Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

marin.skp

МАРИН
Член од
10 март 2021
Мислења
352
Поени од реакции
1.602
И со ова ги имаш сите документи за на интервју? Или само преводи на изводи и потврда за неосудуваност и лекарско?
Мораш и декларација заверена на нотар!
Биографија, молба, нови слики, 30лв такса...
046E6013-2B46-43ED-A803-F55FD097C9C0.jpeg EAC62EF6-875F-4303-ACA2-81EFE904E4E1.jpeg
 
Последно уредено:
Член од
25 ноември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
65
Тоа е по старата процедура сега има две декларацији:
"7. Декларации по образец с'гласно приложенија № 4 и № 4а к'м Наредба №1."

Не сум сигурен око заверка на нотар, не пишува нигде. Само ова го пишува:
"Документите, представени от заинтересуваните лица, в зависимост от чуждата д'ржава, от којато произхождат, трјабва да отговарјат на изискванијата на с'ответните разпоредби на двустранните международни договори или на Конвенцијата за премахване на изискването за легализација на чуждестранните публични актове, с'ставена в Хага на 5 октомври 1961 г., по които Република Б'лгарија е страна, или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, както и да б'дат снабдени с преводи на б'лгарски език, които се изв'ршват и заверјават по предвиденија от Правилника ред. Изискванијата не се прилагат в случаите, когато се представјат:

- Извлеченија от актове за гражданско с'стојание, св'рзани с раждане, брак или см'рт, издадени в с'ответствие с Конвенцијата за издаване на многоезични извлеченија от актове за гражданско с'стојание, подписана на 8 септември 1976 г. в'в Виена;

- Официални документи, издадени от д'ржава – членка на Европејскија с'јуз, с'гласно Регламент (ЕС) 2016/1191 на Европејскија парламент и на С'вета от 6 јули 2016 г. за нас'рчаване на свободното движение на гражданите чрез опростјаване на изискванијата за представјане на нјакои официални документи в Европејскија с'јуз и за изменение на Регламент (ЕС) № 1024/2012 (OB, L 200/1 от 26 јули 2016 г.), с изклјучение на изискването за представјане на превод на б'лгарски език за документи, издадени на официалнија език на д'ржавата членка, којато ги издава."
 

marin.skp

МАРИН
Член од
10 март 2021
Мислења
352
Поени од реакции
1.602
Тоа е по старата процедура сега има две декларацији:
"7. Декларации по образец с'гласно приложенија № 4 и № 4а к'м Наредба №1."

Не сум сигурен око заверка на нотар, не пишува нигде. Само ова го пишува:
"Документите, представени от заинтересуваните лица, в зависимост от чуждата д'ржава, от којато произхождат, трјабва да отговарјат на изискванијата на с'ответните разпоредби на двустранните международни договори или на Конвенцијата за премахване на изискването за легализација на чуждестранните публични актове, с'ставена в Хага на 5 октомври 1961 г., по които Република Б'лгарија е страна, или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, както и да б'дат снабдени с преводи на б'лгарски език, които се изв'ршват и заверјават по предвиденија от Правилника ред. Изискванијата не се прилагат в случаите, когато се представјат:

- Извлеченија от актове за гражданско с'стојание, св'рзани с раждане, брак или см'рт, издадени в с'ответствие с Конвенцијата за издаване на многоезични извлеченија от актове за гражданско с'стојание, подписана на 8 септември 1976 г. в'в Виена;

- Официални документи, издадени от д'ржава – членка на Европејскија с'јуз, с'гласно Регламент (ЕС) 2016/1191 на Европејскија парламент и на С'вета от 6 јули 2016 г. за нас'рчаване на свободното движение на гражданите чрез опростјаване на изискванијата за представјане на нјакои официални документи в Европејскија с'јуз и за изменение на Регламент (ЕС) № 1024/2012 (OB, L 200/1 от 26 јули 2016 г.), с изклјучение на изискването за представјане на превод на б'лгарски език за документи, издадени на официалнија език на д'ржавата членка, којато ги издава."
изворот ми е од следнава страна каде навремено се ажурираат податоци...дај го твојот линк па да споредиме...
 
Член од
25 ноември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
65

marin.skp

МАРИН
Член од
10 март 2021
Мислења
352
Поени од реакции
1.602
Не се ажурирани, не треба ни удостворение од ДАБЧ. Тука е се ажурирано: https://www.justice.government.bg/home/index/21b782d0-ff10-4b33-81cb-1fef6118448d
Сигурен ли си око заверка од нотар за декларација, мислам дека јас не сум бил кај нотар, ама одамна беше.
да на нотар мораш и со цел да се докаже дека стварно си ја потпишал на нотар декларацијата незнам за тебе ама мене во софија ми направија и копија од печатот за влез во БГ!

 

Attachments

Последно уредено:
Член од
18 јануари 2020
Мислења
424
Поени од реакции
1.180
Последно што знам е дека се стигнати до крај на ноември.
Da, znam za to i da je bilo nekih statusa dopune ali niko nije presao na polozitelno od 10.05... dal je moguce da cekaju da prodju izbori pa tek onda... preterali su stvarno.
 
Член од
16 декември 2020
Мислења
26
Поени од реакции
103
Site sto gi podignuvate ukazite I si gi zemate pasosite pitajte tamu Nekoj ako sakate dali I koga ke ima promeni na statusi I potpishuvanje na ukazi a na vas cestito I so zdravije I ksmet da vi koristi pasosot pozdrav.
Mislis deka e taka ednostavno... Ke docekas da zemes drzavjanstvo ke vidis dali smees uste da prasuvas ili so strav ke go zemes i edvaj ke cekas da izlezes od ministerstvo... Ke se molis samo da se na arnite i da pomines nezabelezan...
 
Член од
4 јануари 2021
Мислења
6
Поени од реакции
0
Документи за происход имам поднесено во септември во Битола, дали знае некој дали можеби ми е стигнат? ( Пример да поднел документи после мене, а да му стигнал)
Фала
 
Член од
14 октомври 2020
Мислења
11
Поени од реакции
34
Дали некој кој го зимал државјанството од МП од Софија го подигнал без испринтана потврда што закажуваш на публик.бг
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
157
Поени од реакции
209
Дали некој кој го зимал државјанството од МП од Софија го подигнал без испринтана потврда што закажуваш на публик.бг
Da jas
Samo so 1slikicka i so uplatnica od 51lev
Bidejki drzav.go podignav po 2pat
Prviot pat go podignav vo bt
Odnosno na nikoj so bese so nas nikakva potvrda ne mu pobaraa
Na nekoi mu pobaraa po 2sliki nas po 1 slika mala
 

Kajgana Shop

На врв Bottom