ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 1903 - 2007 Визионер со космополитски поглед

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248



Денеска се навршуваат 102 години од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев, кој загина на 4 мај 1903 година, кај штипското село Баница во борба со турскиот аскер. Гоце Делчев е една од највпечатливите фигури во македонското револуционерно движење. Тој прерасна во вистински револуционер со широки погледи и стана синоним за бескомпромисен, храбар и чесен борец за слобода. Роден е на 23 јануари 1872 година во Кукуш, а своето образование го продолжил во Солун. Потоа се запишал во военото училиште во Софија од каде е исклучен. Истражувал на полето на социологијата, литературата, покажувал голем интерес за историјата, психологијата и политиката. Неговата заложба била поддржана од теоретските идеи од 18 век, буржоаската револуција, париската комуна и Руската револуционерна и демократска литература. Читал работи од Маркс и Енгелс, а длабоко бил импресиониран од погледите на Писарев кои подоцна му помогнале да се формира како личност. Во 1894 година станал учител во Штип и целосно се посветил на револуционерното ВМРО. Гоце Делчев не бил само патриот и револуционер инволвиран во насочувањето на многу луѓе, туку секогаш бил и одличен визионер со космополитски поглед на светот гледајќи го светот како поле за културни натпреварувања меѓу народите . И денес е препознатлив по својата хумана порака.
 
Член од
22 март 2005
Мислења
129
Поени од реакции
0
:)) Хуманоиде, този п'т надмина себе си:))
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
43
Така велиш ти николајчо :wink:


"Дали може да има друго место за еден Македонец, освен Македонија? Дали има народ понесреќен од македонскиот? И дали има некаде пошироко поле за работа, отколку во Македонија?"

Гоце


Гоце (Георги) Делчев произлегува од релативно добро ситуирано кукушко семејство Делчеви. Роден е на 4 февруари 1872 година како прво машко дете, трето по ред чедо на бројната фамилија Делчеви која имаше вкупно девет деца. Гоце беше опкружен од тројца браќа (Мицо, Милан и Христо) и пет сестри (Руша, Цоца, Тина, Лика и Елена).

Татко му Никола Делчев беше кукушанец, а мајка му Султана Нурџиева потекнуваше од блиското село Мурарци.

Во родниот Кукуш Гоце Делчев помина половина од својот краткотраен животен пат. Тоа е првата, речиси идилична фаза што го опфаќа неговото детство. Првата етапа од неговото школување е сврзана со родниот град Кукуш. Тука Гоце се здоби со основното образование, а потоа школувањето го продолжи во Солун. Во Солунската гимназија ќе се случи и првиот јавен револуционерен истап на Делчев, на свеченоста посветена на роденденот на султанот Абдул Хамид II. Додека масата присутни акламирала "Чок јаша!" (Да живее), 17 годишниот Гоце Делчев, божем сепнат осамено извикал: "Аша!" (Долу) со што силно го подигна неговиот углед во солунската средина.

Подоцна, како питомец во военото училиште во Софија тајно ги посетува социјалистичките кружоци и ја шири социјалистичката литература, за што беше исклучен од училиштето.

Во 1894 година Гоце беше назначен за учител во Штип, каде што се запозна со Даме Груев, еден од основачите на ТМОРО.

Од 1896 година се зачлени во редовите на Организацијата и се до неговата смрт беше во Централниот комитет на ТМОРО.

За време на честите обиколки низ Македонија работеше на создавање организациона мрежа со здрави и цврсти бази, комитети и комитски чети на Организацијата.

Сета своја љубов и загриженост кон Македонија ја изразува во неговото писмо до Даме Груев во 1894 година: "Дали може да има друго место за еден Македонец, освен Македонија? Дали има народ понесреќен од македонскиот? И дали има некаде пошироко поле за работа, отколку во Македонија?".

На Солунскиот конгрес на ВМРО од 1896 година, заедно со Ѓорче Петров добија задача да ги изработат Нацрт-уставот и Нацрт-правилникот на Организацијата. Оттогаш, па се до 1901 година беше задграничен претставник на ВМРО во Софија, каде што водеше долга и тешка битка со врховистите.

Гоце Делчев се залагаше за самостоен развој на Движењето и за организирање на македонските маси, без оглед на верата и националната припадност. Ослободувањето на Македонија го гледаше како нејзина внатрешна работа. "Ние не мислиме да правиме политика, ниту на други да им дозволиме да прават политика со Македонија. Нашата борба за нас тоа е живот или смрт. Ние нема да дозволиме други да решаваат дали да живееме или да умреме. Кога ќе се прави востание ќе реши народот" велеше тој. "Не може да се надеваме на туѓа помош, да не чекаме помош од Бугарија, ни од која било друга сила, туку треба да се подготвиме од внатре - во душата на секој селанец да се проникне таа идеја".
 
Член од
22 март 2005
Мислења
129
Поени од реакции
0
humanoid напиша:
"Не може да се надеваме на туѓа помош, да не чекаме помош од Бугарија, ни од која било друга сила, туку треба да се подготвиме од внатре - во душата на секој селанец да се проникне таа идеја".
!!! Зашто според теб народот чекал помошт от Б'лгарија?

Как ке коментираш факта, дека Катерина Нурджиева - племенница на Гоце живее в Б'лгарија ,а не в Македонија?
http://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/k_nurdzhieva.html

Как ке коментираш ова тук:
http://www.geocities.com/mac_truth/secrets/goce.html
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
43
Ништо нема што да се коментира!!

Јасно и убаво е напишано се!!!
 
Член од
17 април 2005
Мислења
64
Поени од реакции
0
пеер не вреди да се замараш со вакви бугари ... нема што да се коментира ... ти им кажуваш факти , тие пак едно па исто ...
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
mhm, shto dokazuva toa?

- ko sme si Bugari = a be brat, ne se sekiraj ti, kje najdime chare, zalno e, ama ko sme GLUPI...

mozis da mi dokazis deka ne misli vo konotacija:

BUGAR - pogrden zbor shto se koristeshe za PROSTITE masi sho idea od azija nekade (vas de, vnucite na asparuh i koj znam jas nekakov si kan)

upotrebata i RAZLIKITE vo mislenjeto okolu BULGAR i VULGAR se vekje diskutirani, samo kazi, MOZIS DA DOKAZIS SHO MISLEL GOCE? si cital malku pokje od zivkovistichka literatura, tendjere?

ili goce Delcev nikogas ne gi spomnal poimite Makedonija, Makedonec, Makedonsko?
 
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
ОДБЕЛЕЖАНА 102-ГОДИШНИНАТА ОД СМРТТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Со почит кон великанот

Висока државна делегација, составена од претседателот на Република Македонија, Бранко Црвенковски и претседателите на Владата и на Собранието, Владо Бучковски и Љупчо Јордановски, вчера, на 102-годишнината од загинувањето на Гоце Делчев, положија цвеќе на неговиот гроб во црквата "Св. Спас" во Скопје. Во дворот на црквата, се одржа и света архиерејска литургија, со која чиноначалствуваше митрополитот Кирил. "Гоце Делчев, Никола Карев и Јане Сандански, како и сите оние кои во првиот и вториот Илинден не пожалија да го подарат животот за татковината, умреа херојски, за да живеат со ореол на вечна слава и во срцата на сите идни македонски рожби и поколенија", рече Митрополитот, повикувајќи да се инспирираме од нивната љубов кон Македонија. На гробот на великанот, цвеќе положија и делегации на АРМ, Сојузот на борци, Град Скопје, МАНУ, Институтот за национална историја, Матица на иселениците, Комисијата за верски прашања, претставници на општини и други. Од политичките партии, цвеќе положи само делегација на ВМРО-ДПМНЕ. Годишнината од смртта на пригоден начин беше одбележана и во речиси сите градови во Македонија.
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
i Goceta go izbrkale od Ucilishte (Sofija- "bugarsko" uchilishte, da se razberime ;o) - chunki mnogu golem b´lgarin bil pa ne trebal da uchi, poarno neka sheta tamu niz Makedonija i neka gi uchi decata turci i shturci da tepat :kck:

ili, oficijalno - po bugarski, zoshto go isfrlile?
 
Член од
22 март 2005
Мислења
129
Поени од реакции
0
Браво бе сердар, виждам че б'ркаш думите вулгарен и б'лгарин. За това че си неграмотен, ништо не мога да направја.А как ште коментираш Катерина Нурджиева, племенницата на Гоце? И тја ли е проста и вулгарна, та помагала на окупаторите бугари, и после ја изгонили
от СјуР Македонија като бугарка - демек била много проста.
http://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/k_nurdzhieva.html
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
prvo, kaj stoi "jaz sm b´lgarka" ? ili "jaz sm ucila decata b´lgarski" ?

stoi: ме отпуштија от должността директор на п'рвата скопска градинка како "БУГАРКА" по ср'бските закони

bev osuden kako ubiec NE e ISTO shto "I" svakjas?

"bev osuden kako bugarofil i golemobugarski kvakva propagator" ne e isto so "jas sm b´lgarka" , ju nou uat aj min?

+ kojznae kolku ste i go plaknele mozokot na kutra zena i kakva "istorija" ste i davale da cita, ubo ni se poznati (nas = Makedoncite = Makedonskiot Narod) mnogu od Intrigite i Zagovorite shto ste gi kovale vo vashite poremeteni umovi - fala - ne ve sakame pokje ko brakja, nitu nekoas sme ve sakale, SVATI EDNAS & zivej be brat, nikoj ne te giba

pi es:

za golemosrpska, grcka, komunisticka propaganda, zakoni i goli otoci ne mi kazvaj be brat, znam, kazi mi nesho novo

ti rekov sto pati, sin na tatka ne mojt nivjeto da mu kazit = pomladiot (vo slucajov Bukar) na postariot (vo slucajov makedonec + se prva raka dokaz brat + nivite na dedo mi pola grcija - pola mariovo 8) )

pi pi es:

lele , pak zaborajf... ne mesham vulgarus i bulgarus, te majtapam* , pa neli "nashi" sme si, nie nashi, i vie nashi (pirinska i trakija ;o)

* = nie bitolcani i rest makedoncinja se majtapime samo so prijateli, ko kje ni praj majtap nekoj sho ne ni se svigja, ima ilindenski i asnomski i aracinovski i bitolski serenadi :viol1:
ajt sea
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Веста за годишнината од смрта на Гоце Делчев на вести... трета..четврта.. некаде петта.. абееее БРУКАААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
a be bukarive se navistina smeshni

samo se prashuvam dali toa volonterski go praat ili zemaat pari za toa...
 

altzek

Болгарин от Татариа
Член од
10 јуни 2005
Мислења
14
Поени од реакции
1
koj ni dava pari be, Serdarot, chekame vie da ni platite. Pa platete ni barem za internetot, po 7-8 evra na mesec, ne e mnogu.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom