Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
5 јануари 2022
Мислења
14
Поени од реакции
2
Dobar den.

Ve zamoluvam vas lugje koi imate izvadeni BG drzavjanstva, licni karti, pasosi.... ve zamoluvam da spodelite informacija.

1. Me interesira dali vie imate regulirano i prijaveno adresa i prestojuvaliste na nekoja adresa vo Bugarija.
2. Znam deka na site im e interesot od dobivanje BG dokumenti da mozat da otidat i da rabotat i ziveat niz Evropa. Mene me interesira dali mozebi nekoj ima izvadeno i BG zdravstveni karticki ili kniski, nekoj dokument so koj stanuvate korisnici na uslugite na Bugarskiot fond za zdravstveno osiguruvanje.

3. Jas ova cudno prasanje go postavuvam, bidejki izvadiv drzavjanstvo, licna karta i pasos od edna druga nasa sosedna zemja, i imam regularno prijaveno adresa na prestojuvaliste vo edna opstina od taa sosedna drzava, i policijata nekolku pati doagjase vo nenajaveni kontroli i proverki da priveri dali navistina sum na adresata. Znaci ne e kako slucajot so onie koi vadat BG dokumenti i kako adresi prijavuvaat banderi, baraki ili na edna adresa se prijavuvaat po 50 osobi. Jas se prijaviv kaj rodnina koj odnese vo policija dokumenti i deka platil danoci i potpisa izjava pod krivicna odgovornost deka prestojuvam kaj nego. Pomina uspesno vremenskiot period na policiski proverki i izvadiv dokumenti, no eden dokument ne mozam da izvadam. I sega ne mozam da ja opravam rabotata da bidam i korisnik na uslugite na zdravstveniot fond i na zdravstvenoto osiguruvanje na taa zemja.

4. Mi vratija na mail odgovor od zdravstveniot fond na sosednata zemja, deka ne mozam vo isto vreme da bidam zdravstveno osiguran vo dve zemji. I deka iako sum niven drzavjanin so regulirano prestojuvaliste i prijavena adresa na prestoj, sepak imam pravo samo na itna medicinska pomos.

5. Im napusav deka ne e vo red da mozam da imam samo pravo na itna medicinska pomos, zatoa sto pravoto na itna medicinska pomos go imaat mnogu stranci - drzavjani na drugi drzavi, i so toa fakticki jas kako niven drzavjanin sum izednacen so lugje stranci.

6. Zatoa molam da spodelite iskustva vo pogled na toa dali i kako koristite uslugi na zdravstven fond i zdravstveno osiguruvanje vo Bugarija.

Da znam deka zdravstvoto e slabo nasekade niz Balkanot, no zosto da ne moze da se ima poveke opcii.

Molam odgovori.
Koja drzava e vo prasanje , Srbija,Bugarija,Grcija,Albanija,?
 
Член од
22 јули 2011
Мислења
1.010
Поени од реакции
1.129
Koja drzava e vo prasanje , Srbija,Bugarija,Grcija,Albanija,?

Srbija.

I se uredno ispolniv od uslovite, regularno si imam vo policija vo opstinata prijaveno prestojuvaliste na adresa na moj rodnina, dojdoa 3 pati vo nenajaveni proverki policiski sluzbenici i me pronajdoa na adresata kaj mojot rodnina, i pozitivno i uspesno pomina periodot na policiski proverki. Kako rezultat na uspesno pominatite policiski proverki posle si prodolziv so postapka i izvadiv Srpska licna karta i pasos.

Znaes jas si imam navistina poteklo od edna opstina od teritorija na granicite na denesna Srbija, od tamu se rodeni dedo i baba po moja tatkova strana i podocna kako deca se naseleni vo nasata drzava dodeka bez navreda no skoro site Makedonci koi podnesuvaat dokumenti i dobivaat BG drzavjanstva i dokumenti retko na nekoj navistina da mu se rodeni pretcite na teritorija od granicite na denesna Bugarija.

I sega ne mozam da imam osiguruvanje vo fondot za zdravstveno osiguruvanje na Srbija zatoa sto kaj nas vo nasiot fond imam zdravstveno osiguruvanje, i samo ako go otkazam zdravstvenoto osiguruvanje vo nasiot fond e samo togas ke mozam da imam vo Srpskiot fond zdravstveno osiguruvanje.
Sega imam samo pravo na itna medicinska pomos vo Srbija, a takvo pravo imaat i onie koi se na primer samo drzavjani na nasata drzava ili onie koi se samo drzavjani na sosednite balkanski drzavi, plus uste nekoi drzavjani od zemji kako Turcija, Ukraina....

Nikakva logika zosto e taka, nemam nikakva privilegija i prednost, kako sto ti primer si Makedonski drzavjanin a ne si drzavjanin na Srbija, ti imas vo Srbija pravo na itna medicinska pomos isto kako mene iako jas sum drzavjanin na Srbija so prestojuvaliste prijaveno vo policija na Srbija.
Автоматски споено мислење:

Kako prvo legalna adresa ima koja sto ja dava
Samata drzava bugarija . Jas licno pred meseci ipol dobiv ukaz i si ja zemav taa adresa so ja dava samata drzava kojasto
Pritoa e legalna. Drugo tatko mi so bugarski pocna da zivee vo avstrija i otkako se prijavi kako zitel se prijavi za zdravstvo na nivo
Na eu oma zdravstevna karticka odnosno gi uziva pravata za da se leci vo
Eu(vo ovoj slucaj i bigarija)bidejki e kako edno telo celata evropska unija. Sega se
Zavisi kakva pravila ima
Taa sosedna zemja dali e eu ili ne .ne sum zapoznaem dobro iskreno samo laicki zboram i navedov primer po tatko mi

Na taa adresata koja ti ja dale od drzavata Bugarija i na koja si se prijavil, dali ti doagjaa Bugarski policajci da te proveruvaat dali navistina zivees i prestojuvas na taa adresa?

Pretpostavuvam deka ne.

A vo Srbija od pocetok na 2021 e mnogu strogo, doagjaat vo 3 nenajaveni proverki policajci i ako ne te najdat nema da mozes da izvadis dokumenti so adresata od prestojuvalisteto od Srpska teritorija.
Pred 2021 bilo labavo, ama ete imalo zabeleski od strana na stranski faktor i vlastite gi stegnale uslovite.

Toa e, a nekoja zemja clenka na EU dava sama adresi bez da ima policiski proverki.
 
Последно уредено:

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.102
Поени од реакции
3.948
Na taa adresata koja ti ja dale od drzavata Bugarija i na koja si se prijavil, dali ti doagjaa Bugarski policajci da te proveruvaat dali navistina zivees i prestojuvas na taa adresa?

Pretpostavuvam deka ne.
Таа адреса не е приватна туку е конкретно наменета за луѓе кои немаат место на живеење (барем колку што знам), така да нема што да контролираат дали си стварно таму.
 
Член од
22 јули 2011
Мислења
1.010
Поени од реакции
1.129
Таа адреса не е приватна туку е конкретно наменета за луѓе кои немаат место на живеење (барем колку што знам), така да нема што да контролираат дали си стварно таму.
Znam za toa. Druga mi bese poentata.
 
Член од
9 јануари 2022
Мислења
121
Поени од реакции
100
Дали тоа го прашуваш:

Бугарите во странство

Ако живеете во странство, не смеете да плаќате придонеси за здравствено осигурување во Бугарија за овој период и да ги вратите правата за здравствено осигурување по враќањето во земјата.

СОДРЖИНА

Ослободување од плаќање здравствени придонеси
Враќање на правата и обврските од здравственото осигурување
Бугари со двојно државјанство
Бугари кои живеат во земја членка на ЕУ

Ако сте бугарски државјанин и сте престојувале во странство повеќе од 183 дена во една календарска година, не смеете да плаќате придонеси за здравствено осигурување во Бугарија. Ослободувањето стапува во сила од датумот на напуштање на земјата и ќе важи до крајот на соодветната календарска година доколку престојувате во странство повеќе од 183 дена во текот на таа календарска година, како и за секоја следна календарска година во која се среќавате. условите за изземање во овој ред.

Доколку живеете и работите во земја надвор од Европската Унија, можете да бидете ослободени од плаќање придонеси за здравствено осигурување во нашата земја за периодот на престој во странство. Можете да го направите ова за идни и минати периоди.

За да се ослободите од обврската за плаќање придонеси за здравствено осигурување, потребно е:

да се бугарски државјани;
да си должен да си обезбедиш;
да престојува во странство повеќе од 183 дена во една календарска година.

Апликациите, декларациите и другите документи опишани овде може да се поднесат лично или преку овластено лице во канцеларијата на НАП на вашата постојана адреса во Бугарија, на лице место или по пошта со потврда за враќање. Видете Контакт (Канцеларии).
Ослободување од плаќање здравствени придонеси

Да се ослободи од обврската за плаќање придонеси за здравствено осигурување за периоди на престој во странство Пријава за напуштање на државата.
Враќање на правата и обврските од здравственото осигурување

За да ги вратите вашите права и обврски за здравствено осигурување при враќање во Бугарија, поднесете Барање за враќање во земјата. Со апликацијата мора да поднесете и документи кои докажуваат дека сте биле во странство повеќе од 183 дена во една календарска година. Таквите документи може да бидат, на пример: копија од пасош; потврда од подрачна полициска управа; документ издаден од надлежен орган на соодветната земја, придружен со точен превод од заколнат преведувач на бугарски јазик.

Откако ќе аплицирате, треба да започнете да ги плаќате придонесите за здравствено осигурување од датумот на враќање во земјата што сте ја навеле во апликацијата. Вашите здравствени права се враќаат автоматски по шест последователни месеци здравствено осигурување во Бугарија.

Ако сакате веднаш да ги вратите правата од здравственото осигурување (член 40а, став 3 од Законот за здравствено осигурување), мора:

да поднесе еднократна изјава - образец 9;
да плати паушален износ еднаков на 12 придонеси за здравствено осигурување на минималниот месечен износ на приход од осигурување за самоосигурените лица во моментот на плаќање на придонесите. За 2021 година тоа е 624,00 лева (12 рати по 52,00 лева).

Бугари со двојно државјанство

Ако сте двојно државјанин, од кои еден е Бугарин и не живеете постојано во земјата (живеете повеќе од 183 дена во календарската година надвор од Бугарија), не подлежите на задолжително здравствено осигурување во Бугарија.

На ваше барање можете да поднесете Декларација според чл. 40в дека не должите придонеси за здравствено осигурување затоа што сте државјанин на друга држава и живеете во странство.
Бугари кои живеат во земја членка на ЕУ

За периоди по 31 декември 2006 година, поднесете образец издаден во согласност со правилата за координација на системите за социјално осигурување (на пр. A1, E 101, EHIC, E 104, E 106 или слични документи според Регулативата (EC) № 883/2004, итн.) . Можете исто така да прикажете друг документ/сертификат издаден од надлежната институција на земјата-членка, во кој експлицитно се наведува одреден период на задолжително здравствено осигурување во таа земја-членка. Документот мора да биде придружен со точен превод на бугарски јазик од заколнат преведувач. Врз основа на податоците дадени во доставените документи, месеците без податоци за здравственото осигурување во Бугарија ќе бидат покриени и ќе се ажурира вашиот статус на здравствено осигурување.

За периодите пред 1 јануари 2007 година важат истите услови како и за останатите наши сонародници во странство.



Ова е во оригинал:

 
Член од
18 август 2021
Мислења
20
Поени од реакции
14
Srbija.

I se uredno ispolniv od uslovite, regularno si imam vo policija vo opstinata prijaveno prestojuvaliste na adresa na moj rodnina, dojdoa 3 pati vo nenajaveni proverki policiski sluzbenici i me pronajdoa na adresata kaj mojot rodnina, i pozitivno i uspesno pomina periodot na policiski proverki. Kako rezultat na uspesno pominatite policiski proverki posle si prodolziv so postapka i izvadiv Srpska licna karta i pasos.

Znaes jas si imam navistina poteklo od edna opstina od teritorija na granicite na denesna Srbija, od tamu se rodeni dedo i baba po moja tatkova strana i podocna kako deca se naseleni vo nasata drzava dodeka bez navreda no skoro site Makedonci koi podnesuvaat dokumenti i dobivaat BG drzavjanstva i dokumenti retko na nekoj navistina da mu se rodeni pretcite na teritorija od granicite na denesna Bugarija.

I sega ne mozam da imam osiguruvanje vo fondot za zdravstveno osiguruvanje na Srbija zatoa sto kaj nas vo nasiot fond imam zdravstveno osiguruvanje, i samo ako go otkazam zdravstvenoto osiguruvanje vo nasiot fond e samo togas ke mozam da imam vo Srpskiot fond zdravstveno osiguruvanje.
Sega imam samo pravo na itna medicinska pomos vo Srbija, a takvo pravo imaat i onie koi se na primer samo drzavjani na nasata drzava ili onie koi se samo drzavjani na sosednite balkanski drzavi, plus uste nekoi drzavjani od zemji kako Turcija, Ukraina....

Nikakva logika zosto e taka, nemam nikakva privilegija i prednost, kako sto ti primer si Makedonski drzavjanin a ne si drzavjanin na Srbija, ti imas vo Srbija pravo na itna medicinska pomos isto kako mene iako jas sum drzavjanin na Srbija so prestojuvaliste prijaveno vo policija na Srbija.
Автоматски споено мислење:




Na taa adresata koja ti ja dale od drzavata Bugarija i na koja si se prijavil, dali ti doagjaa Bugarski policajci da te proveruvaat dali navistina zivees i prestojuvas na taa adresa?

Pretpostavuvam deka ne.

A vo Srbija od pocetok na 2021 e mnogu strogo, doagjaat vo 3 nenajaveni proverki policajci i ako ne te najdat nema da mozes da izvadis dokumenti so adresata od prestojuvalisteto od Srpska teritorija.
Pred 2021 bilo labavo, ama ete imalo zabeleski od strana na stranski faktor i vlastite gi stegnale uslovite.

Toa e, a nekoja zemja clenka na EU dava sama adresi bez da ima policiski proverki.
Надвор е од темата, но еве одговор за ова. Сестра ми е мажена во Белград и зема српски пасош. Тука сакаше да извади книшка и да има здравствено осигурување но не и дозволија, со исто објаснување дека не може на две места да има осигурување. Со т.н. Декларација помеѓу двете земји се регулира доколку имаш потреба од редовни здравствени преглед која се вади од ФЗО. Сепак доколку живееш во Србија најдобра опција ти е да го откажеш нашето и да се пријавиш кај нив. За подетално како понатаму ако сакаш да се вратиш во Мк и да имаш пак нашо осигурување,пиши ми пп.
 
Член од
4 февруари 2010
Мислења
21
Поени од реакции
0
Здраво на сите,
после година и нешто заглавен на финална, ми се сменил статусот со оваа порака:
  • Преписката е нередовна. Необходимо е представјане на доп'лнителни документи В срок до 14.04.20222 г. следва да представите официални документи, издадени от б'лгарски или чуждестранни органи, с които да удостоверите, че имате родствена вр'зка с поне едно лице Ваш в'зходјашт до трета степен вклјучително, което е от б'лгарски произход. Документите трјабва да с'д'ржат информација за имената на в'зходјаштија и родствената Ви вр'зка с него. При непредставјане на документите в срок, преписката Ви ште б'де разгледана на заседание на С'вета по гражданството с мнение молбата да не б'де уважена.
Ќе ве молам доколку некој знае што треба да се прави понатаму, да ме упати. Ви благодарам.
 
Член од
14 јануари 2020
Мислења
136
Поени од реакции
621
Здраво на сите,
после година и нешто заглавен на финална, ми се сменил статусот со оваа порака:
  • Преписката е нередовна. Необходимо е представјане на доп'лнителни документи В срок до 14.04.20222 г. следва да представите официални документи, издадени от б'лгарски или чуждестранни органи, с които да удостоверите, че имате родствена вр'зка с поне едно лице Ваш в'зходјашт до трета степен вклјучително, което е от б'лгарски произход. Документите трјабва да с'д'ржат информација за имената на в'зходјаштија и родствената Ви вр'зка с него. При непредставјане на документите в срок, преписката Ви ште б'де разгледана на заседание на С'вета по гражданството с мнение молбата да не б'де уважена.
Ќе ве молам доколку некој знае што треба да се прави понатаму, да ме упати. Ви благодарам.
Најдоцна до 14.04.2022 треба да доставиш дополнителни документи со кои ќе докажеш потекло.

Кога беше на интервју (датум) и со какви документи?
 
Член од
3 февруари 2012
Мислења
22
Поени од реакции
2
Здраво дечки, имам едно прашање за некој шо се малце поупатени со то колку трајт процедурата.
На положително сум од околу 20ти Октомври и процедурата ојт преку татко ми тој имат веќе БГ Пасош...

За отприлика колку време можам да рачунам на указ и на пасош ?

Фала ви на одговор
Позз
 
Член од
11 јуни 2013
Мислења
13
Поени од реакции
53
Na kogo da davat ukazi sve e iscisteno...a od finalna na polozitelno nema promeni edna godina

Sent from my SM-M515F using Tapatalk
Не шири дезинформации, има уште луѓе што се на потпис и чекаат, вклучувајќи ме и мене.
Многу пати ви е кажано доколку не сте информирани да не ширите дезинформации и упорно ве читам како некои поединци шират дезинформации на форумов.
 

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.935
Od sreda 19.01.2022 do 31.03.2022 Bugarija se zatvara za turistcki patuvanja. Za podiganje ukaz i zemanje pasos e dozvolen vlez so sertifikat za vakcina + negativen PCR test. Za turisticko patuvanje ne moze. Ovaa naredba/zapoved e objavena vcera, zapocnuva da vazi od ovaa sreda, 19.01.2022.
Nie sme u crvena zona, kako i skoro cel svet:confused::rolleyes:


 

Kajgana Shop

На врв Bottom