Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
31 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
306
Пале се обраќа за нејзиното патешествие за вадењето на пасошот, сликање, адреси и слично (од стара тема) објавено на 14 Август 2020

Почитувани форумџии,другари и другарки,

Ете и моето патешествие помина.

На 11 ти Август бев да си го подигнам државјанството и да се сликам за пасош и лк.

На 9 ти имав закажано ПЦР тест во Систина,на 10 ти го земав тестот на англиски и Македонски со печат,фискални и картонче со баркодови.На граница беше се ок ,и брзо поминавме.Докторката ни задржа еден примерок било кој,ако сакате МК ако сакате англискиот.Термин за подигнување имав во 9 и 55.На вратата има лица од обезбедување кои ја бараат резервацијата и пасошот,и ве проверуваат на скенер ,за оружје.

Треба да носите со вас доказ за уплата на такса за државјанство во износ од 51 лев,можете во било која банка,мене посредникот ми уплати во easy pay ,тие си соработуваат,и треба да носите една слика не две,на која отпозади ќе си го напишете името и презимето.Плус носете си едно ливче со напишана адреса на Бугарски ,зошто на шалтер ќе ви даде службеничката со ливче за пополнување,на кое треба да напишете ваше име и презиме,дата на подигнување,адреса на која ќе се пријавите и потпис.

Откако влегов на шалтер бр.4 службеничката не беше таму,и ја чекав 15 мин.Кога се симна носеше повеќе досиеа меѓу кои беше и моето.

Ми ја зема сликата ,ја прикачи електронски на едно официјално известие до сите државни институции во кое пишува дека Пале Крстиќ го подигнала државјанството на 11.08.2020.Потоа тоа известие излегува во систем во општина и во систем на МВР.

Потоа ми го отпечати државјанството и го предадов на посредникот. Тој направи копија и плус направи копија од пасош со плус копија од страната каде што е направен влез во БГ.Изводот мој преведен и заверен и венчаницата му требаа за во општина копии,а за во МВР оригинал само изводот.

Потоа тој се упати сам во општина за да среди за адреса и ЕГН да ги земам во истиот ден.Така и беше ,најчесто се завршува и порано работа,но кај мене беше баксуз што системот каснел и матичниот број ми излезе во 15 часот.Од општина даваат уверение за адреса и матичен број,а колку платил таму искрено незнам.Такса е 30 лева,но пак ќе речам тие си соработуваат и затоа и го ангажирав посредникот.

Потоа со копија од државјанството, извод преведен во оригинал и заверен(само за увид го бараат после го враќаат),копијата од пасош и уверението за адреса и ЕГН се упативме во МВР.

Како што реков ,треба известието да стигне и во системот на мвр за да може да ви се испринта вашето барање за пасош и лк ,и на барањето отпозади стои вашата слика што сте ја дале во Министерството за правда.Значи се е поврзано.Јас немав среќа па немаше систем во МВР и мораше да преспијам за да се сликам утредента.

Така и направив.Иако чекав 3 саати во ред поради големите гужви,се се заврши во најдобар ред.Јас одбрав брза постапка за 3 дена пасош и лк.За тоа платив 116 лева,може и со картица на ваше име.

Тоа е накратко моето искуство за подигнување на пасош.

Посредникот за таа услуга комплет зема од 220 до 250 евра.

Воедно,во овој пост сакам да се откажам од модераторското место од причина што навистина немам повеќе време,а чуствувам одговорност кон сите членови на форумот.

Додека бев отсутна видов дека можете супер и без мене,така што како мој совет е да ги следите секојдневно новините и информациите што се споделуваат на форумот,користете ги и моите постови,упатства и совети,бидете упорни и не губете надеж,доколку се е во ред со вашите документи, се е поднесено во оригинал и навреме,тогаш се ќе биде во ред.

Јас морам да си ги довршам работните обврски и здравје да се подготвувам со моето семејство за заминување во странство.

Ми беше многу мило што можев да го споделам со сите ,моето искуство и знаење и на тој начин да помогнам на некој друг.

@Нuкола еве ќе те замолам официјално да ме одјавиш од модераторското место.

Јас ќе останам и понатаму член на форумот, повремено ќе се најавувам,но за мене ќе биде полесно ако не сносам одговорност .


Ете @Bibo може да си продолжи со списоците,доколку сака.

Како и да е верувам дека ќе се снајдете супер.

СО СРЕЌА НА СИТЕ И ВИ ПОСАКУВАМ СИТЕ ДА СИ ДОЧЕКАТЕ ПАСОШ ВО РАКА!!!!

Ве поздравува Пале Крстиќ (y)
Автоматски споено мислење:

ПРАШУВА ЧЛЕН > Почитувани! Треба да одам по указ во Софија па би ве замолил дали некој може да ми помогне каде можам во Софија да го преведам изводот и каква е постапката за добивање пасош.
Одговара Пале >
Честитки!!!

На страната каде што пишува дека е одобрено државјанството,има едно сиво поле Записване,и таму има термини да закажеш,да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл,па ќе добиеш повратен одговор на мејл.Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.

Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + 10 лева манипулативни трошоци, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.

Извод нов ,преведен и легализиран-ако го преведуваш во МК тогаш ќе треба во амбасада да го легализираш.А ако го преведуваш во Софија ,агенциите за превод го носат на нотар за заверка.Ќе си побараш на интернет некои агенции за превод и ќе им го испратиш изводот по скен ,за да биде спремен кога ќе одиш таму само оригиналот ќе им го покажеш.За во МВР оригинал,за во општина копија.

Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.Може и со картица само треба да е на твое име.

Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-52 лева -За подигнување на указ
-40 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-90 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 126 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.
Автоматски споено мислење:

Од Пале важно инфо! >>

ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ДРЖАВЈАНСТВО ПРЕКУ АМБАСАДА

1.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ АМБАДАСА/КОНЗУЛАТ.
-КОГА ЌЕ ТИ БИДЕ ПОТПИШАНО ДРЖАВЈАНСТВОТО ,ДОКОЛКУ ВО МОЛБАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ДРЖАВЈАНСТВО ИМАТЕ НАВЕДЕНО ДЕКА САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,ПРВИТЕ 2-3 ЧАСА ЌЕ СТОИ СТАТУСОТ СО ОПЦИЈА ЗА ЗАКАЖУВАЊЕ.ПОТОА ДОКОЛКУ НЕСАКАТЕ ДА ЗАКАЖЕТЕ ЗА ВО СОФИЈА,ПО АВТОМАТИЗАМ ЌЕ СЕ СМЕНИ ДЕКА Е ПРАТЕНО ВО АМБАСАДА И ДЕКА ТРЕБА ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.
-СЕ ЈАВУВАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО(ОБИЧНО ЗА ОДМА СТИГНУВА ДО 3 ДЕНА МАКС),И ОДИТЕ ВО АМБАСАДА,НОСИТЕ 2 СЛИКИ ПАСОШ ФОРМАТ(ИЛИ 3 ЗАВИСНО ДАЛИ СТЕ ПРЕКУ КОНЗУЛАТ ИЛИ АНБАСАДА),2 КОПИИ ОД ПАСОШ,ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА(ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ )СЕ ПЛАЌА 35 ЕВРА ЗА ДРЖАВЈАНСТВО(ПРВО ОДИТЕ ВО АМБАСАДА ДА ВИ ДАДАТ УПЛАТНИЦA ЗА ВО УНИ БАНКА НАША, НА 25 ЕВРА А ДРУГИТЕ 10 ЕВРА СЕ ПЛАЌААТ ВО АМБАСАДА) + 15 ЕВРА ЗА ИЗВОД ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (МОРА ДА Е ПРЕВЕДЕН)+15 ЕВРА ВЕНЧАНИЦА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА(ПРЕВЕДЕНА) ЗА ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ ЗА ВО ОПШТИНА.
-КОГА ЌЕ ВЕ ПРАШААТ ЗА АДРЕСА ,ТИЕ ШТО НЕМААТ ПРИВАТНА(НЕМА ПОТРЕБА ЗА ТАКВА),ЈА КАЖУВААТ ЛЕГЕ 6,ОПШТИНА СРЕДЕЦ.
АМБАСАДАТА ПРАЌА ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВОСУДИЕ,А ОД ТАМУ ТИЕ ДО ОПШТИНА СРЕДЕЦ.ПИСМОТО МОРА ПРВО ДА СТИГНЕ ЗА ПОТОА ДА МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ ЕГН,БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ПРЕКУ АМБАСАДА ИЛИ САМИ ЌЕ ПОДНЕСУВАТЕ ЗА АДРЕСА.ЗНАЧИ МОЖЕ И ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО,А ПОТОА САМИ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА АДРЕСА,НО САМО ПОГОЛЕМИ ТРОШОЦИ ЌЕ НАПРАВИТЕ,ЗОШТО КОГА ЌЕ ОДИТЕ ТАМУ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА МОРА ДА СТИГНЕ ПИМОТО ,ПА ПОСЛЕ ДЕКА ЌЕ ВИ ЈА ДАДАТ АДРЕСАТА И ЌЕ МОЖЕТЕ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА ЕГН.
-СЕ ЈВУВАТЕ НА БРОЈОТ ПОСЛЕ 1 МЕСЕЦ (МИНИМУМ)А НАЈКАСНО 2 МЕСЕЦИ-+35929872801 Општина Средец-адресна -ЗА ДА ПРАШАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО ПИСМОТО ЗА ВАС.
-ОТКАКО ЌЕ ВИ ПОТВРДАТ,ИМАТЕ ОПЦИЈА ИЛИ ОД ТУКА ПРЕКУ ПОСРЕДНИК ДА ПОДНЕСЕТЕ ДА ВИ ГО ИЗРАБОТАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ,ИЛИ КОГА ЌЕ ОДИТЕ ВО СОФИЈА ДА ПОЈДЕТЕ СО ПОСРЕДНИК И ЗА ОДРЕДЕН НАДОМЕСТ (ОКОЛУ 100 ЛЕВА),МОЖЕТЕ И ВИЕ САМИТЕ ДА СЕ ОБИДЕТЕ НА СЛУЖБЕНЦИТЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ ,ДА ВИ ГО ИЗДАДАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ ЕГН ВО ИСТИОТ
-ЌЕ ВИ ИЗДАТАТ УВЕРЕНИЕ ЗА АДРЕСА И ЕГН И ЌЕ СЕ УПАТИТЕ ВО МВР НА СЛИКАЊЕ,ИЛИ ДОКОЛКУ САКАТЕ ТУКА ДА СЕ СЛИКАТЕ ,НОСИТЕ ПРЕВЕДЕНИ ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА,КОПИЈА ОД УКАЗ,ПИСМОТО ОД ОПШТИНА ЗА АДРЕСА И ЕГН, И СЕ СЛИКАТЕ ЗА ПАСОШ И ЛК.ДОКУМЕНТИТЕ ТРЕБА НАЈРАНО ДА СТИГНАТ ЗА 1,5 МЕСЕЦ ДО 3 МЕСЕЦИ.

2.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ СОФИЈА.

-НАЈПРВИН ДА СЕ НАПОМЕНЕ ДЕКА НАЈДОБРО ЗА ОНИЕ КОИ ДОПРВА ЌЕ ИМ ПОТПИШАТ,ВО МОМЕНТОВ НАЈДОБРО Е ПОДИГНУВАЊЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,И НАЈДОБРО Е ДА НЕ ЗАКАЖУВААТ ТЕРМИНИ,ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМ СЕ ПРАТИ ДА ГО ПОДИГНАТ ТУКА.
-СЕ ПРАЌА ЕМАИЛ НА L_Stoyanova@justice.government.bg (со долна црта е мејлот),СЕ ПИШУВА ВО МЕЈЛОТ ВО КОЈ УКАЗ БРОЈ Е ВКЛУЧЕНА ВАШАТА ПРЕПИСКА ,МОЖЕТЕ И СКРИНШОТ ОД СТАТУСОТ ВАШ,ВАШЕ ИМЕ ПРЕЗИМЕ БРОЈ НА ПРЕПИСКА ,СКЕН ОД ПАСОШ ОБАВЕЗНО.
-ИМ ПИШУВАТЕ ДЕКА ПОРАДИ СОСТОЈБАТА СО КОВИД ,НЕМА ДА БИДЕТЕ ВО МОЖНОСТ ДА ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО ОД СОФИЈА,И НАВЕДУВАТЕ ВО КОЈА АМБАСАДА (ПОСОЛСКА) ИЛИ КОНЗУЛАТ(КОНСУЛСКА СЛУЖБА)САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.ЗА ТИЕ ШТО ИМААТ ПОСТОЈАН ПРЕСТОЈ ВО ДРУГИ ДРЖАВИ МОЖЕТЕ И ОД ТАМУ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ САМО НАВЕДЕТЕ ВО КОЈ ГРАД Е СЛУЖБАТА ОД ТАМУ ДА ГО ЗЕМЕТЕ.
ОСТАНАТОТО Е ИСТО КАКО ПОГОРЕ.
Автоматски споено мислење:

info od Stagg
>>
Во разговор со надлежните од Министерството за здравство на Република Бугарија, ми е укажано дека може да се влегува со негативен ПЦР тест, бавните, не постар од 72 часа. Но ќе морам да ги најавувам на почетокот, преку мејл од амбасадата.
sofia@mfa.gov.mk
aleksandar.panev@mfa.gov.mk
Ова е од конзулот на Македонија во Бугарија, селектирајте официјални информации спрема муабети рекла казала и од нашите мак квазимедиуми.
Автоматски споено мислење:

Конзулат Битола моб 075 282 724
Автоматски споено мислење:

BG_2016 напиша:
@Pale.krstic prasanje
1.Ukazot na soprugata po nasa molba e isprateno vo Ambasada vo Skopje, vo petokot go podigna i popolni mesto adresa. Kako e procedurta ponataka?
2. Ima li nekoj informacija za nas so status na dopolnitelna od 04.2019 sum so toj status ne mrda☹( intervju 08.01.2018 -Sofija, vo 04.2019 odma se isprateni dopolnitelni dokimenti)
1.Ukazot na soprugata po nasa molba e isprateno vo Ambasada vo Skopje, vo petokot go podigna i popolni mesto adresa. Kako e procedurta ponataka?Ќе си чека во општина да стигне писмото дека го подигнала указот од амбасада,нека се јавува 1м откако сте го земале државјанството.Откако ќе стигне ,треба да поднесе за ЕГН ,и ќе и дадат уверение за адреса и матичен.Може да поднесе преку посредник и тука да и стигне,или да чека да оди во БГ кога ќе отворат граници.Ако чека овде,со писмото и преведен извод и венчаница оди во амбасада да се слика,и плака 71 евро плус ако нема легализација на изводот и венчаницата по 15 евра од документ.И ќе чека,1,5 месец мин да и стигне.
2. Ima li nekoj informacija za nas so status na dopolnitelna od 04.2019 sum so toj status ne mrda☹( intervju 08.01.2018 -Sofija, vo 04.2019 odma se isprateni dopolnitelni dokimenti).Нема инфо сеуште за жал.
Автоматски споено мислење:

Prasanje: Za slikanje vo konzulat koi dokumenti se potrebni i kolku kosta nekoj da ne ima info
Odgovor od Pale: Ke ti treba preveden i legaliziran izvod,i pismo od opshtina so adresa i egn ,(znaci otkako ke ti izleze adresata apliciras za Egn preku posrednik od tuka)vencanica isto taka prevedena ako sakas brakot da ti e prijaven tamu.
Cenata e 71 evro ako imas legaliziran izvod,a ako nemas plus 15 evra za izvod ,i ako sakas plus 15 evra za vencanica.
Автоматски споено мислење:

Prasanje: Za slikanje vo konzulat koi dokumenti se potrebni i kolku kosta nekoj da ne ima info
Odgovor od Pale: Ke ti treba preveden i legaliziran izvod,i pismo od opshtina so adresa i egn ,(znaci otkako ke ti izleze adresata apliciras za Egn preku posrednik od tuka)vencanica isto taka prevedena ako sakas brakot da ti e prijaven tamu.
Cenata e 71 evro ako imas legaliziran izvod,a ako nemas plus 15 evra za izvod ,i ako sakas plus 15 evra za vencanica.
Автоматски споено мислење:

Eve nesto info od stara tema, od Pale, koj saka da pomogne so kopiranje infoa tuka od pale, neka prebara na starata tema komentari od pale, jas gi kopirav poslednite 2 strani sto ona pisuvala, neka prodolzi nekoj, pa ke stavam uste nesto i taka.. :)
 
Последно уредено:
Член од
2 февруари 2019
Мислења
162
Поени од реакции
319
И кај мене и уште двајца другари отказ, започнато со документи од вујко и доставени дополнителни документи од предок пред 1918
дали носевте потврда од струмица? Кога ги однесовте дополнителните документи, кога бевте на финална или пред тоа? Поздрав
 
Член од
9 февруари 2020
Мислења
10
Поени од реакции
2
дали носевте потврда од струмица? Кога ги однесовте дополнителните документи, кога бевте на финална или пред тоа? Поздрав
Посредникот но кажа дека ги доставил дополниѕелните документи изводи од предок со потврда кпга бевме на финална, ни побара пак документи кога бевме пред потпис, другарите доставија уште еднаш пред потпис и пак ништо
 
Член од
13 мај 2019
Мислења
156
Поени од реакции
285
20200817_171012.jpg

Eve uste eden otkaz deneska na eden decko so koj sto zaedno ja brkavme rabotata celo vreme, no toj beshe preku vujko, a vekje beshe docna za dopolnitelni. Ova da posluzhi kako primer za idnite clenovi sto ke poddavat da znaat sto treba, a sto ne .
 
Член од
1 февруари 2020
Мислења
42
Поени од реакции
57
Pišuvav mejl na L. Stojanova da mi go prati Ukazot vo konzulat pred 15 dena. Dva pati i pišuvam. Nikakov odgovor nemam, Proveruvav vo konzulat ( i deneska bev), ništo ne stignalo. Prašanje, ima li šansi da mi go isprati ukazot? Za koe vreme stignuva, ako nekoj imal iskustvo?
 
Член од
1 ноември 2018
Мислења
125
Поени од реакции
193
Прегледај го приврзокот 262801

Eve uste eden otkaz deneska na eden decko so koj sto zaedno ja brkavme rabotata celo vreme, no toj beshe preku vujko, a vekje beshe docna za dopolnitelni. Ova da posluzhi kako primer za idnite clenovi sto ke poddavat da znaat sto treba, a sto ne .
Jas isto imav dobieno Otkaz vo 2019 godina vo Maj odev so dokumenti od tetka ( mu dadov pari na posrednikot Blagoja od Veles da mi izvadi i potvrda, no nisto ne bidna i taka dobiv otkaz) sepak odma vo Juni podnesov novi dokumenti so Poteklo i Potvrda od zdruzenieto od Skopje i na 16. Juli bev na intervju vo Bitola. Pa sega ke cekam pak i ke se nadevam oboj pat pozotivno.
Taka da moj sovet povtorno aplicirajte nisto ne gubite mozite samo da dobiete, a vremeto sekako si tece.
Pozdrav
 
Член од
2 април 2020
Мислења
36
Поени од реакции
35
Jas isto imav dobieno Otkaz vo 2019 godina vo Maj odev so dokumenti od tetka ( mu dadov pari na posrednikot Blagoja od Veles da mi izvadi i potvrda, no nisto ne bidna i taka dobiv otkaz) sepak odma vo Juni podnesov novi dokumenti so Poteklo i Potvrda od zdruzenieto od Skopje i na 16. Juli bev na intervju vo Bitola. Pa sega ke cekam pak i ke se nadevam oboj pat pozotivno.
Taka da moj sovet povtorno aplicirajte nisto ne gubite mozite samo da dobiete, a vremeto sekako si tece.
Pozdrav
Moze malku podetalno da ni objasnish sto i kako, koga podnese dokumenti vo koznulat, dali preku posrednik ili sama, dali mnogu cekashe za intervju, koja e procedurata tamu i do kade si stignata sega. Fala ti odnapred
 
Член од
17 ноември 2019
Мислења
44
Поени од реакции
48
Konecno promena od dopolnitelna vo finalna posle 1god i 4 meseci..ako moze da smeni vo spisokot
Ajde neka e srekno prijatele. Kako sto vidiv i soprugata bila na dopolnitelna isto. Dali i kaj nea ima promena?

Bas me interesira dali sega den za den gi resavaat dopolnitelnite ili pak ke treba da se ceka da ni dojde redot i kako ke se ceka na finalna.
 
Член од
22 март 2019
Мислења
233
Поени од реакции
551
Изгледа за сите е 14 месеци како што гледам за дополнителна , исто и на мене и на други членови тука.
 
Последно уредено:
Член од
2 февруари 2019
Мислења
162
Поени од реакции
319
Посредникот но кажа дека ги доставил дополниѕелните документи изводи од предок со потврда кпга бевме на финална, ни побара пак документи кога бевме пред потпис, другарите доставија уште еднаш пред потпис и пак ништо
Има шанси да не ги однел кога сте биле на финална па затоа пак ви ги барал документите кога сте биле пред потпис но веќе било доцна. Ме зачуди зашто имаше неколку членови кои однеле документи во Правосудие откако веќе биле на финална и после си добија укази. Јас сум сличен случај, но терав постапка во Амбасада и после сам си ги носев во Правосудие и чекам на положително од 31 Јануари, баш ќе видиме што ќе биде. Да не ти текнува точно дата кога посредникот ги однел документите? Кога ти рече дека ги однел, после колку време те ставија на положително?
 
Член од
13 февруари 2020
Мислења
54
Поени од реакции
68
Здраво
Ако може некој да ми каже до кој број на преписка е стигнато од задолжителна во финална. Jас сум (N:97**) до кај е стигнато и кога да очекувам промена во финална?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom