Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.481
Поени од реакции
5.981
Турците пишав дека пола Балкан го збришале, но ги исклучив од причина што не се балкански народ моментално, а и се империја.
Е сега за другиве две нации се сомневам дека повеќе исклале од албанците. Од причина што се подзаборавени нивните ѕверства во турското доба, кои се континуирани, т.е. ги има секоја седмица, месец, година, деценија, па така стигнуваат до доста сериозни бројки. Да не заборавиме дека христијаните во тоа време со до 1900-тата година немаат право да учествуваат во полицијата и да носат оружје, а од друга страна албанските паши палат, колат, бесат и се посилни и од регуларната полиција. Читнете малку за овој период има ептен многу зулуми.
Па добро, сепак турците држат географски дел од Балкан сеуште.
Ова не сум го знаел, дека наместо турците, албанците биле тие кои убивале, знам за три востанија, заклучно со илинденско каде во репресалиите учествуваат скоро исклучиво турци, вклучително турска армија која убивала навелико цивили. Освен ако во башибозукот имало албанци (имало и курди фан факт) тогаш ок, само не сум сретнал такво инфо.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.449
Поени од реакции
4.937
Албанците во случајот на македонија, се служат со т.н. меки методи односно демографија и купување имоти. Поретко се дешаваат физички напади но тоа е стихијно, пошто не верувам во можноста на албанците за координација, не ги преценувам многу.
Никој не е крив на македонците што немаат никаква национална стратегија, на власт имаат само клептократи и битанги, се однесуваат кон своите сонародници полошо од најголем душман, дали било вработување, дали бирократија, така да може да се каже дека македонците се автогеноциден народ, кованицава :D

Но треба да се има предвид дека екс-ју историјата ради мир у кучи не ги споменувала востанијата против србијанската окупација на Македонија која била ужасна, колеле стотици мажи пред масовна гробница во Тиквешија, автоматски ги прогласиле сите македонци и сите остали мањини за срби, им додале само "иќ" и жестоко го сузбивале секој обид за подобрување на ситуацијата на рајата.
Кај албанците веќе паѓа куповната моќ на имоти, почнуваат младите да купуваат по запад куќи, избегнуваат да купуваат тука, или максимум купуваат стан.
Не е како порано постарите не беа интегрирани во тамошното опшстество и секогаш беа насочени наваму.
Тоа што македонците гледаат напад во тоа купување на имоти се вика стратегија за чување на своето, затоа се бунтуваа против територијална распределба на општините, затоа што знаеа дека намерно така се планирани за да и во блиска иднина албанците тешко да *заземаат* некој град.
Територијално албанците не администруваат повеќе од 10 посто, а се повеќе од 25 посто од популацијата, не е тоа случајно.
Друг чист пример е загушувањето на Чаир.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Па добро, сепак турците држат географски дел од Балкан сеуште.
Ова не сум го знаел, дека наместо турците, албанците биле тие кои убивале, знам за три востанија, заклучно со илинденско каде во репресалиите учествуваат скоро исклучиво турци, вклучително турска армија која убивала навелико цивили. Освен ако во башибозукот имало албанци (имало и курди фан факт) тогаш ок, само не сум сретнал такво инфо.
Албанците учествуваат при гушењето на Илинденското востание. Но, не зборував за востанијата, ете и тие да ги препишеме исклучиво на турците, сепак има периоди кога пашите(дел од нив се албанци) се бунат за некои реформи кои им кратат приходи и привилегии и буквално ја земаат власта во свои раце над одредени региони. Е тука настапуваат качачките банди кои во тоа безвластие колат на велико. И тоа рачунај дека вакви безвластија се случуваат прилично фрекфентно. Исто ова се случува и во мирни времиња со пресретнувања на патишта на печалбари или убиства при пљачкања на домови, но секако во помал обем од тој во безредијата. Некој процент од албанци буквално живеат од арамилук и пљачкање со генерации.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.145
Поени од реакции
81.174
Па добро, сепак турците држат географски дел од Балкан сеуште.
Ова не сум го знаел, дека наместо турците, албанците биле тие кои убивале, знам за три востанија, заклучно со илинденско каде во репресалиите учествуваат скоро исклучиво турци, вклучително турска армија која убивала навелико цивили. Освен ако во башибозукот имало албанци (имало и курди фан факт) тогаш ок, само не сум сретнал такво инфо.
Не биле баш Албанците пер се.
Речиси сите турски зулуми тука на Балканот ги правеле исламизираните Срби, Албанци, Македонци...
Албанците во мнозинство го прифатиле Исламот, за разлика од Србите, Македонците...
Нормално е, ваљда, доста од зулумќарите да бидат Албанци. После Скендербег, они почнуваат ептен масовно да прифаќаат Ислам, или пак да бегаат во Италија (што го правеле уште пред Скендербег).
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Кај албанците веќе паѓа куповната моќ на имоти, почнуваат младите да купуваат по запад куќи, избегнуваат да купуваат тука, или максимум купуваат стан.
Не е како порано постарите не беа интегрирани во тамошното опшстество и секогаш беа насочени наваму.
Тоа што македонците гледаат напад во тоа купување на имоти се вика стратегија за чување на своето, затоа се бунтуваа против територијална распределба на општините, затоа што знаеа дека намерно така се планирани за да и во блиска иднина албанците тешко да *заземаат* некој град.
Територијално албанците не администруваат повеќе од 10 посто, а се повеќе од 25 посто од популацијата, не е тоа случајно.
Друг чист пример е загушувањето на Чаир.
Кај се 25% албанците? Колку што гледам немаат ни 200К гласа на избориве, а дел од нив се и ромски и торбешки. Сила ако се 14% албанците тука, иако не се ни толку.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.449
Поени од реакции
4.937
Јас многу повеќе ги сакам хрватите отколку албанците, србите, грците или бугарите, ама не сме на фудбалска утакмица тука, па затоа сметам дека најобјективно за темава е да се раководам од бројки. А гледано по бројки во последните 200 години албанците се на второ место со тенденција да станат први. Е сега ако одиме во Среден век, тешко би се преброиле, пошто изворите се многу поштури, затоа се ограничувам на времињата кога се релативно богати изворите.
Па цитирај масакар налик Сребреница или Олуја.
Кажи бројки, нека не се 100к, стигни барем до 1к, и ќе ти признавам 100К, може?
 
Член од
6 август 2015
Мислења
463
Поени од реакции
769
Па добро, сепак турците држат географски дел од Балкан сеуште.
Ова не сум го знаел, дека наместо турците, албанците биле тие кои убивале, знам за три востанија, заклучно со илинденско каде во репресалиите учествуваат скоро исклучиво турци, вклучително турска армија која убивала навелико цивили. Освен ако во башибозукот имало албанци (имало и курди фан факт) тогаш ок, само не сум сретнал такво инфо.
Пријателе, извини вака можеби малце дрско, али отвораш теми у подфорум "Историја" а немаш познавање од основни работи... делува за многу работи ко да немаш појма што збориш.

Многу често Албанците (башибозукот) ги правеле најголемите проблеми на овие подрачја (пљачкање, силување итн итн).

И не само тие. На пример околу Илинденското востание, едни од поважните учесници во задушување на востанието биле .... wait for it ... Македонците :) Турците за да има што побрза реакција го с'снале локалното послушно население (од Кичевско на пример).
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Па цитирај масакар налик Сребреница или Олуја.
Кажи бројки, нека не се 100к, стигни барем до 1к, и ќе ти признавам 100К, може?
Илинденско востание. Имаш и слики на другата тема.

EDIT: @puno
 

Attachments

Член од
25 март 2012
Мислења
8.449
Поени од реакции
4.937
Не биле баш Албанците пер се.
Речиси сите турски зулуми тука на Балканот ги правеле исламизираните Срби, Албанци, Македонци...
Албанците во мнозинство го прифатиле Исламот, за разлика од Србите, Македонците...
Нормално е, ваљда, доста од зулумќарите да бидат Албанци. После Скендербег, они почнуваат ептен масовно да прифаќаат Ислам, или пак да бегаат во Италија (што го правеле уште пред Скендербег).
После 17-18 век албанците почнуваат да го прифаќат исламот помасвно. Затоа што немаа своја црква, беа скинати врските со католичката црква, православните постепено се асимилираа кон српската и грчката страна, истовремено другите неалбански муслимани почнуваат да се асимилираат кон албанците.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.481
Поени од реакции
5.981
Кај албанците веќе паѓа куповната моќ на имоти, почнуваат младите да купуваат по запад куќи, избегнуваат да купуваат тука, или максимум купуваат стан.
Не е како порано постарите не беа интегрирани во тамошното опшстество и секогаш беа насочени наваму.
Тоа што македонците гледаат напад во тоа купување на имоти се вика стратегија за чување на своето, затоа се бунтуваа против територијална распределба на општините, затоа што знаеа дека намерно така се планирани за да и во блиска иднина албанците тешко да *заземаат* некој град.
Територијално албанците не администруваат повеќе од 10 посто, а се повеќе од 25 посто од популацијата, не е тоа случајно.
Друг чист пример е загушувањето на Чаир.
Важно албанците имаат каква-таква, да ја наречам стратегија во недостаток на друг поим, е сега тоа што денешно време на новите генерации не им се оди по стапките на старите тоа е очекувано, иако сеуште верувам дека албанецот прво е албанец па после Кујтим, Блерим, Шкељзим, национализмот е основна карактеристика кај албанците. Дали тоа ќе се смени со наредна генерација останува да видиме.
Нешто слични се и србите.
Автоматски споено мислење:

Албанците учествуваат при гушењето на Илинденското востание. Но, не зборував за востанијата, ете и тие да ги препишеме исклучиво на турците, сепак има периоди кога пашите(дел од нив се албанци) се бунат за некои реформи кои им кратат приходи и привилегии и буквално ја земаат власта во свои раце над одредени региони. Е тука настапуваат качачките банди кои во тоа безвластие колат на велико. И тоа рачунај дека вакви безвластија се случуваат прилично фрекфентно. Исто ова се случува и во мирни времиња со пресретнувања на патишта на печалбари или убиства при пљачкања на домови, но секако во помал обем од тој во безредијата. Некој процент од албанци буквално живеат од арамилук и пљачкање со генерации.
Мој предок е киднапиран од качачка банда во 1929, имам и негова книга за патешествијата, ако не се лажам на патот Ск-Бт неговиот Пакард бил запрен од банда. За среќа откупот бил платен и заложникот пуштен. А ова е 1929!
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.145
Поени од реакции
81.174
После 17-18 век албанците почнуваат да го прифаќат исламот помасвно. Затоа што немаа своја црква, беа скинати врските со католичката црква, православните постепено се асимилираа кон српската и грчката страна, истовремено другите неалбански муслимани почнуваат да се асимилираат кон албанците.
тоа е другиот бран
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.481
Поени од реакции
5.981
Пријателе, извини вака можеби малце дрско, али отвораш теми у подфорум "Историја" а немаш познавање од основни работи... делува за многу работи ко да немаш појма што збориш.

Многу често Албанците (башибозукот) ги правеле најголемите проблеми на овие подрачја (пљачкање, силување итн итн).

И не само тие. На пример околу Илинденското востание, едни од поважните учесници во задушување на востанието биле .... wait for it ... Македонците :) Турците за да има што побрза реакција го с'снале локалното послушно население (од Кичевско на пример).
Не делува дрско туку немање основно домашно васпитање. Затоа си ти сука, ајван на мајка и орангутан, да ми укажеш на грешките, човек учи додека е жив (Ленин)
Ете не сум знаел дека македонците биле едни од поважните учесници во задушувањето на македонското востаније (и една шака власи). Ленин бил во право...
Автоматски споено мислење:

Па цитирај масакар налик Сребреница или Олуја.
Кажи бројки, нека не се 100к, стигни барем до 1к, и ќе ти признавам 100К, може?
Сребреница каква врска има со Олуја?!
 
Член од
6 август 2015
Мислења
463
Поени од реакции
769
Не делува дрско туку немање основно домашно васпитање. Затоа си ти сука, ајван на мајка и орангутан, да ми укажеш на грешките, човек учи додека е жив (Ленин)
Можеби да, али целата тема од старт е со намера за дискредитирање и квалификации :) ко да отвориме тема "Зошто Рики Мартин е најдобар пејач ?". Не штима, нели ?

Инаку да дадам мислење на прашањето "кој е најгеноциден народ" ... СИТЕ.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom