Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
15 август 2023
Мислења
2
Поени од реакции
2
Треба да доставиш документи со кои докажуваш бугарско потекло, односно треба конкретно да доставиш пасош, воена книшка или свидетелство од родител/баба/дедо и да покажеш дека сте роднински поврзани за да докажеш дека имаш бугарско потекло. Ти со какви документи аплицираше?
So bugarski proishod od pradedo i postojan prestoj od 5 godini

Член од
26 јануари 2020
Мислења
891
Поени од реакции
1.185
Можно е да чекам матичнио или шо и да е да излези повеќе од 6 месеци? :)
Имам даено полномошно на човекот да проверува и уште нема ништо за мене...

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.128
Поени од реакции
3.993
So bugarski proishod od pradedo i postojan prestoj od 5 godini
Бугарски происход издаден од здружение веќе не се прифаќа, ги укинаа уште пред некои 2 години оти установија дека многу лабаво ги доделуваа тие происходи. Сега мора да приложиш цврст доказ за потекло.

Во твојот случај, си можел/а да аплицираш на основа на постојан престој (тоа е друг процес), ама при аплицирање за државјанство прво нагласуваш на која основа аплицираш, а ти очигледно си аплицирал/а на основа на потекло.

Член од
26 октомври 2020
Мислења
18
Поени од реакции
34
Dali mislish na etnichka pripadnost so toa nacionalnost ili na drzhavjanstvo.
Kolku shto znam nikoj ne prashuva etnichka pripadnost (bar vo Germanija), osven kaj nas vo Makedonija. Duri i terminite se nejasni i izmeshani. Nacionalnost kaj nas go poistovetuvaat so etnichka pripadnost, a toa e realno drzhavjanstvo (ako se prevede od agliski jazik).
No kako i da e.
Za pred makedonskite institucii kaj shto vadish dokumenti za deteto napishi go kako Makedonec (i nacinalnost i etnichka pripadnost), a za evropskite dokumenti napishi go drzhavjanstvoto kako shto ima tatkoto (eventualno i za etnichka pripadnost ako se bara).
Fala za odgovorot,ubavo objasneto.

Член од
30 мај 2018
Мислења
81
Поени од реакции
67
Дали можи некој да ми кажи шо документи ми бараатПрегледај го приврзокот 437055
https://justice.government.bg/home/normdoc/2134446592 jas dokument i imas 14 ostavis.
Дали можи некој да ми кажи шо документи ми бараатПрегледај го приврзокот 437055
https://justice.government.bg/home/normdoc/2134446592 ova e clen 29 stavka 4. 4) (New - SG No. 21 of 2021) When it is necessary to clarify facts and circumstances regarding the documents submitted with the application under Art. 15, para. 2 , the Minister of Justice may require the petitioner to submit additional documents within 14 days of being notified, or instruct the Advisory Council at the State Agency for Bulgarians Abroad to establish whether the petitioner is of Bulgarian origin. Ova e clen 15 stavka 2 (New - SG No. 33 of 2010, amended - SG No. 21 of 2021) In the proceedings for acquisition of Bulgarian citizenship by naturalization under para. 1, item 1 official documents issued by Bulgarian or foreign authorities are submitted with the application, with which the applicant certifies that he is related to at least one person - his ascendant up to the third degree inclusive, who is of Bulgarian origin. The documents must contain information about the name of the ascendant and his relationship to the applicant.

Ovoj status do sega jas licno nemam videno. Kolku so razbiram ti davat 14 dena da dostavis star dokument. Zakonot e ili tebe ke ti pobarat ili vlastite ke ispitat dali ima poteklo. Ti prakam link od zakonot, ne mozev da najdam vo slucaj ako ne dostavis vo rok od 14 dena dali vlastite provervat ili odis na drug status

Последно уредено:
Член од
25 ноември 2019
Мислења
123
Поени од реакции
127
(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2021 г.) Когато с молбата за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација по чл. 15, ал. 1, т. 1 не се представјат документите по чл. 15, ал. 2, производството се прекратјава.
Ако не ги достави документи со доказ за потекло за 14 дена, следното е отказ. Ако достави документи, пак ке оди на Совет за гражданство и тие пак ке одлучуват по таа преписка.

Член од
2 декември 2024
Мислења
2
Поени од реакции
2
Здраво.
Имам поднесено Февруари 2023, на интервју бев Август 2023. (До сега година и 3 месеци од интервју)
Имам аплицирано преку воена книшка од пра дедо, ако знае некој од прилика колку време ќе се чека до пасош. Фала.

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
516
Поени од реакции
220
Здраво.
Имам поднесено Февруари 2023, на интервју бев Август 2023. (До сега година и 3 месеци од интервју)
Имам аплицирано преку воена книшка од пра дедо, ако знае некој од прилика колку време ќе се чека до пасош. Фала.
Во моментот се до Jуни 2022, така да имаш наjмалку уште година дена чекање.

Член од
5 август 2020
Мислења
37
Поени од реакции
17
Здраво.
sho broj na prepiska si ?

Член од
30 мај 2018
Мислења
81
Поени од реакции
67
Na koja strana da pratam do kade se stignati so brojcinjata?Moeto e 123××\2022
Sega se do 10 000 na finalna. Ti ocekuvaj najrano kraj na dekemvri mozebi prvite nedeli na januari da stignis. Nema tocno mesto kade da sledis pobaraj na fb grupi ili tuka so lugje ke postavat. Po moja presmetka mn blisku si do finalna

Kajgana Shop

На врв Bottom