите би биле добри за Македонските национални интереси. Како распаѓање на нато за кое сме дале рака и нога да влеземе би било од било каква корист за Македонија. Да не зборуваме дека Македонија е веќе непријаелска држава за русија и секогаш ќе биде, и да бидат алфа и омега во светов тоа сигурно нема да биде од никаква корист за Македонија, може место Албанците само да ќарат други. Вие сте во чамец гумен покрај танкер и го молите бога да фатела голема бура да го потопела танкерот, оти вас толку ви пишува во главата. Класичен Македонски деструктивен квази патриотизам, море нека цркнат тие па ако треба и ние да испоцркаме. Нема тука никаква геополитика туку само огорченост која резултира со думерство. Али пак јас не треба да заборавам со кого правам муабет и колкав ти е тебе и на мешетариве капацитетот за геополитика. И не непријателот на мојот непријател не е секогаш мој пријател. Во Балканските војни Бугарите им беа на Србите и Грците непријатели ама тоа не ги направи никој од нив наши пријатели ;) али ова е веќе светлосни години вон дометите ваши за резонирање
Јас се надевам дека еден ден Македонецот ќе научи да игра малку игри наместо цел век да води инает и како да се прекрои светот ние секогаш крлач да паѓаме



Ова се работи кои ќе ги покажува само временска дистанца не си ти судијата што може ова да го процени а и никој друг овде



Ти за ова можеш буквално да држиш предавања на факултет, кога има нешто што ви е во корист на наративот се држите за него и ко папагали го повторувате а анџак ќе почнат да паѓаат села се претворате во сигмунд фројд или во комисија за мерење Македонштина :icon_lol:


Не е повлекување едноставно ми си досаден
главната одлика во вакви дискусии на сендвичарите беше тоа што можат да се фатат за нешто и да го верглаат до повраќање
ти гледам си си ја задржал
јас од друга страна гледам да водам некоја дискусија што ми е забавна и предизвик а не да се џвакам до недоглед ;)
Те замолив веќе да не се криеш позади ѕидови од текст и фоскули.

Не само што ми е под чест, туку и нема потреба да реплицирам за било што освен за ова:
Не знам како прекројување на европа одново и тектонски поместувања во силите би биле добри за Македонските национални интереси. Како распаѓање на нато за кое сме дале рака и нога да влеземе би било од било каква корист за Македонија. Да не зборуваме дека Македонија е веќе непријаелска држава за русија и секогаш ќе биде, и да бидат алфа и омега во светов тоа сигурно нема да биде од никаква корист за Македонија
Фактите во моментов, и во последните децении:
- Шќиптарите се главна divide et Impera алатка на САД, не само овде туку во целиов регион
- Македонија и Македонците се заложници во сопствената држава, гореспомнатите не само што не плаќаат даноци а цицаат државна помош и бенефити, туку и буквално Македонците за нив плаќаат режиски трошоци како електрична енергија, и се што треба за да функционираат нивните општини, училишта, буквално се
- главна (и веројатно единствена) причина зошто Шќиптарите се во можност да го прават тоа што го прават се: САД, и под нивна контрола, западот општо
- референдумот за влегување во НАТО не беше изгласан од народот (тоа е факт, без да навлегувам во релативизаците кои редовно следуваат, дека референдумот не бил само за влез во НАТО)

Тоа се фактите. Исто како што е факт дека кога ќе им падне грбот на крвниците, тогаш работите сами по себе „се решат“. . Ова е доволно објаснување без се компромитирам со подетални предвидувања за „решавањето“. Со сегашниот хендикеп кој ни е наметнат, јасно е дека не можеме како народ многу да промениме (ете Украинците се 40+ милиони, па сеедно им наметнуваат инстант самоубиство, и на државата и на нацијата).


Ех, и да се надоврзам на муабетот од темата за Украина... Ако баш Шќиптарите и другите непријатели ти се главни подржувачи, буквално заедно сте против ова што сега овде ти го напишав - тогаш кажи ми ти самиот чии интереси браниш. Пошто сигурно не се македонските интереси.
Автоматски споено мислење:

Друже, ти не знаеш што е национален интерес, појма немаш. Нити си имал, нити имаш, нити ќе имаш.
Национален интерес за тебе и екипата овде до пред неколку години беше одење на контрапротести и слични фестивали додека да избега николче во Унгарија на сигурно. Тоа е.

Ви го сменија идентитетот 2008ма со антиквизацијата и од тогаш ментално откачивте.
Жално е што објаснувате што е тоа македонец и македонштина, вие си немате никаква поврзаност со македонецот да кажеме од 70ти и 80ти до денешен ден.

Од бугарофили, до антички македонци, до русофили во рок од 10 години, ментална гимнастика си играат со вас.
Премногу флоскули, немам време за процесирање на оволку невешти напади. Кажи што конкретно сметаш дека се македонските национални интереси, и зошто се сметеш дека се подобри од тие ги наведов погоре на Еди (уште еден како тебе што не е на чисто кои се националните интереси).

До тогаш, за тебе го имам само ова:
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom