Војната на патиштата

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Имплицираш дека е зелено и за вртење лево и за напред?
Не го знам тој семафор и не ни знам каде точно за да проверам на стрит вју, но мислам дека на ваква раскрсница не е можно и во двата правци да е зелено за право И за вртење, плус тој првиот пред него што чека на семафор ваљда не е глуп па за џебе дреме на семафор.

Сакам да кажам - на сите ни се има случено малку да подзабрзаме да фатиме зелено светло... Ама НИКОГАШ, и повторувам НИКОГАШ не ми се случило на црвено да поминам семафор, ни било како а најмалку онака кога некој веќе чека пред мене. Плус земи во обзир како брзо заврти лево, како да е сам на планетава.

Така да освен ако не испадне некоја заврзлама каде:
- е зелено за лево и истовремено е црвено за тој што иде право
- тој застанатиот на семафор е во дефект или е глуп/заспан/пијан/итн
Само во ваква комбинација тој што вртеше лево може да не е е крив. Ќе видиме, ама се сомневам.

Инаку убиениот дечко наводно имал двомесечно бебе со сопругата. Познаник се знае со роднина негов, дечкото од свадба се враќал... И тоа наводно му понудиле да го вратат со кола ама одбил, сакал за да се прошета до дома.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.962
Поени од реакции
35.999
Ако е истата раскрсница, ова долу е гледано од аспект на тој што наеднаш заврте лево..
Се гледа дека кога е зелено за право, црвено е за вртење лево. Баш како што гледавме на видеото, за лево беа застанати две аута а за право се возеше. Од тој аспект гледено, имало црвено светло за двете застанати коли од кои тие во втората кола решиле да поминат на црвено и го предизвикале сударот.

1690921028976.png

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.048
Поени од реакции
6.074
Имплицираш дека е зелено и за вртење лево и за напред?
Не го знам тој семафор и не ни знам каде точно за да проверам на стрит вју, но мислам дека на ваква раскрсница не е можно и во двата правци да е зелено за право И за вртење, плус тој првиот пред него што чека на семафор ваљда не е глуп па за џебе дреме на семафор.
Не! Туку дека за ПРАВО е изгаснато зелено, и е во онаа зона кога тоа за лево ќе стане зелено, што и станува/се менува 1-2 секунди(премалку време, за да биде се уште зелено за право) после сударот помеѓу двете коли. Што би значело тоа? Грубо гледано, на вака лоша снимка, тој што иде од спротивно „лета“ за да помине право, има друг кретен, кој што се прави паметен и на црвено заобиколува, пробува да помине, и се дешава катастрофа. Секунди после сударот, семафорот над колата која што чека, менува бои, најверојатно од црвено кон зелено. Сето ова е нагаѓање, односно делува така.
Тој семафор работи на принцип - спротивни ленти право, па после само лево, како што е и ставена сликата погоре.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.962
Поени од реакции
35.999
Тој семафор работи на принцип - спротивни ленти право, па после само лево, како што е и ставена сликата погоре.
OK, значи едниот брзал да фати зелено. Веројатно и на жолто поминал, можеби дури и црвено фатил. Второво е големо не-не, но што со следново: Другиот на ФУЛ ЦРВЕНО поминува, и тоа брзо вртење лево - со фул куроболие без воопшто барем прво претпазливо да погледне дали некои иде од таму од каде е зелено и може да налета некој. Притоа заобиколува друг застанат на семафор.

ОК. Факт е дека првиот ако не го бркал семафорот, веројатно немало да се деси бељата. Ама оној вториот со вакво однесување и резонирање - гарантирано ќе направел беља друг пат. Може уште 100 пати ќе поминувал вака, се додека еднаш не се поклопат коцките. Како што се поклопиле сега.

Само сакам да се направи разлика. Веројатно и двајцата се криви, но од 1 до 10 првиот би рекол дека е 3 или најмногу 4... Но вториот е 10 од 10 крив.
Заради вакви работи избегавам да „бркам зелено“. Но некогаш се дешава да се брзам. Сакам да кажам буквално на секој може да му се деси да помине со 5-60 на раскрсница и некој ако вака брзо ти излета нема шанси да го избегнеш ни со 40 да возиш.
Тоа кажано овој првиот барем 70-80 возеше и ќе го јаде заедно со второт кој дефакто и дејуре ја направи сообраќајката. На негова душа е убиството.

Член од
28 октомври 2021
Мислења
1.163
Поени од реакции
2.282
Според мене двајцата се подеднакво криви, едниот што не знае основни правила другиот што според снимката изгледа дека вози пребрзо.

Едино жал за дечкото, ете колку е животот вреден, во еден момент го живееш, во другиот веќе те нема.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.048
Поени од реакции
6.074
Тој „левиот“ е секако крив, но не може целата вина да му се препише него, кога вака грубо(нејасно, делумно) гледано, и „правиот“ треба да го јаде, затоа што го бркал семафорот. Секако ништо нема да го врати изгубениот живот, но мора подеднакво да го јадат и левиот и правиот.

Во нивниот кретенски, ретардиран (и не знам како да ги наречам) обид да стигнат некаде порано, некој трет си „замина“ порано.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.962
Поени од реакции
35.999
Не гледам како може подеднакво да се криви кога еден од нив поминува на црвено светло. Не велам дека и другиот не треба да биде казнет, ама секако не колку тој што ја предизвика несреќата. Неправење разлика меѓу брзо возење и намерно ретардирано минување на црвено светло, за мене тоа е црно бело гледање на работите.

Член од
28 октомври 2021
Мислења
1.163
Поени од реакции
2.282
Уште нешто, јас би казнувал и ако возат со максималната ограничена брзина и на десна лента.

Еве пример ограничено е на 50км, како јас да претицам на лева со 45-50км ако идиотот десно ми вози со 50км?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.962
Поени од реакции
35.999
Не ми е јасно што е тунелската визија со км/ч моментот, кога 9 од 10 несреќи ги прават тие што поминуваат на црвено светло и општо не се замараат со сообраќајни правила и закони. Со 40 да возиш, на твое зелено онака некоја ретарда да ти искочи навечер - скоро сигурно го удираш. И ако се деси потоа да се одбиеш директно во пешак... :(

Член од
12 мај 2014
Мислења
1.218
Поени од реакции
2.948
Уште нешто, јас би казнувал и ако возат со максималната ограничена брзина и на десна лента.

Еве пример ограничено е на 50км, како јас да претицам на лева со 45-50км ако идиотот десно ми вози со 50км?
Нема брза лента веќе, на двете ленти можеш да возиш 50. Или ќе возиш позади него исто со 50 или ќе го поминеш со 70 и ќе продолжиш пак со 50:D

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.394
Поени од реакции
7.183
каква брза лента на ограничување на брзина ?

брза лента кога имало шлепери и автобуси кои возеле со 50 надвор од населено место,во населено место дозволена брзина е 40 до 50

секое возило кое наидува на пешачки е должно да ја намали брзината за безбедно одвивање на сообраќајот до 30

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.250
Поени од реакции
12.170
Макс сакаше повеќе да потенцира на брзината на движење отколку на тоа дека лентата е пресуден фактор. Нормално дека во таа лента кај што врти во лево или десно треба намалување на брзина, треба и во другите една или две при крстосници чисто ради вакви пиздарии.

Колкава штета за прерано згаснат живот. Детево минувало пешачки, ни криво ни должно ќе оди 2 метра под земја. Уште поголема да е трагедијата не е прв случај и најверојатно нема да е последен.
Тешко и на фамилијата, вака да заминиш... да те гледаат на youtube или тв како те има - па те нема. Лесна му земја.

Се надевам ќе ги осудат двајцата кретени кои го предизвикаа ова.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
826
Поени од реакции
1.006

Vo grad nema brzi spori lenti, vo sekoja e 50kmh i vo-od sekoja moze da se pretica

Член од
14 април 2012
Мислења
33.192
Поени од реакции
68.763
Aко се испостави дека возачот што возел право возел над дозволената брзина, и тој ке има вина, а по видеово, ми делува дека баш, ама баш брзо вози.

Kajgana Shop

На врв Bottom