Вашата коса...

К

Кики.

Гостин
Мојата коса... од каде да почнам? Кога бев мала бев природно плава, со текот на времето косата стана смеѓа и долга. Потоа ја шатирав, па ја скратив боб до брада. Откако се исфарбав плава, ја ишишав кратка и сменив боја во чоколадно кафена. Еднаш ми беше и црна ( по грешка) и сега конечно ми е средна должина и е темно црвена (вино боја) и планирам да си ја вратам природната и пак да ја пуштам. Не користам ништо посебно, освен шампон за црвена коса, регенератор и фризер 2 пати неделно.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
ti izbegavaj fen zimno vreme
Jas mnogu retko koristam fen samo vo isklucitelni situacii koga e neizbezno inaku navistina izbegavam fen bez razlika na godisnoto vreme ..pa i zatoa imam sekogas sjajna kosa a fenot ja susi i gori.
--- надополнето: 3 јануари 2012 во 19:18 ---
Ќе испробам се по ред,фала ви на сите :)
--- надополнето: 28 декември 2011 во 13:03 ---[/quoteОва го слушнав денес еве па можеби би ти помогнало тебе,доколку имате смеѓа или плава коса, можете на сува коса да ставате пудра ,така да пудрата не и давало на косата да се мрси ..се нанесувало пудра било каква и се растресува по косата а не да остане на површината ,така да навлезе во внатрешноста ,да не се приметува,мислам не е на одмет да пробате ,ова го слушнав од фризерка доста позната кај нас ,па пробајте!Би ми било мило доколку би ви помогнало ..пишете?

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Јас лично цел живот фен користам, сепак имам сјајна и густа коса, без фен јас не можам да ја обликувам. Што се однесува до негата не користам некои посебни препарати зошто имам забележано дека што повеќе препарати користам толку повеќе ми се масти.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Јас лично цел живот фен користам, сепак имам сјајна и густа коса, без фен јас не можам да ја обликувам. Што се однесува до негата не користам некои посебни препарати зошто имам забележано дека што повеќе препарати користам толку повеќе ми се масти.
Можеби зависи од влакното на косата ,мене искрено фенот ми ја метилави,а и покрај тоа и ми ја наелектризирува и целата ми лета,неможам да си ја обликувам како што јас сакам .

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Можеби зависи од влакното на косата ,мене искрено фенот ми ја метилави,а и покрај тоа и ми ја наелектризирува и целата ми лета,неможам да си ја обликувам како што јас сакам .
Да, точно, на пример како што исти препарати немаат кај секого исти ефекти така и со фенот.

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Jas mnogu retko koristam fen samo vo isklucitelni situacii koga e neizbezno inaku navistina izbegavam fen bez razlika na godisnoto vreme ..pa i zatoa imam sekogas sjajna kosa a fenot ja susi i gori.
--- надополнето: 3 јануари 2012 во 19:18 ---
Ќе пробам фала :)

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Дали знаете некој препарат со кој се зајакнува влакното на косата. Бидеќи кога сум била мала сум имала ептен виткана (афро) коса и многу јако влакно..но со тек на време ми се исправуваше и се повеќе влакното ми стануваше послабо. Сеа ми е права, само врвовите ми се накршени, а кога и да се чешлам еден куп влакна ми остануваат на чешелот..
Па сеа знаете ли некој препарат со кој се зајакнува влакното?

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
ме интересира доколку некој од вас користел бланш и се решил да смени потемна боја на коса , какво искуство имал..
јас имав како мала плава коса, со тек на време ми стана темно кафеава пред 3 години извадов праменчина, после уште праменчина и на крај кога веќе почнаа да ми растат праменчината ме фати лудилото т.н Сива/Бела Коса и почнав да го фарбам коренот со бланш и нормално одма фарба за да ја добијам таа нијанса... бев презадоволна неколку месеци. АРНО АМА, сега не сакам повеќе таква коса, сега сакам потемна нијанса, не мора кафена, нека биди карамел плава, нека биди најсветла кафена... ама работава е то шо ставив на пример кафеава фарба и по 2-3 миења на косата фарбата си останува во коренот на новоникнатата коса ама "лизга" на делот со бланш и по неколку миења пак ми е делот со бланш сив, а коренот кафеав, почнав да се фарбам на фризер и со мешање на фарби ја добив саканата нијанса, ама пак фарбата не останува на бланшот ... сакам да го отстранам бланшот, дали на пример со тек на време би попримил од новата боја или нема куртул дури не порасни тој бланширан дел и не се пострижи... дали има некаков спас или ќе продолжам да одам ко џупка ваква. Ве молам за помош...
п.с Совет од мене , девојки внимавајте со бланшот, и да ве фати и вас лудилото Сива Коса, НЕ! подобро не !

R

Rock me Amadeus

Гостин
ме интересира доколку некој од вас користел бланш и се решил да смени потемна боја на коса , какво искуство имал..
Природната ми е ептен црна,абонос црна.Густа,квалитетна...Арно ама,на времето извлеков прамени,испод степенот,фактички опашките,ги истретирав со бланш и фарба,заради тоа што ништо живо не ми фаќа на мојата коса,никаква нијанса.Косата после некое време ми беше изгорена кај бланшираниот дел,ни домашни маски ни козметика,ништо не помагаше.Па сушењето со фен,дигаро преси...од тоа све се одреков,уште полоша правеше да ми изгледа.Конечно ја скарив,ми порасна,ми беше долга пак.
Од време на време ја фарбав црна,чисто заради некој сјај и исклучиво со Кене фарби.

Е од пред неколку месеци решив да се исфарбам чоколадна,многу пари и труд фрлив,и исклучиво пак со Кене и 6% хидроген.Сега покушавам црвена да бидам...

п.с. кога косата е избланширана,врз бланшот и да нанесете некоја фарба,потемна или како вашата природна коса,после некое време пак паѓа бојата и косата пак ке ви биде,жолта,сива,никаква,као метла.

Инаку за нега,све зависи од косата.Секогаш бирајте продукти што се за длабинска нега.Добри се шампоните од Dove,јас колку што знам,скоро на сите луѓе им одговараат.
За маски,нема боље од Kadus,јес да се малце поскапи во однос на амбалажата и нето-то,ама вредат.
Силиконските капки помагаат,дури и може повеке пати во денот да се нанесуваат само на краевите.
Честото чешлање на косата е мн. битно исто,и тоа со што помека четка.Косата кога ми е водена никогаш не ја чешлам,затоа што се кине,ја чешлам пред бањање.И после тоа само ја обвиткувам во пешкир,затоа што триењето на косата со пешкирот може само да ја оштети,поготово тогаш затоа што влакното е крхо,се шири од топлата вода.
Водата стално треба да биде млака,а не жешка и постепено на крајот да се исплакне со постудена вода.
Избегавам гумици за коса и така некака покушавам да ја одржам здрава и густа...
а да не зборувам колку се битни и здрави домашно припремените маски.Регенераторите се добри само за рашчешлување-ништо више.И само побрзо ја мрсат косата.

А доколку косата е ептен оштетена,ампулите и домашните маски многу помагаат.И барем на 2-3 месеци потстрижување по 2-3 цм.

Член од
26 февруари 2012
Мислења
96
Поени од реакции
43
шампон користам Loreal а не ставам и маска и субрина заедно , туку или едното или другото и користам на Glisи Loreal најчесто но знам да си купам и некоја друга. За расчеслување на косата ми се допаѓа спрејот од GLis а за силиконски капки користам од авон (зелените) . Некогаш ја одморам косата и ја миам само со шампон и субрина бидејќи премногу препарати за нега на коса можат да ја уништат и да биде склона кон мрсење.

Член од
27 мај 2012
Мислења
16
Поени од реакции
4
епа вака мојата коса е природно-кафеава,брановита и заради тоа што е многу долга (до задникот) ја одржавам така што:
ја чешлам само пред миење или во текот на миењето,еднаш месечно правам природна маска од јајце (косата делена на праменчиња и ја мачкам,пред да ја мијам) или правам маска од коприви (значи ги варам,и ги ставам на коса, за време на плакнењето ја турвам и водата) кога ќе ја исушам,на врвовите ставам силиконски капки и косата побрзо расти и е многу мека :)

M

Moon Child

Гостин
Имам многу виткана фарбана црвена коса. Не ја пеглам, последно откако се потшишав во февруари, воопшто ја немам испеглано, ретко ја сушам со фен за да не ја оштетувам. Ја мијам на секои 3 дена, со шампон од бреза, затоа што побрзо расте од него, и е поздрав од било кои парфимирани шампони од типот на Wash & Go. Ја користам маската од Planet Spa Avon, и задоволна сум. Не ја малтретирам косата, несакам нити да експериментирам многу, обично пуштена си ја носам, виткана, најприродно или горе собрана :)
Вака нешто :)

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Пери носи!
Имам светло кафеава и долга коса! Ја мијам 2 пати неделно, не употребувам регенератори, маски, капки.....ништо! Само шампонче! Здрава ми е многу, не употребувам никогаш ни фен ни пегла, затоа и немам ни расцветани врвови!

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
Ја си ја исфарбав џинџер ама маки намачив... со трисата фарби пробав три месеци ја осветлував ама сега е в ред. :icon_lol: Инаку конечно после три години ја сменив формата од pixie во bob и добро стои.

Kajgana Shop

На врв Bottom