Вонредна состојба: Поплави во Скопје-Тетово

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.451
Поени од реакции
39.089
КУПИ АЛАТ

Еве ти продавница за такви работи. Се наоѓа кај раскрсницата пред рампа

http://www.kupialat.mk/index.php?route=product/product&path=79_102&product_id=311

http://www.kupialat.mk/index.php?route=product/product&path=79_102_104&product_id=312
Аххх штета , мислев до максимум некои 150-200 евра али скапа ми е оваа.

Сакам да однесам една лично кај најпогодените , имам една стара праисториска али работи без проблем, служи за вадење земјоделски површини , дали знаеш дали може да послужи во овој случај? Ваљда функционира на ист начин.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748

Сакам да однесам една лично кај најпогодените , имам една стара праисториска али работи без проблем, служи за вадење земјоделски површини , дали знаеш дали може да послужи во овој случај? Ваљда функционира на ист начин.
Таа што ја имаш ти може само вода да ваѓа, тиња, кал и такви ствари не може.
Ќе се запуши.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503

Имаш и поевтини, со помала волтажа од истата фирма

http://www.kupialat.mk/index.php?route=product/product&path=13_106_108&product_id=328

Еве ти цела палета од поевтините пумпи за кал од истата фирма КУПИ АЛАТ (Мадал Бал).
http://www.kupialat.mk/index.php?route=product/category&path=13_106_108

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Пумпите што ги нaбaвиле не биле нa бензин, туку електрични и потребни се aгрегaти зa струјa. :eek: Eксперти :tapp:
Макпетрол со донација од 2 тони бензин.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Ќе биде најинтересно коа жртвени јагниња ќе ги напраат УХМР заради тоа што не предвиделе невреме од такви размери какво што не е возможно да се предвиди, наместо да се посочи кон тоа дека никој кур не го боли за канализациите, нема исчистени канали, ниту средена и фукционална канализација, и дека ниедна превентивна ствар од вакви работи не се регулира у државава. Криви ќе бидат тие што не предвиделе, ќе се отпуштат неколку луѓе и поздрав. Вистинските виновници со ново избегнување на одговорноста, како што веќе ни стана национална карактеристика тоа. Све што се прави кај нас, откако ќе се направи се запушта и не се одржува, не се обновува, и влага у фолдерот „абе кој ќе се замара со тоа, не е толку битно“.

Планирам да се самоцитирам за недела-две кога ќе се деси ова, не дека ќе има некое фајде.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.809
Поени од реакции
6.249
Денеска е трети ден од невремето.
3 дена државата со сите институции што и се на располагање не можат да средат 2-3 села ? Нека помине гужвата, дај боже со што помалку жртви, па после -ОДГОВОРНОСТ ! Како што има во нормални држави.

За споредба, пред 2 години мноооогу поголеми поплави имаше во Србија. Три дена непрекинато јак дожд,(бутнато сите рекорди во дневни/тродневни/месечни врнежи ), цели региони под вода, 2 града, 17 општини.
Евакуирани 10,000+ население, со добри интервенции се спасени од поплави термоцентралите Никола Тесла и Костолац. Број на жртви - 17.

Инаку, владата ни оди ниво понапред. До завчера за сите проблеми беа криви Бранко, СДСМ, странски служби, терористи, емигранти, соросоиди, шарени..никој не не се сака. Сега веќе и Господ е крив. Само никој од власта не е крив и не чувствува одговорност. До курца.....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Точно. Предвиделе УХМР или не, не може секој посилен дожд да се поплавуваме, секој потемен облак да се плашиме и со кофите, вреќите песок да дежураме, а во подрумите и ходниците да ни се слеваат лајна. Па ние не треба ни на работа да одиме него само да дежураме. Вината за најавата можеби, но за упропастениот град (градови) со играње со урбанистички планови и легализација на све живо и диво како и старата, несоодветна канализација (на многу места и ја нема) е на општините и владата. За тоа УХМР се најмалку виновни.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.809
Поени од реакции
6.249
Ќе биде најинтересно коа жртвени јагниња ќе ги напраат УХМР заради тоа што не предвиделе невреме од такви размери какво што не е возможно да се предвиди.
Мислам дека целта на нивното постоење Е ДА ПРЕДВИДАТ !
Еве ти пример со Хидрометоролошкиот завод на Србија кои предупредиле 3 дена пред поплавите

Štete, iako velike, mogle su biti i veće da nije bilo prevovremenih upozorenja stručnjaka, među kojima se posebno ističe MeteoAlarm i HidroAlarm Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Dolazak perioda oblačnog, hladnog i kišovitog vremena RHM Srbije je počeo da najavljuje nekoliko dana ranije. Bilteni i upozorenja redovno su slati Vladi Srbije i Sektoru za vanredne situacije MUPa Srbije. Na taj način RHM je opravdao značajnu i odgovornu ulogu u sistemu zaštite i spasavanja, privredi, energetici i drugim ekonomsko zavisnim sektorima.

Dva dana pre početka vremenske nepogode (12.05.2014.) Odsek za rane najave i upozorenja RHMZ je izdao sledeći bilten:

Na internet stranici (http://www.meteoalarm.eu) mreže meteoroloških službi EUMETNET-a od 14.05.2014. (Slika 24), MeteAlarm RHMZ Srbije (Slika 25) je dao najjače (crveno) upozorenje na obilne kiše koje mogu izazvati materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.926
Инаку, владата ни оди ниво понапред. До завчера за сите проблеми беа криви Бранко, СДСМ, странски служби, терористи, емигранти, соросоиди, шарени..никој не не се сака. Сега веќе и Господ е крив. Само никој од власта не е крив и не чувствува одговорност. До курца.....
Не. На прошлите страници има пост каај што се објаснуе дека Заев и Сорос со ХААРП ова го направија. Сериозно. Не е никакво тролање, врати се и прочитај.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.809
Поени од реакции
6.249
Не. На прошлите страници има пост каај што се објаснуе дека Заев и Сорос со ХААРП ова го направија. Сериозно. Не е никакво тролање, врати се и прочитај.
Прочитав, не го сватив сериозно. Ќе се корегирам.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Оваа информација сега ја дознав...
На мојата најдобра пријателка, мајка и работи во МВР и само што се вратила дома после 12 саати работа...
Денес имало над 60 пријави во МВР за исчезнати...
Значи ова е проверено и не е шпекулација...
Повеќе од ова не знам...
За жал истово го слушнав уште во неделата од човек во една друга институција што работи на терен.
Исто така за жал, во оваа ситуација, за разлика од политичките преговори нема странски посредници, хојтови, ханови - за очекување е да се манипулира со цифриве до бесконечност.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Мислам дека целта на нивното постоење Е ДА ПРЕДВИДАТ !
Еве ти пример со Хидрометоролошкиот завод на Србија кои предупредиле 3 дена пред поплавите

Štete, iako velike, mogle su biti i veće da nije bilo prevovremenih upozorenja stručnjaka, među kojima se posebno ističe MeteoAlarm i HidroAlarm Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Dolazak perioda oblačnog, hladnog i kišovitog vremena RHM Srbije je počeo da najavljuje nekoliko dana ranije. Bilteni i upozorenja redovno su slati Vladi Srbije i Sektoru za vanredne situacije MUPa Srbije. Na taj način RHM je opravdao značajnu i odgovornu ulogu u sistemu zaštite i spasavanja, privredi, energetici i drugim ekonomsko zavisnim sektorima.

Dva dana pre početka vremenske nepogode (12.05.2014.) Odsek za rane najave i upozorenja RHMZ je izdao sledeći bilten:

Na internet stranici (http://www.meteoalarm.eu) mreže meteoroloških službi EUMETNET-a od 14.05.2014. (Slika 24), MeteAlarm RHMZ Srbije (Slika 25) je dao najjače (crveno) upozorenje na obilne kiše koje mogu izazvati materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja
Океј е тоа, може да има вина и кај нив што немале некаква вонредна или не знам каква најава, ја ипак не знам како идат тие работи. Али поентата е што не може УХМР да има единствена вина и одговорност, кога последниве неколку години улиците се поплавуваат со секој дожд што трае поише од еден саат, како и што во зима сме број еден у загаденост во Европа. Ако ти текнува како е во Скопје во зима кога не можеш да видиш едно метро од тебе ќе знаеш за што зборам. Очигледно е дека од друго место „смрди“.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.901
Поени од реакции
36.965
Точно. Предвиделе УХМР или не, не може секој посилен дожд да се поплавуваме, секој потемен облак да се плашиме и со кофите, вреќите песок да дежураме, а во подрумите и ходниците да ни се слеваат лајна. Па ние не треба ни на работа да одиме него само да дежураме. Вината за најавата можеби, но за упропастениот град (градови) со играње со урбанистички планови и легализација на све живо и диво како и старата, несоодветна канализација (на многу места и ја нема) е на општините и владата. За тоа УХМР се најмалку виновни.
Имам пријатели кои живеат во Ченто. Луѓето имаат гаража а колата ја чуваат надвор на улица веќе три години. На секој малку поголем дожд им се поплавува гаражата.

Баш како што напишав претходно, други познаници од тоа место новата куќа ја изградија без подрум и приземје за чување некои постари работи. Баш поради овие работи.

Не е решение во 21ви век да градиме наколни живеалишта како пред две и пол илјади години, ама кога нема оправање на инфраструктурата луѓето си бараат решение.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Проблемот е што секој поголем дожд веќе поплавува... И пролетоска и лани. Не е можно секој поголем дожд и грмотевици да се седи со куферите в рака.
2012 година д-р Милевски пишува дека 10-20% од Македонија или 1/5 е под закана од свлечишта
http://www.igeografija.mk/Portal/?p=3130
Во 2011 година геолозите предупредувале за Водно. Професор од Градежен предупредува и на повеќе активни свлечишта (кон Батинци, накај Скопска црна гора итн)
http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=CCE906F4F58B1C44ACE08331245BAC42
уште 2008 година (сигурно постојат и постари документи и анализи)
http://okno.mk/node/57777
во документот "Процена на загрозеност на градот Скопје од природни непогоди и други несреќи"
http://ipserver.skopje.gov.mk/e-skopje/sluzben glasnik so konverzija.nsf/82aa49069edfbbb780256a22004ba9e0/62c6196fb5e52fbac12574c7003cc1dd?OpenDocument
предвидени се вакви проблеми од СЦГ.
Имам пријатели кои живеат во Ченто. Луѓето имаат гаража а колата ја чуваат надвор на улица веќе три години. На секој малку поголем дожд им се поплавува гаражата..
Не знам што да кажам, се поплавуваат и стари и нови куќи со сите изолации. Секој темен облак веќе се вадиме од памет. Сабајлево втора тура фрлав едночудо работи од подрум. Одводните цевки не само што се мали па избива од кај шахтите туку се и испопукани и водата понира. Се е тоа измешано фекалнии и атмосферски води. Кај едни во подрум, кај други во соба, дури и кај оние без подрум.

Последно уредено:
Член од
5 август 2016
Мислења
465
Поени од реакции
296
Abe izlezete da pomognete na narodot i prestanete da trolate tuka.
Prokleti sorosoidni gnoevi...

Zemale pa baniraat sekoj shto im ja pisuva vistinata.
Kakvi luge ste vie be?
а која е вистината бе. само вашето е вистина?

има луѓе овде по цел ден се на терен им помагаат на зафатените од поплавите, а вие што правите регистирате кориснички имиња и ширите владина пропаганда.

Kajgana Shop

На врв Bottom