Владата не оди во "Прохор Пчињски"!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Оваа одлука е донесена врз основа на отсуство на одговор од заедницата Србија и Црна Гора на официјалното барање упатено од Министерството за надворешни работи. Република Македонија оваа година нема да положи цвеќе на местото каде што пред 61 година се одржа АСНОМ. Меѓутоа, веруваме, тоа ќе биде можно кога кај нашиот северен сосед навистина ќе преовладее европскиот дух - изјави портпаролот Чолаковски.

Според информации од Владата, која во манастирот најави присуство на чествувањето на Илинден на делегација на пониско ниво, властите од Белград 5 -6 дена не пуштиле никаков абер на упатеното барање од македонска страна. Оттаму и одлуката на Владата годинава да го изигнорира "Прохор Пчињски", со што, додаваат наши соговорници,"ќе им се вратело на соседите за нивното неодговорно однесување". Но, тоа не значело дека Македонија се откажува сосема од манастирот.

Одлуката на Владата ја објасни и министерката за надворешни работи Илинка Митрева, која вели дека Македонија "не може да биде заложник на политиката на одредени кругови во заедницата СиЦГ која има импликации и врз политиката на државните органи на СиЦГ". Додаде и дека Македонија останува на определбата за градење добрососедски односи, но и на определбата за почитување на меѓународните договори склучени со северниот сосед, особено оној за протегање на граничната линија, во кој е законски дефинирана обврската на двете држави - на нивни делегации да им се овозможи посета на историски споменици.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Komunistite sekogash begale od crkvi i manastiri.:)

Член од
30 април 2005
Мислења
361
Поени од реакции
21
А бе, Бранко си беше на кошарка, си беше на концерт, па по белградските кафани (испитува терен во тајна акција), сеа...... и во Прохор ли да оди?! Шо е ногу - ногу е!

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
во секој случај срамота за владеачката гарнитура, и сегашната и вмро-овската...

а коа требаше бизниси да се договорат (за време на меѓународното ембарго кое бранко-вци така срдечно и јуначки го кршеа), трчаа до Белград.

Најоптимално шо мене во моментов ми текнува, е една тужба до некаков си меѓународен суд, затоа шо и по муабетот на Глигоров, и неколку други современици и учесници на АСНОМ, Манастирот Прохор Пчињски БИЛ составен дел од Македонската Територија („јужна бановина„), административно, политички и географски.

А и каде е логиката да се одржува нешто такво во Србија, кога во исто време има СЛОБОДНА ТЕРИТОРИЈА ВО Македонија.

Е, „тенкс ту„ Лазо мме Колишевски & ко., братски им се дава на Србите ПО завршувањето на Втората Светска Војна и ослободителните борби на територијата на ех-YU.

Се повеќе сум со ист ум ко Мистичен, дека е време за нови политички групации во Македонија...

а тие шо досега беа во политиката посекако се испокакаа и испокрадија, па ако се поведат не-манипулирани судски постапки, ќе треба еден добар дел од животот да поминат по зандани.

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
venera001 напиша:
А бе, Бранко си беше на кошарка, си беше на концерт, па по белградските кафани (испитува терен во тајна акција), сеа...... и во Прохор ли да оди?! Шо е ногу - ногу е!
Sto e kriv sega Branko? Branko li nesaka da odi vo prohop cinski ili cetncive ne davaat. Ne li gledate sto pravat mislat deka ja zazemale makedonija so onoj otkacenion psihopat Zoran Vranskovski pa sega se pratiroti i ne ja davaat makedonija. Abe zabelgale sosednine skros na skros.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
bojan pile, ako sakas da slushas sho e kriv branko, odi vo MK, pochni od Bitola, i praj muabet so lugjeto...

ne veruvam deka tolku web-space ima kajgana kolku sho brankica ima posrano...

i tatko i chichko i vujko neka ti, ebiveter e, narkoman, sitnokalibarsko kriminogeno mozoche vlezeno vo film...

kje mu dojdi i nego veliki petok... koga - togash

inache, mislam deka dogovoreni se cirkusive, destabilizacija na zemjata, kosovsko prashanje, problemot so Albancite kaj nas...

a naivni deca kje gledaat vo "chetnici" i srbi dushmani...

prodadeni dushi se skoro cela rakovodechka garnitura na sdsm, TIE se najgolemite dushmani na Makedonija i narodot

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Коментари од српската страна на случувањата околу Вранишковски и целата настаната ситуација можете да прочитате на Б92. Можам да кажам дека се изненадив, очекував многу негативни коментари

Погледнете сами:
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=173790

П.С.
Во еден пост налетав на линк од галерија на која има фотографија од 1995 година на владиката Јован кој стои покрај Ратко Младиќ, десет дена пред масакарот во Сребреница.
јас не го познавам Јован од тие денови, па затоа ако има некој со повеќе познавање, нека ја погледне фотографијава и нека потврди или демантира.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Pa shto ima da te cudi,koga se "znaeshe" deka Mladic edno vreme se kriel vo Makedonija.Kade i koj go kriel moze ubavo da ti "odgovori" fotografijata!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Па доста е понижување бре луѓе. ДО кога ќе им го бришеме газот на србите.... :arrow:

Македонија има други интереси наместо да се навраќа на носталгичен начин во времето кога “бананите се фрлаа по земја“. :wink:

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
ABC напиша:
Komunistite sekogash begale od crkvi i manastiri.:)
Нормално! Црквата секогаш кога ќе се замешала во државата предизвикуцала верска омраза и војни(низ историјата).Треба да се одвои религија од политика, а тоа дека комунистите биле во право докажува и бројот на атеисти во зпадните земји само ако они од катредалите направија ресторани важно немаа комунистички режим.

Венера што има врска Бранко каде одел, зарем треба да се потсеќаме сега дека вашиот Трајковски на пример одеше на тенис додека Карпалак гореше.Мешате баби и жаби или зависи од ситуација како ви одговара.

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Темата се претвори во меѓупартиско препукување :)
Мене ме интересира сеуште дали некој може да потврди дали погоре на сликата е Јован или не.

Кој е овде носталгичен Macedalien? :D Инаку во право си, многу ги има такви, што не е баш добро.

Јас не сум бил болен никогаш од таа болест :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
humanoid напиша:
Темата се претвори во меѓупартиско препукување :)
Мене ме интересира сеуште дали некој може да потврди дали погоре на сликата е Јован или не.

Кој е овде носталгичен Macedalien? :D Инаку во право си, многу ги има такви, што не е баш добро.

Јас не сум бил болен никогаш од таа болест :)
Еве ќе ти одговорам со еден пост на intel со којшто тотално се сложувам :

intel напиша:
Нормално! Црквата секогаш кога ќе се замешала во државата предизвикуцала верска омраза и војни(низ историјата).Треба да се одвои религија од политика, а тоа дека комунистите биле во право докажува и бројот на атеисти во зпадните земји само ако они од катредалите направија ресторани важно немаа комунистички режим.
Е да : на запад нема комунисти ама има секуларизам, закони коишто забрануваат секакво мешање на црквата и политиката и гарантираат барем мало ниво на лаичност или на секуларизам што се преведува со нерегирање на црквата и нејзино немешање (баби со жаби) во една државничка работа.

ИНКВИЗИЦИЈАТА ДАЛЕКУ ЗАД НАС - НЕ СЕ ВРАЌАЈТЕ ВО 16/17 век!!!

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
Serdarot напиша:
bojan pile, ako sakas da slushas sho e kriv branko, odi vo MK, pochni od Bitola, i praj muabet so lugjeto...

ne veruvam deka tolku web-space ima kajgana kolku sho brankica ima posrano...

i tatko i chichko i vujko neka ti, ebiveter e, narkoman, sitnokalibarsko kriminogeno mozoche vlezeno vo film...

kje mu dojdi i nego veliki petok... koga - togash

inache, mislam deka dogovoreni se cirkusive, destabilizacija na zemjata, kosovsko prashanje, problemot so Albancite kaj nas...

a naivni deca kje gledaat vo "chetnici" i srbi dushmani...

prodadeni dushi se skoro cela rakovodechka garnitura na sdsm, TIE se najgolemite dushmani na Makedonija i narodot
Da ti kazam iskreno malku politicari vredat da se branat od mene, ne ni ni mislam da sporam za brance, eve go intel, za toa sekogas e na gotovs. :D . Jas nitu go birav nitu go sakav za precedatel. Isto kako sto ne go sakav Stefan da bide arhiepiskop. No vo slucajov negledam sto e kriv Branko vo slucajov so ovoj komedijantov Zoran.

Tuku slikava ti e interesna samo kako da proverime dali e Zoki poki na slikata?

Kajgana Shop

На врв Bottom