- Член од
- 21 октомври 2016
- Мислења
- 388
- Поени од реакции
- 470
Како не ја терале, ама по домаДали и сега со новите правила ја тераат постапката? И ако може контакт. Фала![]()

Како не ја терале, ама по домаДали и сега со новите правила ја тераат постапката? И ако може контакт. Фала![]()
Искрено првпат и прашувам, најдов оригинал документ дома и викам да се пробам, не губам ништо, ама не знам од кај да почнамКако не ја терале, ама по домаДај нека не ве лажат само пари да ви земат
Со документи не ти треба никој, без документи пак нема да завршиш и со некој. Оди поднеси ако ги имаш правите документи и чекај, посредникот ти е да ти пополни декларација бла бла додека поднесеш, после не е вреден ни колку тоалет папир.Искрено првпат и прашувам, најдов оригинал документ дома и викам да се пробам, не губам ништо, ама не знам од кај да почнам![]()
Значи можам во било кој конзулат тука? Да појдам да видат што имам и би ме упатиле што друго од документи за поднесување?Со документи не ти треба никој, без документи пак нема да завршиш и со некој. Оди поднеси ако ги имаш правите документи и чекај, посредникот ти е да ти пополни декларација бла бла додека поднесеш, после не е вреден ни колку тоалет папир.
Зависи каде, во секоја држава е различно. Кај нас звониш и ти закажуваат термин за да ги доставиш документите.Значи можам во било кој конзулат тука? Да појдам да видат што имам и би ме упатиле што друго од документи за поднесување?
Муабетот ми е дека не знам што документи ми требаатЗависи каде, во секоја држава е различно. Кај нас звониш и ти закажуваат термин за да ги доставиш документите.
Страна 1272Муабетот ми е дека не знам што документи ми требаат![]()
ФалаСтрана 1272
Не најдов ништо конкретноФала![]()
Исто и јас барам, не е само да се јавиш и да закажиш во конзулат а да појдиш без ништо. Ако имаш инфо, те молам пишибев на таа страна ама ме интересира документиве, какви изводи ми требаат и дали треба да се заверат и преведат
Список на документиМуабетот ми е дека не знам што документи ми требаат![]()
Ти благодарам многу, ова е тоа што го баравСписок на документи
Формулари
Овластени преведувачи
Сите документи издадени од македонски институции ќе треба да ги преведеш на бугарски од преведувач овластен од амбасадата. Преводите ги носиш за заверка во амбасадата.
Во амбасадата можеш да ги добиеш и сите други информации и да прашаш за закажување на интервју. Прашањата ги има постирано на темава многу пати.
Хинт: ако комуницираш со вработените на (официјален) бугарски или барем покажеш дека се обидуваш може да добиеш и пољубезен однос од нивна страна.
Освен доказот за потекло другата битна работа е сите изводи кои ти го докажуваат потеклото до предокот чиј документ ќе го приложиш како доказ во процедурата треба да ти бидат поврзани, од тебе до тој предок, пожелно без разлики во имиња, презимиња и датуми за да си заштедиш на главоболки понатаму.
За лекарското има некои нови информации, побарај во темата назад, напишано е.
Уште информации имаш тука и тука, само што некои од нив се можеби и не толку ажурирани со последните промени.
Не сакам да звучам арогантно, ама во ера на Google живееме. Користи Google Search и Translate за непознати термини. Не чекај другите да ти ги завршат работите, посебно не разно-разни посредници кои се многу ангажирани да ти ги стават рацете во џеб, ама не баш и за исполнување на договореното.
Со што документи и дали однесе нешто ?deneska vraten od dopolnitelna na finalna pak dobro ili losho? iskustvo
Однел или не мора да го вратат од дополнителна на финална а после ќе одлучат дали отказ или положително.Со што документи и дали однесе нешто ?