Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.980
Тука животните се порегулирани од луѓето, затоа ќе се заебаваат со жабите, и затоа змии ќе се шетаат низ градовите.

Што ќе се наруши во природата ако нема домашни свињи, овци, крави?
Регулациите се резултат на самоволието на колонизатори, поради кои, исчезнале 10тици видови на птици. Претходно, при првото населување на тој континент од страна на луѓето, исчезнуваат и 10тина големи цицачи, дали директно поради ловот или индиректно поради тоа што им е истребен примарниот извор на исхрана. Да не речеме дека прстот се вперува само во колонизаторите. Затоа, како пример, ги земав САД (поточно Северна Америка) и Австралија.

Во Македонија, пред една година, имаше ефективна мерка за вонреден лов на диви свињи поради опасност од пренесување на африканска свинска чума кон домашните свињи, со што потенцијално беа загрозени и фармите за свињи. Популацијата требаше да се намали за 25%. Мерката, сама по себе, беше ретардирана, затоа што можеше да се пристапи далеку порационално, како на пример или тестирање на примероци или правење привремени резервоари. Зошто оваа мерка? :)

Мојот коментар беше во насока на "прилагодување кон новите услови", компаративни примери и класични примери од праксата и историјата. Ако не се пристапи умешно кон решавање на овие проблеми, а еден е драстично намалување и на глобалниот рибен фонд, а Х% од светската популација преживува од риболовот, може човекот, во иднина, да се соочи со глобална криза за храна.

Затоа се потреби регулативи, квоти, па и забрани. Само се надоврзав на коментарот на Дарлинг и на твоето "приспособување на новите услови". Ништо повеќе. :)
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
14.599
Поени од реакции
31.939
Регулациите се резултат на самоволието на колонизатори, поради кои, исчезнале 10тици видови на птици. Претходно, при првото населување на тој континент од страна на луѓето, исчезнуваат и 10тина големи цицачи, дали директно поради ловот или индиректно поради тоа што им е истребен примарниот извор на исхрана. Да не речеме дека прстот се вперува само во колонизаторите. Затоа, како пример, ги земав САД (поточно Северна Америка) и Австралија.

Во Македонија, пред една година, имаше ефективна мерка за вонреден лов на диви свињи поради опасност од пренесување на африканска свинска чума кон домашните свињи, со што потенцијално беа загрозени и фармите за свињи. Популацијата требаше да се намали за 25%. Мерката, сама по себе, беше ретардирана, затоа што можеше да се пристапи далеку порационално, како на пример или тестирање на примероци или правење привремени резервоари. Зошто оваа мерка? :)

Мојот коментар беше во насока на "прилагодување кон новите услови", компаративни примери и класични примери од праксата и историјата. Ако не се пристапи умешно кон решавање на овие проблеми, а еден е драстично намалување и на глобалниот рибен фонд, а Х% од светската популација преживува од риболовот, може човекот, во иднина, да се соочи со глобална криза за храна.

Затоа се потреби регулативи, квоти, па и забрани. Само се надоврзав на коментарот на Дарлинг и на твоето "приспособување на новите услови". Ништо повеќе. :)
Јас те разбирам што сакаш да кажеш, само ако гледаме рационално човекот нема апсолутно никаква должност кон ниту еден вид на планетата.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.228
Поени од реакции
16.987
Јас те разбирам што сакаш да кажеш, само ако гледаме рационално човекот нема апсолутно никаква должност кон ниту еден вид на планетата.
Nitu prirodata ima kon covekot. Komu mu treba covekot, osven samiot na sebe? I Indijancite lovele, ama imale pocit kon toa sto im go dala prirodata. Na kraj kraeva ti si toj sto zavisis od kravite, kokoskite i svinjite, ne tie od tebe, pa valjda mora da ima nekoj balans.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
21.572
Поени од реакции
34.783
Регулациите се резултат на самоволието на колонизатори, поради кои, исчезнале 10тици видови на птици. Претходно, при првото населување на тој континент од страна на луѓето, исчезнуваат и 10тина големи цицачи, дали директно поради ловот или индиректно поради тоа што им е истребен примарниот извор на исхрана. Да не речеме дека прстот се вперува само во колонизаторите. Затоа, како пример, ги земав САД (поточно Северна Америка) и Австралија.

Во Македонија, пред една година, имаше ефективна мерка за вонреден лов на диви свињи поради опасност од пренесување на африканска свинска чума кон домашните свињи, со што потенцијално беа загрозени и фармите за свињи. Популацијата требаше да се намали за 25%. Мерката, сама по себе, беше ретардирана, затоа што можеше да се пристапи далеку порационално, како на пример или тестирање на примероци или правење привремени резервоари. Зошто оваа мерка? :)

Мојот коментар беше во насока на "прилагодување кон новите услови", компаративни примери и класични примери од праксата и историјата. Ако не се пристапи умешно кон решавање на овие проблеми, а еден е драстично намалување и на глобалниот рибен фонд, а Х% од светската популација преживува од риболовот, може човекот, во иднина, да се соочи со глобална криза за храна.

Затоа се потреби регулативи, квоти, па и забрани. Само се надоврзав на коментарот на Дарлинг и на твоето "приспособување на новите услови". Ништо повеќе. :)
да, ќе им прават ПЦР тестови на дивите свињи дамби. Иначе таа чума е токму ради забраната за тепање на диви свињи. Луѓето не смеат да ги тепаат пошто е регулирано и тие ги пренесуваат заразите на домашните свињи пошто толку многу ги има што доаѓаат во населени места. И сега некои луѓе што го вадат лебот од чување свињи се должни да ги дадат на државата и да идат у кланица. И фактички ставаат кључ на врата со бизнисот најмалце од една година.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
14.599
Поени од реакции
31.939
Nitu prirodata ima kon covekot. Komu mu treba covekot, osven samiot na sebe? I Indijancite lovele, ama imale pocit kon toa sto im go dala prirodata. Na kraj kraeva ti si toj sto zavisis od kravite, kokoskite i svinjite, ne tie od tebe, pa valjda mora da ima nekoj balans.
Никому не му треба, и никој не гарантира дека ќе опстоиме долгорочно, али никој нема ни да не бара ако исчезнеме, зошто пак ние да бидеме семоќните батковци кои ќе пазат на сите.
Ниту пак природата секогаш е милосрдна кон нас, колку народ има загинато во земјотреси, урагани, торнада, вулкани?
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.228
Поени од реакции
16.987
Никому не му треба, и никој не гарантира дека ќе опстоиме долгорочно, али никој нема ни да не бара ако исчезнеме, зошто пак ние да бидеме семоќните батковци кои ќе пазат на сите.
Ниту пак природата секогаш е милосрдна кон нас, колку народ има загинато во земјотреси, урагани, торнада, вулкани?
Не знам како да ти кажам, ама човекот иако е доминантен вид на планетава, човекот живее на планетата, дом му е. И место да земе да си го среди домот, човекот се понаша ко канцер. Со оглед на тоа што секој од нас не живее вечно, ама повеќето од нас живеат доволно долго, однесувањето на човекот е најмалку рационално. Тука збориме за јадење на месо и страдање на животните. Знаете ли кој биодиверзитет е изгубен неповратно од производство на палмино уље? Колку дождовни шуми се испосечени и ко резултат на тоа многу видови на кои тие шуми им биле природен хабитат изумреле? А палмино уље верувам и вегетаријанци и вегани користат, пошто палмино уље имаш буквално во се. Ова е само еден пример. Вака да го гледаш светот од страна личи на каценрогено ткиво.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
14.599
Поени од реакции
31.939
Не знам како да ти кажам, ама човекот иако е доминантен вид на планетава, човекот живее на планетата, дом му е. И место да земе да си го среди домот, човекот се понаша ко канцер. Со оглед на тоа што секој од нас не живее вечно, ама повеќето од нас живеат доволно долго, однесувањето на човекот е најмалку рационално. Тука збориме за јадење на месо и страдање на животните. Знаете ли кој биодиверзитет е изгубен неповратно од производство на палмино уље? Колку дождовни шуми се испосечени и ко резултат на тоа многу видови на кои тие шуми им биле природен хабитат изумреле? А палмино уље верувам и вегетаријанци и вегани користат, пошто палмино уље имаш буквално во се. Ова е само еден пример. Вака да го гледаш светот од страна личи на каценрогено ткиво.
Епа или канцерот ќе го убие домаќинот, или домаќинот ќе се избори и ќе умре канцерот.
Планетата нема гајле од нас, ќе постои уште милиони години, само е прашање со какви услови за живот, и кои животински/растителни видови.
Проблемот не е од етичка природа, туку политичко-економска. Ме мрзи да ја расправаме, али да ти биде појасно следи го новиот наратив, од пренаселеност сега почнаа да продаваат приказна дека има недостаток од народ.
И да, оваа констатација е точна, ама ако гледаш од потребата за континуиран економски раст. Ако гледаме од аспект на ресурси планетата е пренаселена.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.228
Поени од реакции
16.987
Епа или канцерот ќе го убие домаќинот, или домаќинот ќе се избори и ќе умре канцерот.
Планетата нема гајле од нас, ќе постои уште милиони години, само е прашање со какви услови за живот, и кои животински/растителни видови.
Проблемот не е од етичка природа, туку политичко-економска. Ме мрзи да ја расправаме, али да ти биде појасно следи го новиот наратив, од пренаселеност сега почнаа да продаваат приказна дека има недостаток од народ.
И да, оваа констатација е точна, ама ако гледаш од потребата за континуиран економски раст. Ако гледаме од аспект на ресурси планетата е пренаселена.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
674
Поени од реакции
341

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
14.599
Поени од реакции
31.939
Интересен подарок само ретки кој помисли и на вакво нешто...само не ми се верува дека е баш вистина...
Кинезите да намалат малце и Индијците...ја имаат претерано :D
Сирија, Пакистан, и скоро цела Африка се новиот проблем, имаш неписмено население кое се коти како да се глодари.

Потсахарска Африка како регион во 50тина години има порастено за преку 800 милиони.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
674
Поени од реакции
341
Сирија, Пакистан, и скоро цела Африка се новиот проблем, имаш неписмено население кое се коти како да се глодари.

Потсахарска Африка како регион во 50тина години има порастено за преку 800 милиони.
Во Африка штрк ги носи децата или сами се раѓаат ни тие самите не знаат од каде по толку деца..
Инаку Кина и со 0.5% population growth rate произведува повеќе луѓе него било која друга држава со 1-5%
Дека веќе тие и онака се премногу
 
Последно уредено:

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.048
Поени од реакции
7.103
Се грижите за домашните животни, ама затоа спремни сте мамето мамино да им го тииит на луѓето кои конзумираат месо, јајца и млеко, многу грижливи и совесни, нема што.
Не постои некој заговор кај веганите колку што можам да приметам, едноставно не можеле да ја поднесат сопствената хипокризија и се одлучиле на тој чекор.
Хипокризијата е во следното....немаат срце да убијат животно за да јадат а од друга страна уживаат у јадење на месо. Класична когнитивна дисонанца...пички у душа, тоа е целата работа.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.364
Поени од реакции
6.675
Не постои некој заговор кај веганите колку што можам да приметам, едноставно не можеле да ја поднесат сопствената хипокризија и се одлучиле на тој чекор.
Хипокризијата е во следното....немаат срце да убијат животно за да јадат а од друга страна уживаат у јадење на месо. Класична когнитивна дисонанца...пички у душа, тоа е целата работа.
Заговор напиша бе o_O
Боди ај пробај сконцентрирај се на суштината од муабетот, па не биди ко жена кога не е во право и бегаш од темата. Еве за тебе ќе повторам по не знам кој пат:
Веганите живеат во илузија дека не им штетат на животните со својот избор да станат вегани. Презентирани се многу факти, дека тоа не е точно. Напротив прават уште поголема штета и тоа на цел еко систем за кој не мрднале ни со прст да постои, за разлика од овие што самите ги одгледуваат животните за исхрана. Ти за овој дел упорно слеп се правиш и одбиваш контра аргументи да дадеш.

Правењето слеп со сила, е = глуп ко пенис, а тоа е поштетно и поопасно од пичка.
 

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.048
Поени од реакции
7.103
Заговор напиша бе o_O
Боди ај пробај сконцентрирај се на суштината од муабетот, па не биди ко жена кога не е во право и бегаш од темата. Еве за тебе ќе повторам по не знам кој пат:
Веганите живеат во илузија дека не им штетат на животните со својот избор да станат вегани. Презентирани се многу факти, дека тоа не е точно. Напротив прават уште поголема штета и тоа на цел еко систем за кој не мрднале ни со прст да постои, за разлика од овие што самите ги одгледуваат животните за исхрана. Ти за овој дел упорно слеп се правиш и одбиваш контра аргументи да дадеш.

Правењето слеп со сила, е = глуп ко пенис, а тоа е поштетно и поопасно од пичка.
Замисли си некој, јаде леб и кромид и не сака да убива животни за да преживее и ти му викаш дека е бетер од карниворите кои лиги им тече крв кога цицаат :D
Стварта е у вампирлукот, убивањето животни за да се преживее е на едната страна а на другата е да си веган.
Иначе околу начините на производство на храна може да се зборува, постои начин на помалку болно производство, односно хумано. Зборот хумано и етичко е битен овде, а нема ништо хумано у дерење животни.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.364
Поени од реакции
6.675
Замисли си некој, јаде леб и кромид и не сака да убива животни за да преживее и ти му викаш дека е бетер од карниворите кои лиги им тече крв кога цицаат :D
Стварта е у вампирлукот, убивањето животни за да се преживее е на едната страна а на другата е да си веган.
Иначе околу начините на производство на храна може да се зборува, постои начин на помалку болно производство, односно хумано. Зборот хумано и етичко е битен овде, а нема ништо хумано у дерење животни.
Пак истото. Објасни како ти со јадење на леб не правиш штета, а не за тие што јадат месо. За месојадите јасно е, ама веганите оправдајте како уништувањето на цел еко систем не е штетно. Дури и поголема штета се прави, бидејќи тој природен баланс што го има, природата со векови го создавала, а не луѓе.

Ај од почит, иако јасно ми е дека џабе е, ќе пробам повторно:
За лебот да го добиеш колкава површина на земја со сегашниов процес, начин на одгледување, треба да уништиш т.е. за да добиеш житна култура....
Тоа средување нели значи сечење на дрвја, орање (со метален плуг, кој допринесува ситни честички од железо да остануваат со секое орање, а тоа е штетно), пестициди (инсектите има причина што се таму, ама со отровот изгледа по тебе корисно е стерилна површина), вештачки ѓубрива, со кои за 1-2 децении, таа земја пустина ја прават, па гмо семе, испостување на земјата од сите минерали, вода да обезбедиш (највредниот ресурс, маме мамино му ебаваме) , од почеток па до крај на целиот процес, колку нафта и струја се троши. Оти веганите јадат зеленчук и овошје, кое за да се добие, користено е кравјо, козјо, кокошкино или од калифорниски црви ѓубриво.

Колкав % на различен див животински и растителен свет уништуваш за леб да јадеш, за кој буквално со прст не си мрднал да постои тој животински и растителен свет. Уништуваш нешто, што не си го создал.

Со јадење леб и кромид, ниту ментално, ниту физички ќе напредуваш, па ако сакаш да бидеш билка, слободно терај, ама не лажете дека веганите не прават штета.

Вампирлукот баш веганите се вампири, оти тие се закачуваат на месождерите и ги присилуваат да сменат начин на живот, а не обратно. Од каде таа морална супериорност па да се мешате кај исхраната на друг човек и да го присилувате на друг начин.

Џабе се правиш слеп и филозофираш, фактите се тие, за почеток признај си, па после ќе можеш да работиш на подобри начини на производство и растителна и животинска храна.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom