Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
19 јануари 2021
Мислења
8
Поени од реакции
7
Do kog broja predmeta odnosno meseca su stigli sa finalnim na polozitelno? vrtim 5 strana unazad i nista
 

t55

Член од
7 ноември 2016
Мислења
41
Поени од реакции
37
Telefon od bugarska ambasada vo skopje za zakazuvanje za slikanje za pasos dali znae nekoj?
 
Член од
4 октомври 2015
Мислења
36
Поени од реакции
25

Повелете прочитајте од прва рака кој и како може да влезе во Р. Бугарија од црвена зона. За подигање на указ може да се влезе со ПЦР тест, вакцина или сертификат за прележан Ковид - 19.

Sent from my Mi MIX 3 using Tapatalk
 
Член од
25 ноември 2010
Мислења
54
Поени од реакции
27
Здраво. Ве молам за информација, указот го подигнав од конзулат Битола јануари годинава, сега ми излезе и матичен и адреса. Како оди процедурата за сликање за пасош преку конзулат, каде треба да се пријавам и колку се чека до сликање?
поздрав
 
Член од
23 јуни 2021
Мислења
17
Поени од реакции
8
Zdravo, vo status prieta molba (pocetok) sum vejke 1 mesec, neli ovoj status se menjavase vo obrazuvana prepiska za 10 tina dena ili gresham? preku konzul
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
54
Поени од реакции
20
Здраво. Ве молам за информација, указот го подигнав од конзулат Битола јануари годинава, сега ми излезе и матичен и адреса. Како оди процедурата за сликање за пасош преку конзулат, каде треба да се пријавам и колку се чека до сликање?
поздрав
нешто најдов од форумов па ќе ти го објавам овде, можит ќе ти помогнит

ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ДРЖАВЈАНСТВО ПРЕКУ АМБАСАДА

1.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ АМБАДАСА/КОНЗУЛАТ.

-КОГА ЌЕ ТИ БИДЕ ПОТПИШАНО ДРЖАВЈАНСТВОТО, ДОКОЛКУ ВО МОЛБАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ДРЖАВЈАНСТВО ИМАТЕ НАВЕДЕНО ДЕКА САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,ПРВИТЕ 2-3 ЧАСА ЌЕ СТОИ СТАТУСОТ СО ОПЦИЈА ЗА ЗАКАЖУВАЊЕ. ПОТОА ДОКОЛКУ НЕСАКАТЕ ДА ЗАКАЖЕТЕ ЗА ВО СОФИЈА, ПО АВТОМАТИЗАМ ЌЕ СЕ СМЕНИ ДЕКА Е ПРАТЕНО ВО АМБАСАДА И ДЕКА ТРЕБА ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.
-СЕ ЈАВУВАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО (ОБИЧНО ЗА ОДМА СТИГНУВА ДО 3 ДЕНА МАКС), И ОДИТЕ ВО АМБАСАДА, НОСИТЕ 2 СЛИКИ ПАСОШ ФОРМАТ(ИЛИ 3 ЗАВИСНО ДАЛИ СТЕ ПРЕКУ КОНЗУЛАТ ИЛИ АНБАСАДА), 2 КОПИИ ОД ПАСОШ, ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА (ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ )СЕ ПЛАЌА 35 ЕВРА ЗА ДРЖАВЈАНСТВО(ПРВО ОДИТЕ ВО АМБАСАДА ДА ВИ ДАДАТ УПЛАТНИЦA ЗА ВО УНИ БАНКА НАША, НА 25 ЕВРА А ДРУГИТЕ 10 ЕВРА СЕ ПЛАЌААТ ВО АМБАСАДА) + 15 ЕВРА ЗА ИЗВОД ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (МОРА ДА Е ПРЕВЕДЕН)+15 ЕВРА ВЕНЧАНИЦА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (ПРЕВЕДЕНА) ЗА ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ ЗА ВО ОПШТИНА.
-КОГА ЌЕ ВЕ ПРАШААТ ЗА АДРЕСА,ТИЕ ШТО НЕМААТ ПРИВАТНА (НЕМА ПОТРЕБА ЗА ТАКВА), ЈА КАЖУВААТ ЛЕГЕ 6, ОПШТИНА СРЕДЕЦ.
АМБАСАДАТА ПРАЌА ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВОСУДИЕ,А ОД ТАМУ ТИЕ ДО ОПШТИНА СРЕДЕЦ. ПИСМОТО МОРА ПРВО ДА СТИГНЕ ЗА ПОТОА ДА МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ ЕГН, БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ПРЕКУ АМБАСАДА ИЛИ САМИ ЌЕ ПОДНЕСУВАТЕ ЗА АДРЕСА. ЗНАЧИ МОЖЕ И ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО, А ПОТОА САМИ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА АДРЕСА, НО САМО ПОГОЛЕМИ ТРОШОЦИ ЌЕ НАПРАВИТЕ, ЗОШТО КОГА ЌЕ ОДИТЕ ТАМУ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА МОРА ДА СТИГНЕ ПИМОТО, ПА ПОСЛЕ ДЕКА ЌЕ ВИ ЈА ДАДАТ АДРЕСАТА И ЌЕ МОЖЕТЕ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА ЕГН.
-СЕ ЈВУВАТЕ НА БРОЈОТ ПОСЛЕ 1 МЕСЕЦ (МИНИМУМ)А НАЈКАСНО 2 МЕСЕЦИ-+35929872801 Општина Средец-адресна -ЗА ДА ПРАШАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО ПИСМОТО ЗА ВАС.
-ОТКАКО ЌЕ ВИ ПОТВРДАТ,ИМАТЕ ОПЦИЈА ИЛИ ОД ТУКА ПРЕКУ ПОСРЕДНИК ДА ПОДНЕСЕТЕ ДА ВИ ГО ИЗРАБОТАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ, ИЛИ КОГА ЌЕ ОДИТЕ ВО СОФИЈА ДА ПОЈДЕТЕ СО ПОСРЕДНИК И ЗА ОДРЕДЕН НАДОМЕСТ (ОКОЛУ 100 ЛЕВА), МОЖЕТЕ И ВИЕ САМИТЕ ДА СЕ ОБИДЕТЕ НА СЛУЖБЕНЦИТЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ, ДА ВИ ГО ИЗДАДАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ ЕГН ВО ИСТИОТ
-ЌЕ ВИ ИЗДАТАТ УВЕРЕНИЕ ЗА АДРЕСА И ЕГН И ЌЕ СЕ УПАТИТЕ ВО МВР НА СЛИКАЊЕ, ИЛИ ДОКОЛКУ САКАТЕ ТУКА ДА СЕ СЛИКАТЕ, НОСИТЕ ПРЕВЕДЕНИ ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА,КОПИЈА ОД УКАЗ, ПИСМОТО ОД ОПШТИНА ЗА АДРЕСА И ЕГН, И СЕ СЛИКАТЕ ЗА ПАСОШ И ЛК.ДОКУМЕНТИТЕ ТРЕБА НАЈРАНО ДА СТИГНАТ ЗА 1,5 МЕСЕЦ ДО 3 МЕСЕЦИ.

2.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ СОФИЈА.

-НАЈПРВИН ДА СЕ НАПОМЕНЕ ДЕКА НАЈДОБРО ЗА ОНИЕ КОИ ДОПРВА ЌЕ ИМ ПОТПИШАТ,ВО МОМЕНТОВ НАЈДОБРО Е ПОДИГНУВАЊЕ ПРЕКУ АМБАСАДА, И НАЈДОБРО Е ДА НЕ ЗАКАЖУВААТ ТЕРМИНИ,ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМ СЕ ПРАТИ ДА ГО ПОДИГНАТ ТУКА.
-СЕ ПРАЌА ЕМАИЛ НА L_Stoyanova@justice.government.bg (со долна црта е мејлот),СЕ ПИШУВА ВО МЕЈЛОТ ВО КОЈ УКАЗ БРОЈ Е ВКЛУЧЕНА ВАШАТА ПРЕПИСКА, МОЖЕТЕ И СКРИНШОТ ОД СТАТУСОТ ВАШ, ВАШЕ ИМЕ ПРЕЗИМЕ БРОЈ НА ПРЕПИСКА, СКЕН ОД ПАСОШ ОБАВЕЗНО.
-ИМ ПИШУВАТЕ ДЕКА ПОРАДИ СОСТОЈБАТА СО КОВИД, НЕМА ДА БИДЕТЕ ВО МОЖНОСТ ДА ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО ОД СОФИЈА,И НАВЕДУВАТЕ ВО КОЈА АМБАСАДА (ПОСОЛСКА) ИЛИ КОНЗУЛАТ (КОНСУЛСКА СЛУЖБА) САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ. ЗА ТИЕ ШТО ИМААТ ПОСТОЈАН ПРЕСТОЈ ВО ДРУГИ ДРЖАВИ МОЖЕТЕ И ОД ТАМУ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ САМО НАВЕДЕТЕ ВО КОЈ ГРАД Е СЛУЖБАТА ОД ТАМУ ДА ГО ЗЕМЕТЕ. ОСТАНАТОТО Е ИСТО КАКО ПОГОРЕ.
Автоматски споено мислење:

нешто најдов од форумов па ќе ти го објавам овде, можит ќе ти помогнит

ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ДРЖАВЈАНСТВО ПРЕКУ АМБАСАДА

1.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ АМБАДАСА/КОНЗУЛАТ.

-КОГА ЌЕ ТИ БИДЕ ПОТПИШАНО ДРЖАВЈАНСТВОТО, ДОКОЛКУ ВО МОЛБАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ДРЖАВЈАНСТВО ИМАТЕ НАВЕДЕНО ДЕКА САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,ПРВИТЕ 2-3 ЧАСА ЌЕ СТОИ СТАТУСОТ СО ОПЦИЈА ЗА ЗАКАЖУВАЊЕ. ПОТОА ДОКОЛКУ НЕСАКАТЕ ДА ЗАКАЖЕТЕ ЗА ВО СОФИЈА, ПО АВТОМАТИЗАМ ЌЕ СЕ СМЕНИ ДЕКА Е ПРАТЕНО ВО АМБАСАДА И ДЕКА ТРЕБА ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.
-СЕ ЈАВУВАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО (ОБИЧНО ЗА ОДМА СТИГНУВА ДО 3 ДЕНА МАКС), И ОДИТЕ ВО АМБАСАДА, НОСИТЕ 2 СЛИКИ ПАСОШ ФОРМАТ(ИЛИ 3 ЗАВИСНО ДАЛИ СТЕ ПРЕКУ КОНЗУЛАТ ИЛИ АНБАСАДА), 2 КОПИИ ОД ПАСОШ, ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА (ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ )СЕ ПЛАЌА 35 ЕВРА ЗА ДРЖАВЈАНСТВО(ПРВО ОДИТЕ ВО АМБАСАДА ДА ВИ ДАДАТ УПЛАТНИЦA ЗА ВО УНИ БАНКА НАША, НА 25 ЕВРА А ДРУГИТЕ 10 ЕВРА СЕ ПЛАЌААТ ВО АМБАСАДА) + 15 ЕВРА ЗА ИЗВОД ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (МОРА ДА Е ПРЕВЕДЕН)+15 ЕВРА ВЕНЧАНИЦА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (ПРЕВЕДЕНА) ЗА ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ ЗА ВО ОПШТИНА.
-КОГА ЌЕ ВЕ ПРАШААТ ЗА АДРЕСА,ТИЕ ШТО НЕМААТ ПРИВАТНА (НЕМА ПОТРЕБА ЗА ТАКВА), ЈА КАЖУВААТ ЛЕГЕ 6, ОПШТИНА СРЕДЕЦ.
АМБАСАДАТА ПРАЌА ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВОСУДИЕ,А ОД ТАМУ ТИЕ ДО ОПШТИНА СРЕДЕЦ. ПИСМОТО МОРА ПРВО ДА СТИГНЕ ЗА ПОТОА ДА МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ ЕГН, БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ПРЕКУ АМБАСАДА ИЛИ САМИ ЌЕ ПОДНЕСУВАТЕ ЗА АДРЕСА. ЗНАЧИ МОЖЕ И ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО, А ПОТОА САМИ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА АДРЕСА, НО САМО ПОГОЛЕМИ ТРОШОЦИ ЌЕ НАПРАВИТЕ, ЗОШТО КОГА ЌЕ ОДИТЕ ТАМУ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА МОРА ДА СТИГНЕ ПИМОТО, ПА ПОСЛЕ ДЕКА ЌЕ ВИ ЈА ДАДАТ АДРЕСАТА И ЌЕ МОЖЕТЕ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА ЕГН.
-СЕ ЈВУВАТЕ НА БРОЈОТ ПОСЛЕ 1 МЕСЕЦ (МИНИМУМ)А НАЈКАСНО 2 МЕСЕЦИ-+35929872801 Општина Средец-адресна -ЗА ДА ПРАШАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО ПИСМОТО ЗА ВАС.
-ОТКАКО ЌЕ ВИ ПОТВРДАТ,ИМАТЕ ОПЦИЈА ИЛИ ОД ТУКА ПРЕКУ ПОСРЕДНИК ДА ПОДНЕСЕТЕ ДА ВИ ГО ИЗРАБОТАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ, ИЛИ КОГА ЌЕ ОДИТЕ ВО СОФИЈА ДА ПОЈДЕТЕ СО ПОСРЕДНИК И ЗА ОДРЕДЕН НАДОМЕСТ (ОКОЛУ 100 ЛЕВА), МОЖЕТЕ И ВИЕ САМИТЕ ДА СЕ ОБИДЕТЕ НА СЛУЖБЕНЦИТЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ, ДА ВИ ГО ИЗДАДАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ ЕГН ВО ИСТИОТ
-ЌЕ ВИ ИЗДАТАТ УВЕРЕНИЕ ЗА АДРЕСА И ЕГН И ЌЕ СЕ УПАТИТЕ ВО МВР НА СЛИКАЊЕ, ИЛИ ДОКОЛКУ САКАТЕ ТУКА ДА СЕ СЛИКАТЕ, НОСИТЕ ПРЕВЕДЕНИ ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА,КОПИЈА ОД УКАЗ, ПИСМОТО ОД ОПШТИНА ЗА АДРЕСА И ЕГН, И СЕ СЛИКАТЕ ЗА ПАСОШ И ЛК.ДОКУМЕНТИТЕ ТРЕБА НАЈРАНО ДА СТИГНАТ ЗА 1,5 МЕСЕЦ ДО 3 МЕСЕЦИ.

2.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ СОФИЈА.

-НАЈПРВИН ДА СЕ НАПОМЕНЕ ДЕКА НАЈДОБРО ЗА ОНИЕ КОИ ДОПРВА ЌЕ ИМ ПОТПИШАТ,ВО МОМЕНТОВ НАЈДОБРО Е ПОДИГНУВАЊЕ ПРЕКУ АМБАСАДА, И НАЈДОБРО Е ДА НЕ ЗАКАЖУВААТ ТЕРМИНИ,ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМ СЕ ПРАТИ ДА ГО ПОДИГНАТ ТУКА.
-СЕ ПРАЌА ЕМАИЛ НА L_Stoyanova@justice.government.bg (со долна црта е мејлот),СЕ ПИШУВА ВО МЕЈЛОТ ВО КОЈ УКАЗ БРОЈ Е ВКЛУЧЕНА ВАШАТА ПРЕПИСКА, МОЖЕТЕ И СКРИНШОТ ОД СТАТУСОТ ВАШ, ВАШЕ ИМЕ ПРЕЗИМЕ БРОЈ НА ПРЕПИСКА, СКЕН ОД ПАСОШ ОБАВЕЗНО.
-ИМ ПИШУВАТЕ ДЕКА ПОРАДИ СОСТОЈБАТА СО КОВИД, НЕМА ДА БИДЕТЕ ВО МОЖНОСТ ДА ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО ОД СОФИЈА,И НАВЕДУВАТЕ ВО КОЈА АМБАСАДА (ПОСОЛСКА) ИЛИ КОНЗУЛАТ (КОНСУЛСКА СЛУЖБА) САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ. ЗА ТИЕ ШТО ИМААТ ПОСТОЈАН ПРЕСТОЈ ВО ДРУГИ ДРЖАВИ МОЖЕТЕ И ОД ТАМУ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ САМО НАВЕДЕТЕ ВО КОЈ ГРАД Е СЛУЖБАТА ОД ТАМУ ДА ГО ЗЕМЕТЕ. ОСТАНАТОТО Е ИСТО КАКО ПОГОРЕ.
Сепак ти препорачувам да разгледаш во форумов за останати прашања кои ги имаш, членовите на форумов пишат секој ден нови известувања за промена на статуси, земање укази па се до земање на пасошот. Поздрав.
Автоматски споено мислење:

Zdravo, vo status prieta molba (pocetok) sum vejke 1 mesec, neli ovoj status se menjavase vo obrazuvana prepiska za 10 tina dena ili gresham? preku konzul
Ево ти линк за статуси за бугарско државјанство па види:
 
Член од
12 јануари 2015
Мислења
1.479
Поени од реакции
1.576
Да не знае некој дали може да се оди транзит преку Бугарија? Прашувам за човек што треба да лета од Софија за друга земја. За колку саати мора да ја напушти државата? Дали ако има 2 вакцини примено до тогаш, нема проблем?
 

Altair75

МадрФакр
Член од
7 ноември 2017
Мислења
546
Поени од реакции
2.734
Да не знае некој дали може да се оди транзит преку Бугарија? Прашувам за човек што треба да лета од Софија за друга земја. За колку саати мора да ја напушти државата? Дали ако има 2 вакцини примено до тогаш, нема проблем?
Може, види овде:

овој дел ти треба, провери само дали покрај 2 вакцини треба и ПЦР тест...според ова не би требало, ама прашај пак амбасада.... гуглај малку, ке најдеш...

5. На територијата на страната се допускат, без да е необходимо да представјат документи за COVID-19, лица, които са:
.
.
.
5.7. лица, които преминават транзитно през територијата на Република Б'лгарија, в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територијата на Република Б'лгарија;
Автоматски споено мислење:

Денес само овие 2 преписки по конзулски се ставени од финална на дополнителна, укази нема, други промени нема:

13580/2019
  • Преписката е нередовна. Необходимо е представјане на доп'лнителни документи Следва да представите удостоверение за родствени вр'зки, издадено от с'ответната обштина в Република Б'лгарија, в којато е регистриран Вашијат родител б'лгарски гражданин - Стефанија Гура. При непредставјане на този документ в срок до 20.12.2021 г., преписката Ви ште б'де разгледана на заседание на С'вета по гражданството с мнение молбата да не б'де уважена. С'обштението е публикувано на 20.09.2021 г.

13801/2019
  • Преписката е нередовна. Необходимо е представјане на доп'лнителни документи Следва да представите удостоверение за родствени вр'зки, издадено от с'ответната обштина в Р Б'лгарија, в којато е регистриран Вашијат родител-б'лгарски гражданин Ели Оливер, както и документ, удостоверјавашт датата и начина на напускане на Република Б'лгарија на башта Ви. При непредставјане на тези документи в срок до 20.12.2021 г., преписката Ви ште б'де разгледана на заседание на С'вета по гражданството с мнение молбата да не б'де уважена. С'обштението е публикувано на 20.09.2021 г. .
 
Последно уредено:

Altair75

МадрФакр
Член од
7 ноември 2017
Мислења
546
Поени од реакции
2.734
@Altair75 @Peroronchino Jel ste primetili da od 26.08.nigde nema nov status dopune DABC, bar ja nigde nisam video. Jel ste nasli negde takav status mozda?
Nesto se desava.....
Тамо свашта се дешава, ама ништо не е како што треба :boksix:
Ако се прегледани од совет преписките на финална докај преписка 14000/2019, според овие последни промени, нека ги пуштат на положително тие што се во ред, овака нема везе, оваа Катја Матева направи голем хаос таму, се застана.
Ниту укази пуштат како треба, ни ништо.... Април месец прогнозирав дека финална ке заглави на повеке од 7-8 месеци бидејки многу преписки се натрупаа...за жал тоа го погодив...советот не работи како што треба заради избори и корона + оваа се врати за да збрка се, а и скоро сите преписки од 2020 се ставени на финална, па и дел од 2021... Тие кога ке дојдат на ред, којзнае...
А за укази, до средина на октомври што потпишат и објават, изгледа тоа ке биде за ова година. Претседателски и парламентарни се на 14.11.2021, па додека да се изнагласат и да изберат претседател и влада, ке фати декември и празници...еве ја 2022... тотален хаос...забрзана процедурата ептен...:mad: Не знам веке, човек не може да остане паметен овде. Таман си е таа вашата изрека "Ко не полуди, причаче". :tapp:
Автоматски споено мислење:

има промена од нередовна во финална

9514/2019
10013/2019
10036/2019

:icon_lol: .. @Altair75 @Wolf5
A da :) tie se od petok promeni, gi zaboraviv :) utre ako ima uste nesto promeni ili ukazi ke pustam update na spisokot.

P.s.
+ ovaa sreda ne rabotat, praznik.... 22 septemvri, den na nezavisnosta:rolleyes:

 
Член од
18 јануари 2020
Мислења
401
Поени од реакции
1.109

Altair75

МадрФакр
Член од
7 ноември 2017
Мислења
546
Поени од реакции
2.734
Ok to, ali nema statusa dopuna DABC :)
Ne sum sretnal, mozebi nema veke...koja glupost bese toa, samo da gi zaebat lugeto na dopuna.

P.s.
Mi tekna uste edna jaka srpska izreka, super odgovara na ovaa situacija szo sme site u nea sega:
"J*be lud zbunjenog" :pos::sekc::tapp::pusigo:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom