Вегетеријанство

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Многу корисен рецепт за домашно бесквасно интегрално лебче, во кората има витамин B-12,
*Браво за Авторот на Блогот има бааѓи корисни и лесни рецепти
 
Член од
22 април 2005
Мислења
1.333
Поени од реакции
504
Dali ste napravile not tuna pate? patseta sto lici na tuna a vsusnost se pravi so meleni bademi soncogled celer magdonos i limon, jas si napraviv doma i so krekeri e top!
 
Член од
22 април 2005
Мислења
1.333
Поени од реакции
504
Pocnav da pijam sekoj den ovosni sokovi po 10 casi na den i moram da vi kazam deka se cusvtvuvam prekrasno, neka mi bide ziv i zdrav blenderov, i pocnav veke da ne cuvstvuvam potreba niti za testo niti za konzervirani hrani polni so pesticidi i pojachuvachi na vkus.Se obiduvam se sto e vestacko i industrisko da otfrlam od mojata ishrana.Zasega se cuvstvuvam prepoln so energija.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Pocnav da pijam sekoj den ovosni sokovi po 10 casi na den i moram da vi kazam deka se cusvtvuvam prekrasno, neka mi bide ziv i zdrav blenderov, i pocnav veke da ne cuvstvuvam potreba niti za testo niti za konzervirani hrani polni so pesticidi i pojachuvachi na vkus.Se obiduvam se sto e vestacko i industrisko da otfrlam od mojata ishrana.Zasega se cuvstvuvam prepoln so energija.
Па нормално кога тоа е полно со шеќери и дава брза енергија.
После пак ќе чувстуваш глад.
Течна храна = повеќе калории отколку што мислиш.
Нема многу минерали,протеини за да се одржи таа исхрана долгорочно.
Краткорочно може да ги детоксифираш бубрезите,но долгорочно ништо не правиш.
 
A

AnFem

Гостин
Откако се накркав месо, ред е моето лицемерие да дојде до израз и да почнам да серињам по форумов. :icon_lol:

Acid, на некоја оваква тема ја имаше ставено првата слика. Убаво се сеќавам. Еве ти доцна реплика :)

12983_327867267313443_480286355_n.jpg
 
Член од
24 јуни 2011
Мислења
522
Поени од реакции
462
Форумџии вегетеријанци, дајте идеја за некои брзи јадења(како за студенти) да ги исполнува
условите: да се подготвува брзо, да не е многу скапа. Лани бев вегетеријанец 4 месеци но потоа дојде летото па роднини од странство па скари и се опуштив. Од денес почнувам пак. Може и нешто со кратко готвење, ако имате некој план за исхрана пратете по пп. Ви благодарам.

П.С само што вечерав кисела павлака и краставица, очекувам такви предлози.

Едит: Јас сум крвна група А+ што значи вегетеријнец и не ми е тешко да се приспособам, значи почнувам кога сакам. Бидејќи сум редовен крводарител, дадов крв после 3 месеци само на вегетеријанска храна и резултатите беа подобри од обично,(хемоглобин 153). Друга предност ми е тоа што живеам на село лето па сам одгледувам роквици, брокула, моркови, радоква и ред други растенија.
 
Член од
11 февруари 2009
Мислења
77
Поени од реакции
2
Zdravo…znae li nekoj kade moze da se kupi sejtan za istiot da se podgotvuva doma?
 
Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
7 недели веган и колку и да ми годи, едвај чекам 12 да дојде да најдам нешто млечно и секако јајца
Не би можела вака цел живот, а за тие што можат нека побараат посни рецепти по интернет, македонски се а одговараат на веган исхрана. Така нема да сте многу далеку од нашата кујна. Исфрлете ги тие со риба

http://www.hranaivino.tv/MK/spisanie/posni01.html
 
S

Stef Bachatero

Гостин
7 недели веган и колку и да ми годи, едвај чекам 12 да дојде да најдам нешто млечно и секако јајца
Не би можела вака цел живот, а за тие што можат нека побараат посни рецепти по интернет, македонски се а одговараат на веган исхрана. Така нема да сте многу далеку од нашата кујна. Исфрлете ги тие со риба

http://www.hranaivino.tv/MK/spisanie/posni01.html
Па веганската храна е погодна за луѓе кај што климата е погодна за растенија,тоа не важи за Македонија,можеби за Индија и тие јужно азиски земји.
Но за македонија тоа што има тоа треба да се јаде,количински нормално треба да се ограничи според активноста :)
 

zakaculko

skinhead '03
Член од
24 март 2009
Мислења
201
Поени од реакции
33
абе во ред е да не јадеш од причина, не може стомак да го преработи, а зорле да се праиш и си се исушил едвај 35 кила имаш , е тука нешо не е у ред, мое мислење :cautious:
 
Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Raw vegan е најглупото нешто што сум го чул до сега.
Да не зборам за негативните ефекти и калциумот што нема да го внесуваш.
Зашто можеби го има во магдоносот али не се исти како калциумот во млекото.
Не знам зашто сакаат да ви продаваат лаги и да го реинвертираат тркалото,кога се знае дека сме омнивори и ако не сакаат да ги слушаат фактите живеат во заблуда...
Во банџа/кокича чајот има 5 пати повеќе калциум од млекото :свиркам:
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Во банџа/кокича чајот има 5 пати повеќе калциум од млекото :свиркам:
Колку од калциумот се апсорбира од човечкото тело?
Колку му е биолошката вредност и апсорбција на банча/кокича?
На рекол казал и на псевдонаука се ослонуваме нели?
 
Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Колку од калциумот се апсорбира од човечкото тело?
Колку му е биолошката вредност и апсорбција на банча/кокича?
На рекол казал и на псевдонаука се ослонуваме нели?
Не ти го сфатив прашањето... Ама како и да е, овој чај е нешто најздраво ако станува збор за примање калциум во телото.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Не ти го сфатив прашањето... Ама како и да е, овој чај е нешто најздраво ако станува збор за примање калциум во телото.
http://www.jacn.org/content/19/suppl_2/119S.full
It is well worth remembering that milk and milk products are by far the main source of calcium in our diet [1]. Cow’s milk contains an average of 1.20 g calcium per liter, 20% of which is bound to casein as an insoluble organic colloid and the remaining 80% in mineral form (45% in the tricalcium phosphate of the phospho-caseinate, which is also insoluble and colloidal, and 35% soluble, including 12% as ionized calcium) [189]. The organic or mineral calcium bound to casein is readily released during digestion, and there is general agreement that its potential bioavailability is high. Most solubility studies use milk calcium as a reference standard. The calcium in spinach, which is present as an insoluble oxalate, is taken as the extreme example of poor bioavailability. However, except for newborns fed on mother’s milk (calves drinking cow’s milk) which can absorb almost all the ingested calcium, the percent of milk calcium absorbed seldom exceeds 40% under normal dietary conditions.
The calcium in cheeses is readily available, despite the fact that cheese often contains large amounts of saturated long chainfatty acids and no lactose [22]. Tests on rats fed cheddar cheese labeled with 47Ca showed that the calcium was as well absorbed as was that from milk and that absorption was not influenced by the maturation time [106].
There is therefore no difference in the availability of calcium from milk and most of the best mineral or organic sources of calcium which are often used as medicines or dietary supplements and whose coefficient of absorption is about 30% to 40%. Only a few organic forms, like citrate-malate, can provide slightly better calcium availability [2].
Nevertheless, the calcium in milk differs in several interesting features from the calcium in other foodstuffs or supplements. These can be important when it is necessary to ensure high absorption of calcium under unfavorable physiological conditions [35]. Because it is bound to peptides and proteins, milk calcium is more likely to remain in solution when the pH is unfavorable, such as in achlorhydria. Milk calcium may be absorbed in the absence of vitamin D, under the influence of lactose in the distal small intestine via the paracellular route. Thus milk can provide calcium with “ensured absorbability” which is generally insensitive to external factors, except for inhibitors, such as oxalic acid. Dairy products do not contain anything likely to inhibit the intestinal absorption of calcium, like phytates, oxalates, uronic acids or the polyphenols of certain plant foods. The hypercalciuric effect of sulfates from milk proteins is offset by the hypocalciuric effect of phosphorus [156]. The endogenous sulfates produced by the breakdown of sulfur-containing amino acids produces a SO4/Ca ratio of 0.6, while this ratio is 2.6 in some high-sulfate, high-calcium mineral waters.
Lastly, it should be remembered that milk and dairy products are not only excellent sources of calcium, but also provide an almost complete diet whose consumption provides a “meal effect” [17]. This fosters the absorption of calcium and provides a simultaneous intake of phosphorus that is essential for bone deposition. These advantages cannot be provided by any other source of calcium, such as calcium supplements or Ca-rich waters.
As milk provides calcium with “protected absorbability,” “prolonged absorption” and “extended bone deposition,” milk is the most suitable dietary constituent that meets the high calcium intake required by postmenopausal women and the elderly. This is especially important because, according to some workers [176], and for still unknown reasons, the inhibition of bone remodeling that generally occurs in response to a high calcium intake is less marked when calcium is supplied by milk products. Further studies are now needed to identify a possible specific effect of milk products on bone, although this beneficial effect could be simply due to different rates of calcium absorption, with slower gastric emptying and a prolonged passive diffusion that ensures an extended supply of calcium to the bone.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom