Влијанието на камењата врз pH вредноста

Статус
Затворена за нови мислења.

Горан Маневски

Модератор
Член од
10 јуни 2007
Мислења
322
Поени од реакции
155
Дали камењата го качуваат нивото на pH вредноста?
- Да, и обичните и варовничките камења, варовникот е и познат по својата способност да ја стврднува водата и да ја зголеми pH вредноста. Всушност, ако некој го интересира како да ја подигне pH вредноста на водата, совети се да ставите варовник во аквариум, да издробите школки или било кој варовнички матријал и да го ставите во филтер. Вашата вода, исто така, може да е природно тврда и алкална.

Тестирање камења
За тестирање на составот на каменот, се ставаат неколку капки обичен бел оцет на неа или киселина (HCL). Ако пени и чади, значи дека е варовник, и ќе влијае на тврдината и pH вредноста на водата.
Друг начин на тестирање, е да да се пополни една канта со вода и да се измери pH вредноста, а потоа да се стави каменот што сакате да го ставите во аквариулем. Пос една недела, направете тест повторно, доколку нема никакви промени, камењата се во ред и нема да предизвикаат никаков проблем. Ако параметри се значително променети, се советува да не ги користите тие камења.

Менување на pH вредноста
Иако pH вредноста може да се промени, јас не советувам да се направат големи промени. Со текот на времето е многу тешко да се задржи pH вредноста, а како резултат на промени може да се соочи со опасна ситуација – нестабилна pH вредност. Нестабилната pH вредност може да биде смртоносна за рибите, ги доведува рибите до стрес што стануваат меки на болести. Ненадејна промена на pH вредноста може да им наштети и на полезните корисни бактерии.

Нитрити
На крајот, нитритите, се очекуваат во тазе формиран аквариум. Понекогаш некои аквариуми заглавуваат со нитритите дел од циклусот, во текот на првата и втората недела.
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom