Гатање, видовитост

Член од
5 февруари 2009
Мислења
120
Поени од реакции
93
Не знам дали е за тука ова ама, Жил Верн.
Има напишано еден куп дела, и добар дел од тие се откриени, направени години покасно. Некои од работите може да се каже дека ги инспирирал, како што најмногу од изумите доаѓаат од sci fi. Го сметаат за пророк.
Една од работите што за прв пат ја претставил на светот е подморницата И огромниот канал во средна америка за кој немало шанси на друг начин да се открие.
Негова била идејата за вестите да се кажуваат по аудио и видео наспроти дотогашното печатење весници. Тоа почнало околу 30 години покасно.
Соларните панели, и летала на соларна енергија.
Начинот на стигање до месечината, од ракетата која ја објаснува преку пукање на огромна пушка, за да се совлада земјината гравитација, до малата капсула на врвот која на крај се откачува за дечките да слетаат.
Му текнало за "атмосферско рекламирање", сега шо ги глеаме авиончињата шо влечат натписи како Сузана ќе се омажиш ли за мене?
Го измислил скајпот. Или "трансмисија на слики меѓу посебни огледала поврзани со жици".
Тејзерот, или како се викаше stun gun? Го опишува во книгата со подморницата.
Јас сепак мислам дека бил далеку од пророк. Многу бил заинтересиран за тоа што се случува во светот. Тоа време кога го објавувал делото со Немо, светските лидери работеле на слични работи како подморници, ама неговата претстава за тоа била многу подобра. Често седел со секакви групи луѓе, разговарал, прашувал, запишувал. Кога ќе споиш знаење со креативност, ќе дојдеш многу подалеку.

А за оваа тема ли е ова?
 

Waverly Raven

Valedictorian
Член од
3 мај 2013
Мислења
152
Поени од реакции
78
За мојот став кон видовитоста и сл. нема да зборувам ама ќе кажам една случка која е вистинита и многу апсурдна.
Ги знаете оние ѓупки, лажливки и сл. што шетаат по врати и бараат да ги пуштиш дома за да ти гатаат?? Епа на некој жена навистина им досадила некоја како овие и ај ја пуштила внатре... И оваа ѓупката рекла дека ќе му гата на кафе, на рака, на незнам шо ама за 100 ден и ајде ова и дала 100 ден и сега почнува да и гата и незнам шо незнам како и и рекла на жената дека детето(кое тогаш имало 6 години) ќе и умри на 17 или 18!! Од тој момент женава во таква депресија паднала шо едноставно било неопишливо... Жената ни јадела ни пиела ни се капела ништо како сосема да се исклучила од светот.
Детето и порастило 30 години моментално има мислам, има деца и сл. оваа никако да се опорави уште е како во заблуда како во транс, сеуште мисли дека еден ден ќе го загуби синот... :confused::coffee:
 
Член од
15 април 2014
Мислења
4
Поени од реакции
1
Здраво, може ли да ми кажете број од некој што гледа во Драчево? итно ми е !
 
Член од
22 јуни 2014
Мислења
70
Поени од реакции
46
Вакви чуда од луѓе има во секој град и во секое село и можеби само една стотина од сите нив ја имаат дарбата да помогнат,а др се е гола вода.Не се баш сите од бога надарени да гатаат.Пред два дена бев кај една баба каде што одат едни девојчишта што ми ја препорачаа и влегов кај неа сето икони наредено како во црква да се наоѓам и она ми вика -Дечко ти шо праве?(а ја немам дечко)-и убаво и кажав дека немам ...помина некоа секунда и ми вика -Тиа твојте другариждругарки се најлошо ти мислат и те прават мутава(немам ни другари ни другарки ,со никој не се дружам)...Не одите по вакви врати еве еднаш отидов чисто од љубопитност бидеќи прочитав и некои позитивни мислења во темава и на др форуми ,а они само мозокот ќе ви го исперат и за секоја незгода во животот ќе ве направат да мислите дека другите луѓе се криви за тоа(најчесто другари,блиски пријатели).Не си ги трошите парите за глупости и нервози после тоа туку со тиа 100-200 ден поарно отидите во црква\џамија или др храм зависи која религија сте и оставите ги таму затоа што ова се измамници!
 
Член од
28 март 2014
Мислења
77
Поени од реакции
43
Jas bev skepticna okolu takvite raboti pred mnogu vreme se dodeka ne sfativ,zaedno so lugeto okolu mene deka nenormalno pogoduvam koga gledam na kafe
 
Член од
18 ноември 2008
Мислења
50
Поени од реакции
5
Ве молам некој да ми каже дали сте слушнале за Драги од трубарево? за вадење на жива и за бројаница од дервиш и колку пари е? и какво искуство имате?
 
Член од
11 септември 2014
Мислења
1
Поени од реакции
1
Не знам дали имате слушнато за Везирка од Визбегово. Во средно со една другарка од таму идевме демек да дознаеме дали дечкото од другиот клас не сака или такви глупости.... А Везирчево ми кажа некои работи што стварно до денес ми се случуваат. Иначе гледа на тарот карти.....
Ako sakas br da mi dades ili adresa tocno kaj sto zivee :P ti blagodaram odnapred:P[DOUBLEPOST=1410461975][/DOUBLEPOST]
Слушај, има еден на форумот, Енвер се вика. Испрати му него порака, знае и да бае, а ги знае и сите бајачи и волшебници во Скопје...
prati mi link od Enver...ili broj ako sakate :)
 
Последно уредено:
Член од
24 мај 2014
Мислења
5.294
Поени од реакции
5.853
"Budućnost se ne smije znati. To je opasno i sad ću ti
objasniti zašto.

Što su suptilniji planovi kojih se dotičemo,tim naša duša mora
biti čišća.
Na suptilnim planovima vrijeme je sažeto i vidi se budućnost. Ono što nazivamo mudrošću, intuicijom, predviđanjem, velikim istinama, sve je to samo vizija suptilnih planova.
Tamo gdje se čitava vasiona sažima u jednu točku, tamo se nalazi apsolutna ljubav i potpuno poznavanje onoga što je bilo, što jest i što će biti u vasioni.
I ne samo poznavanje, nego i upravljanje.

Spoznaja - to je dodir sa suptilnim planovima, koji automatski vodi ka
upravljanju. U fizici se to zove efekt promatrača.
Ako u duši ima malo ljubavi, dodir s visokim istinama ubija.
Isto je i sa doticanjem budućnosti.
Budućnost je nemoguće predvidjeti u potpunosti.
Istina, informacija o pojedinim momentima čovjeku može biti data
odozgo, ali to je već druga tema.

Zamisli da dolaziš kod vračare i ona ti daje sliku najbliže budućnosti. Mnogo šta od onoga što ti je rekla počet će da se potvrđuje.
Ako ti je uz to ispričala i sve o tvojoj prošlosti, kao da ju je
proživjela pokraj tebe, biće ti teško sumnjaš u njena predskazanja. Dozvolimo da je njena prognoza netočna, ali da si je ti prihvatio kao apsolutnu istinu.

Znaš li što će se s tobom dogoditi nakon toga?

Ti ćeš na suptilnom planu braniti tu sliku svijeta i uništavaćeš ono što se ne poklapa s njom. Jednostavno rečeno, uništavaćeš realnu budućnost,
klanjajući se iluzornoj slici svijeta, koju smatraš realnošću.
A dalje ćeš - govorim polako - bolovati i umirati, zato što onaj tko u sebi nosi agresivnost prema budućnosti, taj budućnost jednostavno neće dobiti.

S.N.Lazarev "Čovjek budućnosti" "

Tekstot go kopirav zatoa e na srpski.
 
Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Денес ова шо ми се деси беше у п***у матер морничаво.
Се спремам за да одам на Мизар свирката и поминвам од кај баба ми дома и да си земам некој денар. Никој немаше... и после десетина минути сите идет. Со нив уше една жена. Прв пат во живот ја гледам. Влегвит ја поздравив како чоек \
Сигурно е стар постов ама заборајла да ти речит дека се процепи со струшкиов, је претера. Требело да ти речит че пишиш некаде на пржејњца за мене, че се процепиш на дијалект :)
Е друго читав шо читав и само на едно мислев, баба ти и дедо ти некако не ти го бендисале тој другар ти, и си рекле (имам забораено струшки, се мачам со сите сили овде не можа зазвуча ко ти) е тие двајца кабает, си рекле ќе ја викниме Севда, ќе и речиме она детиштено ни го расипвит нашево детиште, и да му солит памет. Ако некој ти ги зел патиките, 200% тие ти ги зеле. Слика од пријателот и однесле и го опишала, за парите што и ги дале и масло на платно ќе го нацртала ако требело.
 
Член од
23 јуни 2006
Мислења
39
Поени од реакции
9
Јас бев скептик долги годиње ама појче не сум. И кај нас едно бебе годиначе немојше да се ратиса од плачејне -- море думкај го, море чајој давај му, море гнети му цуцли со мед, со еурокрем -- не бре брате, не бива. Детено се одра од плачејне. У бре, де бре, ја викнаја од баџанако сестра му (та е бајачка, али работи како сервирка во Липа). Абе само че му пој на бебено, че му шепни нешто, чопоплука и оп! - то че си се затрај секундарно. Не знам за друго, али за заспивајне бебина е порна од чај од мајчина душица или жалфија. И не зема многу скапо, појче се исплајча нејзе да е дајш пари отколку да палиш кола и да климчиш во дежурна аптека. Сестра е пак од оваја е гатачка и гледа на топено олово. И та е саглам во струката и вака солидна особа. Сакам да речам, си постој некоја надбожна сила во баејнето и гатајнето. То шо ти и јас не ја знајме, си е друга работа.
Aj daj mi broj od gatackata so gleda na topeno olovo?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom