Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.270
Тоа е еден хуман и добар начин на стопанисување и тук таму низ светот се користи но не многу секако пошто и не сакаат многумина таков систем да успее. Наједноставно речено тоа е систем каде работниците се сопственици на средствата за работа и самите одлучуваат како најдобро ќе работи фабриката. Работничкиот совет поставува и сменува директори во зависност од успешноста на нивната работа и одлучува за значајните потеѕи на фирмата. Така да од одлука на самите работници зависи кој ќе ги води и како/
Имаме многу примери во МК каде гаѕдите згаснаа големи фирми и распродадоа сета сопственост и се збогатија, примери каде неспособни сопственици однесоа во пропаст фирми и куп работници кои хранеа фамилии - останаа без приходи.
Самоуправувањето е во основ мошне добар начин на управување со производство
Зошто пропадна? Ради менталитетот на луѓето?[DOUBLEPOST=1437744944][/DOUBLEPOST]
Па и сам кажа дека си немаш врска, зашо да дебатирам? За да си ја исполниш квотата по ден ли?
Што е со прашалниците после тие два концепта? Не ти се веројатни или методот на управување? За одржувањето на економијата во СФРЈ најбитни беа корективите кои ги имаше државата кои беа систематски имплементирани да корегираат и да се бекап во кризни состојби, исто и државната интервенција која била редовен лек во слични ситуации, денешните интервенции се пародични примери.Ти дали си сериозен, барем малку? Не можеле да излезат од државата тогаш, сега оти можат затоа се иселуваат масовно? Заради тоа во источна Македонија е иселен 1/3 од народот? Глобализацијата е крива нели :icon_lol:

И одлучи се барем на момент која теорија ќе ја застапуваш, дали таа дека системот бил наклонет да ствара паразитско општество кое ќе спие и ќе зима пари, или таа другата теорија за затворено општество тоталитарно и врзано, некогаш си со едниот лик, после другиот го убацуваш.
Да делумно е виновна. Погледни ги статистиките за преселбите на луѓето од цел свет во последниве 10-15 години. Ваква миграција немало никогаш.
Па теоријата е таа која што ти денес ја проповедаш - има луѓе кои се задоволни се малку и се на државна цицка и има луѓе ои или не може да се вклопат или сакаат повеќе и се иселуваат. Кој е тука контрадикторен?
 
W

wicked_1

Гостин
Да делумно е виновна. Погледни ги статистиките за преселбите на луѓето од цел свет во последниве 10-15 години. Ваква миграција немало никогаш.
Па теоријата е таа која што ти денес ја проповедаш - има луѓе кои се задоволни се малку и се на државна цицка и има луѓе ои или не може да се вклопат или сакаат повеќе и се иселуваат. Кој е тука контрадикторен?
Досаден си, џабе трошам време.. гледам дека имаш проблеми да се фокусираш на едно, бараш одговори ти ги даваат мењаш тема, очај.Причината за иселувањето е една, и не е потрага кон повисок стандард, него егзистенција и обезбедување на основни услови.

Болдот е и некаква дефиниција за денешната состојба, со мала корекција дека индиректно е прогонуван секој кој нема партиска книшка, и е невозможно сам да просперира со било каков бизнис, бидејќи од првиот ден ќе е рекетиран од Миле и компанија. Нив им и одговара да продолжи да се иселува народот, барем ќе има помалку за зауздување и помалку предавници. Како у новелите на Орвел.
 

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
4.630
Поени од реакции
17.535
тоа што ги потценуваш анчо,сунќерот,фокер - тоа ти е дека светот го гледаш од себична точка,никој не е како тебе,овие другите се гола вода,не ни треба да постојат..........ни на крај памет да помисли за какви луѓе станува збор,со какви квалификации,дали имаат морални вредности,почит и респект спрема она што е општо добро пред себичњаците кои сакаат само да скичмат некого
Не е тоа потценување, само си ја кажувам вистината, бидејќи сум сигурен дека Анчо не е Жан Митрев или Бил Гејтс. Не знам што е проблемот да споредиш просечен фиромјанин, со Бил Гејтс!? Еве, ако ти е полесно, стави некој друг рандом фиромјанин на нивно место, јас немам ништо проблем со тоа, ниту па сакам да потценам некој. Ако кажам дека не сум паметен како Никола Тесла, јас не се потценувам себеси, туку ја кажувам вистината.

Ти мене ми изгледаш на многу себичен човек, не сакаш да се споредуваш со Бил Гејтс. Сметаш дека таквата споредба е потценувачка. Кај ти е скромноста? Зошто да не те споредам со Бил Гејтс? Попаметен си, поуспешен си од него или што? :D

кај реков дека во ИТ секторот не се заработуваат толку пари,дека ти не заработуваш со колегите,пронајди го постот каде потенцирав дека не е така и дека лажиш,превртувањето на зборовите и кажувањето лаги доволно кажуваат за твојот лик(читај погоре споредбата)
Вчера се смееше кога кажав дека може да се заработува 700 евра месечно, без партиска книшка, без врски. Не ти беше верно. Да не го спомнев ИТ секторот, уште ќе мислеше дека лажам.

ти кажав како беа воспитувани на училиште децата во кое учителите го имаа главниот збор,не како сега нивните ученици и родители,потоа излегуваат дебилни глави и се чудиме што им е на луѓето,каде им е основната култура,очигледно не умееш и ти да разликува писмењак и неписмењак,али ок е тоа одговара во твојот себичен свет
Е добро де, и сега се воспитуваат децата на училиште, и што? Дошле нови времења, се измениле генерациите. Некои еволуирале, некои не, и така. Било, поминало, еби му мајката. :D
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
7.043
Поени од реакции
5.170
Не е тоа потценување, само си ја кажувам вистината, бидејќи сум сигурен дека Анчо не е Жан Митрев или Бил Гејтс. Не знам што е проблемот да споредиш просечен фиромјанин, со Бил Гејтс!? Еве, ако ти е полесно, стави некој друг рандом фиромјанин на нивно место, јас немам ништо проблем со тоа, ниту па сакам да потценам некој. Ако кажам дека не сум паметен како Никола Тесла, јас не се потценувам себеси, туку ја кажувам вистината.

Ти мене ми изгледаш на многу себичен човек, не сакаш да се споредуваш со Бил Гејтс. Сметаш дека таквата споредба е потценувачка. Кај ти е скромноста? Зошто да не те споредам со Бил Гејтс? Попаметен си, поуспешен си од него или што? :D


Вчера се смееше кога кажав дека може да се заработува 700 евра месечно, без партиска книшка, без врски. Не ти беше верно. Да не го спомнев ИТ секторот, уште ќе мислеше дека лажам.


Е добро де, и сега се воспитуваат децата на училиште, и што? Дошле нови времења, се измениле генерациите. Некои еволуирале, некои не, и така. Било, поминало, еби му мајката. :D
ваквите постови ти се сам себе убијал,што треба анчо,сунѓерот,фокер за поштено да заработува како би ја одржувал фамилијата ?? да работи во НАСА доволно добро ?? не се бламирај

ти реков извади ги постовите каде реков дека не заработуваш и не се заработуваат толку пари од ИТ секторот,напоменав дека познавам менаџери кои заработуваат најмалку тродупло од тебе

за последното кажано неам коментар,може да се види со какви принципи се раководиш
 

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
4.630
Поени од реакции
17.535
ваквите постови ти се сам себе убијал,што треба анчо,сунѓерот,фокер за поштено да заработува како би ја одржувал фамилијата ?? да работи во НАСА доволно добро ?? не се бламирај
:facepalm:

Како ти успеа тоа така да го протолкуваш, поима немам. :D
Ако јас направам споредба помеѓу мене и Никола Тесла, или ако кажам дека не сум паметен како него, не е тоа потценување. Си ја кажувам вистината. Воопшто не гледам на тоа како потценување, туку како реалност.

Е тебе тоа ти смета, потценување било. Еве, уште еднаш ќе повторам, општество во кое Бил Гејтс и Анчо имаат еднаков социјален статус, земаат слична плата и одат на исто место на одмор, за мене е неприфатливо. Не е праведно, не е природно така.

ти реков извади ги постовите каде реков дека не заработуваш и не се заработуваат толку пари од ИТ секторот,напоменав дека познавам менаџери кои заработуваат најмалку тродупло од тебе
ИТ секторот отпосле го спомнав. До тогаш, тебе ти беше смешно дека можело да се заработуваат 700 евра месечно, без партиска книшка и врски.

Пак ли ќе ме прашаш за постот каде што сум рекол блаблабла...? Да не сте во роднинска врска со MIKI1, случајно?
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
7.043
Поени од реакции
5.170
:facepalm:

Како ти успеа тоа така да го протолкуваш, поима немам. :D
Ако јас направам споредба помеѓу мене и Никола Тесла, или ако кажам дека не сум паметен како него, не е тоа потценување. Си ја кажувам вистината. Воопшто не гледам на тоа како потценување, туку како реалност.

Е тебе тоа ти смета, потценување било. Еве, уште еднаш ќе повторам, општество во кое Бил Гејтс и Анчо имаат еднаков социјален статус, земаат слична плата и одат на исто место на одмор, за мене е неприфатливо. Не е праведно, не е природно така.


ИТ секторот отпосле го спомнав. До тогаш, тебе ти беше смешно дека можело да се заработуваат 700 евра месечно, без партиска книшка и врски.

Пак ли ќе ме прашаш за постот каде што сум рекол блаблабла...? Да не сте во роднинска врска со MIKI1, случајно?
по трет пат ти велам постирај овде постовите каде ми било смешно, али ни постови ни бутур,кога се збора вака од памет за инает само...............постовите дечко ајде можеш ти и фотошоп нешто да сработиш,од ИТ секторот си[DOUBLEPOST=1437748793][/DOUBLEPOST]гледаш дека пак ги превртуваш зборовите господине ИТ сектор ?? во бившиот систем поштен работник можеше да издржава фамилија,денес е на сам свој месечен upload_2015-7-24_16-39-53.png раб на егзистенција
 
Последно уредено:
Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
458
Тоа е еден хуман и добар начин на стопанисување и тук таму низ светот се користи но не многу секако пошто и не сакаат многумина таков систем да успее. Наједноставно речено тоа е систем каде работниците се сопственици на средствата за работа и самите одлучуваат како најдобро ќе работи фабриката. Работничкиот совет поставува и сменува директори во зависност од успешноста на нивната работа и одлучува за значајните потеѕи на фирмата. Така да од одлука на самите работници зависи кој ќе ги води и како/
Имаме многу примери во МК каде гаѕдите згаснаа големи фирми и распродадоа сета сопственост и се збогатија, примери каде неспособни сопственици однесоа во пропаст фирми и куп работници кои хранеа фамилии - останаа без приходи.
Самоуправувањето е во основ мошне добар начин на управување со производство
Хахахахахахахаха,научен на келепур цел живот.дај да ти го водам твоето домакинство(читај самоуправување)па ке видиш на кое дереџе ке те донесам,да цркнеш за вода.....

Па тие директори ги упропастија фирмите од тој период бе.Ги болеше увце..сечие а ничие и удри кради.Ниту копал за таа фирма,ниту ја добил од татко му.Како дошло така ке си оди.

Си го натоварија магарето и сега уживаат под дебела сенка.

Ако беше саглам тој систем,зошто не остана да постои Раде Кончар од Битола.Зошто не остана да постои Иднина Битола,и уште еден куп предпријатија од тој период.Ги искрадоа и ги доведоа лугето на просјачки стап да трпат за леб.И тоа се виде веке во 90-те колку е саатот

Работниците да ги воделе фабриките.Хихихиххихихих...Ги набутаа сељаците од нивите да работат по фабриките.Немаа поим од животот а не од водење на фабрика.Самоуправување хахахахахахха.......

А директорот од некое село довлечкан по партиска линија а ла Шојик на апарату со прстот у уво да може да збори да ја води фабриката......

Ние кога баравме во 90-те да бидеме акционерско друштво на нашиот директор не му одговараше таа математика.Е сега погонот е негов и си зема кирија.......Келепур за жал.....

Секогаш ке има во МК луге кои ке кукаат како е тешко да се преживее со 200 евра месецот,ама не превземаат ништо.Зошто?Ако ти се малку пари,маж си ке си го запотиш дебелото месо и ке си заработиш.Ке најдеш начин,ако сакаш.Ако не не кукај и не плачи.Тој што нема дома пари да купи леб и млеко од сабајле ке најде начин да заработи пари.

Јас 2010 во приватна фирма(читај убаво приватна фирма)мојата последна плата ми беше 38000денари.Да 38000денари плус по некој бонус на крај на годината.Со сопругата имавме месечно околу 50 000 денари примања.Сите ме правеа луд зошто ке заминам надвор кога тука ми било супер.Кажи ми зошто да ги оставам 50К кога можам да заработам 200К месечно ако ми се пружи шанса,а?

Секогаш имало и во тој систем луге кои заминувале на печалба на Запад,и имало луге кои останувале дома да работат.Исто е и сега.Ако сакаш да си го подобриш стандардот ке најдеш начин.Секогаш има начин,така?

Некој се задоволува со 200 евра плата и да си е дома,а некој смета дека може да заработи повеке па излегува надвор.А бидејки ние сме како нација тешки гом*****ци секогаш кажуваме,а бе тука не ја бива,а рестораните полни со гости,се пие се јаде.Е па ако немаш пари има да го заобиколуваш со км тој ресторан.....

Затоа слободно бладај си за твојата распадната татковина,а остави ги другите да си ја бркаат среката на овој или оној начин,ок.....

Сервус батка......
 

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
475
Поени од реакции
273
Да си ја насочеше идеологијата кон нешто друго наместо кон една војна можеби ќе постоеше уште. Али 60 години дрвење за едно те исто, па партизани и германци не е оукеј. Има една мисла за тоа - кога тогаш ску#чува.
 
Член од
20 јануари 2013
Мислења
386
Поени од реакции
434
На човек симнат од планина, кој освен лопата, мотика и нива, ништо друго не видел во животот, сосема нормално е да му биде глупо и смешно кога ќе му кажеш дека некој солидно заработува во Македонија. За таков човек, и 200 евра се научна фантастика. Тоа е тој измеќарски мајдсет и интелектуални предиспозиции за рудар. :LOL:


Човече се радуваш што имаш другари што биле во Париз и имале убава облека и скапи мобилни ти очигледно си живеел многу ниско па се радуваш на мобилен,билет до Париз е 100евра,муабетот е на многу повисоко ниво...
П.С. Спушти ги ролетните кога дремеш пред компјутерот печалејки за нов мобилен :pos:
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.910
Поени од реакции
31.242
Хахахахахахахаха,научен на келепур цел живот.дај да ти го водам твоето домакинство(читај самоуправување)па ке видиш на кое дереџе ке те донесам,да цркнеш за вода.....

Па тие директори ги упропастија фирмите од тој период бе.Ги болеше увце..сечие а ничие и удри кради.Ниту копал за таа фирма,ниту ја добил од татко му.Како дошло така ке си оди.

Си го натоварија магарето и сега уживаат под дебела сенка.

Ако беше саглам тој систем,зошто не остана да постои Раде Кончар од Битола.Зошто не остана да постои Иднина Битола,и уште еден куп предпријатија од тој период.Ги искрадоа и ги доведоа лугето на просјачки стап да трпат за леб.И тоа се виде веке во 90-те колку е саатот

Работниците да ги воделе фабриките.Хихихиххихихих...Ги набутаа сељаците од нивите да работат по фабриките.Немаа поим од животот а не од водење на фабрика.Самоуправување хахахахахахха.......

А директорот од некое село довлечкан по партиска линија а ла Шојик на апарату со прстот у уво да може да збори да ја води фабриката......

Ние кога баравме во 90-те да бидеме акционерско друштво на нашиот директор не му одговараше таа математика.Е сега погонот е негов и си зема кирија.......Келепур за жал.....

Секогаш ке има во МК луге кои ке кукаат како е тешко да се преживее со 200 евра месецот,ама не превземаат ништо.Зошто?Ако ти се малку пари,маж си ке си го запотиш дебелото месо и ке си заработиш.Ке најдеш начин,ако сакаш.Ако не не кукај и не плачи.Тој што нема дома пари да купи леб и млеко од сабајле ке најде начин да заработи пари.

Јас 2010 во приватна фирма(читај убаво приватна фирма)мојата последна плата ми беше 38000денари.Да 38000денари плус по некој бонус на крај на годината.Со сопругата имавме месечно околу 50 000 денари примања.Сите ме правеа луд зошто ке заминам надвор кога тука ми било супер.Кажи ми зошто да ги оставам 50К кога можам да заработам 200К месечно ако ми се пружи шанса,а?

Секогаш имало и во тој систем луге кои заминувале на печалба на Запад,и имало луге кои останувале дома да работат.Исто е и сега.Ако сакаш да си го подобриш стандардот ке најдеш начин.Секогаш има начин,така?

Некој се задоволува со 200 евра плата и да си е дома,а некој смета дека може да заработи повеке па излегува надвор.А бидејки ние сме како нација тешки гом*****ци секогаш кажуваме,а бе тука не ја бива,а рестораните полни со гости,се пие се јаде.Е па ако немаш пари има да го заобиколуваш со км тој ресторан.....

Затоа слободно бладај си за твојата распадната татковина,а остави ги другите да си ја бркаат среката на овој или оној начин,ок.....

Сервус батка......
Во тој систем се градеа фабрики работеа фабрики и работниците земаа плата
Во овој систем се затворија фабрики и тој грст луѓе шо уште остана да работи живеее сиромашно ради ниски плати и нередовни примања

Во СФРЈ се живееше подобро
 

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
474
Сето ова што го каже подоле делумно држи вода ама сега ајде да прејдеме на некои други битни работи зошто толку младите сакаат да се иселуваат,овој проблем не е само проблем во Македонија туку и на Балканот,

Премала држава сме немаме развиена економија и немаме домашна економија како да преживееме еве мене да ме прашате јас сметам декој секој човек од најниската класа работник може слободно да земе 30000ден плати и да ги заработи како човек,

(Ниту еден кој сум сретнал не е задоволен како ги заработува своите пари)

Повеќе политика наместо работа гледате во последно време сите се занимаваат со политика а не ги решаваат своите егзистенцијални проблеми како на пример

чување на деца,
штедење на пари,
инвестирање во бизнис,
време за слободен одмор и спортски активности
лош банкарски систем кој ве тера да земате кредити


Сега она последна работа да не го дрвам многу што правиме со иселениците како нив да ги натераме да инвестираат во ваква Македонија која не си ја сакаме поради

егоизам,
мрзливост,
немање на доверба,
немање трпение и работни навики

КОЈ ДА НЕ САКА ГРЦИТЕ;АМЕРИКАНЦИТЕ или РУСИТЕ.........
Хахахахахахахаха,научен на келепур цел живот.дај да ти го водам твоето домакинство(читај самоуправување)па ке видиш на кое дереџе ке те донесам,да цркнеш за вода.....

Па тие директори ги упропастија фирмите од тој период бе.Ги болеше увце..сечие а ничие и удри кради.Ниту копал за таа фирма,ниту ја добил од татко му.Како дошло така ке си оди.

Си го натоварија магарето и сега уживаат под дебела сенка.

Ако беше саглам тој систем,зошто не остана да постои Раде Кончар од Битола.Зошто не остана да постои Иднина Битола,и уште еден куп предпријатија од тој период.Ги искрадоа и ги доведоа лугето на просјачки стап да трпат за леб.И тоа се виде веке во 90-те колку е саатот

Работниците да ги воделе фабриките.Хихихиххихихих...Ги набутаа сељаците од нивите да работат по фабриките.Немаа поим од животот а не од водење на фабрика.Самоуправување хахахахахахха.......

А директорот од некое село довлечкан по партиска линија а ла Шојик на апарату со прстот у уво да може да збори да ја води фабриката......

Ние кога баравме во 90-те да бидеме акционерско друштво на нашиот директор не му одговараше таа математика.Е сега погонот е негов и си зема кирија.......Келепур за жал.....

Секогаш ке има во МК луге кои ке кукаат како е тешко да се преживее со 200 евра месецот,ама не превземаат ништо.Зошто?Ако ти се малку пари,маж си ке си го запотиш дебелото месо и ке си заработиш.Ке најдеш начин,ако сакаш.Ако не не кукај и не плачи.Тој што нема дома пари да купи леб и млеко од сабајле ке најде начин да заработи пари.

Јас 2010 во приватна фирма(читај убаво приватна фирма)мојата последна плата ми беше 38000денари.Да 38000денари плус по некој бонус на крај на годината.Со сопругата имавме месечно околу 50 000 денари примања.Сите ме правеа луд зошто ке заминам надвор кога тука ми било супер.Кажи ми зошто да ги оставам 50К кога можам да заработам 200К месечно ако ми се пружи шанса,а?

Секогаш имало и во тој систем луге кои заминувале на печалба на Запад,и имало луге кои останувале дома да работат.Исто е и сега.Ако сакаш да си го подобриш стандардот ке најдеш начин.Секогаш има начин,така?

Некој се задоволува со 200 евра плата и да си е дома,а некој смета дека може да заработи повеке па излегува надвор.А бидејки ние сме како нација тешки гом*****ци секогаш кажуваме,а бе тука не ја бива,а рестораните полни со гости,се пие се јаде.Е па ако немаш пари има да го заобиколуваш со км тој ресторан.....

Затоа слободно бладај си за твојата распадната татковина,а остави ги другите да си ја бркаат среката на овој или оној начин,ок.....

Сервус батка......
 

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
4.630
Поени од реакции
17.535
по трет пат ти велам постирај овде постовите каде ми било смешно, али ни постови ни бутур,кога се збора вака од памет за инает само...............постовите дечко ајде можеш ти и фотошоп нешто да сработиш,од ИТ секторот си
Аман бе човек, заборави и што си пишувал на форумот, од вчера до денес? Сега ме потсеќаш на GhostLeader, тој како мал ја удрил главата од цименто и сега има проблеми со помнењето. :D

Еве пост:
постот ти е ептен детски - во држава со 30% + невработеност со “загарантирана“ минимална плата 9600 со К15 кој требаше лани да го вратиш годинава нема да го добиеш,со намалени промети по чаршија и дуќани со жолти траки и драконски казни,овај не тупи дека имало бизнис клима и се заработувало 700 евра + месечно без никаков проблем - они знаеле како :pos:
Постот каде што напишав дека мои другари и пријатели заработуваат по 700 евра месечно без партиска книшка и врски, за тебе беше смешен, не веруваше дека е можно такво нешто во државава. Не знам што требаше повеќе, да ти дадам банкарски сметки да провериш, да ги викнам нив да ти потврдат, да те честам 700 евра, или како!?

После тоа, имаше и еден пост од една госпожа од Странција, која прочитала виц на темава. Ваљда мисли дека ако таа зема 200 евра плата, сите други земаат исто по толку. Исто така, и на еден друг дечко му го продолжив животот од смеење, но кратко траеше радоста.[DOUBLEPOST=1437750761][/DOUBLEPOST]
Човече се радуваш што имаш другари што биле во Париз и имале убава облека и скапи мобилни ти очигледно си живеел многу ниско па се радуваш на мобилен,билет до Париз е 100евра,муабетот е на многу повисоко ниво...
П.С. Спушти ги ролетните кога дремеш пред компјутерот печалејки за нов мобилен
Ооо друже, па кај си ти? Се симна од планина? Добредојде во 21ви век. Ако си не си знаел досега, за да се заработи дневница колку што тебе ти е месечна плата, потребно е само компјутер и интернет.

Ај сега тркни до банка да си подигнеш социјалната помош, за може да си купиш фластери за плускавците што ги имаш на рацете од копање ниви. :icon_lol:

Барем да ме цитираше како што треба. :facepalm:
Тоа е таа багра селска неписмена. :D

 
Последно уредено:
Член од
20 јануари 2013
Мислења
386
Поени од реакции
434
Аман бе човек, заборави и што си пишувал на форумот, од вчера до денес? Сега ме потсеќаш на GhostLeader, тој како мал ја удрил главата од цименто и сега има проблеми со помнењето. :D

Еве пост:

Постот каде што напишав дека мои другари и пријатели заработуваат по 700 евра месечно без партиска книшка и врски, за тебе беше смешен, не веруваше дека е можно такво нешто во државава. Не знам што требаше повеќе, да ти дадам банкарски сметки да провериш, да ги викнам нив да ти потврдат, да те честам 700 евра, или како!?

После тоа, имаше и еден пост од една госпожа од Странција, која прочитала виц на темава. Ваљда мисли дека ако таа зема 200 евра плата, сите други земаат исто по толку. Исто така, и на еден друг дечко му го продолжив животот од смеење, но кратко траеше радоста.[DOUBLEPOST=1437750761][/DOUBLEPOST]
Ооо друже, па кај си ти? Се симна од планина? Добредојде во 21ви век. Ако си не си знаел досега, за да се заработи дневница колку што тебе ти е месечна плата, потребно е само компјутер и интернет.

Ај сега тркни до банка да си подигнеш социјалната помош, за може да си купиш фластери за плускавците што ги имаш на рацете од копање ниви. :icon_lol:

Барем да ме цитираше како што треба. :facepalm:
Тоа е таа багра селска неписмена. :D

Признај дека живееш во стан од дедоти кој го купил у СФРЈ и спиеш у дневна на тросед
не се срами нема да ти се смееме
Спушти ги ролетните да не ти иде сонце додека печалиш на компјутер :pos:
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
7.043
Поени од реакции
5.170
и пак ќе ти речам само со ИТ сектор не се гради држава ниту јако општество,треба уште многу сектори да се оформи здраво општество во кое секој граѓанин ќе го обезбеди својот опстанок,фамилијата,а можеби и нешто повеќе,ако некој систем бил поблиску до совршенство(читај подобри услови за живот) сигурно бил во бившата држава,уназадени сме 100 години последниве 25 години и некој не сака да го гледа никако
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.910
Поени од реакции
31.242
Постот каде што напишав дека мои другари и пријатели заработуваат по 700 евра месечно без партиска книшка и врски, за тебе беше смешен, не веруваше дека е можно такво нешто во државава. Не знам што требаше повеќе, да ти дадам банкарски сметки да провериш, да ги викнам нив да ти потврдат, да те честам 700 евра, или како!?
Не замерај живееме во такво општество кога сигурна работа и висока плата се врзани за оние кои се на или блиску до власта[
 

Kajgana Shop

На врв Bottom