Внимавај што посакуваш - може да ти се оствари...

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Често налетувам на оваа реченица и никогаш не сум ја сфатила потполно. Дали откога ќе ни се оствари тоа што сме го сакале или сонувале, наеднаш сфаќаме дека всушност тоа и не е многу убаво? Дека она што сме го сакале и не е така како што сме го замислувале, без разлика дали се работи за животот, љубовта, кариерата...

Што мислите вие?
Како ја разбирате оваа реченица?

Член од
6 јуни 2006
Мислења
280
Поени од реакции
5
Не дека тоа што сме го сонувале и посакувале не е толку убаво, туку работата е тоа што кога нешто посакуваш да ти се оствари, а сеуште го немаш изгледа многу поубаво отколку кога ќе го добиеш. Недостижните работи секогаш ни се чинат по убави, повозвишени.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Па некако добро е да се има една цел кон која ке е стремиме... А кога ке ја достигнеме (оствариме) треба да најдиме некоја друга. А со она што го имаме едноставно треба да бидеме среќни и задоволни. Не треба да се заситуваме од работите...

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Ako neshto posakuvash silno i vistinski, toa i ke se ostvari...E sega ako si go dobil ona sto si ocekuval, a ne te ispolnilo, znaci deka premnogu gi idealiziras rabotite i treba da se naviknesh da uzivas i vo sitnite i poednostavni raboti...

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Зошто да внимавам да не ми се оствари? Овој дел не го разбирам:)

Ако нешто вистински сакаме да постигнеме, не е доволна само волјата ... треба да се вложи и труд во намерата, и секако, да се биде упорен. Некогаш е лесно, некогаш тешко, некогаш со насмевки, некогаш со солзи, но ако се биде упорен, се` се постигнува.

Дали откога ќе ни се оствари тоа што сме го сакале или сонувале,наеднаш сфаќаме дека всушност тоа и не е многу убаво?Дека она што сме го сакале и не е така како што сме го замислувале,без разлика дали се работи за животот,љубовта,кариерата...
Дека не ни се допаѓа тоа што сме го оствариле, многу тешко, дека некогаш не е доволно, да. Секогаш треба да се стремиме кон се` поголем и поголем успех. И се треба да ни е убаво и да не` исполнува.

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Оваа реченица многу ме потсеќа на она - Немој да посакуваш да ти се остварат сите желби, затоа што тогаш нема да имаш за што да сонуваш... Има голема вистина во ова, факт е дека откако нештото ќе го добиеш, едноставно не го посакуваш повеќе, се задоволуваш и не ти е повеќе предизвик, ја губи почетната вредност во твоите очи. Најверојатно тоа е и во природата на човекот - кога копнее по нешто тоа го гледа како божество, а кога ќе го добие - тоа како и да ја нема почетната вредност.

Забележете така е и во љубовта, затоа внимавајте што ќе посакате, за да има во иднина за што да сонувате!!!!:smir:

Член од
21 јуни 2007
Мислења
183
Поени од реакции
2
Види сеа не дека треба да внимаваш шо посакуваш туку......... тоа што си го посакувал изгледа дека премногу си очекувал од тоа што го сакаш.Затоа ја викам луѓе не очекувајте премногу од тоа што го сакате затоа шо подоцна може да се разочарате ако не го доживеете онака како што сте сакале

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Јас ја сфаѓам демек: нештото што го посакувам нема да се оствари. Ова го употребуват секојдневно овие у ОхриТ, само друг редослед у зборовите ама така нешо :) лилаа

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Поговорката
"Внимавај што посакуваш-може да ти се остави"
Ја сваќам на три начина
1. Понекогаш некои работи изгледаат прекрасни,изгледаат толку мили,ама таинствени така што немаш никаква шанса да достигнеш до нив,не би земал пример бидејќи има многу различни ситуации,од предмети,до човечки суштества,па до животни,па и до секс фантазии. Најлесно да се објасни овој начин го кажаа во некој од погорниве постови односно одкога ќе го достигнеш тоа што си го сакал/а,веќе нема да ти изгледа интересно,па дури и може да си ја чукаш главата зошто толку работа за ништо и какво привлекување било тоа кога си блиску до него/неа или предметот или што и да е,не ти се допаѓа веќе.
2. Понекогаш некои работи изгледаат прекрасни,изгледаат толку мили и таинствени,само што овој пат имаш некаква шанса да стигнеш до нив,ама работата е што не секогаш тоа што го гледаш од надвор е исто и од внатре,овде поконкретен сум за личност,бидејќи таа личност можеби и знаела дека си го посакувал/а и намерно сака да те повреди
3. Да посакаш нешто лошо да му се случи на некој твој пријател,или пак да добиеш нешто што не си заслужил(си правел лоши работи да стигнеш до посакуваното),потоа долго време ќе те јаде потсвеста како си можел тоа да го направиш,и колку луѓе си повредил за да добиеш нешто,што и онака знаеш дека друг ќе го изработи подобро од тебе(или друг ќе ја одигра неговата улога со нештото повешто од тебе)....

На крај краишта,треба прво да размислиш пред да превземеш било каков чекор околу било што,бидејќи од едно здраво може покасно да те силува личноста која постојано ти намигнуваше низ град и по која се попали(ова го зборам за женските),или пак за машките да стремат да земат некоја игра за компјутер од 10 000 денари,многу славна е,сите ја играат а ти не знаеш каква е,и после испаѓа некоја глупост што ни на крај памет не би ја инсталирал на компјутер а не па да ја играш.....Значи решението ова да не се случи е размислувањето пред да го направиш чекорот,бидејќи цел живот ти треба да изградиш тоа што си,ама можеш за 1 секунда да го одземеш сето тоа,или некој друг да го направи тоа поради твоето невнимание,за третиот начин пак,ти си оној од кој луѓето треба да внимаваат,бидејќи никој не знае што се ќе направиш за да стигнеш до твојата цел. :smir:

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Ne.. Ja vaka ja sfakam.. Ti moze da posakuvas nesto sto tebe konkretno ti e potreba.. Pari na primer.. No ete.. Ne ste pomislile deka ako dobies edno gubis drugo? Ili sto poveke potrebi imame.. Zatoa sto samo teloto e toa so potrebi a ne duhot.. Odkako ke se ispolni nema da go imame zasluzeno mestoto vo rajot poradi dozvoluvanje na potrebite da ja nadminat nevinosta na duhot..

Wannabemceez

Welcome to my WORLD!
Член од
17 јули 2007
Мислења
909
Поени од реакции
20
ednostavno teloto e toa so potrebi i se shto posamuva,a na duhot ne mi treba nishto....osetete sami i ke vidite deka teloto e toa shto bara..duhot bara samo malo vnimanie.....Ljubovta kon Boga da se odrzuva nishto poveke....

Peace

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Што мислите вие?Како ја разбирате оваа реченица?
Самиот збор внимавај во реченицата, посочува на предупредување :)
Зошто би биле предупредени на убавите нешта?

Повеќе е во негативна конотација, односно внимавај на негативните мисли во себе, зашто моќта на потсвеста е огромна:wink:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.400
Поени од реакции
5.953
Кога ќе добиеме некои работи што сме ги посакувале престануваме да мечтаеме за нив затоа што веќе ги имаме и не ни изгледаат толку привлечни. Не знам зошто е тоа така, ама очигледно е дека во човековата природа е постојано да имаме потреба да мечтаеме.
Или можеби сме посакале нешто а всушност не сме знаеле дека ако го добиеме тоа ќе изгубиме нешто друго па подоцна се каеме.
Можеби сме очекувале премногу па сме се разочарале од она што сме го добиле. Зависи во какви ситуации и во кој контекст е употребена реченицата. Инаку... делумно точна е.

Член од
17 февруари 2007
Мислења
82
Поени од реакции
1
Јас ова го сваќам дека на пр. ако те изнервира некој и у моментот посакаш да му се деси нешто лошо и по некоја случајност така испадне ќе ти биде криво што си помислил на тоа или ќе се осеќаш делумно виновен за тоа што се случило.

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Внимавај што посакуваш-може да ти се оствари...
Предупредува дека работите можеби и не се така совршени како што сме замислиле дека се или ќе бидат. Можеби ќе се чуствуваш и неисполнето откако ќе ти се оствари некоја желба која силно си ја посакувал.

Kajgana Shop

На врв Bottom