Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
Ако беше толку арно сега, ти немаше да се одселиш во Германија!
Речи му дека нема право да се буни дека е во Германија за тука. И сите социјалистички глупости да бидат кажани.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
похована. Ама добро, и раскажувачите на бајки се ок, да не насмеат малку :vozbud:
Најголемите економски експерти се тука. Виделе или чуле за одмори во Грчка со гајба патлиџани и приколка на фучо во 1980ти...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.548
Поени од реакции
9.793
Најголемите економски експерти се тука. Виделе или чуле за одмори во Грчка со гајба патлиџани и приколка на фучо во 1980ти...
како мајсторски ова го поврза со бајките за психијатриските болници, ко децана од градинка.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
и како ова го поврза со бајките за психијатриските болници?
Ако плукнеш слика на Тито ги имаше следниве можности:
1. Најдобрата одиш во Бардовци во хуманиот социјализам од 1980ти
2. Те претепува полиција на лице место
3. Паѓаш по скали во Полициска Станица едно 5-6 пати по ред
4. Одиш во Идризово и те носат во соба број 10 и случајно ти откажуваат бубрезите
5. Одиш на Голи Оток после вручи зец се давиш на вриче море
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
1.102
Поени од реакции
1.705
Речи му дека нема право да се буни дека е во Германија за тука. И сите социјалистички глупости да бидат кажани.
Море пемпеле, ај глеј си тоа акциите, не мудрувај многу!
Јас го разбирам дечкото дека ништо не му било послано, за разлика од тебе! Несреќа негова што неговите требало да се школуваат и градат иднина во периодот кога на Југославија и беше веќе пресудено! Тоа се рефлектира и со немање перспектива и за потомството! Не за џабе фатил он уџум! Да имал родители во Алкалоид или фершпед, друга ќе беше приказната.
Па сега тој регион е ште полошо. Освен неколку као Амзабегово, све друго се полупразни села. И од тие села ден денес младите бегаат или Скопје или странство. Села со порано градени системи за наводнување. Ако збориш за Немањици, тоа е друга приказна, таму веќе имало репресии и ликвидации. Ти цело време се задржуваш на период по војната кога Македонија се формирала како држава, со економија и писменост бетер од турско.
По пишувањето значи дека е од Лозово(Џумајлија)или околина!
И тука е во право, бидејќи тој регион имаше стварно перспектива да стане еден од најбогатите во Мк. Арно ама од домашни ајдуци не можеш да се спасиш, му расплакаа мајка Даневци и Грујче на крај.
Ни Амзибегово не е цвеќе за живеење, да не збориме за мирисање:pos:, ама има колку толку народ. Можеш да познаеш по фудбалското игралиште до кај е селото! До пред некоја година коњи и кози си пасеа селаните во него, од чиста перспектива што има селото! Затоа во Немањици е изорано, сега е нива :(
Од што е поарно и поперспективно сега во СРМ!
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
Море пемпеле, ај глеј си тоа акциите, не мудрувај многу!
Јас го разбирам дечкото дека ништо не му било послано, за разлика од тебе! Несреќа негова што неговите требало да се школуваат и градат иднина во периодот кога на Југославија и беше веќе пресудено! Тоа се рефлектира и со немање перспектива и за потомството! Не за џабе фатил он уџум! Да имал родители во Алкалоид или фершпед, друга ќе беше приказната.

По пишувањето значи дека е од Лозово(Џумајлија)или околина!
И тука е во право, бидејќи тој регион имаше стварно перспектива да стане еден од најбогатите во Мк. Арно ама од домашни ајдуци не можеш да се спасиш, му расплакаа мајка Даневци и Грујче на крај.
Ни Амзибегово не е цвеќе за живеење, да не збориме за мирисање:pos:, ама има колку толку народ. Можеш да познаеш по фудбалското игралиште до кај е селото! До пред некоја година коњи и кози си пасеа селаните во него, од чиста перспектива што има селото! Затоа во Немањици е изорано, сега е нива :(
Од што е поарно и поперспективно сега во СРМ!
Е на моите им имаат земено едно 3 дуќана во центар на Скопје во 1946...сега ќе бев Доналд Трамп од Маџар Маало. Не ограбија проклетите комунисти! Кај се 50 години кирија? Јас со овие 5 прсти се мачев да купувам акции во 2002ра пликови на раце добив од потпишување налози.
Море за вас само Пиноче и да работите по 12 сати на плантажа а не од село со вошки, па и бесплатно школо, стан од мои пари општествен а дремеле по 8 часа во канцеларија во општествена фирма.
1. Назад станот и 50 години кирија со камата
2. Платете за образование
3. Да ги одработите часовите дремење во опшествена фирма
4. Назад пензиите со камата на старите. Кај имале они капитал за пензија. Со чиј имот е направен СфРЈ?
5. Сите фабрики и патишта да ни се вратат...и 50 години камати заостанати за државни обврзници
6. Оштета за нанесена траума и страв
7. Заостанати дивиденди од општествени фирми
Има да плаќате едно 200 години за вашата социјалистка авантура на туѓа сметка!
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
1.102
Поени од реакции
1.705
Е на моите им имаат земено едно 3 дуќана во центар на Скопје во 1946...сега ќе бев Доналд Трамп од Маџар Маало. Не ограбија проклетите комунисти! Кај се 50 години кирија? Јас со овие 5 прсти се мачев да купувам акции во 2002ра пликови на раце добив од потпишување налози.
Море за вас само Пиноче и да работите по 12 сати на плантажа а не од село со вошки, па и бесплатно школо, стан од мои пари општествен а дремеле по 8 часа во канцеларија во општествена фирма.
1. Назад станот и 50 години кирија со камата
2. Платете за образование
3. Да ги одработите часовите дремење во опшествена фирма
4. Назад пензиите со камата на старите. Кај имале они капитал за пензија. Со чиј имот е направен СфРЈ?
5. Сите фабрики и патишта да ни се вратат...и 50 години камати заостанати за државни обврзници
6. Оштета за нанесена траума и страв
7. Заостанати дивиденди од општествени фирми
Има да плаќате едно 200 години за вашата социјалистка авантура на туѓа сметка!
На погрешна врата лаеш!
 
Член од
13 јуни 2009
Мислења
734
Поени од реакции
381
Е на моите им имаат земено едно 3 дуќана во центар на Скопје во 1946...сега ќе бев Доналд Трамп од Маџар Маало. Не ограбија проклетите комунисти! Кај се 50 години кирија? Јас со овие 5 прсти се мачев да купувам акции во 2002ра пликови на раце добив од потпишување налози.
Море за вас само Пиноче и да работите по 12 сати на плантажа а не од село со вошки, па и бесплатно школо, стан од мои пари општествен а дремеле по 8 часа во канцеларија во општествена фирма.
1. Назад станот и 50 години кирија со камата
2. Платете за образование
3. Да ги одработите часовите дремење во опшествена фирма
4. Назад пензиите со камата на старите. Кај имале они капитал за пензија. Со чиј имот е направен СфРЈ?
5. Сите фабрики и патишта да ни се вратат...и 50 години камати заостанати за државни обврзници
6. Оштета за нанесена траума и страв
7. Заостанати дивиденди од општествени фирми
Има да плаќате едно 200 години за вашата социјалистка авантура на туѓа сметка!
аман бе чоек ,и твојте да не биле на голи оток .
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
4.933
Поени од реакции
7.707
Ако беше толку арно сега, ти немаше да се одселиш во Германија!
Точно не е добро затоа сум се преселил ама јас не го бранам овој систем сега ниту ниеден кој ќе следи понатаму за да ме споредиш со него.

Маката ме натерала да сум ваму каде што сум, ниту пак сакам да сум овде, но тоа е што.Многумина од овие ликови кој пишуваат овде се влезени во сегашниот систем и лапаат пари од државата, уште од тоа време и животот им е среден.Никогаш не се помачиле со работа во животот и затоа му се благодарни на тој систем што ги вработил тогаш, уште кога немало партии за сега овде со крв да го бранат делото на бившата држава.Ништо друго на форумот не бранат како ова.

Тоа е разликата помеѓу мене а и уште многу млади луѓе кои ја напуштија Македонија и ваквите како овие.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.548
Поени од реакции
9.793
Ако плукнеш слика на Тито ги имаше следниве можности:
зш па да плукаш нечија слика. Нити на бранкота нити на груета нити заета не им плукам слики. Чуму трошење плунка бадијала?
Е на моите им имаат земено едно 3 дуќана во центар на Скопје во 1946...сега ќе бев Доналд Трамп од Маџар Маало. Не ограбија проклетите комунисти! Кај се 50 години кирија? Јас со овие 5 прсти се мачев да купувам акции во 2002ра пликови на раце добив од потпишување налози.
Море за вас само Пиноче и да работите по 12 сати на плантажа а не од село со вошки, па и бесплатно школо, стан од мои пари општествен а дремеле по 8 часа во канцеларија во општествена фирма.
1. Назад станот и 50 години кирија со камата
2. Платете за образование
3. Да ги одработите часовите дремење во опшествена фирма
4. Назад пензиите со камата на старите. Кај имале они капитал за пензија. Со чиј имот е направен СфРЈ?
5. Сите фабрики и патишта да ни се вратат...и 50 години камати заостанати за државни обврзници
6. Оштета за нанесена траума и страв
7. Заостанати дивиденди од општествени фирми
Има да плаќате едно 200 години за вашата социјалистка авантура на туѓа сметка!
ако почнеме од турско и српско кој што им земале, па бугарите шо како...ехеее, далеку ќе стигнеме со муабетов. Ќе треба репарации да ни плаќаат по маала.

Испаднаа цела Македонија до 1945та све богаташи и луџе со сина крв, немало сиромав. И сите македонци до еден биле на Голи Оток или Идризово. Никој не кажа бил Падинска Скела.
Али ете, си живеел добро у СХС и бугарско, па лошо у СФРЈ па сега пак добро у фајром, шараш да не е досадно. Глеаш богаташите, досадно им е, Абрамович и јахти и све, па му е досадно.
Башка Маџир Маало (не е маџар маало), бошњаци, маџири, од кого што земале е питање...
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
6.501
Поени од реакции
9.501
За Сомалијците доживљај е тоа што одат на одмори во Етиопија, и тоа навистина нон стоп на границата Сомалија - Етиопија има колони коли, комбиња, автобуси... Стотици илјади Сомалијци одат на одмори во Етиопија... Многу повеќе од нашите што одат во Грчка... И сега да прашаш некој Сомалиец дали кај нив се живее лошо ќе ти рече како се живее лошо кога колони возила има што одат на одмори во Етиопија... Исто така и обратно голем број Етиопчани одат во Сомалија на одмор...

Танзанијците исто така одат на одмори во Кенија. Сигурно и тие убо живеат...
Каков одмор лебати кога Сомалија излегува на море, а овие како Босанците само од планина со двоглед може да ја видат плажата.
Може да одат на работа, најнапредна економија има во тој регион, а Сомалијците се отепани во секој аспект.
Нормално е да има поголема бројка за влез-излез кога се над 100 милиони, само тие што одат да внесуваат крадени работи од Сомалија се повеќе од цела Северџанија.
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.230
Поени од реакции
3.353
Испаднаа цела Македонија до 1945та све богаташи и луџе со сина крв, немало сиромав. И сите македонци до еден биле на Голи Оток или Идризово. Никој не кажа бил Падинска Скела.
Али ете, си живеел добро у СХС и бугарско, па лошо у СФРЈ па сега пак добро у фајром, шараш да не е досадно. Глеаш богаташите, досадно им е, Абрамович и јахти и све, па му е досадно.
Башка Маџир Маало (не е маџар маало), бошњаци, маџири, од кого што земале е питање...
Моите имале 7-8 вили пред војната. Ништо не им е одземено. :)

Братучедот на дедо ми се „изгубил“ на пат за Голи Оток. Траг не му се знае. Побегнал, емигрирал во СССР, нема никакви податоци. Чичко ми си лапнал 6 месеци затвор. Ослободен е дури по жалбата до Сојузниот суд.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.120
Поени од реакции
2.141
зш па да плукаш нечија слика. Нити на бранкота нити на груета нити заета не им плукам слики. Чуму трошење плунка бадијала?
ако почнеме од турско и српско кој што им земале, па бугарите шо како...ехеее, далеку ќе стигнеме со муабетов. Ќе треба репарации да ни плаќаат по маала.

Испаднаа цела Македонија до 1945та све богаташи и луџе со сина крв, немало сиромав. И сите македонци до еден биле на Голи Оток или Идризово. Никој не кажа бил Падинска Скела.
Али ете, си живеел добро у СХС и бугарско, па лошо у СФРЈ па сега пак добро у фајром, шараш да не е досадно. Глеаш богаташите, досадно им е, Абрамович и јахти и све, па му е досадно.
Башка Маџир Маало (не е маџар маало), бошњаци, маџири, од кого што земале е питање...
Факт е дека СФРЈ градеше со крадени пари. И се направи хаос. Факт е исто дека многу луѓе беа мачени, затварани и убивани за политички и економски цели.
Еве пред некоја година во центар на Скопје имаше палење слики на престедател на РМ. Да беше тоа во Титово време гарант ќе имаше јавни егзекуции.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.548
Поени од реакции
9.793
Факт е дека СФРЈ градеше со крадени пари. И се направи хаос. Факт е исто дека многу луѓе беа мачени, затварани и убивани за политички и економски цели.
Еве пред некоја година во центар на Скопје имаше палење слики на престедател на РМ. Да беше тоа во Титово време гарант ќе имаше јавни егзекуции.
И пред тоа се крадело ама се изнесувало. И пред тоа луѓе биле мачени убивани за политички и економски цели. И во другите држави по 2 св војна се вршеле притисоци, ликвидации и логори. Прочитај колку граѓани се судени во САД како наводни комунисти, земјата на слободата и правата. Албанија, Бугарија, многу луѓе биле репресирани од тогашните режими. Поствоен период не е заебанција.
Од кај им на кафаните и фабриките (оние неколку фабричиња) капитал пред 2 св војна? Ниви и недвижен имот од кога си отишле турците...Ги спечалиле со пот? Не зае**авај, со крадени пари. Бугарите биле ок, србите биле ок, турците биле ок, само послевоената влада не била ок. Оти сме добиле за првпат македонски институции на македонски јазик, инфраструктура, комбинати и фабрики кои работеле за Македонското бдп и Македонија? Пффф.
Уште со ралници ќе ораа селаните ама според тебе све тоа биле богаташи кои осиромашиле кога се формирала ФНРЈ. Тогаш за кое онакво се бореле против турци, српски џандари и бугарски окупатори?
 
На врв Bottom