Вонземјани, НЛО...

Верувате ли дека постојат вонземјани?

  • Да

    Гласови: 1.653 79,2%
  • Не

    Гласови: 433 20,8%

  • Вкупно гласачи
    2.086

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
10.408
Поени од реакции
9.187
Патувањето низ галаксијата е лесно решлив проблем за интелегентен вид. Кога имаш десетици, стотици илјади години на располагање, дури и со 10% брзина на светлината ќе ја освоиш и населиш цела галаксија. Дали ќе бидат генерациски бродови, хибернетски, ворпови, брзина на светлината, небитно. Доколку постоеше интелегентен вид во нашата галаксија пред 5 или 10 или 300 милиони години (нашата планета е стара 4 милијарди години) веројатно ќе ја населеше цела галаксија и ќе ја експлоатираше истата.

Нашиот Сончев систем има или имал барем 6-7 планети или сателити каде живот може да се развие и да опстојува. На Марс веќе бараат дали некогаш постоел живот, а се спремаат мисии и за неколку сателити на Јупитер и Сатурн каде длабоко во океаните на тие сателити се претпоставува дека постојат услови за живот.
По таа логика, околу секоја ѕвезда би постоеле неколку места каде живот би бил возможен. Ако го земиме во предвид огромниот временски период требаше да врие од вонземјани во галаксијава. :)
Значи, каде се вонземјаните?
Ок ти сметаш дека не постои интелегентен живот... валиден став си имаш...
Иначе 10% брзина на светлината ти е 1 Милион години да ја пројдеш галаксијава од еден крај до друг.

ОК се согласувам дека имало начин, но ајде да видиме колку трае еволуцијата кај нас. 4 милијарди години... Значи 4 милијарди години од прв микроорганизам до човек, во тие 4 милијарди години речиси и да нема разум. Од тука натаму и и без значителна природна еволуција ќе ја развиваме технологијата. Да речеме дека во догледно време (1000-2000-3000 години не е ништо) ќе бидеме способни за меѓуѕвездени патувања, што значи еволуциската патека од 4 милијарди години нема да се промени...
Сега незнам колку е точно стар универзувмот и кога би можеле да се створат првите услови за живот, но да речеме доколку се десиле пред 8 милијарди години тоа би значело дека постоел интелегентен живот на наше рамниште пред 4 милијарди години. И држи вода дека тие би можеле за 4 Милијарди години да населат цела галаксија. И ние доколку би тргнале од сега, би успеале можда за толку време да ги населиме сите можни светови кои имаат услови..

Така да, не е дека не држи вода и твоето...

Но тоа не ја исклучува можноста дека интелегентен живот постои меѓутоа е многу редок, или се наоѓаме во дел од вселената кај што е редок.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.037
Поени од реакции
3.132
Ок ти сметаш дека не постои интелегентен живот... валиден став си имаш...
Иначе 10% брзина на светлината ти е 1 Милион години да ја пројдеш галаксијава од еден крај до друг.

ОК се согласувам дека имало начин, но ајде да видиме колку трае еволуцијата кај нас. 4 милијарди години... Значи 4 милијарди години од прв микроорганизам до човек, во тие 4 милијарди години речиси и да нема разум. Од тука натаму и и без значителна природна еволуција ќе ја развиваме технологијата. Да речеме дека во догледно време (1000-2000-3000 години не е ништо) ќе бидеме способни за меѓуѕвездени патувања, што значи еволуциската патека од 4 милијарди години нема да се промени...
Сега незнам колку е точно стар универзувмот и кога би можеле да се створат првите услови за живот, но да речеме доколку се десиле пред 8 милијарди години тоа би значело дека постоел интелегентен живот на наше рамниште пред 4 милијарди години. И држи вода дека тие би можеле за 4 Милијарди години да населат цела галаксија. И ние доколку би тргнале од сега, би успеале можда за толку време да ги населиме сите можни светови кои имаат услови..

Така да, не е дека не држи вода и твоето...

Но тоа не ја исклучува можноста дека интелегентен живот постои меѓутоа е многу редок, или се наоѓаме во дел од вселената кај што е редок.
Можеби звучи малку игнорантно да се верува дека не постои интелегентен живот надвор од планетава, но доколку добро се размисли можеби и не е така чудно.

Има неколку можности за тоа:

Настанувањето на живот е екстремно тешко и веројатноста за тоа е екстремно мала. Доколку таа веројатност во даден временски период да речиме сто милиони години е нула со десетина нули после запирката, тогаш без разлика колкав е бројот на планети кои ги исполнуваат тие услови, животот ќе биди екстремно редок.

Настанувањето на живот е лесно, веројатноста голема, но условите за да продолжи тој живот да се развива се крајно променливи. Едноставно природните катастрофи не дозволуваат тој живот да се развива.

Преминот од едноклеточни кон повеќеклеточни организми е екстремно редок.

Можеби животот лесно се развива, но интелегентниот живот е екстремно редок.

Или пак ние едноставно сме првите. Вселената ќе трае со стотици и стотици милијарди години, 90% од сите ѕвезди а со тоа и планети допрва треба да се оформат. Така да, ние можеби имаме почетна предност и ни е преодредено да владееме со Универзумот. :D
 
Член од
3 март 2020
Мислења
581
Поени од реакции
941
Ако го земиме во предвид огромниот временски период требаше да врие од вонземјани во галаксијава. :)
Значи, каде се вонземјаните?
Јас на ова прашање би зела предвид можност вонземјаните да не се заинтересирани да ни се претстават со холивудско слетување пред Белата куќа или среде Москва, на пример,
а) затоа што се толку понапредни од нас, што ние за нив сме како за нас мајмуните?
б) затоа што живеат во поинаков свет од нас, на пример во вода?
в) затоа што не гледаат потреба да нè подучуваат за светот, универзумот и сè останато.

Во таков случај, би очекувала дека вонземјаните си воспоставуваат поединечни контакти со поединци по свое видување и интерес, и вонземјаните надлетуваат над Земјата (НЛО појави) само како транзит точка до друго место од интерес.
 
Член од
17 јануари 2019
Мислења
1.359
Поени од реакции
2.444

Нова статија од New York Times од пред 17 саати.

Се појавуваат се повеќе докази за тие објекти...

Our sources told us that “A.A.V.” does not refer to vehicles made in any country — not Russian or Chinese — but is used to mean technology in the realm of the truly unexplained. They also assure us that their briefings are based on facts, not belief.

Боб Лазар од будала ќе излезе херој...
 
Член од
31 мај 2020
Мислења
90
Поени од реакции
122
Патувањето низ галаксијата е лесно решлив проблем за интелегентен вид. Кога имаш десетици, стотици илјади години на располагање, дури и со 10% брзина на светлината ќе ја освоиш и населиш цела галаксија. Дали ќе бидат генерациски бродови, хибернетски, ворпови, брзина на светлината, небитно.
Ти не студираш уфологија за да знаеш која би била крајната цел на потенцијалните вонземјани. Освен ако не си го читал USA протоколот за она што би се случило ако нашата раса стапи во контакт со поинтелигентни ентитети од себе. Тогаш би имала смисла репликата. :icon_lol:

Ти може да претпоставуваш дека си доволно интересен вид за истражување, додека според нивниот критериум китот, кравата или делфинот би биле многу поинтересни примероци за обсервација. Истото важи и за планетава.

Нашиот Сончев систем има или имал барем 6-7 планети или сателити каде живот може да се развие и да опстојува. На Марс веќе бараат дали некогаш постоел живот, а се спремаат мисии и за неколку сателити на Јупитер и Сатурн каде длабоко во океаните на тие сателити се претпоставува дека постојат услови за живот.
По таа логика, околу секоја ѕвезда би постоеле неколку места каде живот би бил возможен. Ако го земиме во предвид огромниот временски период требаше да врие од вонземјани во галаксијава. :)
Значи, каде се вонземјаните?
Ќе ти каже Пентагон за две недели, не ме прашувај мене. Ќе дознаеш дали биле Русите или Кинезите лошите чичковци од 63' со reverse engineering.

Што поседува Пентагон што ти изгледа тебе како магија (во случајов вонземјани)?
Магија не, квантна физика е во прашање.
Тоа ти е уствари одговорот на цел пост, на секое поставено прашање.

Last but not least, кога сме кај контрадикторности, смени го аватарот кој навидум изгледа како изгубена летечка чинија низ бескрајниот простор, а тоа не ти е у стил.
 
Последно уредено:
Член од
28 август 2009
Мислења
773
Поени од реакции
846
Дали мислиш дека Земјата е единствено место каде има интелегентен живот?

Постојат безброј можности да се развие интелегентен живот низ универзумот, што се однесува до ширењето на некоја интелегентна врста... сепак дури и патување со брзина на светлината би значело генерации да се стигне до точка од нашата галаксија, која ни е уствари и комшии, а од друга страна алтернативни начини на патување со закривување на просторот, ворпои и чуда, се во фазата на некаква си филозофска теорија која незнам дали има некаква научна тежина.

Јас сметам дека живот секако постои, разумна интелегенција секако постои... Некои цивилизации можда и се прошириле во локални системи. Значи што и да постои премногу е локализирано... и со ограничено ширење... Но ова е мое лично гледање, кое може и нема врска со вистината, и не верувам дека некад ќе дознаам дали сум во право или не :)
Ако ги земеме денешниве информации и докази, интелигентен живот не постои. Односно, процесот на создавање интелигентен живот според нашите био-хемиски правила е екстремно тежок, скоро невозможен. Е сеа, дали постојат други знаци на живот на некои други планети/сателити? Можеби да, но не на начин како што ние ги перцепираме. Можеби некаде има некоја бактерија, некој микроорганизам. Дури и нешто микроскопско да се најде е огромен успех за нас. Али и ова си носи свои последици.

Да се вратиме на животот... Според мене, некоја напредна животна форма не верувам дека постои. Види ги планетите околу нас. Колку и да изглеа смешно, сите планети за кои научниците сметаат дека можно е да имало или има живот, си имаат свои недостатоци. Тие недостатоци ги сметаат за „мали“, бидејќи ги споредуваат во однос на земјата со сите останати прифатливи планети, но во реалност, на такви услови животот кој што го знаеме денес, не би преживеал а ниту би се создал. Е сеа, ова е пак според моменталните закони и правила.

Искрено, колку и да гледаме нагоре и да си викаме глеј колку е големо мора да има нешто, јас лично не би сакал да се најде друг живот, а најмалце некоја интелигентна форма.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.037
Поени од реакции
3.132
Магија не, квантна физика е во прашање.
1596119231012.png

Ок, не е магија, туку квантна физика е.
А што е квантна физика? -Магија. :D
Ако не е тоа, тогаш вонземјани се.

Квантната физика е веќе предмет на проучување 2-3 векови, и добар дел од многу прашања се одговорени, а добар дел од непознатите се сведени на неколку веројатности. Ништо не е магија, ниту еден познат феномен е необјаснив.

Не знам ни што е поентата со квантната физика бидејќи ги проучува само светот на атомите.

Ти не студираш уфологија за да знаеш која би била крајната цел на потенцијалните вонземјани. Освен ако не си го читал USA протоколот за она што би се случило ако нашата раса стапи во контакт со поинтелигентни ентитети од себе. Тогаш би имала смисла репликата. :icon_lol:
Постои студирање уфологија???

Да не забегуваме бидејќи на некој не му е јасно движењето (класична механика, не квантна :D) на напредна верзија на Сухои од 80тите, или формата на некое летало, дај прво објасни ми го Ферми парадоксот, т.е. како од толку ѕвезди и планетарни системи само во нашата галаксија (да не зборуваме за пошироко) во толку огромен временски период при толкав технолошки напредок не најдуваме ни трага во интелегентен живот.


Јас на ова прашање би зела предвид можност вонземјаните да не се заинтересирани да ни се претстават со холивудско слетување пред Белата куќа или среде Москва, на пример,
а) затоа што се толку понапредни од нас, што ние за нив сме како за нас мајмуните?
б) затоа што живеат во поинаков свет од нас, на пример во вода?
в) затоа што не гледаат потреба да нè подучуваат за светот, универзумот и сè останато.

Во таков случај, би очекувала дека вонземјаните си воспоставуваат поединечни контакти со поединци по свое видување и интерес, и вонземјаните надлетуваат над Земјата (НЛО појави) само како транзит точка до друго место од интерес.
Фер е да се претпостави дека сакаат да не набљудуваат, иако таа опција би била најдолу на листата на можности што би правеле вонземјаните со нас. Но контакти со поединци?
Чиј интерес? На вонземјаните?
Ако вонземјаните имаат технологија да стигнат дотука, зошто мислиш дека им треба контакт со некој за да го остварат својот интерес?

Ние ги прашуваме мајмуните или склучуваме договори со водачите на глутницата кога сакаме да сечиме некоја шума или да копаме нафта?


Нова статија од New York Times од пред 17 саати.

Се појавуваат се повеќе докази за тие објекти...

Our sources told us that “A.A.V.” does not refer to vehicles made in any country — not Russian or Chinese — but is used to mean technology in the realm of the truly unexplained. They also assure us that their briefings are based on facts, not belief.

Боб Лазар од будала ќе излезе херој...
And to be clear: U.F.O.s don’t mean aliens.
And if technology has been retrieved from downed objects
possible existence of retrieved materials from U.F.O.s.
told us they were convinced such crashes have occurred
Navy hazard reports of close encounters with small speeding objects.
Или со други зборови, сакаат да дознаат повеќе за Руската воена ракетна програма, а можеби и има нешто од Кинезите. Бидејќи овие експерименталните летала често се уриваат. И обично се мали.
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.386
Поени од реакции
3.715
Ако земеме во предвид дека постојат стотици милијарди галаксии со по стотици милијарди ѕвезди, реално е да очекуваме дека на многу места има живот, па зошто не и цивилизација.
За да постои живот треба планетите да исполнуваат услови слични на Земјата. Не е ниту преблизу ниту предалеку од Сонцето па има поволна температура. Не е ниту преголема, ниту премала, па успеала да ја задржи атмосферата која овозможува живот.
Една цивилизација да успее да помине од една до друга ѕвезда треба да е многу, многу понапредна од нашата. Но имајте во предвид со какво темпо напредува технологијата. Пред 200-250 години е конструирана првата парна машина, а каква технологија има денес, за очекување е и понатаму да напредуваме со геометриска прогресија. Еден ден можеби и човекот ќе се отисне на меѓуѕвездени патувања, ама тоа можеме само да претпоставуваме, не ќе биде наскоро па да видиме.
Затоа и ако постои некаде напредна цивилизација барем засега не сме во можност да контактираме со нив, па не можеме да докажеме дека постои. Но не можеме да докажеме ниту дека не постои.
 
Член од
3 март 2020
Мислења
581
Поени од реакции
941
Но контакти со поединци?
Чиј интерес? На вонземјаните?
Како претпоставка го пишав тоа, на толку изјави од луѓе дека имале контакт со вонземјани, оставам 0,001 посто да има вистина. Ако приватно си контактирале, значи вонземјаните не се заинтересирани за водачите на држави, туку можеби за контакт со научници? Или лудаци? :D
 
Член од
26 април 2020
Мислења
46
Поени од реакции
60
Luge osvestete se,nepostojat nikakvi vonzemjani,site tie pojavi na takozvani NLO i vonzemjani e samo edna golema odmana i prevara za covestvoto.Pravoslavieto tocno i mnogu jasno ukazuva na fatkot deka stanuva zbor za beztelesni duhovni sustestva koi se neprijateli na Bog i mu sluzat na zliot,rogatiot koi se seprisutni vo svetot i podnebesata.Sekoj koj neveruva vo Boga i ne go slavi Boga nemoze da ja sogleda vistinata i e lesen plen za niv
I kako sto kazuvaat Svetite Otci i Monasi,vo poslednite vreminja lugeto kje bidat tolku zaslepeni vo lagata sto ke ocekuvaat pomos od vonzemjanicite i za site onie sto go nemaat Boga vo srcata i nemaat Strav Bozlji,toa ke bide najgolemata i najtragicnata zabuna i prevara
Slava mu na Boga za sve
 
Член од
19 март 2013
Мислења
277
Поени од реакции
140
Luge osvestete se,nepostojat nikakvi vonzemjani,site tie pojavi na takozvani NLO i vonzemjani e samo edna golema odmana i prevara za covestvoto.Pravoslavieto tocno i mnogu jasno ukazuva na fatkot deka stanuva zbor za beztelesni duhovni sustestva koi se neprijateli na Bog i mu sluzat na zliot,rogatiot koi se seprisutni vo svetot i podnebesata.Sekoj koj neveruva vo Boga i ne go slavi Boga nemoze da ja sogleda vistinata i e lesen plen za niv
I kako sto kazuvaat Svetite Otci i Monasi,vo poslednite vreminja lugeto kje bidat tolku zaslepeni vo lagata sto ke ocekuvaat pomos od vonzemjanicite i za site onie sto go nemaat Boga vo srcata i nemaat Strav Bozlji,toa ke bide najgolemata i najtragicnata zabuna i prevara
Slava mu na Boga za sve
Амин!
 

Munze

Dr. Oetker
Член од
21 јули 2020
Мислења
129
Поени од реакции
109
Коронавирусот е вонземјанин така се понаша изјави научник на НАСА. Јас верувам да ви кажам а вие?
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
4.174
Поени од реакции
2.200
Ако ги земеме денешниве информации и докази, интелигентен живот не постои. Односно, процесот на создавање интелигентен живот според нашите био-хемиски правила е екстремно тежок, скоро невозможен. Е сеа, дали постојат други знаци на живот на некои други планети/сателити? Можеби да, но не на начин како што ние ги перцепираме. Можеби некаде има некоја бактерија, некој микроорганизам. Дури и нешто микроскопско да се најде е огромен успех за нас. Али и ова си носи свои последици.

Да се вратиме на животот... Според мене, некоја напредна животна форма не верувам дека постои. Види ги планетите околу нас. Колку и да изглеа смешно, сите планети за кои научниците сметаат дека можно е да имало или има живот, си имаат свои недостатоци. Тие недостатоци ги сметаат за „мали“, бидејќи ги споредуваат во однос на земјата со сите останати прифатливи планети, но во реалност, на такви услови животот кој што го знаеме денес, не би преживеал а ниту би се создал. Е сеа, ова е пак според моменталните закони и правила.

Искрено, колку и да гледаме нагоре и да си викаме глеј колку е големо мора да има нешто, јас лично не би сакал да се најде друг живот, а најмалце некоја интелигентна форма.
Нели мислиш дека не е реално биолошка форма на живот да патува низ вселената. Ако сретнеме или не посетат вонземјани тешко дека ќе бидат природна интелигенција или ние ќе испратиме во друга галаксија луѓе од крв и месо. Низ универзумот ќе патуваат само вештачки форми на интелигенција.
 
Член од
31 мај 2020
Мислења
90
Поени од реакции
122
Ок, не е магија, туку квантна физика е.
А што е квантна физика? -Магија. :D
Ако не е тоа, тогаш вонземјани се.

Квантната физика е веќе предмет на проучување 2-3 векови, и добар дел од многу прашања се одговорени, а добар дел од непознатите се сведени на неколку веројатности. Ништо не е магија, ниту еден познат феномен е необјаснив.

Не знам ни што е поентата со квантната физика бидејќи ги проучува само светот на атомите.

Прво, малку ти е лош пристапот, па и иронијата во првата реченица.
Магијата е шизмата на новото време. Зошто?

Да се вратиме на почеток. Древните цивилизации се служеле со астрологија за подобро да се ориентираат кон случувањата во текот на едногодишниот циклус.
Периодите кога се случувале жетвите, еквиноксот, плимата и осеката, временските (не)погоди, често биле одредувани според местоположбата на Месечината и другите небески тела и констелации.

За нив како делумно примитивни заедници гледано од очите на современата наука, расположливоста со инструменти, научниот пристап кон астрофизиката и аеродинамиката адути кои ги поседуваме и секојдневно усовршуваме, може да им изгледаат како магија. Многу слично како нас сега што ни делува магичен и надреален фактот што fucking Пентагон се дрзна да обелодени дека поседуваат објекти кои не се направени на земјата. (И тоа пази, не е спин или clickbait инфо, туку официјална констатација која може да смени се). :)

That being said, наместо да се надмашуваш со стари инклинации од типот на парадоксот на Ферми, треба подлабоко да погледнеш во пандорината кутија, и најдеш одговор на прашањето како е можно Месопотамски цивилизации кои наводно биле тотално заостанати во полето на мејнстрим науката, (квантна физика, алхемија и тогашна - аеронаутика), зад себе имаат оставено толку очигледни докази во едно архаично време, што модерната архитектура не може да ги објасни, а уште помалку практично да ги изведе.

Потоа, Санксритските Ведски списи за виманите, каде до последен детаљ е објаснето како функционираат овие машински погони, (но поради лошиот превод не може да бидат експериментално изведени).

Потоа, пронајдените артефакти во форма на ,,мини птици" кои многу одговараат на модел за авион и за кои преку научен експеримент е утврдено дека навистина станува збор за авион. (Ова конкретно во Сахара - Египет, пирамидата на кралот Џозер).

Потоа мегалитите во Puma Puncu и Göbekli Tepe кои исто така биле прецизно изработени како сложувалка, за кои научниците и археолозите чешаат глава во обид за одговор, бидејќи и после детално истражување заклучокот е дека шансите тоа да го изведат "примордијални" заедници се 1000:1.

Особено затоа што истата оваа современа наука денес во потполност ја отфрлува можноста да постоеле орудија кои можеле да обработат камења и 2 тонски бекатони со толкава прецизност! А, сепак ете го резултатот - Стоунхенџ и Пирамидите во Гиза да не ги спомнувам пошто се толку lame во однос на безброј други милиметарски точно изработени структури.

Квантната физика е веќе предмет на проучување 2-3 векови, и добар дел од многу прашања се одговорени, а добар дел од непознатите се сведени на неколку веројатности. Ништо не е магија, ниту еден познат феномен е необјаснив.

Не знам ни што е поентата со квантната физика бидејќи ги проучува само светот на атомите.
Пази да не се изгориш со последнава реченица, да не те негираат од Пентагон со законот за антигравитација, (ако уопште го презентираат ofc), само тоа ќе ти кажам за крај.
 
Последно уредено:
На врв Bottom