Вести: Македонски Музеи - збирки и изложби

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Ноќ на музеите во Струмица

Антички артефакти од најимпозантните наоѓалишта во југоисточна Македонија од синоќа можат да се видат во Струмица. Внимателно собираното културно богатство, со години чувано во музејските витрини, сега е спакувано на едно место, во рамките на ноќта на музеите.

Антички артефакти од најимпозантните наоѓалишта во југоисточна Македонија на едно место. Од штипска Баргала, преку Цареви кули над Струмица, локалитетот кај Бања Банско, па до Драгулево на планината Огражден и Вардарски рид над Гевгелија.

Фасцинантната култура на Македонците се претстави на Ноќта на музеите во Струмица. Внимателно собираното културно богатство, со години чувано во музејските витрини, содржи и ексклузивни примероци, кои за првпат се прикажуваат пред пошироката јавност.

„Можам да издвојам неколку ексклузивитети, како доцноархајскиот член кој потекнува од демиркаписко, златото од Цареви кули. Тоа се вредни артефакти, кои голем дел од јавноста за првпат ќе ги види“, вели Зоран Рујак – археолог кустос во завод музеј Струмица.

Изложбата насловена како „Антиката во југоисточна Македонија“, ќе биде отворена еден месец. Европската ноќ на музеите ја поддржаа советот на Европа, Министерството за култура и ИКОМ - Светската организација на музејски работници.

Сузана Мицева


15.05.2011, 15:18​
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=43&egId=17&eventId=75169

Ламбата со Александар Македонски првпат пред јавноста


Изложбата „Антиката од југоисточна Македонија“, отворена во Струмица, е особено значајна бидејќи кај нас се ретки постановките што го обединуваат античкиот период





Ламбата со Александар

Вредните археолошки наоди од антиката, меѓу кои и ламбата со претстава на Александар Македонски, за прв пат викендов беа претставени пред јавноста во рамки на изложбата „Антиката од југоисточна Македонија“ што се одржа во Музејот во Струмица, по повод Меѓународниот ден на музеите - 18 мај.
Посетителите, кои беа во голем број, за прв пат ги погледнаа археолошките наоди од локалитетот Цареви кули, кој по петдецениско апстинирање првпат почна активно да се истражува пред четири години.

На изложбата беа презентирани разни амфорети, глинени садови, стаклени предмети, трите фигурини на божицата Кибела, надгробната плоча со епитаф „За слаткиот мој Полинејкос“, која сведочи за присуството на овие простори на божество од Мала Азија, монети од Јустин Први до Маврикиј, наодите од село Драгулево, Црвено Поле на планината Огражден, од доцноримската бања во Банско, златни монети и други.

Посетителите на изложбата имаа ретка можност да го видат и шлемот од доцноархајскиот период, од археолошкиот басен кај Демир Капија, а изложени беа и дел од археолошките наоди од Исар од Музејот од Штип и наоѓалиштата Исар -Марвинци и Вардарски рид кај Гевгелија.

- Изложбата ја реализиравме во соработка со меѓународната организација на УНЕСКО и Меѓународната организација на музеите во Европа, со цел да дадеме придонес во одбележувањето на Меѓународниот ден на музеите, кој во Македонија се организира по седми пат, а во Струмица првпат - вели директорот на струмичкиот музеј Васил Георгиев.

Изложбата „Антиката од југоисточна Македонија“ е особено значајна бидејќи кај нас се ретки археолошките постановки што концепциски го обединуваат античкиот период. Во светот, пак, досега не била презентирана ниедна изложба со богатиот археолошки материјал од антиката што го имаме пронајдено на домашните локалитети. Дури ни збирните археолошки изложби, како на пример, неодамна затворената во холандскиот град Утрехт, „Ненадмината убавина - икони од Македонија“ не содржеше предмети од антиката.

Ламбата со претстава на Александар Македонски е еден од ретките артефакти со неговата претстава. И директорот на Управата за заштита на културното наследство, Паско Кузман, и археологот Драги Митревски го потврдуваат тоа.

„Немаме многу наоди со претстави на Александар Македонски. Неговиот лик го имаме, главно, на монети и на две проблематични скулптури за кои се претпоставува дека го претставуваат Александар“, изјави Митревски за „Нова Македонија“ по повод двете грчки изложби за Александар, во „Лувр“, најавена за октомври и онаа што беше отворена во април во Оксфорд. Сепак, тврди тој, имаме многу други остатоци од античкиот период. Иако овој период порано не бил доволно истражен, во последниве неколку години се направени богати збирки.

Музејот на Македонија за септември годинава подготвува голема археолошка изложба „Од Пела до Аквилеја“. Изложбата ќе биде соработка на Македонија и на Словенија. Убави збирки со скулптури, накит и монети од античкиот период, освен Музејот на Македонија, имаат и битолскиот и охридскиот музеј, а сепак постановките од антиката се ретки.
Автор: Снежана Џорлева / Весна Дамчевска
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=51711828389&id=16&prilog=0&setIzdanie=22282
 

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Дали има виртуелна прошетка во мизејот - Имам видео такви виртуелни прошетки на неколку музеи од Македонија меѓу кои е и штипскиот!
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Потребни ми се Велешани :) во акција за сликање на овие документи или уште подобро да стапат во контакт со луѓе од музејот да обезбедат електронски копии?

Вредни документи по повод 23 Октомври изложени во велешкиот музеј

Велешкиот Архив за првпат пред јавноста ги откри картичката со цртан приказ од изведувањето на Солунските атентати како и оригиналните пасоши на таткото и мајката на велешкиот гемиџија Константин Кирков.


Со изложба „ Вардарскиот регион низ документите на државниот архив на Македонија“, во одбележувањето на 23 октомври, Денот на македонската револуционерна борба, се вклучи и Велешкиот Архив.
Велешкиот Архив за првпат пред јавноста ги откри картичката со цртан приказ од изведувањето на Солунските атентати како и оригиналните пасоши на таткото и мајката на велешкиот гемиџија Константин Кирков. Стари се еден век пишувани на турски и француски јазик и имаат посебно место на изложбата, составена од вредни документи за македонската национална историја, вели авторот Ников.
Најдовме интересен проглас од 1941 година за одбележувањето на 38-та годишнина на Илинденското востание кои што го пишуваат двајца велешани, Благој Хаџи Панзов и Милан Шурков, интересен проглас затоа што во текстот повеќе пати се користи зборот македонски народ – изјави Слободан Ников, раководител на одделението во Велес на архивот на Македонија.
Ников истражил бројни фотографии и вредни материјали собрани од Вардарскиот регион. Тие потекнуваат од периодот на Отоманската империја и Илинден, преку Српската и Бугарска окупација, НОВ, бегалската голгота на Македонците од Егејска Македонија се до осамостојувањето на Република Македонија.
„Преку вакви едукативни изложби се запознава историјата на својот град и на македонскиот народ низ македонските историски процеси“ – изјави Зоран Тодоров, директор на Архивот на Македонија.
Велешани, изложбата со наслов Вардарскиот регион низ документите на Државниот Архив , ќе можат да ја видат неделава во Ликовниот салон.

 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Нови 3.200 артефакти во Музејот на Македонија

Во Музејот на Македонија денеска се отвори шестата традиционална годишна археолошка изложба под наслов „Археолошка Македонија 2012“.

На изложбата презентирани се над 3.200 вредни артефакти пронајдени годинава, на локалитетите Исар Марвинци кај Валандово, Стоби кај Градско, Хераклеја Линкестис кај Битола и Баргала кај Штип. Изложбата ја отвори министерката за култура Елизабета Kанческа-Милевска.
Годинава се откриени над 50.000 движни предмети од 8 век пред новата ера до крајот на ранохристијанскиот период, во 5-6 век.
Министерката за култура истакна дека новооткриените артефакти на четирите локалитети го поткрепуваат и го потврдуваат идентитетот на македонската историја и оти се несоборлив доказ за наследството создавано низ милениумите.

Директорот на Управата за културно наследство Паско Кузман информираше за тоа што е истражувано во 2012-та.
„Овие четири локалитети ги избравме зашто се главни археолошки центри во Македонија, кои нудат многу материјали – покрај тие што се за презентирање, и материјали што во научна смисла ќе придонесат многу за афирмација на македонската археологија“, рече Кузман.

http://www.mkd.mk/86362/kultura/novi-3-200-artefakti-vo-muzejot-na-makedonija/
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Министерката за култура истакна дека новооткриените артефакти на четирите локалитети го поткрепуваат и го потврдуваат идентитетот на македонската историја и оти се несоборлив доказ за наследството создавано низ милениумите.
Чудна работа. Што и` значи на министерката идентитет на македонската историја.
 

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Има некои рано словенски пронајдоци, да ни кажат оти словените биле тука?
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Од летоска почнало да се објавува одлично месечно електронско списание наречено "Македонска Ризница"

Во него покрај другите работи сврзани со Македонија (култура, уметност, итн.) има и доста интересни статии и документи од нашава историја.

На линков се сите досегашни броеви:

МАКЕДОНСКА РИЗНИЦА

.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Македонски проект насловен HAEMUS за истражување, објавување и промовирање на балканската историја и археологија во соработка со колеги од Балканот и светот.

About Haemus

In spring 2012, historian Vojislav Sarakinski and archaeologist Vasilka Dimitrovska began discussing the idea of establishing a free and open-access academic journal, dedicated primarily to the history and archaeology of the Balkan Peninsula, but also covering a broad range of connected interdisciplinary fields of study.

In order to make sure that the time was ripe for this kind of academic publication – intended to bring together fellow academics from the Balkan countries, and also all researchers of Balkan matters past and present – the founders began contacting colleagues and collaborators through a wide array of both social and professional networks. Although the founders expected a slow climb, as HAEMUS was, in a sense, starting from scratch, the response was overwhelming. Numerous scholars from all Balkan countries, as well as a great number of academics worldwide, have not only unanimously greeted the initiative, but also offered significant advice and pro-bono collaboration. In a very short time, a Board of Editors and a Board of Reviewers were established, comprising of scholars from a number of different affiliations to Universities and Research Institutes worldwide.

Thus emerged a compact, but significant and organised network of fellow scholars committed to creating a difference in the field of Balkan historiography, archaeology and humanities in general, embracing high scholarly standards and community relevance. Respecting the different backgrounds and interests of all our colleagues, as well as being inherently committed to interdisciplinary scholarship, HAEMUS publishes articles dealing with issues and challenges in the fields of history and archaeology, but also archival science, public history, historic preservation, cultural heritage, museum studies, web–based history, memory studies, and other related areas. Therefore, the Boards of the journal include historians, archaeologists, archivists, curators, art historians, public historians, educators, and librarians.

The title HAEMUS, covering the territory of the entire Peninsula throughout different historical periods and impartial to modern national concepts, was chosen to illustrate a lack of encumbrance with the modern historiographical burden of nation-states, ethnicity, politics and other non-academic agendas. The content of the journal is based on pure academic research and conforms to the highest standards of professional research and publishing.

The decision whether to establish an electronic or a print journal, as well as choosing between the free or subscription access policy, was perhaps the easiest part of the process. The members of both Boards overwhelmingly opted for a Free and Open Access policy; please read our official stance here. As for the electronic/print journal dilemma, we feel that this matter is best illustrated by the notable words of Mark Frankel (“Seizing the Moment: Scientists’ Authorship Rights in the Digital Age“, Report of a Study by the American Association for the Advancement of Science):

“Since the 17th century, with advances in printing technology, print journals have played a pivotal role in the creation and dissemination of new knowledge. Four centuries later, these journals continue to be the primary means for communicating research.

But changes are in the air, as the Internet, and the World Wide Web in particular, alter the ways that scientists communicate and interact with each other, as well as with non-scientists, transforming the process by which scientific information is disseminated, collected, used, and archived, and compressing both time and distance in ways previously unimaginable. Even what constitutes “publication” in science will continue to require rethinking in the face of emerging information technologies.

One area where these challenges manifest themselves is in the emergence of electronic scientific journals, as adjunct to or instead of paper journals. As an innovation in publishing, electronic journals present a new and exciting prospect for science and its patrons. The electronic medium creates added value for research, education and publication in a number of ways. It widens the array of potential collaborators. It creates opportunities for virtually instantaneous feedback and commentary. The timeframe for moving from manuscript submission to peer review to press can be greatly accelerated in the electronic environment. It promises more powerful indexing, and the size of the audience it reaches can efficiently be expanded well beyond the readership of paper-based journals.”

HAEMUS endorses and intends to promote those exact principles.

http://haemus.org.mk/

Веќе излезе првиот број од академскиот журнал во кој се објавуваат трудови од областа на балканската историја и археологија, и што е мошне важно според принципот на "Free and Open Access" тој е достапен во целост за сите.

http://haemus.mk/
.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
Picture 601.jpg .. Picture 598.jpg .. Picture 600.jpg Picture 594.jpg .. Picture 595.jpg .. Picture 596.jpg
Пред некој ден поминувајќи покрај Маврово го посетив и музејот на
херојот Чеде Филиповски - Даме во неговото родно село Никифорово.
Таму има(ло) уште еден музеј на Видое Смилевски - Бато, исто така
народен херој на Македонија кој потекнува од ова село,но музејот долго време не работи и сега е затворен и запустен.
 

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Имате ли врска кога ќе го отворат новиот археолошки музеј во Скопје?
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Промоција на четиритомното дело „Македонска борба за слобода“



Во Музејот на македонската борба денеска ќе биде промовирано четиритомно дело „Македонска борба за слобода“ од едицијата „Македонски искушенија“.

- Во оваа едиција е планирано печатење 25 ексклузивни публикации кои произлегоа од документарните филмови посветени на значајни личности, настани, појави и процеси од македонската историја, кои јавноста во изминатиот период имаше можност да ги види на Македонската радио телевизија, соопшти Министерството за култура.

На промоцијата на делото „Македонска борба за слобода“ ќе се обрати министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска.

http://www.sitel.com.mk/mk/promocija-na-chetiritomnoto-delo-makedonska-borba-za-sloboda
.
 
Член од
9 јануари 2009
Мислења
188
Поени од реакции
72
Има некој информација околу цените на влезниците за музеите у Скопје? По интернет успеав да најдам само за Музеј на македонската борба..

Исто ме интересира дали Музејот на криминалистика е отворен за индивидуални посети?
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Ексклузивната изложба на словенски ракописи од Македонија во НУБ

Од вчера до 10 јули во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“- Скопје, е поставена ексклузивната изложба „Словенски ракописи од Македонија од XIII до XIX век“, која е организирана во рамките на јубилејното чествување на 70-годишнината од основањето на библиотеката ...

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ синоќа во присуство на многубројни гости, меѓу кои и министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, беше отворена ексклузивната изложба „Словенски ракописи од Македонија од XIII до XIX век“.

http://kultura.gov.mk/index.php/odnosi-so-javnost/novosti/1498-ekskluzivnata-izlozba-na-slovenski-rakopisi-od-makedonija-vo-nub

Да ја посетите изложбава доколку можете !
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.953
Поени од реакции
14.709
СЛОВЕНСКИТЕ РАКОПИСИ ВО НУБ ПРИВЛЕКУВААТ ГОЛЕМО ВНИМАНИЕ


Евангелие со потпис на богомил - единствено во светот


"Го изложивме најстариот ракопис, фрагмент од 13. век на пергамент, како и она што денес е најретко видено во светот, а тоа е богомилското евангелие. Претставени се и други ретки ракописи, како едно единствено илуминирано со минијатури. Тоа е Бенчевското евангелие со минијатури на евангелистите", вели д-р Михајло Георгиевски, специјалист за средновековна христијанска литература


Словенските ракописи од Македонија од 13. до 19. век, кои деновиве се изложени и во Националната универзитетска библиотека Св Климент Охридски" во Скопје, а беа претставени и во ватиканските музеи и во Белгија, со својата старост, но и содржина и уникатност привлекуваат големо внимание и кај домашната јавност, но и кај странците. Според д-р Михајло Георгиевски, специјалист за средновековна христијанска литература, кој направи избор на изложените ракописи, од кои најголем дел се во сопственост на НУБ, токму нивната старост, содржина, илуминација и сочуваност беа критериум за нивно издвојување од останатите со кои располага Македонија.

Го изложивме најстариот ракопис, фрагмент од 13. век на пергамент, како и она што денес е најретко видено во светот, а тоа е богомилското евангелие од крајот на 13. и почеток на 14. век. Овој ракопис е единствена книга во светот каде што писателот се потпишал како богомил. Тој кажува дека изборот на патријарсите се врши со поткуп, а тоа покажува дека припаѓал на богомилското движење во Македонија и за тоа оставил единствен документ во светот. Претставени се и други ретки ракописи, како едно единствено во Македонија илуминирано со минијатури. Тоа е Бенчевското евангелие со минијатури на евангелистите. Тие минијатури се врвни уметнички остварувања како Рембрант. што покажува дека уметноста не само во пишувањето, туку и во илуминирањето е на високо ниво", истакнува Георгиевски. Тој посочува дека сите тие ракописи се добро конзервирани и заштитени и претставуваат богатство не само на Македонија, туку и на светот.

Тоа е цивилизациско остварување и со нив се гордееме како со врвни книжевни дела. Интерес покажаа сите генерации и во Брисел и во Ватикан, бидејќи не знаеја дека во Македонија, која е оспорувана, има илјадагодишна пишана традиција со врвни дела. Претставена е и една книга напишана од прилепски учител кој кажува: Јас од град Прилеп, Македонија, 1824 година"... и тоа во време кога се оспорува нашиот идентитет и култура. Тоа се документи за нашето постоење, опстојување и име", додава д-р Георгиевски. Тој посочува дека ракописите се претежно со теолошка содржина, освен еден лекарственик кој покажува како луѓето се лечеле во средниот век и еден писмовник за тоа како се пишувале писма. Останатите се евангелија, псалтири минеји, литургиски зборници што ја покажува високата писменост и култура во Македонија во средниот век. (Д.Т.)

Дигитализација на книжевното добро
Дел од збирките во нашата институција се прогласени за национално добро кое треба, меѓу другото, да биде и дигитализирано. Дел од овие старословенски ракописи, како и дел од ориенталната збирка, ретките книги... веќе се дигитализирани и поставени на веб-страницата на НУБ, но нивната бројка засега се уште е мала. Токму заради нивната чувствителност ја почнавме нивната дигитализација, за да ги зачуваме оригиналите, а на јавноста да и овозможиме пристап до дигиталните форми. Сето тоа го правиме според меѓународните стандарди кои ги имаме усвоено и кои ги применуваме, па нашата јавност може да очекува во скоро време да бидат достапни во дигитална форма", вели Жаклина Ѓалевска, раководител на Секторот за дигитализација во НУБ.

Чување во услови според светски стандардиОд НУБ потенцираат дека ракописите се чуваат во услови според сите светски стандарди.
Првата фаза од заштитата е непосредната заштита, поточно конзервација и реставрација. Во нашата институција од 1970 година постои лабораторија која работи на заштита на овие материјали, а се заштитуваат ракописи на хартија и на пергамент од целата држава, од сите институции кои поседуваат вакво книжно наследство. Тие во НУБ се чуваат во посебни депоа, со степен на безбедност според сите стандарди, а и при нивното изложување имаме запазено амбиентални услови, температура, влажност и светлина кои се неопходни за ваков вид материјали. Истиот случај е и во депоата каде што се чуваат", вели м-р Зорица Јаковлевска - Спировска, раководител на Одделот за заштита.

http://www.vecer.mk/?ItemID=B4C8663A86B7164397A44DC16EDF4F3D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom