Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
12 јуни 2021
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво, сакам да Ве прашам, колку сте информирани за некои нови закони што постојат. Посредникот ми рече дека сега постапката била малку поедноставна и имало можност пасошот да го добијам за 1 година. Некој да има инфо околу ова?

miskolo

Direktor
Член од
15 мај 2010
Мислења
789
Поени од реакции
2.318
Здраво, сакам да Ве прашам, колку сте информирани за некои нови закони што постојат. Посредникот ми рече дека сега постапката била малку поедноставна и имало можност пасошот да го добијам за 1 година. Некој да има инфо околу ова?
Pasos nemozes da dobies za 1 godina minimum 2g posle intervju!

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.934
Здраво дечки, барам помош за мојата ситуација. Имав термин за подигање државјанство на 12 мај, но поради позитивен корона тест не можев да го подигнам. Ќе може ли некој да ми помогне околу понатамошната постапка? Некои луѓе велат дека може да се подигне од амбасадата во Скопје, но посредникот ми вели да ја терам постапката во Бугарија, со тоа што ќе закажам термин за подигање онлајн. Како можам да закажам термин онлајн и кој би бил најпаметен начин за да си го земам државјанството и да продолжам до земање на пасошот?
Фала ви
Izvrti gi poslednite 10 strani od temata nazad, procitaj malku, imas se objasneto, iskustva slicni na tvoeto, koj sto kako napravil, od kade i kako podignal ukaz i sl.....nema ni 10 minuti da ti odzeme toa.

Ako si imal zakazano termin vo Sofija, isprintaj na list rezervacijata i odi Sofija.

Klikni na ovoj link, procitaj go napisanoto, isto ima informacii sto ti se potrebni.

I pozdravi si go "posrednikot"..

Член од
30 јуни 2020
Мислења
1.585
Поени од реакции
6.161
I pozdravi si go "posrednikot"..
Не треба да го поздрави, треба да го извади тука со име, град, телефон за да знаат луѓето и да си пазат од ваквите „посредници“ кои ги вртат луѓето во круг и само им цицаат пари.
За тоа време ќе оди Софија ќе земи пасош и ќе биди преселен во ЕУ земја.

Zdravo. Dali otkako ke se slikam mozi da se plati za istiot den da se zemi pasosot i ako da kolku kosta toa ? A kolku se plakja za podiganje po 3 dena
Може, а ова се трошоците.
Едино што сега е гужва за ЕГН (барем тоа се последните информации за Софија ако подигаш Указ) и ќе ти требаат 2 дена доколку одиш указ+егн. За ЕГН ако одиш само би требало цела процедура во еден ден да си ја завршиш без проблем.

Би било фино откако ќе одиш да се вратиш тука и да напишеш како помина, за да се добие слика за идните како тебе кои би имале иста мака и да им сме од помош.

Друга работа, која не се однесува на тебе, било кој од Вас што ќе поставува прашање на темата ИЛИ нека прочита 10 страни наназад да не го има веќе одговорот па ако нешто не му е јасно нека праша ИЛИ нека сврти на почетните страници на темата каде има стари постови и објаснувања од Пале Крстич и таму скоро се' е објаснато.

Член од
13 февруари 2020
Мислења
30
Поени од реакции
76
Zdravo decki da vi se pofalam i jas sabajlevo zaminav vo 4 za bugarija zavrsiv rabota zedov licna karta i se slikav za pasos trebase utre ama ziva sreka ispadna deneska planot bese da se spija tamu ama zavrsiv rabota se denes i cekam samo pasosot da mi go ispratat ako vi treba nesto podetalno ke vi objasnam ova nakratko nidejki si idam za MK i mu posakuvam na sekogo so pobrzo da si go zemi pasosot nemate pojma kakvo e custvoto toa e spas za celata familija

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Абе тие посредниците за нив може пасош и после 2 месеци. Пробај поднеси ќе се увериш. Јас чекам од 2017.

Член од
26 мај 2017
Мислења
280
Поени од реакции
225
Zdravo decki da vi se pofalam i jas sabajlevo zaminav vo 4 za bugarija zavrsiv rabota zedov licna karta i se slikav za pasos trebase utre ama ziva sreka ispadna deneska planot bese da se spija tamu ama zavrsiv rabota se denes i cekam samo pasosot da mi go ispratat ako vi treba nesto podetalno ke vi objasnam ova nakratko nidejki si idam za MK i mu posakuvam na sekogo so pobrzo da si go zemi pasosot nemate pojma kakvo e custvoto toa e spas za celata familija
со среќа нека ти е, колку чекаше пред мп ?

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.934
Malo info....
Od vcera e otvoren za soobrakaj i preminot Novo Selo/Zlatarevo...

"За влез во Бугарија потребно е презентација на негативен PCR или тест за антиген, документ за завршена вакцинација пред најмалку две недели или позитевен тест што потврдува прележан ковид од пред 2 месеци но не постар до 9 месеци"

Ova pogore go staviv bidejki vo site objavi za ovaa vest, kaj niedna nema navedeno deka moze i so antigen test (najeftina varijanta) ;) , samo ova citiranoto, prevzemeno od eden lokalen medium, ne e vazno koj. Isto vazi i za Germanija ako odis so avion ti e potreben samo antigen test (od eftinite), a ne PCR (ako nemas potvrda deka si vakciniran ili prelezal Covid).

Nasite copy-paste portali:

Член од
6 август 2015
Мислења
456
Поени од реакции
757
+4 години. Се што ќе ти кажат помалку од тоа е лага и мачкање очи.

п.с Мене посредникот ми рече дека за максимум 3 години ќе добијам пасош во рака, дека знаел луѓе, имал врски бла бла бла ... Почнав да собирам документи у април 2017та :) и имам сигурно уште +1 година додека да земам пасош (ако не и 2). Па направи си математика сам ...

Член од
13 декември 2019
Мислења
713
Поени од реакции
1.231
Malo info....
Od vcera e otvoren za soobrakaj i preminot Novo Selo/Zlatarevo...

"За влез во Бугарија потребно е презентација на негативен PCR или тест за антиген, документ за завршена вакцинација пред најмалку две недели или позитевен тест што потврдува прележан ковид од пред 2 месеци но не постар до 9 месеци"

Ova pogore go staviv bidejki vo site objavi za ovaa vest, kaj niedna nema navedeno deka moze i so antigen test (najeftina varijanta) ;) , samo ova citiranoto, prevzemeno od eden lokalen medium, ne e vazno koj. Isto vazi i za Germanija ako odis so avion ti e potreben samo antigen test (od eftinite), a ne PCR (ako nemas potvrda deka si vakciniran ili prelezal Covid).

Nasite copy-paste portali:

Super :) ova go znaev samo se cekase momentot :)

Член од
22 јануари 2020
Мислења
186
Поени од реакции
462
Finalna od 25.11,a ova e od denes.Neznam tocno koi dokumenti preku pra baba (dve sestri se vo prasanje so isti dokumenti ednata sestra zede pasos,a kaj drugata ova izleze)
brat nemas dostaveno izvodi i potvrda od zdruzenie imas rok do 9ti meseccda si dostavis

Член од
13 октомври 2020
Мислења
215
Поени од реакции
366
Finalna od 25.11,a ova e od denes.Neznam tocno koi dokumenti preku pra baba (dve sestri se vo prasanje so isti dokumenti ednata sestra zede pasos,a kaj drugata ova izleze)
Zar ova e signal deka pocnale da vnesuvaat promeni od finalna ? I uste pocudno sto od finalna go vratile na dopolnitelno nosenje dokumenti, sto do sega ne sme videle od 2019 navaka. Ova sigurno do denes ne bese objaveno???, i sigurno deka denes e objaveno a ne pred 1 mesec koga se objavija nekoi promeni od noemvri??? Poveke lici deka ova e nesto staro :(

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.934
Statusot od denes li e ili od porano? Ako e od denes, toa znaci deka sovetot za grazdanstvo raboti, pa kaj i da e ke ima promeni od finalna vo polozitelno.

Treba da gi odneses site dokumenti sto se odneseni vo DABC na koja osnova e izdaden proishodot. Ne se dostaveni povtorno vo Ministerstvo za pravosudie ili vo konzulat/ambasada pri intervju.

ONIE DOKUMENTI STO VELIME DEKA TREBA DA SE ODNESAT PO VTOR PAT, NE SE ODNESENI.

Prasaj koj dokumenti gi nosela vo DABC vrz osnov na koj i e izdaden proishod. Kade podnesuvala i pravela intervju, Sofija ili ambasada/konzulat? Izvodi i potvrda od zdruzenie, stari dokumenti ili pasos od sestra i sto ima veke bg drzavuanstvo... Daj ni poveke info i ke najdeme odgovor. :) Srekna neka e sto ja stavile na dopolnitelno, obicno za ovie raboti dosega vednas odbivaa.

Kajgana Shop

На врв Bottom