Ванчо Михајлов бил бугарски комунистички агент

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 декември 2007
Мислења
103
Поени од реакции
1
па нормално

...Станувало збор за стотици илјади фотографии, разни документи, облека и книги. „Стандарт“ тврди дека за неа своевремено се заинтересирало и тогашното македонско Министерство за иселеници, кое му понудило 2 милиона долари, но тој не се согласил да ја отстапи богатата архива.

Па нормално, вистински бугарин. Ама тако се чува држава, не знам дали знате, ама кај нас голема част от Османската архива и Архивата на Кралевината на срби, хрвати и словени. Има мноогу шо да гледат сите бугарски врагове и непријатели.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
... не знам дали знате, ама кај нас голема част от Османската архива и Архивата на Кралевината на срби, хрвати и словени. Има мноогу шо да гледат сите бугарски врагове и непријатели.
Изгледа сте имале голема работа сето тоа да го ретуширате.:toe:
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
201
Поени од реакции
1
Не знам зашто го оплјувате човека, нормално е всјака страна да има разузнавателен отдел "Културно наследство"
Нај-добрија так'в отдел е на Англија. Зашто да нјама и б'лгарски и зашто да не плашта на Ванчо Михајлов за архива му.
 
B

Borg_Drone

Гостин
Ванчо Михајлов соработуваше и со тогашниот водач на усташкото движење Анте Павелиќ, кој подоцна ќе ја создаде државата НДХ Независна Хрватска Држава. Pupet State на нацистичка Германија.

Многу е јасно дека Иван Михајлов си ја продал душата на фашистите и на тогашниот цар Борис 3.Откако ќе падне фашистичкиот режим во Бугарија, и кога ќе дојде новиот комунистички систем Иван Михајлов и тогаш ќе прима пари од тогашните комунистички власти.

Интересно е што он пред да стапи во контакт со Анте Павелиќ го кажува следново во весникот Илинден:

In an article published in the newspaper "Ilinden" written by Mihailov, he made clear reference the apparent distinctiveness of the Macedonia nation:

Macedonians uphold their own system — free and self-governing Macedonia, most of all because of the interest in Macedonian independence, national distinctiveness and cultural ability.

In an interview for the newspaper Chicago Daily News in April 1928, Mihailov once again emphasized the national distinctiveness of the Macedonians, and the situation was clearly the same with many members of IMRO

Mihailov would later stand firmly behind the Bulgarian position by negating the existence of a separate Macedonian nation, contradicting his previous stance. He would later claim that the Bulgarian character of Macedonian was only challenged after the Congress of Berlin, though he still remained dedicated to the Macedonian Liberation Movement:

I have always been part of the Macedonian Liberation Movement but I am a son of the Bulgarian people, just as the Slavs of Macedonia have been Bulgarians for a thousand years.


По првата изјава може да се заклучи дека на почетокот се борел за Македонија но подоцна бил поткупен од бугарските власти. А кога ќе ми текне он умре во Рим. Скап е животот во Рим нели ;)
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27
...По првата изјава може да се заклучи дека на почетокот се борел за Македонија но подоцна бил поткупен од бугарските власти. А кога ќе ми текне он умре во Рим. Скап е животот во Рим нели ;)
Hе е скап ако земаш стипендија.
 
Член од
4 август 2007
Мислења
113
Поени од реакции
0
Борел се е за самостојна и независна Македонија доминирана от Б'лгарскија етнос в неја.Заигравал се еи с царБорис и с Хитлер и с Павлик но е гледал да е за доброто на Македонија.Много противоречива личност.Определено не е бил светец.Ако сега беше жив штјаха да го водјат терорист според мене.
Не вјарвам да е работил за д'ржавна сигурност и комунистите.След 45та те са избивали без с'д и прис'да членовете на ВМРО .Останалите-в Белене.Това е нашијат Голи Оток.Пак остров но на Дунава.Та ако им е паднел в р'чичките в'обште е нјамало да го бавјат.
Не е бил и скромен.Имал се е за голјам револјуционер.Изживјавал се е като втори Левски.Не знам дали в МК сте чували за Левски но на мене това ми звучи като грандоманија.
 
B

Borg_Drone

Гостин
Macedonians uphold their own system — free and self-governing Macedonia, most of all because of the interest in Macedonian independence, national distinctiveness and cultural ability. "

In an interview for the newspaper Chicago Daily News in April 1928, Mihailov once again emphasized the national distinctiveness of the Macedonians, and the situation was clearly the same with many members of IMRO

Mihailov would later stand firmly behind the Bulgarian position by negating the existence of a separate Macedonian nation, contradicting his previous stance. He would later claim that the Bulgarian character of Macedonian was only challenged after the Congress of Berlin, though he still remained dedicated to the Macedonian Liberation Movement:

I have always been part of the Macedonian Liberation Movement but I am a son of the Bulgarian people, just as the Slavs of Macedonia have been Bulgarians for a thousand years. "


По ова може и мало бебе да заклучи дека на почетокот се БОРЕЛ за ИНТЕРЕСИТЕ на Македонија, но подоцна бил ПОТКУПЕН од Бугарските власти.

Павелиќ МНОГУ убаво знаеме кој беше затоа немој да ги испревртуваш работите. Исто така Иван Михајло ако не знаеше во периодот на Втората Светска Војна живееше во Загреб, за после да се пресели во Рим.

Скап е животот таму знам треба пари,стан, храна па морал од некаде да земе парички. Бугарите сигурно му понудиле убава сума на пари за да го каже тоа. ;-)
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.580
Nitu Vancho Mihajlov nitu debeliot pogore (Gadzev) mozhat da go sokrijat nacionalniot ideal izrazen na znameto - Makedonija na Makedoncite!

Za da go zaboshoti toj ideal, Mihajlov samo povrshno ja diskutira negovata sushtina, pri toa izmisluvajkji nov: "Makedonija-Shvajcarija na Balkanot". Ova neshto nikogash ne ni bil nacionalen temelnik, no Mihajlov go odobruva so celosno pogreshna teza deka : "Slovenite bile Bugari" -- shto e notrna nevistina.

Znachi Vancho Mihajlov ne se zadrzhuva na istoriski diskusii mnogu mnogu, tuku odi direktno na pravdanje na svojata pozicija so shto se obiduva da go prilagodi MnM kon interesite na Bugarija, izvrtuvajkji go stavot na Gledston. No pri toa, Mihajlov IZDAVA vo detali kakov teror vladeel sprema Makedoncite vo Bugarija (duri i sprema onie koi bile bugaromani) i kakvo bilo raspolozhenieto vo Bugarija sprema nezavisnosta na Makedonija. Ovde se zadrzhuvam samo vio kratki crti:

"...Македонците издигат лозунг за независима Македонија и с това манифестират своја сепаратиз'м, зајавјават нјакои. В идејата за независимост македонците не влагат ништо повече от онова, което се влагаше в идејата за автономија през турскија режим; в онова, което изразената политическа формула на великија англијски д'ржавник Ујлјам Гладстон - Македонија да принадлежи на македонците - с'д'ржаше. Крајнијат идеал на македонците не можеше да б'де друг, освен да видјат Македонија цјала, којато да се радва на свое самоуправление. Разбира се, това не изклјучва борбата за извојуване на минимални национални права, признати с договорите за малцинствата, или в с'здаването на самоуправление в онаја част на Македонија, којато се намира в југославјанската д'ржава, при евентуално преустројство на федеративни начала на последната. По тоја в'прос е издадена доста обширна литература от македонските организации в миналото, които, и чрез публични с'бранија, са изјаснјавали своја политически идеал. Но, понеже оште известни среди в Б'лгарија се дразнјат от издигането на идеала за самостојателна Македонија, ние сме принудени да кажем нјаколко думи по него.

...С чувстви на срам сме принудени да отбележим, че в настојаштија момент в С'рбија и Г'рција има еднакво число македонски политически затворници, колкото в б'лгарските затвори."

(Quo Vadis Bulgaria)
http://www.promacedonia.org/im/imih_5.htm


.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.580
Ushte neshto interesno, koga drugite gi apsele, cel centralen komitet, nego ne...

 
Член од
1 август 2007
Мислења
153
Поени од реакции
10
Големата "$$$-љубов" на Ванчо Михаjлов

Прави впечаток, дека големата "$$$-љубов" на Ванчо Михаjлов со бугарската комунистичка шпионажа била во 1970-тите и наjвекe во 1980-тите години, кога се подговувал атентатот врз Папата во Рим?! И Ванчо, коj имал љуѓе во Ватикан, бил добар источник за информации за бугарската шпионажа. А за секоjа информациjа мора да се плати -- и Ванчо станал раненик на бугарското КГБ!

Друг интересен факт е дека по тоа време во Рим за "историcка" истрага во библиотеката на Ватиканот бил коj друг, а официално обjавениот бугарски комунистички шпиун Божидар Димитров - да, истио тоj бугарски "експерт-историчар" за Македониjа и Mакедонците!

А и членката на НАТО и ЕУ Булгариjа има за президент ДС-агент "Гоце", коj им градел прикритие на бугарските комунистички шиуни (како Методи Димов - "Комита" и др. по "македонска" линиja) во Брисел, кои шпионирале за КГБ против НАТО и ЕУ (да не забораваме дека централите на НАТО и ЕУ биле и се во Брисел!)!

Види:
http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-07-23_05.htm

Многу "совпадениjа" идат во една посока . . .

Ама ич не и се сака на бугарската пропаганда да се зборува за тие анти-македонски работи - ке иу се покажат мрсните комуњарски ѓаки!
 
N

n/a

Гостин
Vanco Mihajlov e samo eden agent na bugarskata drzava.
I nisto povekje od toa.

Toj ne e makedonec od Stip !
Nikoj vo Stip ne se sekjava,ne znae za nekoj si Ivan Vance Mihajlov.Ne se rodilo takvo dete vo nivnoto maalo,ne odele na skolo so nego,ne bile drugari,nikoj ne znae familija vo koja sto ete se rodil nekoj so takvo ime.
(sto ne moze da se kaze primer i za Todor Aleksandrov)

Znaci...:toe:...toj e ufrlen igrac vo VMRO koj sto na najbeskrupulozen nacin ubil pogolem del od makedonskite dejci vo toj period.
Vistinski terorist.

Sekogas bil zastiten od bugarskata drzava.Kako takov,poradi promenata na rezimot vo Bugarija (a imeno toj nistel i dosta komunisti pred 40-tite godini na minatiot vek) za nego nema mesto vo komunisticka Bugarija.
No drzavata ne se otkazuva od nego i dozivotno go izdrzuva vo Rim.

Kolku go podrzuvale i kakvi se matni zdelki na relacija Bai Tosho(Todor Zivkov)-Tito se napraveni za negovata glava-treba da vi svedoci i faktot deka UDBA i KOS nikogas ne probaa da go ubijat,iako im bese do pred vrata-vo Rim.Cela pleada ustashi i cetnici ubija sto po Juzna i Severna America,sto po Evropa...ama Vanche ne go pipashe nikoj.

Se na se koga ke soberes i odzemes-Ivan Vance Mihajlov e samo edno od najmoknite oruzja na R.Bugarija po makedonskiot `vupros`.I kako takov ke bide zapomnen od istorijata.
 
Член од
6 февруари 2008
Мислења
51
Поени од реакции
0
Vanco Mihajlov e samo eden agent na bugarskata drzava.I nisto povekje od toa.

Toj ne e makedonec od Stip !
Nikoj vo Stip ne se sekjava,ne znae za nekoj si Ivan Vance Mihajlov.Ne se rodilo takvo dete vo nivnoto maalo,ne odele na skolo so nego,ne bile drugari,nikoj ne znae familija vo koja sto ete se rodil nekoj so takvo ime.
(sto ne moze da se kaze primer i za Todor Aleksandrov)
ЗЕВСЕ, ИВАН МИХАјЛОВ Е РОДОМ ОТ СЕЛО НОВО СЕЛО - штИПСКО,
ОДДЕКА СА И ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ
И МИХАИЛ МИТЕВ АПОСТОЛОВ / Генерал Полковник - Академик МИХАјЛО АПОСТОЛСКИ /
Подобно на други будни момчета и на него при зав'ршване на гимназијата е предложена ср'бска стипендија.
Каква ли би била с'дбата му ако бе приел ?
Вместо това, тој пост'пва доброволец во бугарската армиа...
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
17
Поени од реакции
0
Никогаш нема да се роди такво ГОВЕДО од човек и ЃУБРЕ како што бил Ванчо Михајлов. Уште од почетокот на своите “дејствија“ бил наклонет кон “Мајка Блгарија“ (мамето негово). А најтрагично е, што некои наши сограѓани го величат и него и Татарија и се однародуваат како татари. Плус како шлаг на тоа ќе му правиме на плоштад и музеј на таквите како него и на него. СРАМОТА. БРУКА. ПРЕДАВСТВО. Ја бе за него ни полски клозет со натпис изгравиран со 'рѓосан штраф не би му подигнал. Толку!:buum::buum::angry3::angry3::twisted::twisted::devil3::devil3::devil2::devil2::violent1::violent1::violent1:
 
Член од
6 февруари 2008
Мислења
51
Поени од реакции
0
Никогаш нема да се роди такво ГОВЕДО од човек и ЃУБРЕ како што бил Ванчо Михајлов. Уште од почетокот на своите “дејствија“ бил наклонет кон “Мајка Блгарија“ (мамето негово). А најтрагично е, што некои наши сограѓани го величат и него и Татарија и се однародуваат како татари. Плус како шлаг на тоа ќе му правиме на плоштад и музеј на таквите како него и на него. СРАМОТА. БРУКА. ПРЕДАВСТВО. Ја бе за него ни полски клозет со натпис изгравиран со 'рѓосан штраф не би му подигнал. Толку!:buum::buum::angry3::angry3::twisted::twisted::devil3::devil3::devil2::devil2::violent1::violent1::violent1:
Имам прашане и сакам отговорот да биде логичен:

Двајцата, родом од Ново село - МИХАИЛ АПОСТОЛОВ и ИВАН МИХАјЛОВ.

Зашто првиот е герој за тебе, а вториот е предавник ?
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom