Верувате ли во судбина?

Верувате ли во судбина?

  • Да

    Гласови: 11 52,4%
  • Не

    Гласови: 10 47,6%

  • Вкупно гласачи
    21
Член од
20 октомври 2019
Мислења
78
Поени од реакции
45
Дали според вас постои судбина,сметате ли дека ние луѓето самите си ја кроиме судбината,ви се случило ли да сретнете луѓе во вашиот живот само поради самата помисла на нив,а не сте ги виделе долго време или пак да сте се запознале со некој човек и после неколку години го сретнувате истиот со кој можеби го поминувате времето заедно.Понекогаш,а веројатно и на вас ви се случила коинциденција,односно да речам од чиста случајност да ви се случат некои работи,па ако се подразмисли дали воопшто постојат случајности,сметате ли дека постојат работи кои можеме да ги контролираме или не?
 

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.152
Поени од реакции
3.691
Дали според вас постои судбина,сметате ли дека ние луѓето самите си ја кроиме судбината,ви се случило ли да сретнете луѓе во вашиот живот само поради самата помисла на нив,а не сте ги виделе долго време или пак да сте се запознале со некој човек и после неколку години го сретнувате истиот со кој можеби го поминувате времето заедно.Понекогаш,а веројатно и на вас ви се случила коинциденција,односно да речам од чиста случајност да ви се случат некои работи,па ако се подразмисли дали воопшто постојат случајности,сметате ли дека постојат работи кои можеме да ги контролираме или не?
Мислам дека судбината е мешавина од случајност и намера. За некои работи немаш контрола на пример генетиката меѓутоа од друга страна доста работи се постигнуваат со работа и пот.
 

The_Master_NeptuNE >:D

Таканаречен космополит
Член од
15 јуни 2014
Мислења
207
Поени од реакции
122
Дали според вас постои судбина,сметате ли дека ние луѓето самите си ја кроиме судбината,ви се случило ли да сретнете луѓе во вашиот живот само поради самата помисла на нив,а не сте ги виделе долго време или пак да сте се запознале со некој човек и после неколку години го сретнувате истиот со кој можеби го поминувате времето заедно.Понекогаш,а веројатно и на вас ви се случила коинциденција,односно да речам од чиста случајност да ви се случат некои работи,па ако се подразмисли дали воопшто постојат случајности,сметате ли дека постојат работи кои можеме да ги контролираме или не?
Сметам дека постои судбина како виша сила која дејствува и се осеќа кога има потреба, на пример кога се сретнуваме со некого кој скоро сме го мислеле или пак кога наидуваме на некое место што сме го мислеле и сл. и дека секој човек сам си ја одредува судбината и течењето на животот преку постапките што ги прави и одлуките што ги носи
 

Govinda

Божански Магарац
Член од
20 април 2014
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.473
На енглески се вика DESTINY. - Destination. Судбината е процес на самиот живот од раѓање па до смрт, а измеѓу патување и еден куп случајни дешавки при кои крајното одредиште е смрт. Целио универзум работе перфектно под совршено наштимана програма. Само размислите малце на тоа како совршено фукционираат земјата , месечината, сонцето, останатите планети и тако далје до галаксии кои се вртат под саат. Сета природа на земјата, годишните сезони...Савршено савршество. Смо слеп човек може да ја доведе судбината у питање. А тоа кој како си ја сфаќа е друга работа...
 

Gag

Член од
14 ноември 2013
Мислења
1.595
Поени од реакции
2.507
Не верувам во судбина, ние сме архитекти на своите животи.
 
Член од
13 јуни 2009
Мислења
744
Поени од реакции
390
На енглески се вика DESTINY. - Destination. Судбината е процес на самиот живот од раѓање па до смрт, а измеѓу патување и еден куп случајни дешавки при кои крајното одредиште е смрт. Целио универзум работе перфектно под совршено наштимана програма. Само размислите малце на тоа како совршено фукционираат земјата , месечината, сонцето, останатите планети и тако далје до галаксии кои се вртат под саат. Сета природа на земјата, годишните сезони...Савршено савршество. Смо слеп човек може да ја доведе судбината у питање. А тоа кој како си ја сфаќа е друга работа...
Не би реко да је совршено ,може бити и горе и боље,Соврешено е нешто со Zero Erorrs,Универзум е повеке Рандом хаотичен случаен со висока точка на ентропија
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
9.726
Поени од реакции
14.158
"There's no fate but what we make for ourselves." - Sarah Connor :)
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
276
Поени од реакции
68
Ако универзумот е затворен систем, со строго определени физички закони, во него судбината е строго правило.
Но ако на универзумот има влијанија однадвор, кои не можат да се предвидат, тогаш судбината не е строго дефинирана.
Не верувам дека некој ја разбира доволно физиката, квантната физика и религијата, за да даде релевантен одговор.
Ако ја слушаме пак религијата, таа ни кажува дека душата доаѓа од друг свет и пак се враќа таму. Таа не припаѓа на овој свет. Тогаш тоа значи дека сите ние, во материјална смисла, сме аватари и креатори на на нашите судбини.
Во однос на ова прашање, по паметно би било да размислуваме како што не учат религиите. Нели?
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
6.893
Поени од реакции
3.981
Не верувам во судбина, ние сме архитекти на своите животи.

Што архитекти ке бидеме ако се родиме во Африка или Тунгузија:rolleyes:

местото и начинот на раѓање, како и причината за смртта, ни се судбински...останатиот дел од животот ни е само избор, некој има поголем а некој помал избор..Верувам во судбина, јес.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
11.141
Поени од реакции
11.704
Нема судбина, нашите одлуки и одлуките на околината во сегашноста влијаат врз нашата иднина.
 

Govinda

Божански Магарац
Член од
20 април 2014
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.473
Нема судбина, нашите одлуки и одлуките на околината во сегашноста влијаат врз нашата иднина.
А шо влијае на нашите одлуки? Размислувањето, нели? А шо влијае на размислувањето? Се е поврзано у синџир од мисла до судбина, ништо не е незасивно. Се е условено. И размислувањето кое ти мислеш дека е лично твое и дека твојот карактер е уникатен и имаш свое "јас".
Нашто "свое јас" e наше колку изнајмена кола или куќа. Значи судбина си постое, тоа е целокупното збиднување во животот без разлика дали е случајно или од некоја виша сила.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
11.141
Поени од реакции
11.704
А шо влијае на нашите одлуки? Размислувањето, нели? А шо влијае на размислувањето? Се е поврзано у синџир од мисла до судбина, ништо не е незасивно. Се е условено. И размислувањето кое ти мислеш дека е лично твое и дека твојот карактер е уникатен и имаш свое "јас".
Нашто "свое јас" e наше колку изнајмена кола или куќа. Значи судбина си постое, тоа е целокупното збиднување во животот без разлика дали е случајно или од некоја виша сила.
Колку повеќе би верувал у медицина место у тие спиритуални работи тоа појасно ќе ти биде колку тие сфаќања се промашени.
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.247
Поени од реакции
3.386
Не верувам. И покрај тоа што старите веруваа, сепак ја користеа поговорката: „Не стапни во оган, не изгори се.“ Ние сами си ја правиме „судбината“.
Ако некого на улица го удрам, потоа тој ме претепа, зарем тоа е судбина? Или ако одлучам да газам надојдена река и се удавам?
За мене зборот судбина постои само во фигуративна смисла. „Ми било судено да останам неженет.“ „Ми било судено да земам лоша жена.“ „Ми било судено на форумов да се расправам со секакви луѓе. :icon_mrgr:
 

Govinda

Божански Магарац
Член од
20 април 2014
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.473
Не верувам. И покрај тоа што старите веруваа, сепак ја користеа поговорката: „Не стапни во оган, не изгори се.“ Ние сами си ја правиме „судбината“.
Ако некого на улица го удрам, потоа тој ме претепа, зарем тоа е судбина? Или ако одлучам да газам надојдена река и се удавам?
За мене зборот судбина постои само во фигуративна смисла. „Ми било судено да останам неженет.“ „Ми било судено да земам лоша жена.“ „Ми било судено на форумов да се расправам со секакви луѓе. :icon_mrgr:
Ај објасни како си ја кројат судбината луѓето шо ѓи снаоѓа земјотрес, тие ѓо биваат убиени од некој терорист у црква или џамија, тие шо возат прописно ама некој невнимателен алебак залетан на црвено ги усмртува, тие шо се раѓаат слепи, со тешки ефекти на телото итн итн? Уште милион примери можат да бидат набројани на човечки судбини кои нивните одлуку немаат ни прашинка удел, туку им се десило по тебе ете така случајно, по некоја си хаотична случајна лотарија.
 
Член од
20 април 2012
Мислења
2.468
Поени од реакции
5.476
Пемногу сме зависни од судбината.Местото на раѓање, полот ,карактерот,фамилијата во која шо сме се родиле зарем не е сето тоа судбина!? Па и самото раѓање е судбина.Е сеа има љуѓе се трудат се борат против своите ограничувања,некои преземаат ризици,а некои се пасивни,едноставно оставаат текот на животот да ги носи.
 
На врв Bottom