Вреди да се помага на луѓето?

Вреди да се помага на луѓето?

  • Да.

    Гласови: 48 75,0%
  • Не!

    Гласови: 16 25,0%

  • Вкупно гласачи
    64

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Во животот и работата секојдневно се соочувам со ова прашање - Вреди да се помага на луѓето?

За жал или за среќа работам таква работа каде што секојдневно сум исправен пред ова искушение. Често имам дилеми, но секогаш повеќе мислењето ми оди накај „да!„ Се секој човек се борам како за себе. Но, не сум убеден дека тоа е исправно.

Каков е вашиот став?

Вреди ли да се бориш да за секого? Знаат ли луѓето да го почитуваат тоа? Се исплати ли енергијата вложена за други?
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Според мене, вреди да му се помогне на човек но да не е тоа со пари. На човек кој гледам дека му е тешко, дека тешко се снаоѓа во ситуацијата, му помогам. Но некој ако дојде да ми бара пари на заем за да му помогнам е тука му трескам врата.
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
36.786
Поени од реакции
29.223
zboruvame za pomaganje ., voopshteno...finansiski vo ovoa vreme ., teshko..koj bi pozajmil na drug pari osven ako sumata e neznachitelna.,..

no ..da vredi da se pomaga .,

ednostavno...da gi zamenime roljite ., kako bi bilo na vas da vi e potrebna pomosh ., a nikoj da ne saka da vi pomogne ., zatoa dvapati razmislete pred da odbiete ., nechie baranje za pomosh.....barem del od sekunda stavete se na mestoto od toj shto bara.....
 
A

AnFem

Гостин
Луѓе, срамота е да поставувате овакви прашања!
Нормално е секој човек, кој помага на другите(а познавајќи ја расипаноста кај повеќето денес, би добивал повеќе психички шамари, отколку благодарност), да се разочара во еден момент, но никогаш не ми е ок кога некој ќе го постави ова прашање.
Моментот е поради тоа што очекуваме нешто да возврат, наместо да не‘ исполнува самото помагање. Кога веќе се очекува нешто за возврат, не е ли доволно задоволството што го чувствуваме кога ќе направиме нешто добро, кога се чувствуваш како човек, корисен... ?
 

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
942
Мислам дека вреди но не знам колку. Но јас помагам колку што можам и каде што можам, без да гледам дали тоа би ми се исплатило. Помагам дека тоа ме исполнува, имам некое убаво чувство кога пружам помош, било каква, макар било и нешто минимално.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Десет добра направи му некому, а само еднаш згреши му ќе те мрази до срж. Човечка психологија. Темата е поставена во смисла помагање на секому. Некогаш повеќе вреди да му помогнеш на човек кој не го познаваш, одколку на свој близок. Било со совет, залагање или со пари. Никогаш нема да ти го заборави доброто и секогаш ќе бара начин да ти се оддолжи иако не го бараш тоа од него. На блиските цел свет да им го оставиш на раце пак ќе ти најдат замерка. Така да пред да направиш било што неможеш да знаеш дали вреди, времето ќе покаже.
 

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Помагаме сега зависи која каматна стапка ќе одредиме може со а и без:pos: жиранти.
 
P

PewDiePie

Гостин
Зависи што подразбирате под помош,ако на наркоман му дадеш пари кога ти бара за да купи дрога,тогаш му помагаш ?

Инаку доволно е да бидеш човечен,кај нас со нашиов психо менталитет ако помагаш или се трудиш повеќе да помогнеш ќе мислат дека сакаш да ги заколеш на крај на денот,не им е нормално и стануваш сомничав,како нешто лошо да правиш.
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да, треба да им се помага на луѓето, што е можно почесто. Секој кога има потреба од помош, треба да ја има можноста некој да му помогне. Ако не е така, ондак која е поентата на човештвото и хуманоста? Да, луѓето брзо забораваат можеби добрина, но на крај краева, не сум помогнала за да ме запамти, сум помогнала за да му/и биде подобро и да направам што е во моја моќ. Не секогаш добрината е наградена, но убавината во добрината е што таа не постои заради награда, постои за да човекот има емпатија и да сочувствува. А кога го има тоа, ќе може да им помага на луѓето.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.645
Поени од реакции
13.101
"What man is a man who does not make this world better". А тоа вклучува и помагање на луѓето. Ако секој се сведува само на ego mecum mene mei, човештвото ќе пропадне во секунда.
 

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Помагам. Кога можам.

Најголема помош е таа што скоро сите ја занемеруваат. Да ислушаш некого и да му дадеш совет. Да си тука кога му е тешко.

Пари се печалат. Долгови се враќаат. Но да најдеш некој кој ќе те ислуша додека си ја празниш душата, такви се поретко се наоѓаат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom