Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
1.442
Поени од реакции
5.624
Здраво на сите уште еднаш. Не сакам да бидам досаден (ете и јас сум еден од тие кои „само прашуваат“, али што да правам кога немам знаење на темава да споделам), ама ако случајно има некој одговор во врска со ова би бил благодарен.
Никој не знае да ти каже бидејќи ова е сменето неодамна.
Значи, нема некој искуство позади себе за да ти потврди едно или друго.
По правило треба да бидиш по стара процедура, НО бугарите се познати по тоа што МЕНУВААТ како и кога ќе им текне без разлика на новите постапки и правила.

Затоа, најдобро ти е прво да се јавиш во БГ (министерство за правосудие) и да прашаш.
Второ, да се јавиш тука во амбасада/конзулат и да прашаш. - броеви најди од нет или тука ги има на темава ако не ти е мака да бараш од милион офтопик постови.
Трето, редовно да го следиш форумот и како оди целата процедура за навремено да бидиш известен за евентуалните промени и да имаш време и простор да реагираш.
Понатаму ќе се појават и други луѓе со твојата дилема и ситуација па бидејќи ќе бидете во иста „каша“ ќе следиш што се случува со нив и ќе се информирате и помагате еден со друг.

Засега кој и да ти тврди едно или друго само погрешно може да те насочи.

Член од
21 октомври 2016
Мислења
446
Поени од реакции
557
Сите што имале интервју почетоков на годината јануари, февруари и март 2021 многу побрзо ќе земат указ соодветно на многу малиот број апликации во тековната 2020 година.

Последно уредено:
Член од
7 април 2019
Мислења
150
Поени од реакции
126
Сите што имале интервју почетоков на годината јануари, февруари и март 2021 многу побрзо ќе земат указ соодветно на многу малиот број апликации во тековната 2020 година.
Да, но што ќе правиме со 2019 год еден тон не можеме да ја откачиме.

Член од
21 октомври 2016
Мислења
446
Поени од реакции
557
Да, но што ќе правиме со 2019 год еден тон не можеме да ја откачиме.
Затоа реков овие од 2021ва, таман ќе се исчисти 2019та и 2020та многу брзо ќе летне. Нема ни 2 години да им трае до указ во рака.

Член од
18 јануари 2020
Мислења
441
Поени од реакции
1.251
Tesko... zato sto prvo trebaju da dobiju drzavljanstvo kandidati iz 2019. a njih ima skoro 30 hiljada, a jos uvek niko nije dobio drz. iz 2019. Godisnje daju u proseku oko 15 hiljada drzavljanstava. Znaci trebace dve godine samo da se ocisti 2019 i plus 2020.
Kandidati iz 2021 ce cekati mozda 5, 6 meseci krace nego ranije.. i to je pitanje..
Najverovatnije kandidati iz 2048. ce cekati oko godinu i po. :D

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.932
Tesko... zato sto prvo trebaju da dobiju drzavljanstvo kandidati iz 2019. a njih ima skoro 30 hiljada, a jos uvek niko nije dobio drz. iz 2019. Godisnje daju u proseku oko 15 hiljada drzavljanstava. Znaci trebace dve godine samo da se ocisti 2019 i plus 2020.
Kandidati iz 2021 ce cekati mozda 5, 6 meseci krace nego ranije.. i to je pitanje..
Najverovatnije kandidati iz 2048. ce cekati oko godinu i po. :D
Obrazuvana i finalna mozebi ke bidat normalno, okolu 7 meseci do 1 godina. Ama polozitelno i zemanje na ukaz ke im treba okolu 2 godini, kako sto odat rabotite so 30000 prepiski od 2019 od koj poveketo enos treba da pominat polozitelno i da podignat ukaz... termin za podiganje od Sofija ima kraj na dekemvri 2021, ako ne e veke i januari 2022... Bugarija e toa, ne e Germanija, sekoja godina najavuvaat i kazuvaat deka ke bide za 9, 12, 15 meseci, ama u praksa e 3, 4 pa i 5 godini... pa sega neka vidat dali za 9 meseci ke zeme nekoj.:tapp:
Автоматски споено мислење:

Messi 0:4 :jeeee: :oeoeoe:

Член од
18 јануари 2020
Мислења
441
Поени од реакции
1.251
Obrazuvana i finalna mozebi ke bidat normalno, okolu 7 meseci do 1 godina. Ama polozitelno i zemanje na ukaz ke im treba okolu 2 godini, kako sto odat rabotite so 30000 prepiski od 2019 od koj poveketo enos treba da pominat polozitelno i da podignat ukaz... termin za podiganje od Sofija ima kraj na dekemvri 2021, ako ne e veke i januari 2022... Bugarija e toa, ne e Germanija, sekoja godina najavuvaat i kazuvaat deka ke bide za 9, 12, 15 meseci, ama u praksa e 3, 4 pa i 5 godini... pa sega neka vidat dali za 9 meseci ke zeme nekoj.:tapp:
Автоматски споено мислење:

Messi 0:4 :jeeee: :oeoeoe:
Bas tako..
Znas kako jedino mogu da dobiju ranije? Da Bugarska odluci da daje drzavljanstvo bez ogranicenja, znaci da pocne da daje po 20000 godisnje. To se nece desiti jer su pod specijalnim monitoringom od strane EU kao najkorumpiranija zemlja i imaju ogranicenja.
Pogledao sam u zadnjih deset godina koliko su davali i prosek je 12000 godisnje.
Matematka je jasna. I mi smo se nadali da cemo za 3 godine sve zavrsiti pa evo po 5 godina cekamo. Ali uvek ista prica pali kod novih kanditata od strane posrednika. Samo vi konkurisite sada, sada je pravi trenutak. Necete puno cekati kao ovi pre, a fora je sto svaki sledeci sve duze i duze ceka :D

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.932
Bas tako..
Znas kako jedino mogu da dobiju ranije? Da Bugarska odluci da daje drzavljanstvo bez ogranicenja, znaci da pocne da daje po 20000 godisnje. To se nece desiti jer su pod specijalnim monitoringom od strane EU kao najkorumpiranija zemlja i imaju ogranicenja.
Pogledao sam u zadnjih deset godina koliko su davali i prosek je 12000 godisnje.
Matematka je jasna. I mi smo se nadali da cemo za 3 godine sve zavrsiti pa evo po 5 godina cekamo. Ali uvek ista prica pali kod novih kanditata od strane posrednika. Samo vi konkurisite sada, necete puno cekati kao ovi pre, a fora je sto svaki sledeci sve duze i duze ceka :D
Toa e realnosta, se na mesto i ubavo kazano. Pozdrav i leka nok. :pijani:

Член од
21 октомври 2016
Мислења
446
Поени од реакции
557
Bas tako..
Matematka je jasna. I mi smo se nadali da cemo za 3 godine sve zavrsiti pa evo po 5 godina cekamo. Ali uvek ista prica pali kod novih kanditata od strane posrednika. Samo vi konkurisite sada, sada je pravi trenutak. Necete puno cekati kao ovi pre, a fora je sto svaki sledeci sve duze i duze ceka :D
Мене бато никој не ме лажел, секако е подобро затоа што 2020та нема многу апликации за разлика од 2019та па како и да е подобра им е ситуацијата кога и 2020та би била со иста бројка апликации како 2019та.
Поздрав и секое добро.

Член од
18 јануари 2020
Мислења
441
Поени од реакции
1.251
Мене бато никој не ме лажел, секако е подобро затоа што 2020та нема многу апликации за разлика од 2019та па како и да е подобра им е ситуацијата кога и 2020та би била со иста бројка апликации како 2019та.
Поздрав и секое добро.
Veruj mi, prvi bih ja voleo da se skrati cekanje u buducnosti i da se ljudi ne nerviraju kao mi i cekaju toliko godina.
Ali na kraju uvek nekako ispada da se sve duze i duze ceka. Katastrofa.
Ovo su bile samo iznete cinjenice do sada. Nadam se da ce biti bolje u buducnosti za nove kandidate, bar malo.
Sve najbolje i srecno :)

Член од
3 август 2015
Мислења
1.722
Поени од реакции
2.957
Veruj mi, prvi bih ja voleo da se skrati cekanje u buducnosti i da se ljudi ne nerviraju kao mi i cekaju toliko godina.
Ali na kraju uvek nekako ispada da se sve duze i duze ceka. Katastrofa.
Ovo su bile samo iznete cinjenice do sada. Nadam se da ce biti bolje u buducnosti za nove kandidate, bar malo.
Sve najbolje i srecno :)
Zemajki go faktot deka se smeni zakonot na podobro ne se isklucuva moznosta da se ubrza procedurata za novite aplikanti. Ali nikogas ne se znae sepak da se razberime od Varna do Vojvodina ti e ist sistem sekoj den novi promeni od koj ni eden ne se pocituva.

Член од
18 јануари 2020
Мислења
441
Поени од реакции
1.251
Zemajki go faktot deka se smeni zakonot na podobro ne se isklucuva moznosta da se ubrza procedurata za novite aplikanti. Ali nikogas ne se znae sepak da se razberime od Varna do Vojvodina ti e ist sistem sekoj den novi promeni od koj ni eden ne se pocituva.
Tako je na ovim prostorima... ne zna se koja drzava je gora od koje po pitanju zakona i administracije hehehe

Член од
29 јули 2019
Мислења
134
Поени од реакции
251
Zakonot se smeni, ama kako kje se implementira e sosema treta rabota.

Член од
28 декември 2020
Мислења
31
Поени од реакции
104
Do kade se pismata za adresa? Ima li nekoj sto mu e stignato , a go podignal drzavjanstvoto vo dekemvri od konzulatot vo Bitola ?
На братичед му стигна пред некој ден тој имаше подигнато указ крајот на ноември 2020

Kajgana Shop

На врв Bottom