Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
28 март 2006
Мислења
16.070
Поени од реакции
8.909
Незнам зошто би требало некој да се казни за плукање и палење на слика па и знаме. Мислам дека уште си во времето на диктатурата на Тито со мајнсетот.
Ај да ти повторам пополека, да сфатиш. Најголем број земји ден денеес се санкционира газење било каков државен симбол. За диктатура не збори оти ти коа си имал 3 дуќани народ гинел да добие своја држава со македонски јазик, симболи и институции...
Тоа што кај нас не го санкционираат е отие сме држава ипол. Сега и се моча кој сака врз глава
Автоматски споено мислење:

In 2017, China passed an amendment that dramatically increases the penalties and the scope of its symbol-desecration laws. Offenders can be hit with jail terms of up to three years for acts such as mocking the national anthem by singing it in a sarcastic voice. Burning, defacing, or stomping on the national flag is covered, too.

France, on the other hand, actually prosecutes. In 2010, an Algerian man, furious with the extremely bad customer service he was receiving at a local government office, grabbed a Tricolore and snapped its wooden pole in half. He was forcibly restrained and fined—not for destruction of property, but for “insulting” the flag.

Israel is another country with an aggressive stance toward symbolic protest involving flags. The government, in 2016, dramatically raised the financial penalty for conviction. Inflation and not one but two separate new currencies make it hard to track just how much it went up, but the new penalty is a maximum fine of over $16,000 and up to three years in prison. Last year, a Palestinian protestor stomped up and down on an Israeli flag as part of a protest against the Israeli army shooting people through the Gaza fence. He is not nearly the only one to be prosecuted for flag desecration in Israel.

Those fines will hurt, but sometimes such forms of punishment are as symbolic as a flag itself. In Mexico, flag desecration is illegal, but not often prosecuted. A notable exception came in 2008, when, after a very long legal battle, famed poet Sergio Witz was found guilty of desecrating the Mexican flag—in verse.

Сите овие Тито ги водел, според твојот мајнд
 
Последно уредено:

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.348
коа си имал 3 дуќани народ гинел да добие своја држава со македонски јазик, симболи и институции...
Стефус зборува само како на неговите предци му ги одзеле дуќаните, а воопшто не му одговара да каже за денеска колку мали дуќани се одземени тие од 15 до 25 квадрати!

Денеска ти идат еден куп инспекции денес трудова, утре финансова, задутре УЈП. И некоја инспекција ќе те казни со казна од 3.500 до 5.000 евра, и ти удира пломба на дуќанот ама основа за казната нема. Ко ќе те казни со толку пари сакаш нејќиш сам ќе го затвориш дуќанот (исто како да ти го одзеле). Но целта е да се наполни државната каса.

А кај фирмите што имаат двоцифрен - троцифрен број вработени инспекциите идат три дена унапред со најава, за да ја среди газдата работата да ги распореди неосигураните работници втора, трета смена, некои и слободни тој ден... (бидејќи инспекторите работаат од 08.00 - 16.00 часот)...
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.870
Поени од реакции
1.886
Ај да ти повторам пополека, да сфатиш. Најголем број земји ден денеес се санкционира газење било каков државен симбол. За диктатура не збори оти ти коа си имал 3 дуќани народ гинел да добие своја држава со македонски јазик, симболи и институции...
Тоа што кај нас не го санкционираат е отие сме држава ипол. Сега и се моча кој сака врз глава
Автоматски споено мислење:

In 2017, China passed an amendment that dramatically increases the penalties and the scope of its symbol-desecration laws. Offenders can be hit with jail terms of up to three years for acts such as mocking the national anthem by singing it in a sarcastic voice. Burning, defacing, or stomping on the national flag is covered, too.

France, on the other hand, actually prosecutes. In 2010, an Algerian man, furious with the extremely bad customer service he was receiving at a local government office, grabbed a Tricolore and snapped its wooden pole in half. He was forcibly restrained and fined—not for destruction of property, but for “insulting” the flag.

Israel is another country with an aggressive stance toward symbolic protest involving flags. The government, in 2016, dramatically raised the financial penalty for conviction. Inflation and not one but two separate new currencies make it hard to track just how much it went up, but the new penalty is a maximum fine of over $16,000 and up to three years in prison. Last year, a Palestinian protestor stomped up and down on an Israeli flag as part of a protest against the Israeli army shooting people through the Gaza fence. He is not nearly the only one to be prosecuted for flag desecration in Israel.

Those fines will hurt, but sometimes such forms of punishment are as symbolic as a flag itself. In Mexico, flag desecration is illegal, but not often prosecuted. A notable exception came in 2008, when, after a very long legal battle, famed poet Sergio Witz was found guilty of desecrating the Mexican flag—in verse.

Сите овие Тито ги водел, според твојот мајнд
Јас ти кажувам како треба да биде е што е вистински и морално. Тоа што го правеле за времето на Тито посебно не е ОК. Мислам дека ова ти е офтопик веќе.
Автоматски споено мислење:

Стефус зборува само како на неговите предци му ги одзеле дуќаните, а воопшто не му одговара да каже за денеска колку мали дуќани се одземени тие од 15 до 25 квадрати!

Денеска ти идат еден куп инспекции денес трудова, утре финансова, задутре УЈП. И некоја инспекција ќе те казни со казна од 3.500 до 5.000 евра, и ти удира пломба на дуќанот ама основа за казната нема. Ко ќе те казни со толку пари сакаш нејќиш сам ќе го затвориш дуќанот (исто како да ти го одзеле). Но целта е да се наполни државната каса.

А кај фирмите што имаат двоцифрен - троцифрен број вработени инспекциите идат три дена унапред со најава, за да ја среди газдата работата да ги распореди неосигураните работници втора, трета смена, некои и слободни тој ден... (бидејќи инспекторите работаат од 08.00 - 16.00 часот)...
Има разлика од инспекција и класично крадење, затварање и тепање на сопственици на имот како во времето на диктатурата.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
403
Поени од реакции
467
А Ако истакниш знаме од Југославија шо ќе се деси мислам дека ќе те напрат комуњар и малце забеган.
Јас имам три знамиња во кола, никој не ме нарекол ни комуњар(пошто не сум), ни забеган(најверојатно ни тоа не сум :D )
Исто на работа во офис еден колега на календар накалеми слика на Тито, освен насмевки и одобрувања никој ништо не рече, за цела година;)
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.348
Јас ти кажувам како треба да биде е што е вистински и морално. Тоа што го правеле за времето на Тито посебно не е ОК. Мислам дека ова ти е офтопик веќе.
Автоматски споено мислење:


Има разлика од инспекција и класично крадење, затварање и тепање на сопственици на имот како во времето на диктатурата.
@StefusRefus и денеска има класично одземање на земјишен имот. Пример соседот твој го дава местото на некој мултимилионер инвеститор на згради (што е поврзан со власта и институциите) и на крај ти одзема десетици квадрати од твојот имот...
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
1.635
Поени од реакции
1.673
@StefusRefus и денеска има класично одземање на земјишен имот. Пример соседот твој го дава местото на некој мултимилионер инвеститор на згради (што е поврзан со власта и институциите) и на крај ти одзема десетици квадрати од твојот имот...
Не само десетици квадрати. На човек му е одземена цела парцела од неколку декари и тоа од тогашниот градоначалник.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.870
Поени од реакции
1.886
@StefusRefus и денеска има класично одземање на земјишен имот. Пример соседот твој го дава местото на некој мултимилионер инвеститор на згради (што е поврзан со власта и институциите) и на крај ти одзема десетици квадрати од твојот имот...
Ајде без фантазии и рекла казала. Ништо неможе да се споредува со национализацијата...Стварно треба тотално да си заслепен или се зезаш.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.348
Не само десетици квадрати. На човек му е одземена цела парцела од неколку декари и тоа од тогашниот градоначалник.
Вака оди таа процедура: За место што вреди 100.000 евра инвеститорот му дава на градоначалникот мито од 10.000 - 15.000 евра. Ќе му речи еве ти толку илјади евра мито, ама да завршиме работа на тој и тој чоек местото да му биде одземено...

Или каде што планира некој инвеститор да гради зграда му дава на градоначалникот еден стан. Ќе му речи еве ти еден стан, ама толку квадрати од дворот на соседот да му се конфискуваат...!!!

Ама работава е што медиумите молчат за овие работи!!!
Автоматски споено мислење:

Ајде без фантазии и рекла казала. Ништо неможе да се споредува со национализацијата...Стварно треба тотално да си заслепен или се зезаш.
Абе јас не се зезам. Крајно сум сериозен за овие работи. Знам дека сигурно и ти ги знаеш тие работи, ама не ти одговара да дискутираш за нив...Или можеби не си доволно информиран???

Не се тоа ни фантазии, ни рекла казала. Туку тоа се факти и аргументи... Ама пак ќе ти спомнам медиумите молчат за тие работи...
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.046
Поени од реакции
33.444
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
12.344
Поени од реакции
25.906
Комунистичка диктатура, едноумие, УДБА, Идризово, Голи Оток.

Колку проценти од народот го осетиле сето тоа, 0,1, 0,5, не повеќе.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.870
Поени од реакции
1.886
Комунистичка диктатура, едноумие, УДБА, Идризово, Голи Оток.

Колку проценти од народот го осетиле сето тоа, 0,1, 0,5, не повеќе.
Окулу 20000 луѓе во Македонија биле убиени после 1945 и 50000 затворени од популација од 1.300.000 од прилика како за време на српска окупација. Плус на 2-300.000 им бил одземен имот.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
782
Поени од реакции
1.094
Окулу 20000 луѓе во Македонија биле убиени после 1945 и 50000 затворени од популација од 1.300.000 од прилика како за време на српска окупација. Плус на 2-300.000 им бил одземен имот.
И Тито нареди да го убијат Гоцета девесто и трета.
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
1.635
Поени од реакции
1.673
Окулу 20000 луѓе во Македонија биле убиени после 1945 и 50000 затворени од популација од 1.300.000 од прилика како за време на српска окупација. Плус на 2-300.000 им бил одземен имот.
На 2-300.000 им бил одземен имот?
Од каде ти таков податок?
Тогаш немало толку домаќинства. Некому по двапати му одземале.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
403
Поени од реакции
467
На 2-300.000 им бил одземен имот?
Од каде ти таков податок?
Тогаш немало толку домаќинства. Некому по двапати му одземале.
Тропа глупости надевајки се дека нема официјални податоци, па ако проѓе проѓе! Не го земај за озбилно! Или е трол или е глуп ко ќускија, нема трето!
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.348
Окулу 20000 луѓе во Македонија биле убиени после 1945 и 50000 затворени од популација од 1.300.000 од прилика како за време на српска окупација. Плус на 2-300.000 им бил одземен имот.
По попис од 1940 во „Демо(н) кратската САД живееа 127.000 американци со јапонско потекло, од нив 120.000 беа однесени во логори само ради националноста иако најголем број од нив беа родени во САД и државјани на САД. Беа избркани од свои домови, (и ден денеска имотите, куќите на нивните поколенија не им се вратени) им се затворија бизнисите и не им беше дозволено да земат со себе ништо освен алишта. Беа ставени во логори опкружени со бодликави жици и чувани од вооружени стражари и без основни услови на живот каде умираа од студ од глад од болести, или при обиди за бегство. Сето тоа затоа шо САД се плашеше дека во случај на инвазија од страна на Јапонија на америчко тло тие јапонци би им помагале.

Периодот измеѓу двете светски војни па се до крајот на 50 - тите во САД доста големи приватни имоти им се национализираа се со цел на тие места да градат воени бази, ваздухопловни бази и нуклеарни централи...
 
На врв Bottom