Верски вести III

Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
До фановите на Малала.
Треба секогаш да се земат двете страни на приказната во обзир.

http://topinfopost.com/2013/07/22/the-talibans-letter-to-malala-yousafzai

A senior Taliban commander on Wednesday published an open letter to Malala Yousafzai, in response to her speech at the United Nations on July 12, on the occasion of her 16th birthday.
Dali imas malku pamet? A te punon truni pak?

Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
Olabavi bratu, kaj opravdav ubistvo.
Samo kopirav tekst, I spodeliv kako vest za da se procita se vo vrska so toa devojce.
Nemoj da nosis zaklucoci vo moe ime.
Kako prvo ne sum ti brat! Eden brat imam a toa ne si ti. I ne sum glupav za da ne sfatam koja ti bese poentata so postiranje od Drugata Strana! Koj eban covek so malku verba vo gospod od bilo koja religija da e ke bide zainteresiran da znae za drugata strana ( pazi za tie sto pukaat vo deca) i da ja doznae "vistinata". Jas nosam zaklucoci vo moe ime za toa kakov covek treba da bides za da te boli uvoto za drugata strana? Preku kur mi e od fundametalisti (hristijani/muslimani...) koi ke branat sekogo od nivna strana bez razlika na toa sto storile.... ako si retardiran nemora so toa da se falis javno odi ima institucii sto mozat da ti pomognat

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Kako prvo ne sum ti brat! Eden brat imam a toa ne si ti. I ne sum glupav za da ne sfatam koja ti bese poentata so postiranje od Drugata Strana! Koj eban covek so malku verba vo gospod od bilo koja religija da e ke bide zainteresiran da znae za drugata strana ( pazi za tie sto pukaat vo deca) i da ja doznae "vistinata". Jas nosam zaklucoci vo moe ime za toa kakov covek treba da bides za da te boli uvoto za drugata strana? Preku kur mi e od fundametalisti (hristijani/muslimani...) koi ke branat sekogo od nivna strana bez razlika na toa sto storile.... ako si retardiran nemora so toa da se falis javno odi ima institucii sto mozat da ti pomognat
тој мисли брат по вера, не мислел ништо лошо, а дугите не се битни, жените па ич ( во случајов малала)
тој е радикален и само муслимани брани

Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
тој мисли брат по вера, не мислел ништо лошо, а дугите не се битни, жените па ич ( во случајов малала)
тој е радикален и само муслимани брани
A pak ti ne se siti odma.... mojot post kolku vredi za nego vredi i za tebe, da bevme poveketo razumni svetot ke bese poubavo mesto za ziveenje.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
A pak ti ne se siti odma.... mojot post kolku vredi za nego vredi i za tebe, da bevme poveketo razumni svetot ke bese poubavo mesto za ziveenje.
ниту се ситам ниту му се замарам
сеедно ми е кој со кого е брат се додека мојот дом е во мир

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Ќе си го прочиташ писмото уште еднаш за да не се правиш многу паметен.
Види што сакал авторот да каже со писмото.
За болдираното:
Не те видов да се вознемириш за децата во палестина,авганистан,сирија,бурма.. ;)

Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
Ќе си го прочиташ писмото уште еднаш за да не се правиш многу паметен.
Види што сакал авторот да каже со писмото.
За болдираното:
Не те видов да се вознемириш за децата во пaлестина,авганистан,сирија,бурма.. ;)
Mnogu dobro razbrav sto saka da kaze ne treba 5 pati da procitam. Dovolno mi e da se grizam za mojata drzava i moite od kade poteknuvam zatoa sto nikoj od tie gore spomenatite ne ke mi gi resi problemite. No sepak zalam za sekoe zlo sto im se vrsi na decata bilo toa da e Palestina, Izrael, Grcija i tn....

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Mnogu dobro razbrav sto saka da kaze ne treba 5 pati da procitam. Dovolno mi e da se grizam za mojata drzava i moite od kade poteknuvam zatoa sto nikoj od tie gore spomenatite ne ke mi gi resi problemite. No sepak zalam za sekoe zlo sto im se vrsi na decata bilo toa da e Palestina, Izrael, Grcija i tn....
Да,во ред е тоа.
Но не си ме цитирал за ниеден таков линк каде на пр. Некој американски војник во авганистан убил 13 деца.
или каде израелските кучиња убиле 30-40 палестински деца итн итн.

Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
Abe druze izlezi od lavirintot sto si vlezen i ne go nosi muabetot vo druga nasoka, takva ti e agendata.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
петок, 01 ноември 2013, 07:58
Балкан
Додик: Постои сериозен план за исламизација на БиХ
Во Босна и Херцеговина се работи на исламизација на општеството и постојат сериозни проекти во оваа земја да се населат меѓу 300 и 500 илјади Арапи, изјавил Милорад Додик, претседателот на Република Српска

Тој во интервју за „Блиц“ изјавил дека зад исламизацијата на БиХ стоел Бакир Изетбеговиќ.
-Само Кувајт плаќа 30.000 станови во сараево, а тоа е повеќе од 100 илјади луѓе, рекол Додик, нагласувајќи дека не го изненадиле изјавите на турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган, дека „Косово е Турција, Турција е Косово“.
Нешто слично Ердоган изјавил и при посетата на Сараево, додава Додик.
http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=26522

http://a1on.mk/wordpress/archives/230015
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=141739&kategorija=5
http://www.idividi.com.mk/vesti/balkan/882279/index.html--- надополнето: 2 ноември 2013 во 00:40 ---
БАЛКАН | 1. НОЕМВРИ 2013 - 12:23
Патријархот Михаило: Црна Гора е заробена во духовен терор на СПЦ

Поглаварот на Црногорската православна црква (ЦПЦ) Михаило изјави дека Црна Гора е заробена во средновековните митови и во празноверието на Српската православна црква (СПЦ) и нејзинито духовен терор.
Тој синоќа во Цетиње, на одбележувањето на 20 години од формирањето на ЦПЦ истакна дека „загрижува необновениот црногорски национален идентитет и запуштената и потисната духовност на Црногорците“.
- СПЦ без прекин работи на исчезнување на црногорскиот национален идентитет, на претворање на Црногорците во Срби, на ликвидација и маргинализација на ЦПЦ, наметнувајќи ни лажна свест, беззаконие и самоволие, посочи поглаварот на ЦПЦ Михаило.

http://www.sitel.com.mk/mk/patrijarhot-mihailo-crna-gora-e-zarobena-vo-duhoven-teror-na-spc
--- надополнето: 2 ноември 2013 во 00:46 ---
Турскиот парламент доби пратенички со шамии

СВЕТ | Прочитана: 354 пати

Четири пратенички од турската владејачка Партија на правдата и развојот на денешната седница на парламентот се појавија со шамии на главите, кои целосно ги покриваат косите.

Пратеничките, кои се избрани на парламентарните избори пред две години, изјавија дека неодамна биле на аџилак во Мека и оти првпат во животот ставаат шамии на глава.

Турската влада во текот на месецот ја укина забраната за носење на исламски шамии на вработените во државната администрација во рамките на реформскиот пакет за демократизација на премиерот Ердоган.
Последниот обид пратеничка да носи традиционална исламска шамија беше во 1999 година. Тогаш на Мерве Кавакчал од Исламистичката партија на доблеста, не и беше дозволено да положи заклетва.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
СВЕТ | 3. НОЕМВРИ 2013 - 17:24
Масакр на свадба во Нигерија
Најмалку 30 лица убиени се во Нигерија од заседа крај пат додека се враќале од свадба. Во нападот е убиен и младоженецот, соопштија властите.
Масакрот се случил вчера. но телата се пронајдени дури откако бил расчистен патот, бидејќи по нападот дошло до застој во сообраќајот.
Потврда за нападот засега не е стасана од сектата „Боко Харам“, која неодамна претрпе силен удар од војската во североисточниот дел на Нигерија.
„Боко Харам“ е најголемата закана по безбедноста во Нигерија од 2009 година, кога почна оружен бунт, барајќи воведување на шеријатското право и укинување на образовниот систем по примерот на западот.

--- надополнето: 3 ноември 2013 во 17:51 ---
3/11/2013, 8:58 Повеќе →
На денот на светците, најмалку 25 лица загинаа во стампедо во Нигерија

Најмалку 25 лица загинаа, а десетици се повредени во стампедо по ноќната литургија во една црква во источниот дел на Нигерија.
Локалните медиуми наведуваат дека во инцидентот загинале 28 луѓе и дека бројот на жртвите би можел да биде поголем. За време на литургијата по повод денот на Сите светци некој од присутните извикал пожар и тоа предизвикало паника меѓу верниците. Полицијата веднаш започнала истрага во врска со инцидентот.
Денот на Сите светци се одбележува во Нигерија на 2 ноември.
http://lokalno.mk/na-denot-na-svetcite-najmalku-25-lica-zaginaa-vo-stampedo-vo-nigerija/--- надополнето: 3 ноември 2013 во 17:57 ---
Издадена книга за Американците кои се бореа на страна на исламот

Голем број државјани на САД се бореа ширум светот на стана на исламските џихадисти, а дел од нив учествуваа и во војната во БиХ, борејќи се против Србите, е истакнато на вчерашната трибина, која се одржа во организацијата на „Нова американска фондација“ во Вашингтон.
Американскиот истражувачки новинар, Ј.М. Бергер ја претстави својата книга „Џихад Џо“ во која е опишано како Американците се бореле на страната на исламистите во војни ширум светот.
Според податоците кои што ги изнел, повеќе од 300 државјани на САД главно со муслиманско потекло учествувале во судирите од кои околу 25 во БиХ војувале против силите на босанските Срби.
-Тие ги обучувале муџахедините во Босна и во тоа време тие тренинзи им биле од интерес на Американците, бидејќи муслиманите според нив биле жртви на таа војна, наведува авторот на книгата.
Според неговите сознанија, дел од Американците кои во БиХ се бореа на страната на властите во Сараево, биле поврзани и со припадниците на Ал Каеда.
Американски државјани за првпат во 1981 година, влегле во екстремистичките движења во Авганистан, но тогаш тоа не претставувало проблем за официјален Вашингтон, кој се до нападот на амбасадата на САД во Африка 1998 година беше благонаклонет кон овој вид на анганжмани на своите сонародници.
Бергер вели дека повеќето Аериканци кои заминале да се борат во странство на страната на џихадистите верувале дека тоа го прават поради одбрана на исламот, но дека имало и од оние кои од порано биле регистрирани по насилничкото однесување, па ова им било само морален изговор да продолжат со таквата пракса.
–Повеќето од нив на радикалните групи им служеа како повик до останатите муслимани во Америка и западна Европа да им се приклучат, а не дека имаат значаен удел во борбите, заклучува авторот на книгата „Џихад Џо“.

--- надополнето: 3 ноември 2013 во 17:58 ---
ФОТО: Во Сирија подигната скулптура на Исус висока 32 метри!

Во Сирија на познатата планина Херувим се издигна грандиозна статуа на Исус висока неверојатни 32 метри, позната како "Дојдов да го спасам светот". Високата скулптура може да се види од Јордан,Палестина, Израел и Либан,а претставува симбол на мир не само во Сирија туку и насекаде во светот.
Идејата да се направи една ваква статуа се родила уште во минатато, во 2005, пред да започнат немирите во Сирија кои однесоа голем број човечки животи.
Скулптурата го претставува Второто Исусово доаѓање, а од десната страна се наоѓа Адам, додека од левата се наоѓа Ева со наведната глава.
http://www.press24.mk/foto-vo-sirija-podignata-skulptura-na-isus-visoka-32-metri

Kajgana Shop

На врв Bottom