Верувам во...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Обиди се, можеби знам.;)
Суштината на битието е поврзаноста со се останато, секое битие е "центар"....но тој центар нема "обем", затоа што обемот е секаде но во исто време никаде. Секое битие во својот "обем" ги вклучува сите останати "центри".

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ако си мислел тоа океј, но јас добив впечаток дека велиш медитацијата е самонабљудувње и затоа реплицирав.,, smir,,
Медитацијата е себенабљудување, но тоа незначи да застенеш пред огледало. :)

С

Само Човек

Гостин
Медитацијата е себенабљудување, но тоа незначи да застенеш пред огледало. :)
илузија на себенабљудување . е . Самозпознавањето не се постигнува со техники. ..ОФ топик сме. Па сега види дали ќе го запознеш своето јас или своето себе.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Суштината на битието е поврзаноста со се останато, секое битие е "центар"....но тој центар нема "обем", затоа што обемот е секаде но во исто време никаде. Секое битие во својот "обем" ги вклучува сите останати "центри".
Дали со ова се надминува, егото, и се идентификуваме со Целината?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
илузија на себенабљудување . е . Самозпознавањето не се постигнува со техники. ..ОФ топик сме. Па сега види дали ќе го запознеш своето јас или своето себе.
Темава гласи: "Верувам во....", така да, безсмислено е да кажуваш што е погрешно а што исправно во нечие убедување или став, посебно ако за тој став или убедување непостои објективен начин да се докаже спротивното.
Дали со ова се надминува, егото, и се идентификуваме со Целината?
Да, "целината" е надвременска и надпросторна, а егото опстојува и ги искусува временските и просторни карактеристики на "целината".

С

Само Човек

Гостин
непостои објективен начин да се докаже спротивното..
постои, само треба да се разбудиш и тогаш ќе се самоспознаеш. Извини ако те навредив само сакав да ти укаажм што не е свесност.

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Јас искрено зависи од потребата. Кој бог со своите заповеди и филозофија воопшто, ќе ми се погоди во моментот на мака, тој го одбирам и во тој верувам. И работи беспрекорно до сега да ви кажам, не за џабе има толку богови - за секоја можна ситуација.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.924
Верувам во Господ и крај без дискусии.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Верувам во лудоста на луѓето кои во даден момент се способни за бесконечни лудости.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Темава гласи: "Верувам во....", така да, безсмислено е да кажуваш што е погрешно а што исправно во нечие убедување или став, посебно ако за тој став или убедување непостои објективен начин да се докаже спротивното.

Да, "целината" е надвременска и надпросторна, а егото опстојува и ги искусува временските и просторни карактеристики на "целината".
Што се случува со егото по смртта?

Kajgana Shop

На врв Bottom