Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Член од
14 јули 2022
Мислења
16
Поени од реакции
13
Ги знаеме тие спомени - как еден партизански одред разоружил една БГ дивизија...за тоа как реагирал народот на "бугарите" се види од филми....спомените на некои дедовци не се много вистина ...тие биле соработници на српскиот фашистсички окупатор...на тие дедовци БГ им дошла дохаки...од есента на 1941 г. БГ армија во МК се 98% родени во Вардарска Македонија...кој сега убивал, колел и тепал..БГ немала пари да чува армија от дојденци...Убијците изроди од Ваташа се родени во Македонија...
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.215
Поени од реакции
25.966
Ги знаеме тие спомени - как еден партизански одред разоружил една БГ дивизија...за тоа как реагирал народот на "бугарите" се види од филми....спомените на некои дедовци не се много вистина ...тие биле соработници на српскиот фашистсички окупатор...на тие дедовци БГ им дошла дохаки...од есента на 1941 г. БГ армија во МК се 98% родени во Вардарска Македонија...кој сега убивал, колел и тепал..БГ немала пари да чува армија от дојденци...Убијците изроди од Ваташа се родени во Македонија...
Објасни малце повеќе за српскиот фашистички окупатор.

А за последната реченица, значи Македонците се Бугари, секогаш освен кога се убијци. Тогаш веќе престануваат да бидат Бугари и се македонски изроди?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
631
Објасни малце повеќе за српскиот фашистички окупатор.

А за последната реченица, значи Македонците се Бугари, секогаш освен кога се убијци. Тогаш веќе престануваат да бидат Бугари и се македонски изроди?
Охридско-дебарско востание

При задушување на востанието српските сили и чети извршиле масовни насилство и материјална штета врз населението во востанатите области. Врз основа на специјалната Уредба за општествена безбедност во новоприсоединетите области, бил извршен страшен терор. Особено безмилосно дејствувале четниците на српската Народна одбрана. Од 160 учители само 10 не биле затворени. Во Охридска околија биле изгорени околу 30 села, а меѓу Охрид и Гостивар биле опустошени дури 180 села.[4] Во Охрид биле убиени осум свештеници, петмина учители и околу 150 бугарски државјани. Убиени се и околу 500 Турци и Албанци.

Другиот востанат регион, Дебарско, исто така бил подложен на пустошење. Градот бил речиси целосно уништен. Биле опожарени и ограбени десетина села. При одбраната на Дебар загинаа над 300 четници, а биле убиени и стотина невини жители.

Во Кичево и кичевско од страна на српските војници и чети биле убиени над 100 души македонски и албански првенци. Освен тоа како приврзаници на востаниците повеќе од 150 лица биле жестоко претепани. Како резултат на тепањето 17 од нив умреле. Во селото Пласница, Кичевско, биле убиени 46 души, а 5 куќи биле изгорени. Во селото Ѓавато се убиени над 40 лица.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.215
Поени од реакции
25.966
Охридско-дебарско востание

При задушување на востанието српските сили и чети извршиле масовни насилство и материјална штета врз населението во востанатите области. Врз основа на специјалната Уредба за општествена безбедност во новоприсоединетите области, бил извршен страшен терор. Особено безмилосно дејствувале четниците на српската Народна одбрана. Од 160 учители само 10 не биле затворени. Во Охридска околија биле изгорени околу 30 села, а меѓу Охрид и Гостивар биле опустошени дури 180 села.[4] Во Охрид биле убиени осум свештеници, петмина учители и околу 150 бугарски државјани. Убиени се и околу 500 Турци и Албанци.

Другиот востанат регион, Дебарско, исто така бил подложен на пустошење. Градот бил речиси целосно уништен. Биле опожарени и ограбени десетина села. При одбраната на Дебар загинаа над 300 четници, а биле убиени и стотина невини жители.

Во Кичево и кичевско од страна на српските војници и чети биле убиени над 100 души македонски и албански првенци. Освен тоа како приврзаници на востаниците повеќе од 150 лица биле жестоко претепани. Како резултат на тепањето 17 од нив умреле. Во селото Пласница, Кичевско, биле убиени 46 души, а 5 куќи биле изгорени. Во селото Ѓавато се убиени над 40 лица.
Ова се српски злосторства. Ама немаат врска со фашизам. Преретардирано се користи тој збор во последниве 10тина години.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
631
Ова се српски злосторства. Ама немаат врска со фашизам. Преретардирано се користи тој збор во последниве 10тина години.
Токму затоа ја додадов оваа информација. Затоа што бугарското владеење со делови од Југославија (141 – 1944) нема никаква врска со политичката идеологија наречена фашизам.
Автоматски споено мислење:

OK, ти знаеш што е фашизам?
Знам подобро од 99% од луѓето на форумот, за кои секоја акција што не им се допаѓа е фашизам.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.215
Поени од реакции
25.966
Токму затоа ја додадов оваа информација. Затоа што бугарското владеење со делови од Југославија (141 – 1944) нема никаква врска со политичката идеологија наречена фашизам.
Нема директно. Бугарската држава сама по себе не е фашистичка. Ама факт е дека е политички и воен сојузник на нацистите и фашистите.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.172
Поени од реакции
81.245
Токму затоа ја додадов оваа информација. Затоа што бугарското владеење со делови од Југославија (141 – 1944) нема никаква врска со политичката идеологија наречена фашизам.


Знам подобро од 99% од луѓето на форумот, за кои секоја акција што не им се допаѓа е фашизам.
Ти си како малите деца, кога на некој ќе му речат - глуп си, а он им враќа е ти си глуп, иако на сите им е јасно (а и на самиот него) дека соговорникот не е глуп.

Бугарското владеење има многу врска со фашизам. Има про-фашистички младински организации, бугарски политичари кои се отворени фашисти, депортација на Евреи и ред други назнаки кои зборуваат за поврзаноста со фашистичката идеологија на бугарскиот окупатор. Истовремено, Србите, кои направија злосторства тука (што воопшто кај нас не се јавно третирани), немаа ама баш никаква врска со фашизам.

Тоа е исто како, на пример, на улица ко ќе му кажеш на некој Ром дека е Циган, а он ти враќа - е и ти си Циган, иако и на тебе и на него и на сите, ви е сосема јасно кој е тука Циган.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
631
Нема. Бугарската држава сама по себе не е фашистичка. Ама факт е дека е политички и воен сојузник на нацистите и фашистите.
Ова е факт, но е само сојузник. Не знам точно што значи „политички сојузник“. И СССР беше сојузник со Германија, дали е политички сојузник, кога нивните политички идеологии се различни?

Од друга страна, Царство Бугарија не учествувало во воените дејствија самостојно или заедно со Германија. Царство Бугарија започна со воени операции дури во септември 1944 година, па повторно е дискутабилно до кој степен било „воен сојузник“. Дали денес Северна Македонија е воен сојузник со Украина во војната со Русија?
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.215
Поени од реакции
25.966
Ова е факт, но е само сојузник. Не знам точно што значи „политички сојузник“. И СССР беше сојузник со Германија, дали е политички сојузник, кога нивните политички идеологии се различни?

Од друга страна, Царство Бугарија не учествувало во воените дејствија самостојно или заедно со Германија. Царство Бугарија започна со воени операции дури во септември 1944 година, па повторно е дискутабилно до кој степен било „воен сојузник“. Дали денес Северна Македонија е воен сојузник со Украина во војната со Русија?
Царството Бугарија било дел од истата политичка оска со Германија и Италија. И како такви, ниту го осудувале, а уште помалку го забранувале нацизмот или фашизмот, расната теорија, логори и се што идело со тоа. Нешто како денес ние што сме политички сојузник на Украина.

Како Царството Бугарија ги “администрирало“ териториите во Македонија ако не било воено вклучено? Или овие со референдум се приклучиле? Северна Македонија не е воен сојузник со Украина, туку е воен сојузник со САД, Бугарија и останатите членки на НАТО. Ако утре Бугарија влезе во војна со Русија, и Северна Македонија ќе влезе во војна со Русија.
 
Член од
14 јули 2022
Мислења
16
Поени од реакции
13
Објасни малце повеќе за српскиот фашистички окупатор.
А за последната реченица, значи Македонците се Бугари, секогаш освен кога се убијци. Тогаш веќе престануваат да бидат Бугари и се македонски изроди?
Според мене, убијците од Ваташа се б'лгари, кои убивали други б'лгари. Ако се македонци, значит дека едни македонци убивали други македонци..Имаш избор на етничка припадност - НО еднородци се убивали еднородци..

Повторувам - од есента на 1941 г. сите окупатори - армија, полиција, жандармерија, администрација - 95% се родени во Македонија..
На 11 октомври 1941 г. убитиот полицаец Петар Колев е од Смилево, роднина на Даме Груев..
Убиецот е Душан Наумович - роден во Крагуевац..со родители емигранти од Македонија во С'рбија---се вратиле како ср'бски колонизатори..

За српската монархо фашистичка окупација прашај Михајло Апостолски -
Историја македонског народа
Књига трећа. Период између два светска рата и народна револуција (1918-1945)
Академик Михаило Апостолски (ред.)
Димитар Паневски, Лепосава Жунић и Борис Благоески (прев.)
Издaвaч Завод за издавање уџбеника Социјалистичке Републике Србије Београд, 1970

3. Економска ситуација у Вардарској Македонији од увођења монархофашистичке диктатуре до априлског рата 1941. године
4. Прве године монархофашистичке диктатуре у Вардарској Македонији
Tepop и асимилаторски режим у Македонији — Слабљење диктатуре и активирање КПЈ и СКОЈ-а у Македонији
7. Вардарска Македонија у време избијаља другог светског рата
Ширење демократског антифашистичког покрета у Македонији и лист Нaшa Реч — Успешни развитак и борба партијске организације у Македонији — Економска борба радника у 1940. години

Автоматски споено мислење:

Нема директно. Бугарската држава сама по себе не е фашистичка. Ама факт е дека е политички и воен сојузник на нацистите и фашистите.
Абсолутно верно..нема дебата...
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.215
Поени од реакции
25.966
Според мене, убијците од Ваташа се б'лгари, кои убивали други б'лгари. Ако се македонци, значит дека едни македонци убивали други македонци..Имаш избор на етничка припадност - НО еднородци се убивали еднородци..

Повторувам - од есента на 1941 г. сите окупатори - армија, полиција, жандармерија, администрација - 95% се родени во Македонија..
На 11 октомври 1941 г. убитиот полицаец Петар Колев е од Смилево, роднина на Даме Груев..
Убиецот е Душан Наумович - роден во Крагуевац..со родители емигранти од Македонија во С'рбија---се вратиле како ср'бски колонизатори..

За српската монархо фашистичка окупација прашај Михајло Апостолски -
Историја македонског народа
Књига трећа. Период између два светска рата и народна револуција (1918-1945)
Академик Михаило Апостолски (ред.)
Димитар Паневски, Лепосава Жунић и Борис Благоески (прев.)
Издaвaч Завод за издавање уџбеника Социјалистичке Републике Србије Београд, 1970

3. Економска ситуација у Вардарској Македонији од увођења монархофашистичке диктатуре до априлског рата 1941. године
4. Прве године монархофашистичке диктатуре у Вардарској Македонији
Tepop и асимилаторски режим у Македонији — Слабљење диктатуре и активирање КПЈ и СКОЈ-а у Македонији
7. Вардарска Македонија у време избијаља другог светског рата
Ширење демократског антифашистичког покрета у Македонији и лист Нaшa Реч — Успешни развитак и борба партијске организације у Македонији — Економска борба радника у 1940. години

Квалификација на комунист за монархија има тежина исто колку квалификација на член на ККК за црнец.

Српската власт во Македонија била тиранска и репресивна. Има направено ужасни злосторства. Голем дел од нив избришани од нашата официјална историја. Ама не била фашистичка.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
631
Царството Бугарија било дел од истата политичка оска со Германија и Италија. И како такви, ниту го осудувале, а уште помалку го забранувале нацизмот или фашизмот, расната теорија, логори и се што идело со тоа. Нешто како денес ние што сме политички сојузник на Украина.

Како Царството Бугарија ги “администрирало“ териториите во Македонија ако не било воено вклучено? Или овие со референдум се приклучиле? Северна Македонија не е воен сојузник со Украина, туку е воен сојузник со САД, Бугарија и останатите членки на НАТО. Ако утре Бугарија влезе во војна со Русија, и Северна Македонија ќе влезе во војна со Русија.
Еве повторно доаѓаме до примерите. Југославија беше сојузник, а СССР беше сојузник, но политички беа различни нели?

Кога Кралството Југославија ги забрани фашизмот и нацизмот? Да те потсетам колку фашистички/нацистички партии имаше во него? Колку весници издаваат со слична идеологија? Кога СССР ги забрани? Кога беа сојузници?

И Бразил е сојузник со Кина во БРИКС, но тоа не значи дека го поддржува комунизмот.

Како? Со администрација. Кралството Југославија, како резултат на изгубената војна со Германија (на неколку дена), потпишала безусловна капитулација и Германија го окупирала кралството. Потоа делови од кралството биле дадени за административно управување на Бугарија, без овие територии да и бидат дадени на Бугарија физички. За разлика од овие територии, Јужна Добруџа ѝ била дадена на Бугарија во 1940 година и сè уште е дел од Бугарија.

Ако ги гледаме работите вака, Бугарија била воен сојузник на Германија, но не учествувала како таков во воените дејствија против Сојузниците. Една пушка не испукала против Сојузниците.
Автоматски споено мислење:

Повторувам - од есента на 1941 г. сите окупатори - армија, полиција, жандармерија, администрација - 95% се родени во Македонија..
Далеку се од 95%. Прочитај малку.
Еве ги кметовите: Б'лгарски кметове в Македонија, Поморавието и Западна Тракија (1941 – 1944)
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.215
Поени од реакции
25.966
Еве повторно доаѓаме до примерите. Југославија беше сојузник, а СССР беше сојузник, но политички беа различни нели?

Кога Кралството Југославија ги забрани фашизмот и нацизмот? Да те потсетам колку фашистички/нацистички партии имаше во него? Колку весници издаваат со слична идеологија? Кога СССР ги забрани? Кога беа сојузници?

И Бразил е сојузник со Кина во БРИКС, но тоа не значи дека го поддржува комунизмот.

Како? Со администрација. Кралството Југославија, како резултат на изгубената војна со Германија (на неколку дена), потпишала безусловна капитулација и Германија го окупирала кралството. Потоа делови од кралството биле дадени за административно управување на Бугарија, без овие територии да и бидат дадени на Бугарија физички. За разлика од овие територии, Јужна Добруџа ѝ била дадена на Бугарија во 1940 година и сè уште е дел од Бугарија.

Ако ги гледаме работите вака, Бугарија била воен сојузник на Германија, но не учествувала како таков во воените дејствија против Сојузниците. Една пушка не испукала против Сојузниците.
Автоматски споено мислење:


Далеку се од 95%. Прочитај малку.
Еве ги кметовите:
Цела таа историја помеѓу војните е многу нечиста, и Хитлер имал многу повеќе сојузници отколку што сакале да ги покажат после војната. Инаку да, ако збориш за југословенската влада што го потпишала Пактот, таа била сојузничка, а со самото тоа и Југославија во тој неколку дневен период. Истото важи и за СССР кога се договараат да ја поделат Полска.

Сега уште кажи ми дека Бугарија не сакала да ја администрира територијата, туку била присилно принудена, и ќе имаме комплетна бурлеска во обид да постигнеме некаков пуританизам. Кој е непостоечки за никого во светот, па и за Бугарите.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
631
Цела таа историја помеѓу војните е многу нечиста, и Хитлер имал многу повеќе сојузници отколку што сакале да ги покажат после војната. Инаку да, ако збориш за југословенската влада што го потпишала Пактот, таа била сојузничка, а со самото тоа и Југославија во тој неколку дневен период. Истото важи и за СССР кога се договараат да ја поделат Полска.

Сега уште кажи ми дека Бугарија не сакала да ја администрира територијата, туку била присилно принудена, и ќе имаме комплетна бурлеска во обид да постигнеме некаков пуританизам. Кој е непостоечки за никого во светот, па и за Бугарите.
Се разбира, Бугарија сакаше да ја администрира оваа територија, но и да ја присоедини. Последново можеше да се случи само, ако Оската беше победник.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom