Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
16 септември 2019
Мислења
100
Поени од реакции
93
Дали некој знае да објасни:
Човеков бил на интервју во Софија на 23.03.2021 преписка број 3899 и од вчера е ставен на дополнителна (ова си објавил сам на фб) а јас бев на интервју во Скопје негде почеток на ноември 2020, во систем ме завеле на 29.03.21 со преписка одприлика 100 броја пред него и сеуште сум на образувана преписка (претходно вратена од финална)

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
 
Член од
30 мај 2018
Мислења
28
Поени од реакции
8

на прво читање поминале измени на законот за бугарско државјанство. оваа информација е се што има на интернет, страната на парламентот во моментот не функционира
 
Член од
4 март 2021
Мислења
53
Поени од реакции
20
Член од
22 јули 2020
Мислења
49
Поени од реакции
24
Se sto pisuva tuka e po pat na naturalizacija ne poteklo...
Веќе имаше јазични барања за нормална натурализација. неколку други форуми и телеграми покажуваат дека ова е исто така за потекло, но ќе видиме кога веб-страницата на парламентот ќе се врати на интернет.
 
Член од
27 јуни 2009
Мислења
176
Поени од реакции
81
ЕВЕ ГО НОВИОТ НАЦРТ ЗАКОН ЗА БУГАРСКО ГРАЏАНСТВО.
Начало Политика На п'рво четене приеха три законопроекта за б'лгарското гражданство
ПОЛИТИКА
21 септември 2023, 11:01 / Tribune.bg
На п'рво четене приеха три законопроекта за б'лгарското гражданство
На п'рво четене приеха три законопроекта за б'лгарското гражданство - Tribune.bgСнимка: БГНЕС
Народните представители приеха на п'рво гласуване три законопроекта за измененија на Закона за б'лгарското гражданство. Предлагат се редица промени, сред които придобиване на б'лгарско гражданство чрез натурализација, както и лицата получили б'лгарско гражданство да получават с'ответнија документ на официална церемонија и решението да се обнародва в "Д'ржавен вестник.

П'рвијат законопроект е внесен от Радомир Чолаков и с него се цели да се зап'лни празнота в Закона за б'лгарското гражданство. Предлага се всички укази, с които се предоставја, в'зстановјава, освобождава или лишава от б'лгарско гражданство да се обнародват в „Д'ржавен вестник“, като по този начин ште се даде в'зможност обштеството да б'де информирано. Предвижда се и лицата, придобили б'лгарско гражданство, да получават удостоверенијата на специална официална церемонија.

Вторијат законопроект е внесен от Костадин Костадинов и група народни представители и с него се цели да се прецизира правната уредба, регулирашта придобиването на б'лгарско гражданство чрез натурализација. С'с законопроекта се предлага да се в'веде изискване за чисто с'дебно минало на кандидата за б'лгарско гражданство не само в Република Б'лгарија, но и в д'ржавата му на произход, респективно в д'ржавата на пребиваване. Предлага се с'краштаване на срока за представјане на документите за освобождаване от друго гражданство, както и уеднаквјаване на условијата за придобиване на б'лгарско гражданство при склјучване на брак с б'лгарски гражданин, като се в'вежда изискване за тригодишен срок на с'жителство, којто да б'де приложим в'в всички случаи и при наличието на данни, че брак'т е фиктивен, б'лгарското гражданство да се отнема. Предвижда се отпадане на изискването при кандидатстване за б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход в'зходјаштијат роднина от б'лгарски произход да е починал като б'лгарски гражданин. В'вежда се като зад'лжително условие за всички случаи на натурализација владеенето на б'лгарскија език и се прецизира в'зможността за получаване на б'лгарско гражданство при интерес за Република Б'лгарија или когато лицето има особени заслуги к'м неја.

Предлага се отказ'т от б'лгарско гражданство да се допуска само ако лицето е погасило всичките си публични зад'лженија к'м Република Б'лгарија и се в'вежда изискване кандидат'т за б'лгарско гражданство по натурализација да отговарја на законовите изискванија и к'м момента на издаване на указа за б'лгарско гражданство.

Третијат законопроект е внесен от Николај Алгафари и група народни представители и с него се с'здава в'зможност за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација, когато лицето е подало молба за освобождаване от досегашното си гражданство, но не е в'зможно да се освободи от него по причини, за които не отговарја. Вносителите уточнјават, че това са лица, които по принцип имат право да получат б'лгарско гражданство, но е необходимо да се освободјат от другото гражданство, което имат.

„Всички граждани от страни като Сирија,Куба, Ливан, Украјна, Русија и Ирак с'с статут на постојанно пребивавашти в нашата страна, плашташти дан'ци в Б'лгарија, ште могат да получат б'лгарско гражданство след окончателното приемане на поправките. Това важи и за хората от тези страни, които са лекари, инженери, IT-специалисти, т'рговци и спортисти“, написа народнијат представител от ГЕРБ Николај Алгарфари.
 
Член од
30 ноември 2021
Мислења
3
Поени од реакции
1
Два месеци статусот ми е на финален експертен со (4) од пред 3-4 дена ја снема (4) дали знае некој што и како е
 
Член од
28 март 2014
Мислења
7
Поени од реакции
13
ЕВЕ ГО НОВИОТ НАЦРТ ЗАКОН ЗА БУГАРСКО ГРАЏАНСТВО.
Начало Политика На п'рво четене приеха три законопроекта за б'лгарското гражданство
ПОЛИТИКА
21 септември 2023, 11:01 / Tribune.bg
На п'рво четене приеха три законопроекта за б'лгарското гражданство
На п'рво четене приеха три законопроекта за б'лгарското гражданство - Tribune.bgСнимка: БГНЕС
Народните представители приеха на п'рво гласуване три законопроекта за измененија на Закона за б'лгарското гражданство. Предлагат се редица промени, сред които придобиване на б'лгарско гражданство чрез натурализација, както и лицата получили б'лгарско гражданство да получават с'ответнија документ на официална церемонија и решението да се обнародва в "Д'ржавен вестник.

П'рвијат законопроект е внесен от Радомир Чолаков и с него се цели да се зап'лни празнота в Закона за б'лгарското гражданство. Предлага се всички укази, с които се предоставја, в'зстановјава, освобождава или лишава от б'лгарско гражданство да се обнародват в „Д'ржавен вестник“, като по този начин ште се даде в'зможност обштеството да б'де информирано. Предвижда се и лицата, придобили б'лгарско гражданство, да получават удостоверенијата на специална официална церемонија.

Вторијат законопроект е внесен от Костадин Костадинов и група народни представители и с него се цели да се прецизира правната уредба, регулирашта придобиването на б'лгарско гражданство чрез натурализација. С'с законопроекта се предлага да се в'веде изискване за чисто с'дебно минало на кандидата за б'лгарско гражданство не само в Република Б'лгарија, но и в д'ржавата му на произход, респективно в д'ржавата на пребиваване. Предлага се с'краштаване на срока за представјане на документите за освобождаване от друго гражданство, както и уеднаквјаване на условијата за придобиване на б'лгарско гражданство при склјучване на брак с б'лгарски гражданин, като се в'вежда изискване за тригодишен срок на с'жителство, којто да б'де приложим в'в всички случаи и при наличието на данни, че брак'т е фиктивен, б'лгарското гражданство да се отнема. Предвижда се отпадане на изискването при кандидатстване за б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход в'зходјаштијат роднина от б'лгарски произход да е починал като б'лгарски гражданин. В'вежда се като зад'лжително условие за всички случаи на натурализација владеенето на б'лгарскија език и се прецизира в'зможността за получаване на б'лгарско гражданство при интерес за Република Б'лгарија или когато лицето има особени заслуги к'м неја.

Предлага се отказ'т от б'лгарско гражданство да се допуска само ако лицето е погасило всичките си публични зад'лженија к'м Република Б'лгарија и се в'вежда изискване кандидат'т за б'лгарско гражданство по натурализација да отговарја на законовите изискванија и к'м момента на издаване на указа за б'лгарско гражданство.

Третијат законопроект е внесен от Николај Алгафари и група народни представители и с него се с'здава в'зможност за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација, когато лицето е подало молба за освобождаване от досегашното си гражданство, но не е в'зможно да се освободи от него по причини, за които не отговарја. Вносителите уточнјават, че това са лица, които по принцип имат право да получат б'лгарско гражданство, но е необходимо да се освободјат от другото гражданство, което имат.

„Всички граждани от страни като Сирија,Куба, Ливан, Украјна, Русија и Ирак с'с статут на постојанно пребивавашти в нашата страна, плашташти дан'ци в Б'лгарија, ште могат да получат б'лгарско гражданство след окончателното приемане на поправките. Това важи и за хората от тези страни, които са лекари, инженери, IT-специалисти, т'рговци и спортисти“, написа народнијат представител от ГЕРБ Николај Алгарфари.
Дечки, кој е правник и малку повеќе упатен, дали тука значи дека сега ќе не враќаат сите назад да полагаме за бугарски јазик? или пак ќе треба да носиме некаква потврда дека знаеме бугарски јазик? Прилично е нејасна промената (нез дали е конечно изгласана и ставена во пракса).

Исто овој дел:
- „Предвижда се отпадане на изискването при кандидатстване за б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход в'зходјаштијат роднина от б'лгарски произход да е починал като б'лгарски гражданин“

Ако некој може да го појасни би било супер. Се надевам не е тоа шо го сфатив дека е....т.е прекин на постапка за сите кои бараат државјанство со потекло на поредок кој починал????
 
Член од
9 јануари 2022
Мислења
45
Поени од реакции
19
All mentioned law-projects are voted after first discussion. To be placed in force, they should be voted after second discussion. About your question - from what I've read there are situations where some people (which had Bulgarian origin) were lived in another countries and during their living (voluntary or forced by authorities of these foreign countries) they rejected their Bulgarian citizenships and adopted new ones. And years after, they died. With one of the law-projects is proposed that their successors, which now have foreign citizenships to may apply for Bulgarian citizenships because even their dead predecessors switched their citizenships, this does not change the fact that they were Bulgarians, so with this law-change proposal, the successors may apply for Bulgarian citizenships.
 
Последно уредено:
Член од
15 август 2019
Мислења
78
Поени од реакции
29
Дали некој знае да објасни:
Човеков бил на интервју во Софија на 23.03.2021 преписка број 3899 и од вчера е ставен на дополнителна (ова си објавил сам на фб) а јас бев на интервју во Скопје негде почеток на ноември 2020, во систем ме завеле на 29.03.21 со преписка одприлика 100 броја пред него и сеуште сум на образувана преписка (претходно вратена од финална)

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
zdravo so koi dokumenti si? jas bev 10.2021 na intervju i sega sum na zadolzitelna?
Автоматски споено мислење:

Дали некој знае да објасни:
Човеков бил на интервју во Софија на 23.03.2021 преписка број 3899 и од вчера е ставен на дополнителна (ова си објавил сам на фб) а јас бев на интервју во Скопје негде почеток на ноември 2020, во систем ме завеле на 29.03.21 со преписка одприлика 100 броја пред него и сеуште сум на образувана преписка (претходно вратена од финална)

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
zdravo so koi dokumenti si? jas bev 10.2021 na intervju i sega sum na zadolzitelna
 
Член од
4 октомври 2019
Мислења
417
Поени од реакции
618
Eden covek mi kaza deka nemora da vadime Nov pasos na koj pisuva severna....koga dole bi izvadile odjava od adresa. Mozes vo makedinja da vleguvas so Bugarski pasos samo.... ti stoi tebe imotot I se samo nemora da vadis makedosnki pasos koga si odjaven od mk i mozes slobodno da vleguvas so Bugarski... ima vistina vo ova ili nisto rabota
 
Член од
18 октомври 2020
Мислења
16
Поени од реакции
20
Eden covek mi kaza deka nemora da vadime Nov pasos na koj pisuva severna....koga dole bi izvadile odjava od adresa. Mozes vo makedinja da vleguvas so Bugarski pasos samo.... ti stoi tebe imotot I se samo nemora da vadis makedosnki pasos koga si odjaven od mk i mozes slobodno da vleguvas so Bugarski... ima vistina vo ova ili nisto rabota
mozis da vleguvas so bugarski pasos ili so bilo koj drug pasos toa ne e problem. Problem e ako vleguvas vo mk so stranski pasos ti si stranec i moras da priavis adresa na prestoj vo drzavata, ne mozis da rabotis, nema da imas zdravstveno osiguruvanje kako stranec i red drugi raboti
 
Член од
4 октомври 2019
Мислења
417
Поени од реакции
618
Brat ne sakam da rabotam... prasuvam samo za koga bi idel na odmor nekoj pat.... da mis stoi kuka na moe ime.. I smetki sto idat za nea... jas da si vleguvam so bugarski, da ne vadam makedonski pasos.. ba nikoj ne mi se ide dole samo da izvadi pasos I pak ke se vraka... tesko mrcvarenje e.... demek ako izvadis odjava od adresa mozes da vleguvas I iLeguvas so Bugarskiot.. I posle koga sakas da se vratis vo mk... mozes na lesen nacin pak da bides zitel na Mk.. Gledam site vadat sega da pisuva Severna...zatoa prasuvam po sto poznavam luge sto ne se zamaraat da vadat ni sakaat nekoj pat da se vrakat poradi datumot sto e do pocetokot na 2024 mora da pisuva severna na pasosot.
 
Член од
18 октомври 2020
Мислења
16
Поени од реакции
20
Brat ne sakam da rabotam... prasuvam samo za koga bi idel na odmor nekoj pat.... da mis stoi kuka na moe ime.. I smetki sto idat za nea... jas da si vleguvam so bugarski, da ne vadam makedonski pasos.. ba nikoj ne mi se ide dole samo da izvadi pasos I pak ke se vraka... tesko mrcvarenje e.... demek ako izvadis odjava od adresa mozes da vleguvas I iLeguvas so Bugarskiot.. I posle koga sakas da se vratis vo mk... mozes na lesen nacin pak da bides zitel na Mk.. Gledam site vadat sega da pisuva Severna...zatoa prasuvam po sto poznavam luge sto ne se zamaraat da vadat ni sakaat nekoj pat da se vrakat poradi datumot sto e do pocetokot na 2024 mora da pisuva severna na pasosot.
Za imot neznam bi trebalo da mozis da imasmsvoj imot a za vlez nemas problem nikakov samo ke moras da prijavis prestoj vo drzavata isto kako vo bilo koja druga drzava
 

Kajgana Shop

На врв Bottom