Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
26 септември 2012
Мислења
7.700
Поени од реакции
6.137
А ти зошто мислиш дека сите треба да бидат еднакви, да ја покриеш твојата неспособност или си добродушен и сакаш да им помогнеш на сите. Зошто не веруваш дека подобриот и поспособниот треба да има повеќе, тоа е природно право. Тито бил најспособен и е на тоа место, ама он не верувал во еднаквост, ако било така и он ќе владеел со уште пет претседатели од сите републики паралено. Ама видиш он е најзалужниот бидејќи е најдобриот, е сега ако јас сум се стекнал со нешто повеќе од тебе не сум најспособен, мора да бидеме исто. Ти веруваш во тоа дека е фер. Така е и за Југославија, најспособни Словенците, нај не спсобни Македонците, е затоа ние ќе плачеме по Југославија, а некои ќе бидат во ЕУ, заради тоа што сите сме биле еднакви. Нели !
нели секој треба да има пристоен и нормален живот,дали по примерите ти тоа не го заклучи ?!

ти ако си прав Македонец родољуб тогаш зошто мрчиш овде дека е подобро твоите сограѓани да шетаат по контењери отколку да имаат пристојна работа и живот........ти си срам за Македонскиот род
 

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
709
Поени од реакции
299
нели секој треба да има пристоен и нормален живот,дали по примерите ти тоа не го заклучи ?!

ти ако си прав Македонец родољуб тогаш зошто мрчиш овде дека е подобро твоите сограѓани да шетаат по контењери отколку да имаат пристојна работа и живот........ти си срам за Македонскиот род
Да тогаш граѓаните брцкаа во џебовите и имаа непресушено дно и извор на пари. Ја сум срам за Македонскиот род, колку што е срам и Ченто за тебе. А можеби си ти Југослав некрстен, па то можеш со една реченица да ме обвиниш за срам на Македонскиот род :). Благодарение на таквите како тебе, уште ја имаме таа наставка во ОН, што верувам годо си ја споменуваш.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
7.700
Поени од реакции
6.137
Да тогаш граѓаните брцкаа во џебовите и имаа непресушено дно и извор на пари. Ја сум срам за Македонскиот род, колку што е срам и Ченто за тебе. А можеби си ти Југослав некрстен, па то можеш со една реченица да ме обвиниш за срам на Македонскиот род :). Благодарение на таквите како тебе, уште ја имаме таа наставка во ОН, што верувам годо си ја споменуваш.
кој кажува за извор на пари и непресушно дно бе дебилу еден :facepalm:
 

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
709
Поени од реакции
299
кој кажува за извор на пари и непресушно дно бе дебилу еден :facepalm:
дебилу еден, пречесто употребуван збор кон тебе, па затоа посегнуваш по него и го употребуваш на непознати лица, односно на форумска расправа и дебата. Мило ми е што убаво си ги запамтил буквите. Во јавност, можеби ќе го замениш со прости ми, нема да се повтори.;)
 
Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Богатите живееле на грбот на сиромашните. То е капитализам, во СФРЈ се воведе социјализам, да нема големи класни разлики, да нема искористувања на народот. Затоа и се одзедоа имотите на богатите и се национализираа, таков си е системот. Денес пак го вративме системот за кој ти сонуваш, му се вратија имотите на тие кои на кој им беше одземен или нивни потомци и пак го имаме системот богати - сиромашни. Ако во СФРЈ жената работеше за пристојна плата со менза, годишен одмор, платено прекувремено, К15, 13 плата, пакети за празници, 8 сати дневно... денес приватните газди ги тераат да работаат и по 12 сати во непроветрени простории каде паѓаат во несвест, нема боледувања, плата на папиру 8000, од ко ќе ја земе мора 2000 да му врати на газдата, нема никој да и ги заштити правата и за секоја ситница може да летне од работа. Така е во најголем број случаеви зато што така се создава богатство, не можеш ти да станеш богат газда ако му даваш добри услови на работникот, во една битолска мала приватна фирма измрзнаа луѓето оти уште газдата не пушта греење, луѓето шмркаат киваат кашлаат купуваат лекови си ќутат оти можат да останат без работа ако се пожалат, а газдата секој ден си рачуна (денес заштедив 50 кила мазут оти не пуштив греење) пред 2 години млад чоек од 30 години загина кај газда, непријавен на црно работел, газдата казнет оти не го имаше пријавено - чоеко си умре ни оштета ни пензија... знаеш дека во социјализмот ако се случеше некоја несреќа се ангажираше фирмата и општеството на семејството да му се помогне? не да му се даде една плата или 100 евра помош, да се вработи жената ако е невработена, децата да се пуштаат по одмори во детски одморалишта а подовцна и да студираат со помош на фирмата па дури и ако сакаат да се вработат еден ден во истата фирма, овде уште и ќе ти наплатат од семејството штетата од несреќата во која загина работникот.
Тој систем за кој ти кукаш беше добар за грст луѓе кои меѓу себе очи си вадеа кој ќе наследи на дедому фирмите или дуќаните, или за грст луѓе кои експлатиаа работници, не беше добар за народот, кој народ бе има симпатии за богати сопственици, и денес ги неќат затоа што гледаат на кој начин се стекнуваат со тие богатства.
А национализацијата ја направи тогаш народна власт, власт произлезена од револуција во која учествуваше народот, од неа повисока нема.
Сакаш да кажеш дека политичкиот и воениот врв во Југославија не живеел класи над обичните луѓе ? Смешно е воопшто и да се сугерира истото.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.261
Сакаш да кажеш дека политичкиот и воениот врв во Југославија не живеел класи над обичните луѓе ? Смешно е воопшто и да се сугерира истото.
Па наброј ми познати политичко воени кланови во СФРЈ кои на власт дур биле се здобиле со компании земјишта фирми дуќани згради коли, тиуе користеле државни возила и резиденци но после нив тоа се му останало на народот Тито на својето семејство ни куќа не му остави ни кола. Денес види ги политичарите кои на власт дошле живејќи под кирија а заминуваат како акционери во големи фирми и куп недвижности.
Во СФРЈ се здобиле со богатства Лепа Брена, Драгана Мирковиќ, Бело Дугме... но не и Стане Доланц, Џемал Биједиќ...
Ете Киро наш бил 50 години во политички врв во СФРЈ, кажи кои богатства ги стекна? Фирми ли, коли, куќи, станови, дуќани... и Стојан Андов беше со децении во политички врвови во СФРЈ, кажи кои имоти во тоа време ги стекна
Офицерите добиваа станови со симболична кирија кои после си ги откупуваа, во зависност од стажот и чинот беше и откупната цена али то одеше вака, 30 години офицер, секој месец од плата се одвојуваше дел за станбен фонд и ко ќе заминеше во пензија станот можеше и понатаму да го користи до смрт негова и на жената (децата немаа право да го користат потаму) или можеше да го докупи со то шо му се одбиваа од цената парите со камата кои ги одвојувал додека работеше, не знам ни офицери од ЈНА кои излегоа во тој систем со 3 стана 1 куќа 2 дуќани и 4 коли

Но знам многу денешни политичари кои за 2-3 мандати “заработија“ богатства во фирми недвижности и пари
 
Последно уредено:

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
709
Поени од реакции
299
Па наброј ми познати политичко воени кланови во СФРЈ кои на власт дур биле се здобиле со компании земјишта фирми дуќани згради коли, тиуе користеле државни возила и резиденци но после нив тоа се му останало на народот Тито на својето семејство ни куќа не му остави ни кола. Денес види ги политичарите кои на власт дошле живејќи под кирија а заминуваат како акционери во големи фирми и куп недвижности.
Во СФРЈ се здобиле со богатства Лепа Брена, Драгана Мирковиќ, Бело Дугме... но не и Стане Доланц, Џемал Биједиќ...
Ете Киро наш бил 50 години во политички врв во СФРЈ, кажи кои богатства ги стекна? Фирми ли, коли, куќи, станови, дуќани... и Стојан Андов беше со децении во политички врвови во СФРЈ, кажи кои имоти во тоа време ги стекна
Офицерите добиваа станови со симболична кирија кои после си ги откупуваа, во зависност од стажот и чинот беше и откупната цена али то одеше вака, 30 години офицер, секој месец од плата се одвојуваше дел за станбен фонд и ко ќе заминеше во пензија станот можеше и понатаму да го користи до смрт негова и на жената (децата немаа право да го користат потаму) или можеше да го докупи со то шо му се одбиваа од цената парите со камата кои ги одвојувал додека работеше, не знам ни офицери од ЈНА кои излегоа во тој систем со 3 стана 1 куќа 2 дуќани и 4 коли

Но знам многу денешни политичари кои за 2-3 мандати “заработија“ богатства во фирми недвижности и пари
Искрено те почитувам што толку се заложуваш за тоа време, реално си го проживел еве идоли може ти се Лет 3, ама неможам да сватам како го тупите и пренесувате за таа Југославија, како да била Атлантида. Ја можеби ќе зборувам за 90-тите, како биле најубавите години во Македонија ама не биле. Ја сакам да ве слушам како зборувате за убавините и достигнувањата на Македонија во таа Југославија, тоа ми е важно. Не ми е важна јадранска магистрала, или пругата Белград-Бар или Ѓердап. Во таа Југославија колку беа инвестициите на федерално ниво по држава, еве најди статистики и ќе видиш. Сега ја имаме можноста сами да ја правиме Македонија да биде модерна и развиена држава, ама се нешто не кочат со ниски клизачи.
 

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Подобар е веруј, тогаш си бил Југословен, а сега си Македонец. Огромна разлика имаш, ама зависи што сакаш да бидеш, фиктивен лик, или она што си :)
И тогаш бев македонец. Бев и југословен. Светот не' почитуваше. Народ беше задоволен.

Сега ни се смеат. Сите ни се смеат. ...а народ ни е беден и сиромашен.

+ неписмени сме ко никој у Европа. Поједе ме туџа срамота...
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.261
Искрено те почитувам што толку се заложуваш за тоа време, реално си го проживел еве идоли може ти се Лет 3, ама неможам да сватам како го тупите и пренесувате за таа Југославија, како да била Атлантида. Ја можеби ќе зборувам за 90-тите, како биле најубавите години во Македонија ама не биле. Ја сакам да ве слушам како зборувате за убавините и достигнувањата на Македонија во таа Југославија, тоа ми е важно. Не ми е важна јадранска магистрала, или пругата Белград-Бар или Ѓердап. Во таа Југославија колку беа инвестициите на федерално ниво по држава, еве најди статистики и ќе видиш. Сега ја имаме можноста сами да ја правиме Македонија да биде модерна и развиена држава, ама се нешто не кочат со ниски клизачи.
Во 90 сетите пропаднаа сите фирми кои успешно работеа во 80 десети и 70 десети, во 70 и 80 десети македонија имаше слободен пазар за свои роби од 20 милиони жители, ни царина ни граница, баш по тие магистрали, во 80 и 70 десети репроматеријали се носеа од хрватска словенија ни царини ни даноци ни декларации.... и македонски производи одеа во други републики, сега треба со преговори да се договараме со истите републики за квоти царини даноци...
Инаку за инвестиции има интересна работа, ни една партикја која се залагаше да се растури Југославија и која тврдеше дека тие најмногу патат и страдаат во таа федерација, не извади званични статистики,. Ни ВМРО ни ХДЗ ни СПО.... и во србија и во хрватска и во словенија и во македонија сите тие кукаа како нив ги искористуваат, словенците беа најгласни, од нивна гледна точка - тие работеа за цела Југославија, на нив грб беше Македонија и Србија, Србите исто Хрватите исто ете и ние Македонците сме биле најискористувани и најмалце сме виделе. Македонија во тие 45 години во Југославија многу доби. Термо и хидро централи системи за иригација патишта мостови тунели струја до сите населби водовод и канализација, бесплатно лекување на народот бесплатно школство... колку имаше македонски студенти во 1930 колку во 1960? колку доктори инженери судии македонци, колку установи во Македонија во 1930 се викаа Даме Груев, Никола Карев, Илинден, Гоце Делчев.... колку училишта имаше и то на сопствен јазик.....
Во Македонија е инвестирано и тоа доста многу повеќе и посериозно од колку последни 20 години.
Последни 20 години само се распродава то што е градено, се распродадоа фабрики земјиште електрична енергија комуникации рафинерија дојдоа страни газди кои ни кажуваат по која цена ќе купуваме колку и како ќе работиме, бараат да смениме име и историја за да влеземе во Европа, ни зиркаат по школи по установи ни кажуваат кои и какви закони да носиме, ни забрануваат какво оружје да имаме, ете и на гасовод ни забрануваат да се приклучиме.
Многу повеќе независни и самостојни бевме во СФРЈ. Тебе ти е важно дека им вратиле од дедовци нивии дуќани а то што нивите нема кој да ги работи а дуќаните зврјат празни и народот се иселува масовно - бега о тука, то не е толку важноМногу плитко размислуваш
 
Последно уредено:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Подобар е веруј, тогаш си бил Југословен, а сега си Македонец. Огромна разлика имаш, ама зависи што сакаш да бидеш, фиктивен лик, или она што си :)
Која генерација си?
 

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
815
Поени од реакции
184
Сега ја имаме можноста сами да ја правиме Македонија да биде модерна и развиена држава, ама се нешто не кочат со ниски клизачи.
ovaa deneshna makedonija spored tvojot reper e MODERNA I RAZVIENA drzava !!!...ova ni ne mirisa na drzava ,a ushte pomalku moderna i razviena ,ovakov apashluk niti imalo niti ke ima ,tuka vo ova shto sakame da bide drzava ima samo eden beden narod ,siromashen ,tazen , i edna grupa JAKAAAAAA ,shto pljacka kaj i shto ke stigne ...zatoa ova nee moderna ,nitu pak razviena drzava ......i nikogash nema da bide
 
Член од
10 септември 2014
Мислења
144
Поени од реакции
91
ovaa deneshna makedonija spored tvojot reper e MODERNA I RAZVIENA drzava !!!...ova ni ne mirisa na drzava ,a ushte pomalku moderna i razviena ,ovakov apashluk niti imalo niti ke ima ,tuka vo ova shto sakame da bide drzava ima samo eden beden narod ,siromashen ,tazen , i edna grupa JAKAAAAAA ,shto pljacka kaj i shto ke stigne ...zatoa ova nee moderna ,nitu pak razviena drzava ......i nikogash nema da bide
Од ова наше дрво свирче не бива...
 
Член од
14 февруари 2014
Мислења
181
Поени од реакции
155
Никогаш не може сите да бидат еднакви ... во било каков систем на уредување.А сме биле затната канализациска шахта и претходно како дел од СФРЈ и сега.
 
Член од
17 јануари 2014
Мислења
573
Поени од реакции
830
Кратко и јасно одговорт е ДА,самото тоа што Југославија беше земја со развиена индустрија,земја со ред и поредок,е доволен податок дека и тоа како овај народ живеел подобро,додека денес е се отидено во бестрага,сите ЈУ републики се претворија во една голема гомнарија каде што владее сиромаштијата,стравот и манипулацијата,додека властодршците се богатат на грбот на народот, со пустошење и заглавување на земјите со кредити,крадење,казнување... т.е доуништување на она нешто вредно што останало од времето на СФРЈ!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom