Втора револуција во Египет (јули 2013. год.). Update: војската ја превзема власта.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Секуларистите бараат забрана за секаква исламистичка партија како Муслиманското братство.

Моментално се групирани во два табора на плоштадот Тахрир и се кошкаат + паѓа по некој ќутек.

Пак ќе има тепање така ми изгелда.

http://www.independent.co.uk/news/world/africa/egypts-liberals-seek-to-ban-political-islamists-from-power-8724765.html
.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.273
Мурси обвинет за убиства и киднапирања

Текст: Макфакс
Свет | 26 јули 2013


Египетското правосудство денеска го притвори соборениот исламистички претседател Мохамед Мурси на 15 дена, обвинувајќи го за редица кривични дела, вклучувајќи и убиство на војници и заговор со палестински Хамас.
Мурси војската го држи од 3 јули, но до денеска се немаше соочено со никакви формално-правни мерки.
Веста е објавена неколку часа пред најавениот собир на милиони Египќани, на групите за и против Мурси, кого војската го собори од власт на 3 јули.
Во насилствата со кои се проследени протестите, последниот месец загинаа повеќе од 200 луѓе.
Обвиненијата против Мурси се однесуваат на неговото бегство, заедно со другите челници на Муслиманското братство, од затворот северно од Каиро во 2011 година, за време на бунтот кога беше соборен Хосни МУбарак.
Обвинението вклучува подметнување пожар, уништување на затворските документи и „соработка со Хамас со цел агресивни дејства во земјата, напади на полициски станици, офицери и војници". Обвинет е за убиство на неколку затвореници, офицери и војници, како и киднапирање на неколку офицери и војници.
Портпаролот на Муслиманското братство ги оцени обвиненијата како „смешни" и како знак за враќање „кон стариот режим".
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Еве еден интересен податок-на нет кружат информации дека вчера на протестите ширум земјата излегле околу 33 000 000 демонстранти,што претставува бројчано најголемиот протест во историјата на човештвото.
Vcera proveriv, konecnata brojka e 35 milioni lugje! Spored dobro provereni izvori, strasno vlosenata ekonomska i posebno bezbednosna situacija (nikogas ne bilo ponenezbedno vo Egipet) se pricinite nardot da se digne. Izvorite velat deka Muslimanskoto bratstvo ima megju 700.000 i 1 milion lugje, sto e mnogu maku za Egipet, no mnogu se grlati.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.518
Поени од реакции
26.006
Vcera proveriv, konecnata brojka e 35 milioni lugje! Spored dobro provereni izvori, strasno vlosenata ekonomska i posebno bezbednosna situacija (nikogas ne bilo ponenezbedno vo Egipet) se pricinite nardot da se digne. Izvorite velat deka Muslimanskoto bratstvo ima megju 700.000 i 1 milion lugje, sto e mnogu maku za Egipet, no mnogu se grlati.
Главницата на војската им е во Сирија, ама како губат во Сирија, народот се освестува во Египет, Либија и Тунис. Резултат: Масовна контрареволуција во Египет.
 
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Интегрален текст: http://kajgana.com/vojskata-strelala-vrz-demonstrantite-sudiri-i-vo-drugite-gradovi-palenje-crkvi-niz-egipet
Безбедносни извори соопштиле дека до судири дошло и во градовите Минија и Асиут. Во Асиут имало најмалку три илјади демонстранти, според очевидци. Војниците со солзавец ги растерувале припадниците и симпатизерите на исламистичкото Муслиманско братство кои ја запалиле црквата на коптската христијанска заедница во Минија. Притоа AFP јавува дека во централниот дел од Египет досега се запалени три коптски христијански цркви.

Според непотврдени информации во безредијата се убиени 43 лица, од кои некои со куршуми, во египетската престолнина Каиро во растерувањето на исламистите, јавува AFP чиј репортер имал прилика да ги преброи телата во импровизираната болница на плоштадот Рааба ал-Адавија, додека египетските власти потврдуваат девет убиени демонстранти и 78 ранети. Од Муслиманското братство, пак, објавија на социјалните мрежи дека се убиени 800 луѓе и ранети над пет илјади, меѓутоа овој податок не е можно да се провери од независни извори.
Полицијата, која ваквата акција ја откажа иако беше најавена за понеделник, со поддршка на армијата излезе денеска на двата плоштада во близина на зоолошката градина во главниот град Каиро и на плоштадот Рааба ал-Адавија. Тие ги обвинија приврзаниците на Морси дека во камповите и во поворките користат жени и деца како жив ѕид.





There are reports of 7 churches being attacked today, reports conflicting on whether before or after the break up of the sit-ins. But churches have suffered greater attack since the regime change, as Muslim Brotherhood supporters blame Christians, believing they support the change. http://weaselzippers.us/2013/08/14/reports-of-coptic-churches-being-attacked-in-upper-egypt/
 
Член од
13 април 2013
Мислења
73
Поени од реакции
72
Египетскиве "топли"браќа,се повлекоа од џамијата.
Не знам зошто не им се одело во џенет да станат и тие шехиди.
Ќе почнам да верувам дека се сите тие едни обични мунафици.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Се надевам дека ќе се обедини нормалниот муслимански и друг свет на блискиот исток и африка и ќе го ичисти цело тоа ѓубре од ал каеда, муслимнаско братство и разно разни организации тренирани и финансирани од западот и израел.
А исто така се надевам и дека ние од Балканот ќе се обединиме и ќе ги исчистиме сите овие инсталации на западот кои позади инсталација на капитализмот и демократијата многу кратно не осирмашија.
 
Член од
13 април 2013
Мислења
73
Поени од реакции
72
Славјански,не треба само да се надеваме,туку да се фатиме за работа,и тоа секој ден да се прашаме што направивме за таа цел и тоа,од економски аспект(купување или бојкотирање на одредени производи),политички аспект(подржување на одредени политичари кои имаат такви планови),морален(подржување на одредени морални дилеми во општеството,педерство,музика,филм)..........
Секој според своите моности треба да се бори за таа цел,зошто чекањето на некого да ни ја заврши работата само му ја отежнува работата на тој со кој сме на истата страна.
Значи ако сакаш да помогнеш тогаш прави нешто.
Зборам за сите.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Нема поголем удар за овој систем, исклучи ТВ, радио, не плаќај со кредитни, не користи пари од банки, не купувај индустриски производи на големите корпорации, не користи нафта и нафтени деривати, еден месец да се ставиме на постење отиде системот у три лепе. Системот е нашиот лик, секој треба да се промени.
 

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
2.000
Egypt to revoke Muslim Brotherhood NGO status – report

The Egyptian government is to announce next week that it will revoke the status of the Muslim Brotherhood, a non-governmental organization (NGO), according to a government spokesman, cited by the state-run Al-Akhbar newspaper. The official says the decision has already been made. The Muslim Brotherhood which backs ousted President Mohamed Morsi, was only registered as an NGO in March, following the movement’s critics raising questions over its legal status.

Има ли некој информација што се случува таму, не сум слушнал ништо веќе 2 недели?
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.518
Поени од реакции
26.006
http://dnevnik.mk/?ItemID=F8AC79075999584E8F9FCE1F74109D48

ЕГИПЕТ ГО ЗАБРАНИ МУСЛИМАНСКО БРАТСТВО

Египетскиот суд вчера му забрани на Муслиманското братство да извршува какви било активности во земјата и нареди запленување на финансиите на групата, проширувајќи ја на овој начин кампањата за слабеење на исламистичкото движење на соборениот претседател Мохамен Морси, пренесе Ројтерс.

- Судот ги забранува активностите на организацијата Муслиманско братство и нејзините невладини организации, сите активности во кои учествува и сите организации од кои произлегла - истакна судијата Мохамед ал-Сајед.

Судот нареди владата да ги заплени парите на Братството и да управува со нејзиниот замрзнат имот. Одлуката на судот, според Ројтерс, може да ги охрабри младите исламисти да го земат оружјето в раце и да се кренат против државата.
 
M

Muranyi

Гостин
Потег за поздрав,во секој случај.Мило ми е што народот во Египет го одбра вистинскиот пат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom