Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
30 септември 2021
Мислења
92
Поени од реакции
74
Вјарвам, че всеки случај е различен. Мајка ми е б'лгарска гражданка. Кандидатствах за б'лгарско гражданство и отидох на интервју на февруари 2021 г. от посолство. Открит е липсвашт документ, което е причинило забавјане и в крајна сметка фајл'т е образуван на 09.04.2021 г.

На 17 октомври пише "По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство"

Колко мислиш, че ште чакам указа?
Ти как'в си?
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
81
Поени од реакции
31
Ти как'в си?
дечкото горе со пишуват на бугарски според името под кој е регистриран на форумов е турчин, па можда не знајт како се одвиват процесот зато прашуват. Но тој не е единствен шо пишуват на бугарски, исти такви ги имат и на фб група за бугарско државјанство, (Б'лгарско гражданство/Bulgarian Citizenship)
турци, ерменци, албанци, руси. Сигурно некој му кажал за форумов па зато пишал.

Ево screenshot фб групата
Image 1.jpg
Автоматски споено мислење:

Вјарвам, че всеки случај е различен. Мајка ми е б'лгарска гражданка. Кандидатствах за б'лгарско гражданство и отидох на интервју на февруари 2021 г. от посолство. Открит е липсвашт документ, което е причинило забавјане и в крајна сметка фајл'т е образуван на 09.04.2021 г.

На 17 октомври пише "По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство"

Колко мислиш, че ште чакам указа?
Според овој статус се чекат 2 години и 6 месеци, еве ќе ти го напишам статусот па ќе се увериш.

По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.
[Финална] Вашето досие има поминато низ позадинските проверки и се чека да биде разгледано од Советот за државјанство кој треба да одлучи дали барањето ќе ви биде одобрено или одбиено. Моментално (ноември 2021 г.), вкупното времетраење од интервју до излез од [Финална] се движи околу 2 години и 6 месеци, односно од [Финална] преминуваат на некој од следните статуси [Положително], [Нередовности], [Дополнителна] или [Отказ] оние кои биле на интервју некаде во мај 2019 г. За да добиете претстава колку време ќе чекате само на статус [Финална], потребно е од ова вкупно времетраење од 2 години и 6 месеци да го одземете времето кое го имате поминато на [Задолжителна].
Почнувајќи некаде од aприл 2021 г., Советот за државјанство работи исклучително забавено, со многу построга контрола и затегнати критериуми. Многу барања за државјанство се враќаат на дополнителна проверка или се констатираат нередовности кои се бара да се исправат. Илјадници барања се моментално заглавени на [Финална] и времетраењето на статусот може неограничено да се одолговлекува во иднина.
 
Последно уредено:
Член од
13 ноември 2021
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво на сите. Нова сум на форумов па би сакала да поставам две прашања.
1. Дали некој има правено замена на истечен (или пред истекување) пасош во бугарска амбасада во ск и која е процедурата ?
2. Која е процедурата за поднесување на документи за добивање на државјанство преку родител кој веќе има државјанство?
 
Член од
12 ноември 2021
Мислења
2
Поени од реакции
0
дечкото горе со пишуват на бугарски според името под кој е регистриран на форумов е турчин, па можда не знајт како се одвиват процесот зато прашуват. Но тој не е единствен шо пишуват на бугарски, исти такви ги имат и на фб група за бугарско државјанство, (Б'лгарско гражданство/Bulgarian Citizenship)
турци, ерменци, албанци, руси. Сигурно некој му кажал за форумов па зато пишал.

Ево screenshot фб групата
Прегледај го приврзокот 313310
Автоматски споено мислење:Според овој статус се чекат 2 години и 6 месеци, еве ќе ти го напишам статусот па ќе се увериш.

По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.
[Финална] Вашето досие има поминато низ позадинските проверки и се чека да биде разгледано од Советот за државјанство кој треба да одлучи дали барањето ќе ви биде одобрено или одбиено. Моментално (ноември 2021 г.), вкупното времетраење од интервју до излез од [Финална] се движи околу 2 години и 6 месеци, односно од [Финална] преминуваат на некој од следните статуси [Положително], [Нередовности], [Дополнителна] или [Отказ] оние кои биле на интервју некаде во мај 2019 г. За да добиете претстава колку време ќе чекате само на статус [Финална], потребно е од ова вкупно времетраење од 2 години и 6 месеци да го одземете времето кое го имате поминато на [Задолжителна].
Почнувајќи некаде од aприл 2021 г., Советот за државјанство работи исклучително забавено, со многу построга контрола и затегнати критериуми. Многу барања за државјанство се враќаат на дополнителна проверка или се констатираат нередовности кои се бара да се исправат. Илјадници барања се моментално заглавени на [Финална] и времетраењето на статусот може неограничено да се одолговлекува во иднина.
Благодарја ви много за вашија отговор.

Знам, че текуштите времена за изчакване са 2 години и 6 месеца. За мен обаче минаха само 7 месеца от интервјуто до този статус. След моето проучване ми се стори, че от този момент натат'к указ'т може да излезе след 6 месеца до 12 месеца.

След 3-4 месеца, ако ништо не се об'рка, трјабва да премина к'м следваштото с'стојание.

Нап'лно ли греша в прогнозите си?
 
Член од
8 септември 2021
Мислења
1
Поени од реакции
7
Здраво, и јас сум Турчин. Поздрав од Истанбул. :)Не знам ниту македонски ниту бугарски. Го прочитав форумот преку google translate :). Но, не преведува половина од разговорите, така што обично не можам да разберам многу од разговорите. Го најдов форумот преку гугл.Прво Ви благодариме за овој форум. Најдов драгоцени информации овде. пред да го најдам форумов немав идеја колку долго ќе трае чекањето. Повторно немав идеја за нивоата.Го направив интервјуто на 04.02.2020 година во Софија и мојот статус стана конечен на 24 март 2021 година. Аплицирав преку бугарски државјанин родител. Мислевме дека нема потреба од овој процес на натурализација. Моите родители само ќе не регистрираа како деца и автоматски ќе добиевме број за државјанство. но нашиот посредник кој е и адвокат рече дека такво нешто нема да се случи и ни рече да закажеме термин за интервју.Според она што го гледам се бараше од општината да донесат хартии од семејна вратоврска. Дали и од нас ќе бараат семејна вратоврска хартија од општината?

Или е можно да скокнеме на позитивно без него?

Тие сè уште не сакаат хартија. Се обидувам да го разберам тоа ако го сакаат овој труд од сите. додека интервјуиравме, ни рекоа дека секој труд што е потребен го има, така што јас сум збунет кога видов дека се бара хартија од други луѓе.

Донесовме семејни вратоврски хартии од Турција, но не и од Бугарија, бидејќи сè уште не сме пријавени како деца на мојот родител во Бугарија. Се обидовме во општината да се додадеме како деца, но општината ни кажа дека откако ќе го добиеме државјанството, автоматски ќе се додаваме како деца. Ако ја бараат семејната вратоврска хартија од општината, што да правиме?

ќе треба пак да ги земеме сите хартии од Турција и да ги преведеме на бугарски и пак да ги донесеме во општина?

да се регистрираат како деца за да добијат семејна вратоврска хартија?

тоа веќе го направивме двапати еднаш за општината и еднаш за Софија.

Ви благодарам
 
Последно уредено:

marin.skp

МАРИН
Член од
10 март 2021
Мислења
353
Поени од реакции
1.602
Здраво, и јас сум Турчин. Поздрав од Истанбул. :)Не знам ниту македонски ниту бугарски. Го прочитав форумот преку google translate :). Но, не преведува половина од разговорите, така што обично не можам да разберам многу од разговорите. Го најдов форумот преку гугл.Прво Ви благодариме за овој форум. Најдов драгоцени информации овде. пред да го најдам форумов немав идеја колку долго ќе трае чекањето. Повторно немав идеја за нивоата.Го направив интервјуто на 04.02.2020 година во Софија и мојот статус стана конечен на 24 март 2021 година. Аплицирав преку бугарски државјанин родител. Мислевме дека нема потреба од овој процес на натурализација. Моите родители само ќе не регистрираа како деца и автоматски ќе добиевме број за државјанство. но нашиот посредник кој е и адвокат рече дека такво нешто нема да се случи и ни рече да закажеме термин за интервју.Според она што го гледам се бараше од општината да донесат хартии од семејна вратоврска. Дали и од нас ќе бараат семејна вратоврска хартија од општината?

Или е можно да скокнеме на позитивно без него?

Тие сè уште не сакаат хартија. Се обидувам да го разберам тоа ако го сакаат овој труд од сите. додека интервјуиравме, ни рекоа дека секој труд што е потребен го има, така што јас сум збунет кога видов дека се бара хартија од други луѓе.

Донесовме семејни вратоврски хартии од Турција, но не и од Бугарија, бидејќи сè уште не сме пријавени како деца на мојот родител во Бугарија. Се обидовме во општината да се додадеме како деца, но општината ни кажа дека откако ќе го добиеме државјанството, автоматски ќе се додаваме како деца. Ако ја бараат семејната вратоврска хартија од општината, што да правиме?

ќе треба пак да ги земеме сите хартии од Турција и да ги преведеме на бугарски и пак да ги донесеме во општина?

да се регистрираат како деца за да добијат семејна вратоврска хартија?

тоа веќе го направивме двапати еднаш за општината и еднаш за Софија.

Ви благодарам
Лош е гоогле преводот! Пробај со англиски за да те разбереме подобро!

Ако твоите родители веќе имаат бугарско државјанство и бугарски документи според напишаното како што разбрав тебе ти бараат потврда дека си пријавен во општината каде се водат на адреса твоите родители. (веројатно Леге 6, Софија)!

Со секое подигање на државјанство и пријава во општината родителите твои би требало да пополнат формулар каде ќе те наведат тебе со име и презиме и датум на раѓање твој во општината и да кажат дека си им син/ќерка!

Најчесто на форумот оние што оделе преку родител (како твојот случај) кога ги враќаат на дополнителна проверка, потребно е да го достават докуметот кој се зема од општината во која се регистрирани твоите родители.

За да го земат твоите родители тој документ ќе треба твоите податоци да ги дадат во самата општина и самата општина да те внесе во регистерот на население.

По внесување во регистерот на население докуметот кој би требало да го земат твоите родители од општина и ти да го доставиш во твоето досие во Министерство за правда ти е даден во прилог на одговорот!

Се надевам гоогле ќе ти го преведе напишаното добро за да го разбереш и на твојот мајчин јазик напишаното!

форумот и сите членови на темта ти стојат на располагање! Добре ни дојде!

следен пат ако ти е добар англискиот пиши на англиски!Sent from my iPhone 12 Pro Max using Tapatalk
 
Член од
23 јули 2021
Мислења
25
Поени од реакции
10
Здраво на сите!
Имам неколку прашања во врска со происходов што ми излезе (подолу е прикачен)
Дознав благодарение на форумов дека овај происход бил за лична карта и живеалиште.
1. Дали некој ја знае како е постапката за добивање на лична карата кои документи ми требаат и што треба да направам?
2. Дали доколку ја извадам дали таа би важела само за бугарија или со неа би можела да работам и патувам во еу на неограничено?
Ви благодарам однапред за одговорите!
 

Attachments

Член од
9 јуни 2021
Мислења
12
Поени од реакции
32
Здраво на сите!
Имам неколку прашања во врска со происходов што ми излезе (подолу е прикачен)
Дознав благодарение на форумов дека овај происход бил за лична карта и живеалиште.
1. Дали некој ја знае како е постапката за добивање на лична карата кои документи ми требаат и што треба да направам?
2. Дали доколку ја извадам дали таа би важела само за бугарија или со неа би можела да работам и патувам во еу на неограничено?
Ви благодарам однапред за одговорите!
Личната карта т.е. дозвола за постојан престој важи само за Бугарија и не можеш да работиш со неа во друга ЕУ држава. Сум чул за примери кои сепак успеале некако(?? секад детаљи фалат во вакви приказки) да работат, а од друга страна и што не успеале и ги вратиле и од граница. Колку има вистина во првото и кои фактори се вмешани тука, не знам.
Конкретно за прашањето, прво мораш да поднесеш за виза Д во амбасада, па откако ќе добиеш виза се поднесуваат документи во миграција во полиција. За поднесување на виза се плаќа 100€ и се прави интервју. Документи (види и во атачмент):
- пополнет формулар
- слика пасош формат
- пасош и копија
- произход и копија
- доказ за обезбедено живеалиште - договор за наем
- здравствено/патничко осигурување
- доказ за финансиски средства од кои ќе се издржуваш (извод од банка, претпоставувам преведен и копија)
За последново, износот колку што знам е мин 2.000€ - што ако израчунаш според тоа што е наведено: 6 мес. важност на визата x мин. плата 332€ = 1.992€.
(тоа што мене ме збуни е дека на сајтот најдов и - удостоверение от банка за наличие на 5040 лв - што би му дошло 2.576€).
dokazatelstva.png

Би требало да е 2.000€, тоа гледам на повеќе места (или прикажи повеќе и готово).

Документите за во МВР е нешто слично, види во атачмент, со тоа што како што гледаш уште еднаш човек ќе најде различни работи (во второто бара автобиографија и здр. осигурување, а во првото не).
Таксата во МВР при поднесување на барањето е 10лв, за подигнување се плаќа 50лв.
Тоа е отприлика.
 

Attachments

Член од
23 јули 2021
Мислења
25
Поени од реакции
10
Личната карта т.е. дозвола за постојан престој важи само за Бугарија и не можеш да работиш со неа во друга ЕУ држава. Сум чул за примери кои сепак успеале некако(?? секад детаљи фалат во вакви приказки) да работат, а од друга страна и што не успеале и ги вратиле и од граница. Колку има вистина во првото и кои фактори се вмешани тука, не знам.
Конкретно за прашањето, прво мораш да поднесеш за виза Д во амбасада, па откако ќе добиеш виза се поднесуваат документи во миграција во полиција. За поднесување на виза се плаќа 100€ и се прави интервју. Документи (види и во атачмент):
- пополнет формулар
- слика пасош формат
- пасош и копија
- произход и копија
- доказ за обезбедено живеалиште - договор за наем
- здравствено/патничко осигурување
- доказ за финансиски средства од кои ќе се издржуваш (извод од банка, претпоставувам преведен и копија)
За последново, износот колку што знам е мин 2.000€ - што ако израчунаш според тоа што е наведено: 6 мес. важност на визата x мин. плата 332€ = 1.992€.
(тоа што мене ме збуни е дека на сајтот најдов и - удостоверение от банка за наличие на 5040 лв - што би му дошло 2.576€).
Прегледај го приврзокот 313454

Би требало да е 2.000€, тоа гледам на повеќе места (или прикажи повеќе и готово).

Документите за во МВР е нешто слично, види во атачмент, со тоа што како што гледаш уште еднаш човек ќе најде различни работи (во второто бара автобиографија и здр. осигурување, а во првото не).
Таксата во МВР при поднесување на барањето е 10лв, за подигнување се плаќа 50лв.
Тоа е отприлика.
Vi blagodaram mnogu sto mi objasnivte i za odvoenoto vreme!
 
Член од
13 август 2021
Мислења
75
Поени од реакции
163
The presidential election will be decided by a runoff

The presidential couple Rumen Radev-Iliana Yotova received 49.1% of the vote for president, according to Alpha Research, followed by Atanas Gerdjikov-Nevyana Miteva with 26.5%. 9.8% of the voters voted for Mustafa Karaday and Iskra Mihailova, and 5.06% for Lozan Panov and Maria Kasimova-Moase.

According to Gallup International, 49.3% of voters voted for Radev and Yotova, 25% for Gerdjikov and Miteva, 9% for Karaday and Mihaylova, and 4.2% for Panov and Kasimova-Moase.

The presidential election is likely to be called in a runoff next week (November 21st) due to record low turnout. In order for the vote to end in one round, at least 50 per cent of eligible voters must have taken part in the election.

According to Alpha Research, at 17:00 the turnout in the presidential elections was 28.1%, and in the parliamentary elections - 28.2%.
 
Член од
19 октомври 2017
Мислења
13
Поени од реакции
25
Zdravo na site
Ve molam za informacija. Dobivme ukaz jas i soprugot, go zemavme od konzulatot vo Bitola vo juli, podnesovme sliki, kopija od pasos, za da podneseme dok. za adresa, ni kazaa koja adresa da ja vneseme vo formularot, posle toa ni kazaa po eden mesec da se javime na 3 broja sto ni gi dadoa za da prijavime adresa vo Sofija.
Vrtam na broevite, tesko se dobiva vrska, koga ke dobijam, mi kazuvaat da se javam po eden mesec, taka veke 2 pati. Spodelete vase iskustvo, malku sum zbuneta, i ponatamu se ceka mnogu . A jas pak se izraduvav deka ke se zabrzaat dokumentite.
Prijatna vecer na site
Автоматски споено мислење:

Готово.
Указот подигнат на 26.08. и истиот ден отидовме во општина по ЕГН. Во четвртокот во 9.00 по бугарско, го земавме и правецна сликање на ул. Књагина Марија Луиза. До кај 10.30 завршивме работа плативме 306лв. за пасош и лична карта и во 15.30 ги подигнавме.
Толку
Edno prasanje ako moze. Jas i soprugot zemavme Ukaz, sega vrtam na tel. da ja prijavam adresata, toa trae veke so meseci.
Ako se odi vo Sofija moze da se zavrsi se do pasos vo edna nedela da receme?
Автоматски споено мислење:

Ete uste eden trik vreden sloboda


Sent from my iPhone using Tapatalk
Nisto cudno, i kaj nas na salter se vadi dokument so cokolado i kafe, toa e zlatno pravilo ako sakas brzo da izvadis dokument i bez da te napadnat na salter
 
Последно уредено:
Член од
19 октомври 2017
Мислења
13
Поени од реакции
25
Dali moze nekoj da mi kaze dali treba da vadam novi izvodi i vencanica, za podnesuvanje na dokumenti za pasos?
Imame Ukaz, cekame pismoto da stigne vo opstina vo Sofija.
Ako e pismoto stignato vo opstina, so toj dokument so adresa ke mozeme da se slikame vo istiot den za pasos, vo Sofija?
Odnapred vi blagodaram
 
Член од
11 март 2019
Мислења
21
Поени од реакции
26
Здраво ДРУШТВО
Дали може УКАЗОТ да се подигне од СОФИЈА во МП без закажан термин, или (да се извади дупликат) без закажан термин
Ви Благодарам
 
Последно уредено:

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
696
Поени од реакции
3.894
UKAZ 199!!!
ZA "STRANCI"


Data na potpis na ukaz 28.10.2021

Ovie prepiski:

25135/2019
25136/2019
25137/2019
25381/2019
25383/2019
25384/2019
25385/2019
25386/2019
25387/2019
25389/2019
25391/2019
25392/2019
 

Attachments

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom