Врски за вработување - ваше мислење?

Г

Грејвдигер

Гостин
Факт е дека кај нас се вработува и ќоро и сакато само доколку има два-три контакти повеќе, некој што ќе може да го упика на некое место и овој цело работно време да го помине онака седејќи у канцеларија колку да помине времето, а тие што навистина сакаат да работат ќе ја завршат работата за цела фирма.

За економист не знам, но од моја област е многу полесно да се најде работа, барем во ова време сега... а мислам дека и никогаш нема да згасне. Доколку самиот не тргнеш да бараш работа, верувај, таа нема да дојде кај тебе. Џабе ти се и 5 факултети ако сакаш имај ги, ама никој нема да ти дојде да ти каже „дечко ти беше добар студент, ај кај мене у фирма“... Денес се повеќе и повеќе луѓето или конкретно студентите го бубаат материјалот, а немат појма од кај доаѓа до тоа и како функционира. И после не им чини кога некој што ги завршил студиите со просек 6 им ја земал работата, а они биле стипендисти.

Доколку не можеш да најдеш тука работа, пробај да добиеш некое работно искуство преку фриленс сајтовите... Еве гледам на oDesk има доволно огласни за економија, бизнис и маркетинг. Пробај таму, аплицирај, сигурно ќе те прими некој. Јас низ тој сајт наоѓам работа од 16 год., па во последниов месец кога ја добив работава тука намалив да барам проекти и можеби ќе престанам на некој период да работам како фриленсер.

Провери ја темава, има интересни сајтови и некои совети што ќе ти се најдат... јест да е во веб дизајн под-форумот, но на сајтовите што се наброени таму има и за многу други области.

М

Мартин`

Гостин
Сигурно преку оглас ја нашол. :)
Преку оглас беше немам потреба да лажам, и тоа пријателка и го прати линкот до огласот за работно место во градот кај што живеам. Ако толку те интересира ете можам да ти кажам дека нема ни никаква конекција со партија, ниту пак партиска книшка.

Знам дека е потешко но дека е невозможно не се согласувам, имај си ти знаење па за во приватни фирми е полесно :)

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ако сакаш квалитетна и добро платена работа, врска ти е задолжителна.Ама имај на ум дека некогаш ќе ја враќаш неколкукратно.Од друга страна имаш и други работи, без потреба од врски ама обично ќе работиш ко стока.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Незнам кај е границата меѓу препорака и „врска“....

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Доколку не можеш да најдеш тука работа, пробај да добиеш некое работно искуство преку фриленс сајтовите... Еве гледам на oDesk има доволно огласни за економија, бизнис и маркетинг. Пробај таму, аплицирај, сигурно ќе те прими некој. Јас низ тој сајт наоѓам работа од 16 год., па во последниов месец кога ја добив работава тука намалив да барам проекти и можеби ќе престанам на некој период да работам како фриленсер.

Провери ја темава, има интересни сајтови и некои совети што ќе ти се најдат... јест да е во веб дизајн под-форумот, но на сајтовите што се наброени таму има и за многу други области.
фриленсер sto e ova ?? I ova e rabota prelu internet aj objasni podobro za da svatime

Г

Грејвдигер

Гостин
фриленсер sto e ova ?? I ova e rabota prelu internet aj objasni podobro za da svatime

Има краток вовед во темата што ја линкав погоре, а еве сега копирав еден пост што го имав пишано од поодамна кај мене на блог, малку поопширно.
http://forum.kajgana.com/threads/Фриленсер-freelancer.46242/page-5#post-5167224

V

Vollstandig

Гостин
Aко мислиш да учиш,факултетот ќе ти биди скриена карта во џебот. Ако планираш да се чаталиш,бадијала ти е.Ретко кој стигнал веднаш на работно место со истата струка што ја завршил.Ти треба пракса, искуство да стекниш, па после да се вработиш.Али, како што кажав,никогаш незнаеш кога ќе се ослободи место за твојата професија...

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.822
Преку оглас беше немам потреба да лажам, и тоа пријателка и го прати линкот до огласот за работно место во градот кај што живеам. Ако толку те интересира ете можам да ти кажам дека нема ни никаква конекција со партија, ниту пак партиска книшка.

Знам дека е потешко но дека е невозможно не се согласувам, имај си ти знаење па за во приватни фирми е полесно :)
Знаеш колку знам што имаат 9 - 10 просек на економски, па упишуваат магистратури зошто немаат што да прават во живот? Да кажеш дека со економски имаш знаење (нормално за работа) е исто ко да кажеш дека имаш желба да возиш кола а во живот не си седнал позади волан. :)

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.660
Некаде врските палат некаде не, ти имај си го квалитетот па тури им тит на врските, сигурно некој приватњак ќе му користи некој што има знаење отколку некое роднинче што ќе му ја води фирмата у минус. Сепак не е секогаш вака но има и вакви случаеви, за у државна работа ти требаат врски, сеа дали партиски дали роднински ако ги немаш тешко тебе, ретко е некој да најде работа без никакви помагала :)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Некаде врските палат некаде не, ти имај си го квалитетот па тури им тит на врските, сигурно некој приватњак ќе му користи некој што има знаење отколку некое роднинче што ќе му ја води фирмата у минус. Сепак не е секогаш вака но има и вакви случаеви, за у државна работа ти требаат врски, сеа дали партиски дали роднински ако ги немаш тешко тебе, ретко е некој да најде работа без никакви помагала :)
Врски за вработување ................ абе врски ти требаат за да отидеш да те пуштат да се измочаш пардон измокриш негде, а камо ли па за да влезеш на работа ............ кај нас целокупното општество функционира на принципот на врски ........... така е со децении наназад и неверувам дека уште едно 50 год. ќе се искоренат овие навики .......... каде и човек да отиде никој не те е*ава ни 2% ако немаш некој познат, без разлика за која институција станува збор ...... а пак за работа најмногу се потребни врските, без разлика дали се роднинско-пријателски или пак партиски кои се најактуелни денеска, а пак ако не бива работата и со врски, тогаш имаш и трето чаре - митото ........... ако не успееш ни со мито, тогаш збогувај се од работата, барај си на друго место ЈБГ така одат работите, тоа е реалноста, сите тоа го знаат .................. имам повеќе примери ........ на пр. има деца кои се навистина дудуци, немаат појма ниту теорија, ниту пак практично да ја извршуваат работата, ама имаат/фатиле врски, е сега од друга страна познавам и неколкумина перфектни деца со реално знаење и теориски, но и практично(со искуство) кои сепак мораа да фаќаат врски за да најдат работа т.е. отидоа во партија, е сега некои успеаа, ама не сите ЈБГ и врските не се секогаш семоќни, можат да ти ветат брда и долини, ама на крај пак да си останеш дома, без разлика дали си имал роднини, пријатели, без разлика дали си влегол во партија и без разлика дали си дал мито .......... мада денеска и многумина се заплашени да земаат мита на работните места, бидејќи се повеќе и повеќе се прават местенки и после апс, не секој директор сака да се занимава со такви работи, на многумина им е страв да земаат мито, бидејќи зачестија намештајките и апсењата на митаџиите, без разлика дали се директори, доктори, хирурзи, професори, полицајци, цариници, судии и.т.н. и.т.н. !
Така да сума-сумарум да врските се ите-како потребни, па дури и да си перфектен човек/работник(и со теорија и со практично искуство) но не секогаш се успешни .......... 70% да, 30% ќе си останат домче и покрај тоа што фаќале врски и се резилеле по партиските штабови ........... замислете некој отишол во партија, се резилел пред сите дека е партиски војник, трчал за партијата, јадел бурек, одел по митинзи насекаде, лепел плакати, делел капчиња, маички, програмчиња, пенкалца по цело маало од куќа во куќа, сите го знаат дека е портокалов кловн и пазете на крајот типацот пак си останува дома невработен никаде со прстот во уста .............. познавам и вакви случаеви, така да не секогаш и партијата помага, али општо земено све е отидено у ку*ац како што ги гледам работиве во реалноста околу мене ! :tapp:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.026
Поени од реакции
36.807
Без врски не моеш да се вработиш,од искуство и од искуства на други луѓе е ова.

Денес без врски си ништо. Жално е тоа.

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
Во поголем дел се врските, но тоа не значи дека не си ти роден под среќна ѕвезда... Може едноставно ќе ти се посреќи и ќе најдеш работа што ќе сакаш да ја работиш...
Инаку јас цврсто верував дека штом завршам факултет одма ќе најдам работа, како за бељата се случи токму спротивното... Да ја осетам реалноста во однос на работа - врски :S

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.660
Многу викаат дека единствен начин да дојдеш до работно место е со врски. Но дали е навистина единствен ?! Сакам да знам дали постојат и такви што се запослуваат со учење. PS (ми треба мотивација за да продожам да учам, но да знам какви ми се шансите ) пр. Јас не сум некој што многу се експонира, односно немам врски. Колкави ми се шансите да успеам ? Учам економија, дали би имал потешкотии ако немам врски ?
Вака како што немаш врски тешко тебе па и уште па и без факлутет ќе ти биде уште потешко, помини го факлутетот од кај знаеш утре што те чека.

Член од
27 мај 2012
Мислења
14
Поени од реакции
9
1. Ako sakas rabota vo drzavna administracija obavezno ti trebaat vrski (Tamu se samo badijaldzii so ne znaat da se snajdat vo zivotot pa cekaat na vrski da upali negde i da rabotat za maksimum 20.000, cel zivot toa pa toa bez moznost za napredok i da se molat vladata da gi zgolemi platite na administracija zosto nema drug nacin kako da zemat poveke pari)
2. E sega privatnoto e drugo. Edno da bide jasno, novopecen diplomec bez rabotno iskustvo kade i da go primat za rabota ke zima pomalku pari otkolku cistacka, ali jasno e negde da se pocne. Privatno ke najdes rabota toa sigurno, i ne se nerviraj koga ke ti recat 3 meseci probno po 3000 denari posle po 9000 denari. Jas taka pocnav i toa kako pomosnik referent za izvoz uvoz. No sklop na okolnosti (seficata otide na trudnicko i gazdata nemase so da pravi) pa morase jas da gi prevzemam rabotite i platata za 6 meseci mi se kaci duplo, na 300E, za uste 6 meseci na 400E. Tuka steknuvas kontakti (tj vrski so gi vikaat ostanatite), i od tamu preminav vo pogolema firma za 500E, (ova bese pred 3 godini i uste odam nagore)
SAMO TI TREBA POZNAVANJE I MALKU SNAODLIVOST, zatoa uci si ti i ic ne se sekiraj, i preporaka nikako ama nikako ne odi drzavno da rabotis, vo privatnoto seuste ima dosta firmi sto cenat kvalitet na rabota i toa go plakaat dobro za Makedonski uslovi

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
ТИ ИБАМ држаата кога за најобична работа чувар магационер треба врски а не квалитет и компетентност.

Kajgana Shop

На врв Bottom