Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Член од
28 декември 2015
Мислења
1.933
Поени од реакции
2.993
Сакаш да кажеш дека наполеонските војни не се случувале во 19-от век и не ја обликувале геополитичката мапа на Европа во поголемиот понатамошен тек на 19-от век ?

Или свесно и намерно ја игнорираш улогата која Прусија и Австрија ја имале во војните против Наполеон Бонапарта и неговата Француска Империја ?

Токму наполеонските војни се еквивалентот на Првата Светска Војна и на Втората Светска Војна во 19-от век, и токму како резултат на истите ја имаш кристално истата геополитичка мапа на Европа во поголемиот дел од 19-от век, кои резултираат со обединувањето на германските држави во 1871 година.

Првата Светска Војна тотално оправдано се нарекува империјалистичка војна бидејќи истата произлегува од империјалистичките политики на истите сили кои ја предизвикале и ја започнале.

Од сите тие империјалистички сили, токму Германската Империја била најнова, најмлада и најподготвена за војување од тотално оправдани причини - постарите и поголемите империи секогаш се сметаат себеси за непобедливи токму како резултат на нивната големина и повеќевековно опстојување на светската сцена, додека Германската Империја на почетокот на 20-от век имала едвај две генерации родени, израснати и образовани од нејзиното основање и допрва требала да се покаже и докаже себеси како империјалистичка сила на светската сцена.

Убаво е тоа што веруваш во убавата ера на мир и стабилност во Европа, но тој мир и таа стабилност биле хранети со суровини и богатства кои потекнувале надвор од Европа, а во териториите надвор од Европа од кои потекнувале тие суровини и богатства или немало мир и стабилност, или мирот и стабилноста биле плаќани со веројатно истиот цех за мирот и стабилноста во Советскиот Сојуз за време на мирот и стабилноста под водство на вождот Јосиф Висарионович Сталин во 1930-те години - ако веруваш во тоа што го вели пропагандата, се разбира.

Но битно имало мир и стабилност, цената која треба да се плати за истите е веќе друга приказна, па и денес не е нешто поинаку.
Да, мој превид, мислев да напишам пост Виенски конгрес 1815 до Сарајево 1914 но заборавив.
Тој период од 99 години е без ниту една голема војна во Европа, освен периферно како Крим или краткотрајни како Француско-пруска но во ниту еден момент светот не бил загрозен од глобален судир.
Можноста за светска војна драстично се наголемила со појавата на Вториот Рајх.

Нема никаква врска мирот и стабилноста со колониите, империите цицале ресурси од колонии најмногу за време на војна, дали тоа била седумгодишната, француските револуционерни војни, американската војна за независност или наполеонските војни. Имено војната е скапа работа.

Треба да се повтори дека после поделбата на 3 па после на 2 држави пост Париски мировен договор (ФРГ, ДРГ, Заарланд) и со внимателната контрола врз оружените сили на Бундесверот, во Европа бидна полувековен мир, нарушен тек 1991 со војната во Југославија. Случајност.
А многумина веруваат дека токму Германија била главен надворешен играч при распадот на екс-југа, данке дојчланд, тајната служба БНД, дипломатија и тие ствари.
Но како што видовме, повторното обединување на таа неславна творевина позната како Дојчланд неонацистичките партии, организации, здруженија па чак и навијачки групи (!?) се во драматичен пораст низ Немачка денес, во 21 век, во оваа 2021 има најмалку 10 милиони луѓе кои делумно или целосно се идентификуваат со нацизмот. Трета најјака партија во Немачка е неонацистичката.
Кажав веќе, една голема економска криза и ете ти ги нацистите пак на власт, скраја било.
Автоматски споено мислење:

Дисклејмер : во никој случај сето погоре напишано не значи дека рандом германец е геноциден и одвај чека да стрпа некого во гасна комора. Како и во сите народи, верувам дека мнозинството луѓе се ОК.
Но треба да се прави разлика меѓу поединци, групи, етникум (народ, нација) и држава.

Исто како на пример и со арнаутите. Поединец арнаут може да биде злато од човек и верен пријател.
Но шкиптарскиот етнос, како конструкт и целина е латентно геноциден, албанизмот како појава е прост, примитивен, трибалистички, неписмен и екстремно шовинистички.

Тоа најдобро се илустрира со неколку инциденти кои моите претци ги проживеале со германците а за кои ќе напишам по нешто, значи во нашето семејство имаме сеуште жива особа (92 годишна) која и тоа како добро ги памети културните и фини немци.
 
Последно уредено:

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.167
Поени од реакции
51.863
Моите предци имале прилично добри искуства, кога германската војска минела низ нивниот крај и прилично лоши искуства, кога советската војска поминувала.
 

Igorcemk

Само Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
11.068
Поени од реакции
14.173
Да, мој превид, мислев да напишам пост Виенски конгрес 1815 до Сарајево 1914 но заборавив.
Тој период од 99 години е без ниту една голема војна во Европа, освен периферно како Крим или краткотрајни како Француско-пруска но во ниту еден момент светот не бил загрозен од глобален судир.
Можноста за светска војна драстично се наголемила со појавата на Вториот Рајх.

Нема никаква врска мирот и стабилноста со колониите, империите цицале ресурси од колонии најмногу за време на војна, дали тоа била седумгодишната, француските револуционерни војни, американската војна за независност или наполеонските војни. Имено војната е скапа работа.

Треба да се повтори дека после поделбата на 3 па после на 2 држави пост Париски мировен договор (ФРГ, ДРГ, Заарланд) и со внимателната контрола врз оружените сили на Бундесверот, во Европа бидна полувековен мир, нарушен тек 1991 со војната во Југославија. Случајност.
А многумина веруваат дека токму Германија била главен надворешен играч при распадот на екс-југа, данке дојчланд, тајната служба БНД, дипломатија и тие ствари.
Но како што видовме, повторното обединување на таа неславна творевина позната како Дојчланд неонацистичките партии, организации, здруженија па чак и навијачки групи (!?) се во драматичен пораст низ Немачка денес, во 21 век, во оваа 2021 има најмалку 10 милиони луѓе кои делумно или целосно се идентификуваат со нацизмот. Трета најјака партија во Немачка е неонацистичката.
Кажав веќе, една голема економска криза и ете ти ги нацистите пак на власт, скраја било.
Автоматски споено мислење:

Дисклејмер : во никој случај сето погоре напишано не значи дека рандом германец е геноциден и одвај чека да стрпа некого во гасна комора. Како и во сите народи, верувам дека мнозинството луѓе се ОК.
Но треба да се прави разлика меѓу поединци, групи, етникум (народ, нација) и држава.

Исто како на пример и со арнаутите. Поединец арнаут може да биде злато од човек и верен пријател.
Но шкиптарскиот етнос, како конструкт и целина е латентно геноциден, албанизмот како појава е прост, примитивен, трибалистички, неписмен и екстремно шовинистички.

Тоа најдобро се илустрира со неколку инциденти кои моите претци ги проживеале со германците а за кои ќе напишам по нешто, значи во нашето семејство имаме сеуште жива особа (92 годишна) која и тоа како добро ги памети културните и фини немци.
Верувал или не, низ историјата секојпат имало мирни периоди и периоди со војни. Тоа што Првата Светска Војна ја прави различна од предходните е технолошкиот напредок. Можеш многу луѓе за кратко време да уништиш. Тој технолошки напредок е перфекциониран кога денес со една бомба можеш да уништиш цел свет.

Туку уште не покажа како соединување на Германските држави е извор на светските војни. Земаш еден настан и викаш дека војните 50 и 70 години подоцна се поради тоа. Иначе како што знаеш Австрија извиси така да Германија не беше во целост соединета.

Убаво кажа Декстер дека со соединување на Германија на сцена дојде нова голема држава во центарот на континентот и си го бараше местото меѓу силите. Прусија под Вилхелм 1. стана помилитаристичка и Прусија беше доминантна во државата. Едино може да се каже дека под нивно водство станаа агресивни на континентот што сепак не значи дека како народ се нацисти и геноцидисти како целина.

Твојот пример е иначе како да речеш под Турска империја све беше ок немаше војни. Како им текна на Грци, Бугари, Македонци итн. да креваат востанија да донесат нестабилност?

И пак ќе ти речам, во Европа мирот пост ВВ2 се должеше на Студената војна а не дека Германија беше поделена.

Денес Германија е демократска држава и покажува дека тие 12 години под Хитлер беа исклучок во нивната историја. Ти врска немаш што се дешава во Германија. АФД е десна партија и дел од членовите десно радикалци. Нивниот успех лежи на други поле, тоа е незадоволството кај луѓето и помалку нацизмот. Дури би рекол пикот помина константно губат на анкети ќе се види и годинава на избори. Иначе сите други партии одфрлаат соработка. Спореди десни партии низ останата Европа да видиш колку се јаки или не. Тренд е протестни парти или деснопопулистички да добијат сила тоа е општ тренд кој го има и во Германија. А не дека сега има 6м нови Хитлеровци. Не знам од каде ти е гневот ама тоа што пишуваш е повеќе политика од историја.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.661
Поени од реакции
7.729
Да, мој превид, мислев да напишам пост Виенски конгрес 1815 до Сарајево 1914 но заборавив.
Тој период од 99 години е без ниту една голема војна во Европа, освен периферно како Крим или краткотрајни како Француско-пруска но во ниту еден момент светот не бил загрозен од глобален судир.
Можноста за светска војна драстично се наголемила со појавата на Вториот Рајх.

Нема никаква врска мирот и стабилноста со колониите, империите цицале ресурси од колонии најмногу за време на војна, дали тоа била седумгодишната, француските револуционерни војни, американската војна за независност или наполеонските војни. Имено војната е скапа работа.

Треба да се повтори дека после поделбата на 3 па после на 2 држави пост Париски мировен договор (ФРГ, ДРГ, Заарланд) и со внимателната контрола врз оружените сили на Бундесверот, во Европа бидна полувековен мир, нарушен тек 1991 со војната во Југославија. Случајност.
А многумина веруваат дека токму Германија била главен надворешен играч при распадот на екс-југа, данке дојчланд, тајната служба БНД, дипломатија и тие ствари.
Но како што видовме, повторното обединување на таа неславна творевина позната како Дојчланд неонацистичките партии, организации, здруженија па чак и навијачки групи (!?) се во драматичен пораст низ Немачка денес, во 21 век, во оваа 2021 има најмалку 10 милиони луѓе кои делумно или целосно се идентификуваат со нацизмот. Трета најјака партија во Немачка е неонацистичката.
Кажав веќе, една голема економска криза и ете ти ги нацистите пак на власт, скраја било.

Дисклејмер : во никој случај сето погоре напишано не значи дека рандом германец е геноциден и одвај чека да стрпа некого во гасна комора. Како и во сите народи, верувам дека мнозинството луѓе се ОК.
Но треба да се прави разлика меѓу поединци, групи, етникум (народ, нација) и држава.

Исто како на пример и со арнаутите. Поединец арнаут може да биде злато од човек и верен пријател.
Но шкиптарскиот етнос, како конструкт и целина е латентно геноциден, албанизмот како појава е прост, примитивен, трибалистички, неписмен и екстремно шовинистички.

Тоа најдобро се илустрира со неколку инциденти кои моите претци ги проживеале со германците а за кои ќе напишам по нешто, значи во нашето семејство имаме сеуште жива особа (92 годишна) која и тоа како добро ги памети културните и фини немци.
Теоријата ти е супер, ама едноставно не држи вода.

Точно, пвеводбеничката партија е основана во Минхен, но тоа не значи дека швабите се кривци за сите глупости и гнасотии кои пвеводбениците ги направија од 1990 година па наваму.

И да не бил Минхен, ќе се најдело некое друго место во кое ќе се состанеле основачите на пвеводбеничката партија, исто како што да не беше Охрид, ќе се најдеше некое друго место за потпишување на еден велепредавнички договор во 2001 година, па и да не беше Преспа, ќе се најдеше некое друго место за потпишување на друг велепредавнички договор во 2018 година, и така натаму.

Моите предци имале прилично добри искуства, кога германската војска минела низ нивниот крај и прилично лоши искуства, кога советската војска поминувала.
Убаво за вас и за вашите предци, моите живи предци помнат дека фините и културните шваби ја запалиле црквата во која наводно биле чувани оружје и муниција за партизаните - оружје и муниција кои воопшто не ги нашле, а помнат дека кога поминала советска мисија во нивниот крај, наводно партизаните ги стрелале Советите преку ноќ бидејќи капетанот кој ја водел мисијата забележал дека партизаните се гостат со месо, а локалното население со грав и пиперки, што било спротивно на марксистичко-ленинистичките принципи според кои сите се еднакви и рамноправни, поради што треба сите да јадат исто.

Моја прабаба која до последниот ден од животот не дозволуваше никој да ја натера да си го гризне јазикот, ја криеле едно време од партизаните бидејќи со свои очи видела кога партизаните ги носеле Советите во шумата, каде што им се губи секаква трага после неколку истрели, наредниот ден партизаните се вратиле, а Советите никаде ги немало.

Своевремено во доцните 1940-ти години имала и свои ставови за маршалот и за неговите политики, што било ретко за некој во тоа време кој немал завршено ни основно образование, па едно време - помалку од месец дена - ја шетале низ полициски станици бидејќи не играла на социјалистичкото оро, морале да фаќаат партиски врски за да ја извадат од притвор и за да го заташкаат случајот против нејзе. Но животот беше дарежлив кон нејзе, па дочека да го види со свои очи крајот на истата држава која едно време ја лиши од слобода.
 
Последно уредено:

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.167
Поени од реакции
51.863
Релативно добро е познато кој што правел каде што поминувал и она што го правеле советите, според тој јавен наратив, не може да се спореди со она што го правеле Германците. Тука нема дилема.
Сепак, постојат исклучоци на обете страни, градација и тн.
Кога ослободувале женски работни логори, советите ги силувале ослободените жени (огромно мнозинство советски граѓанки). Колку пати ова се случило, дали било пракса, дали имало казни, не знам. Сето тоа има влијание врз целокупната слика и треба да го знаеме, кога збориме за тој случај.
Од друга страна, на пример, сите зборуваат за силувани 2 милиони Германки (никој за 10 милиони советски граѓанки од страна на Вермахтот, но не ми е тоа поентата).
Зошто никој не збори за фактот што советите донеле храна со која преживеале Германците тоа време, дека делеле храна со која ги спасиле Германците во тој период? За потсетување на Вермахтот на источен фронт му беше кажано да живее од земјата на која се наоѓа, што резултирало со масовни убиства, отимачина, смрт од глад... Сите зборат само за 2 милиони силувани Германки (што у никој случај не е маргинално злодело), али треба да се спомене, барем некад, дека ги спасиле од смрт од глад. Спротивно на тоа што Германците нив им го направија. Од друга страна, Армиската група север не можела баш да живее од земјата, како што им било наредено, па не само што носеле храна за нив, туку и за населението. Колку храна, колку пати тоа го направиле и така натаму, сето тоа треба да се знае за да се има целосната слика.

Поената ми е дека прабаба ми и прабаба ти се само две точки у тој воен океан. Јавниот наратив е познат и точен, но исклучоци има.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.157
Поени од реакции
1.187
Не се погеноцидни никако.
Се. И тоа како. Само што Германците се попедантни и војнички поорганизирани. Ако биле такви, во Европа немаше да останат никои други освен Германците. Како во Америка.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.933
Поени од реакции
2.993
Верувал или не, низ историјата секојпат имало мирни периоди и периоди со војни. Тоа што Првата Светска Војна ја прави различна од предходните е технолошкиот напредок. Можеш многу луѓе за кратко време да уништиш. Тој технолошки напредок е перфекциониран кога денес со една бомба можеш да уништиш цел свет.

Туку уште не покажа како соединување на Германските држави е извор на светските војни. Земаш еден настан и викаш дека војните 50 и 70 години подоцна се поради тоа. Иначе како што знаеш Австрија извиси така да Германија не беше во целост соединета.

Убаво кажа Декстер дека со соединување на Германија на сцена дојде нова голема држава во центарот на континентот и си го бараше местото меѓу силите. Прусија под Вилхелм 1. стана помилитаристичка и Прусија беше доминантна во државата. Едино може да се каже дека под нивно водство станаа агресивни на континентот што сепак не значи дека како народ се нацисти и геноцидисти како целина.

Твојот пример е иначе како да речеш под Турска империја све беше ок немаше војни. Како им текна на Грци, Бугари, Македонци итн. да креваат востанија да донесат нестабилност?

И пак ќе ти речам, во Европа мирот пост ВВ2 се должеше на Студената војна а не дека Германија беше поделена.

Денес Германија е демократска држава и покажува дека тие 12 години под Хитлер беа исклучок во нивната историја. Ти врска немаш што се дешава во Германија. АФД е десна партија и дел од членовите десно радикалци. Нивниот успех лежи на други поле, тоа е незадоволството кај луѓето и помалку нацизмот. Дури би рекол пикот помина константно губат на анкети ќе се види и годинава на избори. Иначе сите други партии одфрлаат соработка. Спореди десни партии низ останата Европа да видиш колку се јаки или не. Тренд е протестни парти или деснопопулистички да добијат сила тоа е општ тренд кој го има и во Германија. А не дека сега има 6м нови Хитлеровци. Не знам од каде ти е гневот ама тоа што пишуваш е повеќе политика од историја.
Немам врска? Не живеам таму како тебе за да знам детали, но она што е несоборлив факт е дека на последни федерални избори имале 6 милиони гласачи и 94 места во Бундестаг. Споредено со минати избори тоа е драстично наголемување на број на гласачи за неонацистите.
Нормално дека АФД нема да излезе со кукасти крстови и рунско СС и салуто романо познато како зиг хајл.
Свесни се дека медиумите ќе ги уништат доколку го презентираат своето право лице. Затоа играат лукаво и прибираат членство и гласови на свој начин. А бројот на навијачки групи кои се отворено нацистички и слават геноциди?

Заклучокот сам се наметнува : пред појавата на Вториот Рајх немало глобален конфликт. После неговата појава доаѓа до WW1. Со доаѓањето на Третиот Рајх ја имаме ww2.
Мирот во Европа не може да се сведе само на еден фактор, но поделбата на Немачка заедно со строгите контроли врз Бундесверот и тоа како помогнале да се одржи мир во Европа.

Немам јас гнев, како што реков, треба да се прави разлика помеѓу поединец германец и Германија како држава.
Автоматски споено мислење:

Теоријата ти е супер, ама едноставно не држи вода.

Точно, пвеводбеничката партија е основана во Минхен, но тоа не значи дека швабите се кривци за сите глупости и гнасотии кои пвеводбениците ги направија од 1990 година па наваму.

И да не бил Минхен, ќе се најдело некое друго место во кое ќе се состанеле основачите на пвеводбеничката партија, исто како што да не беше Охрид, ќе се најдеше некое друго место за потпишување на еден велепредавнички договор во 2001 година, па и да не беше Преспа, ќе се најдеше некое друго место за потпишување на друг велепредавнички договор во 2018 година, и така натаму.Убаво за вас и за вашите предци, моите живи предци помнат дека фините и културните шваби ја запалиле црквата во која наводно биле чувани оружје и муниција за партизаните - оружје и муниција кои воопшто не ги нашле, а помнат дека кога поминала советска мисија во нивниот крај, наводно партизаните ги стрелале Советите преку ноќ бидејќи капетанот кој ја водел мисијата забележал дека партизаните се гостат со месо, а локалното население со грав и пиперки, што било спротивно на марксистичко-ленинистичките принципи според кои сите се еднакви и рамноправни, поради што треба сите да јадат исто.

Моја прабаба која до последниот ден од животот не дозволуваше никој да ја натера да си го гризне јазикот, ја криеле едно време од партизаните бидејќи со свои очи видела кога партизаните ги носеле Советите во шумата, каде што им се губи секаква трага после неколку истрели, наредниот ден партизаните се вратиле, а Советите никаде ги немало.

Своевремено во доцните 1940-ти години имала и свои ставови за маршалот и за неговите политики, што било ретко за некој во тоа време кој немал завршено ни основно образование, па едно време - помалку од месец дена - ја шетале низ полициски станици бидејќи не играла на социјалистичкото оро, морале да фаќаат партиски врски за да ја извадат од притвор и за да го заташкаат случајот против нејзе. Но животот беше дарежлив кон нејзе, па дочека да го види со свои очи крајот на истата држава која едно време ја лиши од слобода.
Да се надоврзам, кога германците доаѓаат април 41 во Македонија, на нивните офицери им се допаѓа куќата на фамилијата на баба ми. И што прават нацистиве, ги истеруваат надвор моите претци на улица како шугави кучиња и си се населуваат во куќата. Среќа што во дворот имало шупа па каков-таков кров над глава. Нит греење нит вода нит струја нит канализација, обична шупа. И морале таму да живеат додека немските манијаци си располагале со куќата.
Имало еден исклучок, фалшимјегер Офицер кој се сожалил на фамилијата (еден член знаел немачки) па настојувал да им се даде една соба во самата куќа но тој предлог бил одбиен од повисок офицер за жал.
Интересно е што фашимјегеров бил тука како дел од трупањето на падобранци за претстојната инвазија на Крит и имал hunch дека ќе загине па се плашел што ќе биде со неговото семејство во Немачка без него. Испаднал во право и загинал на Крит, но тоа е друга прича.

Германците по неколку месеци им ја отстапуваат куќата на новата Блгарска власт, а блгарите сметајќи дека рајата во Македонија се нели, блгари, се труделе барем од почеток да не го антагонизираат населението па така им остапиле една соба и во таа една соба живеело 6 члено семејство со години.

Од другата страна на фамилијата, германски војници имаат претепано дедо ми како куче на сред улица бидејќи не сакал да им намали цена за штоф (кројач)
Да знаеле дека е партизан и дека е одговорен за комуникација помеѓу ЦК КПМ и оперативниот дел во неговиот реон имало да го стрелаат веднаш. Со тоа татко ми никогаш немало да се роди и јас не би постоел.
Културни и фини германци.
Автоматски споено мислење:

Релативно добро е познато кој што правел каде што поминувал и она што го правеле советите, според тој јавен наратив, не може да се спореди со она што го правеле Германците. Тука нема дилема.
Сепак, постојат исклучоци на обете страни, градација и тн.
Кога ослободувале женски работни логори, советите ги силувале ослободените жени (огромно мнозинство советски граѓанки). Колку пати ова се случило, дали било пракса, дали имало казни, не знам. Сето тоа има влијание врз целокупната слика и треба да го знаеме, кога збориме за тој случај.
Од друга страна, на пример, сите зборуваат за силувани 2 милиони Германки (никој за 10 милиони советски граѓанки од страна на Вермахтот, но не ми е тоа поентата).
Зошто никој не збори за фактот што советите донеле храна со која преживеале Германците тоа време, дека делеле храна со која ги спасиле Германците во тој период? За потсетување на Вермахтот на источен фронт му беше кажано да живее од земјата на која се наоѓа, што резултирало со масовни убиства, отимачина, смрт од глад... Сите зборат само за 2 милиони силувани Германки (што у никој случај не е маргинално злодело), али треба да се спомене, барем некад, дека ги спасиле од смрт од глад. Спротивно на тоа што Германците нив им го направија. Од друга страна, Армиската група север не можела баш да живее од земјата, како што им било наредено, па не само што носеле храна за нив, туку и за населението. Колку храна, колку пати тоа го направиле и така натаму, сето тоа треба да се знае за да се има целосната слика.

Поената ми е дека прабаба ми и прабаба ти се само две точки у тој воен океан. Јавниот наратив е познат и точен, но исклучоци има.
СС кога обиколувале советско село, ги собирале мажите, децата и старците на една страна и ги терале да копаат јама, на друга страна жените за силување, собирале буквално све што може да им е од корист, од самовари до волови, јагниња и кокошки. На крај го спалувале селото. И тоа го повториле десетици илјади пати.
Така да, советските зулуми во Германија се игра за мали деца, споредбено со германските на источен фронт.

Исто и западните сојузници. По крајот на војната барем пола германско население зависело од храната доставена од совјети, амери, британци и французи. Подоцна, кога Сталин го блокира западен Берлин 1948 со што започнува студената војна, организиран е воздушен мост познат како Берлински мост при што секојдневно стотици Ц-47, Ц-54, Вајкаунт, Сандерленд, Ц-87 и остали транспортни авиони ги спасуваат од смрт поради глад милион жители на зап.Берлин. А тоа се дешава на неполни три години после падот на Рајхот. Еј, да ги хранат, појат, облекуваат и лекуваат довчерашните смртни непријатели.
Подоцна Маршалов план, дозвола да се реконструира и започне со работа германската комерцијална индустрија, сето тоа наведува на заклучокот за тоа дека германците поминале лесно.
 
Последно уредено:
Член од
26 февруари 2016
Мислења
3.355
Поени од реакции
7.080
@callejón de la muerte во врска со навивачките групи не си целосно во право. Да, има вакви групи во Германија, пред се на Истокот, на пример навивачите на Ханза Росток или Кемницер од пониските лиги.

Ама вакви навивачки групи што ја поддржуваат екстремната десница има низ цела Европа, па дури и во држави што за време на ВСВ биле најголеми противници на нацистите. Тука се навивачите на Зенит од Санкт Петербург на пример. Па дури и во Израел, верувал или не, навивачите на Беитар од Ерусалим се толку големи националисти што ден денес не дозволуваат муслимани да играат во екипата.

Така да ова никако не е тренд само во Германија ама можеби повеќе паѓа во очи ради нивното минато.
 

Igorcemk

Само Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
11.068
Поени од реакции
14.173
Немам врска? Не живеам таму како тебе за да знам детали, но она што е несоборлив факт е дека на последни федерални избори имале 6 милиони гласачи и 94 места во Бундестаг. Споредено со минати избори тоа е драстично наголемување на број на гласачи за неонацистите.
Нормално дека АФД нема да излезе со кукасти крстови и рунско СС и салуто романо познато како зиг хајл.
Свесни се дека медиумите ќе ги уништат доколку го презентираат своето право лице. Затоа играат лукаво и прибираат членство и гласови на свој начин. А бројот на навијачки групи кои се отворено нацистички и слават геноциди?

Заклучокот сам се наметнува : пред појавата на Вториот Рајх немало глобален конфликт. После неговата појава доаѓа до WW1. Со доаѓањето на Третиот Рајх ја имаме ww2.
Мирот во Европа не може да се сведе само на еден фактор, но поделбата на Немачка заедно со строгите контроли врз Бундесверот и тоа како помогнале да се одржи мир во Европа.

Немам јас гнев, како што реков, треба да се прави разлика помеѓу поединец германец и Германија како држава.
Автоматски споено мислење:Да се надоврзам, кога германците доаѓаат април 41 во Македонија, на нивните офицери им се допаѓа куќата на фамилијата на баба ми. И што прават нацистиве, ги истеруваат надвор моите претци на улица како шугави кучиња и си се населуваат во куќата. Среќа што во дворот имало шупа па каков-таков кров над глава. Нит греење нит вода нит струја нит канализација, обична шупа. И морале таму да живеат додека немските манијаци си располагале со куќата.
Имало еден исклучок, фалшимјегер Офицер кој се сожалил на фамилијата (еден член знаел немачки) па настојувал да им се даде една соба во самата куќа но тој предлог бил одбиен од повисок офицер за жал.
Интересно е што фашимјегеров бил тука како дел од трупањето на падобранци за претстојната инвазија на Крит и имал hunch дека ќе загине па се плашел што ќе биде со неговото семејство во Немачка без него. Испаднал во право и загинал на Крит, но тоа е друга прича.

Германците по неколку месеци им ја отстапуваат куќата на новата Блгарска власт, а блгарите сметајќи дека рајата во Македонија се нели, блгари, се труделе барем од почеток да не го антагонизираат населението па така им остапиле една соба и во таа една соба живеело 6 члено семејство со години.

Од другата страна на фамилијата, германски војници имаат претепано дедо ми како куче на сред улица бидејќи не сакал да им намали цена за штоф (кројач)
Да знаеле дека е партизан и дека е одговорен за комуникација помеѓу ЦК КПМ и оперативниот дел во неговиот реон имало да го стрелаат веднаш. Со тоа татко ми никогаш немало да се роди и јас не би постоел.
Културни и фини германци.
Автоматски споено мислење:СС кога обиколувале советско село, ги собирале мажите, децата и старците на една страна и ги терале да копаат јама, на друга страна жените за силување, собирале буквално све што може да им е од корист, од самовари до волови, јагниња и кокошки. На крај го спалувале селото. И тоа го повториле десетици илјади пати.
Така да, советските зулуми во Германија се игра за мали деца, споредбено со германските на источен фронт.

Исто и западните сојузници. По крајот на војната барем пола германско население зависело од храната доставена од совјети, амери, британци и французи. Подоцна, кога Сталин го блокира западен Берлин 1948 со што започнува студената војна, организиран е воздушен мост познат како Берлински мост при што секојдневно стотици Ц-47, Ц-54, Вајкаунт, Сандерленд, Ц-87 и остали транспортни авиони ги спасуваат од смрт поради глад милион жители на зап.Берлин. А тоа се дешава на неполни три години после падот на Рајхот. Еј, да ги хранат, појат, облекуваат и лекуваат довчерашните смртни непријатели.
Подоцна Маршалов план, дозвола да се реконструира и започне со работа германската комерцијална индустрија, сето тоа наведува на заклучокот за тоа дека германците поминале лесно.
AfD e desna partija i del od clenstvoto e otvoreno desno radikalno. Ama ne se site glasaci. Gi glasaat i mnogu nezadovolni duri bi rekol deka najgolem del se takvi. Posto ima nacisticka partija NPD koja so decenii nema nikakva relevantnost vo politikata. Inace popularnost na AFD opagja pred cetiri godini bea na pikot. Inace kako sekogas vazi, 10% glasaat AFD 90% ne. Duri i zelenie koja e leva partija e na drzavni nivo treta sila. Treba da se spomne toj fakt oti desnicata porasna ama i levicata. Znaci opstestvoto e otporno posebno vo zapadna Germanija.

Ima razni navivacki grupi. Vo globala se umereni, ima i nekoi sto se nacisticki ima i nekoi koi se levo orientirani. Na kraj toa se marginalni grupi. NE vikam deka nema nacisti vo Germanija ama toa e mnogu mal del od opstestvoto. Vo mnogu drugi evropski drzavi nivnata brojka e daleku pogolema.

I pred vtoriot Rajh imalo golemi vojni posebno niz Evropa, primer 30 godisnata vojna. Ti kazav deka od tehnoloski pricini WW1 i WW2 bea so mnogu povekej zrtvi oti so pomalku sredstva mozes mnogu povekje lugje da ubivas.

Germanija od WW1 i WW2 imase najgolemi steti. Unisteni gradovi, zrtvi, sram, izguba na golema teritorija. So pomos od drugi si ja naucija lekcijata. Vo WW2 Germancite napravile mnogu zlostorstva nikoj ne go osporuva. Sepak od site agresori od WW1 i 2 najrealno se odnesuvaat so nivnata istorija, za sporedba so Japonija, Bugarija, Italija i drugi nivni sojuznici koi do denes negiraat deka nosat vina.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.933
Поени од реакции
2.993
AfD e desna partija i del od clenstvoto e otvoreno desno radikalno. Ama ne se site glasaci. Gi glasaat i mnogu nezadovolni duri bi rekol deka najgolem del se takvi. Posto ima nacisticka partija NPD koja so decenii nema nikakva relevantnost vo politikata. Inace popularnost na AFD opagja pred cetiri godini bea na pikot. Inace kako sekogas vazi, 10% glasaat AFD 90% ne. Duri i zelenie koja e leva partija e na drzavni nivo treta sila. Treba da se spomne toj fakt oti desnicata porasna ama i levicata. Znaci opstestvoto e otporno posebno vo zapadna Germanija.

Ima razni navivacki grupi. Vo globala se umereni, ima i nekoi sto se nacisticki ima i nekoi koi se levo orientirani. Na kraj toa se marginalni grupi. NE vikam deka nema nacisti vo Germanija ama toa e mnogu mal del od opstestvoto. Vo mnogu drugi evropski drzavi nivnata brojka e daleku pogolema.

I pred vtoriot Rajh imalo golemi vojni posebno niz Evropa, primer 30 godisnata vojna. Ti kazav deka od tehnoloski pricini WW1 i WW2 bea so mnogu povekej zrtvi oti so pomalku sredstva mozes mnogu povekje lugje da ubivas.

Germanija od WW1 i WW2 imase najgolemi steti. Unisteni gradovi, zrtvi, sram, izguba na golema teritorija. So pomos od drugi si ja naucija lekcijata. Vo WW2 Germancite napravile mnogu zlostorstva nikoj ne go osporuva. Sepak od site agresori od WW1 i 2 najrealno se odnesuvaat so nivnata istorija, za sporedba so Japonija, Bugarija, Italija i drugi nivni sojuznici koi do denes negiraat deka nosat vina.
Делумно се согласувам, но треба да се има предвид дека на последните федерални избори АФД добиле рекорден број гласачи. Не знам колку добиле вкупно останатите крајно десничарски партии, вклучувајќи ја НПД. Како и да е, нацизмот сеуште не е мртов во Германија, 75 години по крајот на војната милиони германци имаат склоност кон шовинизам а патот од шовинизам кон нацизам е широк.
Ќе се повторам пак, но замисли сериозна економска криза. Што мислиш би се случило тогаш, скраја било?

Големи војни имало уште од Александар Велики ако не и пред тоа, но глобални војни, посебно војни чија цел било биолошко ресетирање на човековиот вид немало никогаш освен после појавата на државата позната како Германија.

Најголеми штети пер капита имала Полска без конкуренција. СССР имал далеку поголеми штети од Рајхот. Тоа не значи дека Германија не дала 7-9 милиони жртви 1939-49 (вклучувајќи поствоени погроми и прогони), тука се Вилхелм Густлоф и Дрезден и многу слични настани.
Но она што е непобитно е тоа што во самиот Рајх никаков, ама баш никаков отпор кон власта = немало.
Ни најмалку. Ништо. Никаде. Нада. Па едни талијани имале отпор кон фашистичката власт. Единствено поединци од офицерскиот кадар како Фон Штауфенберг и една шака студенти познати како Бела Ружа и тоа е се. Тоа значи дека германскиот народ бил оргазмично задоволен од својата власт, од тоа што им било кажано дека се најјака раса на планетава, од победите над Полска за 40 дена, Данска за 30 часа, Холандија за една недела, Белгија за 28 дена, Франција и Британскиот експедиционен корпус за 66 дена.
Аутобанови, бродови за крстарење на радничка класа низ Балтик,најголемото одмаралиште во светот долго неколку км, Тот-организација, серење на Версај и уште многу ствари.

Е сега таму некои евреј, роми, јеховаши, левичари ќе биднат сапун, мех, голема работа.
Заклучокот сам се наметнува дека германизмот како нација, идеја, конструкт е геноциден.
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.933
Поени од реакции
2.993
IMO све точно, али со заклучокот не се слагам.
Пак ќе кажам, скраја било да фати некоја сериозна економска криза па да дознаеме дали историјата ќе се повтори.

Би сакал да не сум во право и да грешам, но заклучокот сам се наметнува за жал.

Туку, слушав аудио материјал за талијанската армија во WW2 со обид за објаснување зошто била најлоша од големите играчи. Маса фактори за кои ќе напишам повеќе кога ќе имам време.

Интересно е што Италија ја покорила Албанија за 72 часа. Значи најслабата и најлошата армија на оската за 3 (три) дена ги разбива албанците ко peder Плејбој и овие дигаат бело знаме за еден викенд спорадични чарки. Тотален распад и кукавичлук од невидени размери.
Тоа ја прави албанската армија во тоа време најслаба на светот веројатно.:D
Посебно имајќи предвид што се случи со Италија вс. Грција.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.661
Поени од реакции
7.729
Да се надоврзам, кога германците доаѓаат април 41 во Македонија, на нивните офицери им се допаѓа куќата на фамилијата на баба ми. И што прават нацистиве, ги истеруваат надвор моите претци на улица како шугави кучиња и си се населуваат во куќата. Среќа што во дворот имало шупа па каков-таков кров над глава. Нит греење нит вода нит струја нит канализација, обична шупа. И морале таму да живеат додека немските манијаци си располагале со куќата.
Имало еден исклучок, фалшимјегер Офицер кој се сожалил на фамилијата (еден член знаел немачки) па настојувал да им се даде една соба во самата куќа но тој предлог бил одбиен од повисок офицер за жал.
Интересно е што фашимјегеров бил тука како дел од трупањето на падобранци за претстојната инвазија на Крит и имал hunch дека ќе загине па се плашел што ќе биде со неговото семејство во Немачка без него. Испаднал во право и загинал на Крит, но тоа е друга прича.

Германците по неколку месеци им ја отстапуваат куќата на новата Блгарска власт, а блгарите сметајќи дека рајата во Македонија се нели, блгари, се труделе барем од почеток да не го антагонизираат населението па така им остапиле една соба и во таа една соба живеело 6 члено семејство со години.

Од другата страна на фамилијата, германски војници имаат претепано дедо ми како куче на сред улица бидејќи не сакал да им намали цена за штоф (кројач)
Да знаеле дека е партизан и дека е одговорен за комуникација помеѓу ЦК КПМ и оперативниот дел во неговиот реон имало да го стрелаат веднаш. Со тоа татко ми никогаш немало да се роди и јас не би постоел.
Културни и фини германци.
Не дека некој ги поканил да доаѓаат на овие простори во април 1941, туку кога веќе дошле, ти денес им го должиш твоето постоење.

Не заборавај дека му должил благодарност и на маршалот кој дошол на овие простори после нив, бидејќи иако дедо ти бил партизан, тоа не го менува фактот дека бил во милост и немилост на маршалот, што значи дека и на маршалот му го должиш твоето постоење.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.933
Поени од реакции
2.993
Не дека некој ги поканил да доаѓаат на овие простори во април 1941, туку кога веќе дошле, ти денес им го должиш твоето постоење.

Не заборавај дека му должил благодарност и на маршалот кој дошол на овие простори после нив, бидејќи иако дедо ти бил партизан, тоа не го менува фактот дека бил во милост и немилост на маршалот, што значи дека и на маршалот му го должиш твоето постоење.
Што пишуваш бре, се читаш ли? Фокусирај се некако, најди начин, премногу хаотични постови имаш.
 

Igorcemk

Само Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
11.068
Поени од реакции
14.173
Делумно се согласувам, но треба да се има предвид дека на последните федерални избори АФД добиле рекорден број гласачи. Не знам колку добиле вкупно останатите крајно десничарски партии, вклучувајќи ја НПД. Како и да е, нацизмот сеуште не е мртов во Германија, 75 години по крајот на војната милиони германци имаат склоност кон шовинизам а патот од шовинизам кон нацизам е широк.
Ќе се повторам пак, но замисли сериозна економска криза. Што мислиш би се случило тогаш, скраја било?

Големи војни имало уште од Александар Велики ако не и пред тоа, но глобални војни, посебно војни чија цел било биолошко ресетирање на човековиот вид немало никогаш освен после појавата на државата позната како Германија.

Најголеми штети пер капита имала Полска без конкуренција. СССР имал далеку поголеми штети од Рајхот. Тоа не значи дека Германија не дала 7-9 милиони жртви 1939-49 (вклучувајќи поствоени погроми и прогони), тука се Вилхелм Густлоф и Дрезден и многу слични настани.
Но она што е непобитно е тоа што во самиот Рајх никаков, ама баш никаков отпор кон власта = немало.
Ни најмалку. Ништо. Никаде. Нада. Па едни талијани имале отпор кон фашистичката власт. Единствено поединци од офицерскиот кадар како Фон Штауфенберг и една шака студенти познати како Бела Ружа и тоа е се. Тоа значи дека германскиот народ бил оргазмично задоволен од својата власт, од тоа што им било кажано дека се најјака раса на планетава, од победите над Полска за 40 дена, Данска за 30 часа, Холандија за една недела, Белгија за 28 дена, Франција и Британскиот експедиционен корпус за 66 дена.
Аутобанови, бродови за крстарење на радничка класа низ Балтик,најголемото одмаралиште во светот долго неколку км, Тот-организација, серење на Версај и уште многу ствари.

Е сега таму некои евреј, роми, јеховаши, левичари ќе биднат сапун, мех, голема работа.
Заклучокот сам се наметнува дека германизмот како нација, идеја, конструкт е геноциден.
Кажав дека има колективна вина за тоа време. Причините се многу подиферентни. Хитлер од 33та сите што можеле да му пречат ги уби, избрка или прати по логори. Други сами заминаа во егзил. Исто така владее страв на отпор јасно е што следи. Потоа првичните успеси им носеле сатисфакција и предност на Германците. Нагло се врти стуацијата. Имало отпор ама малку. После 68ма дојде до големи промени во општеството. Денес во Германија секако има десничарски потенцијал каде во други држави. Ама од друга страна отпорот на цивилното општество е голем, има голем коректив. И имала Германија од 45та економски кризи и ете пак не се врати нов Хитлер. Секако дека треба да се спречи него да се лечи ама одвибам да ги класифицирам Германците по дифолт како нацистички и геноциден народ.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom