Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

 • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

  Гласови: 4 50,0%
 • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

  Гласови: 4 50,0%
 • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

  Гласови: 0 0,0%
 • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

  Гласови: 0 0,0%
 • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

  Гласови: 0 0,0%

 • Вкупно гласачи
  8
 • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2011
Мислења
23
Поени од реакции
10
Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване. kolku se ceka do sledna promena nekoj da znae?blagodaram
 
Член од
10 јануари 2019
Мислења
139
Поени од реакции
141
Денес му пишав на Лазар Младенов врска проблемот со потпишувањето на молбите за придобивање на бугарско државјанство
"
Почитуван Прецедателе на БККС,
Моето име е Пале Крстиќ, ви се обраќам како членка на вашиот клуб и како кандидатка за бугарско државјанство, кое е во фаза на потпис од Вицепрезидентот.
Јас како и многу други членови на Вашиот клуб сме засегнати од пролонгирањето на потпишувањето на државјанствата, па така немајки каде, сакаме да Ви се обратиме на Вас како личност која ги штити интересите на Нас Бугарите во Македонија.,бидејќи нема друга компетентна личност која може да ни одговори или да реагира на некаков начин до надлежните во Бугарија.
Па сакаме да ве замолиме дали постои начин да се побуниме, или ете Вие како Наш претставник да напишете протесна нота до надлежните органи од Бугарската власт, да се побара одговор до кога Ние што чекаме 8,9,10, 11 па и 12 месеци со статус
"Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија'' ќе треба да чекаме????
Се повеќе се соочуваме со вакви пролонгирања и пробивања на сите рокови, правилници и законски рамки, поради некакви внатре државни политики или пак соочување со скандали во самите институции како што беше скандалот со ДАБЧ,разни дополнителни проверки, препукувања меѓу институциите и сл, кои се повеќе си играат со Нашата судбина.
Знам дека ова не е во Ваша надлежност, но сепак сакам да ве замолам да се обидете да побарате одговор како Наш претставник, па можеби ќе има некаков ефект врз Бугарските институции.
Ви благодарам на одвоеното време, и ви посакувам среќни празници во добро здравје"

А еве го одговорот од негова страна:

"Почитувана,
ако документите се во ред, предадени во оригинална форма, преведени и заверени, тогаш ке дојде и моментот на потпишуванье.
Инаку, потпретседателката е информирана за се. Предполагам оти забавуваньето се должи на огромниот број преписки кои треба да се потпишат, а пред тоа се проверуват и од комисија во нејзиниот кабинет. Сигурно знаеш, не се работи само за преписки од Македонија, ами и од С'рбија, Романија, Молдавија, Украина и од сите други земји каде што живее бугарско население.
Поздрави!"

Чисто сакав да видам дали ќе добијам некој одговор,или пак дали може нешто да се направи околу оваа ситуација,па еве и да споделам тука со вас.

Прегледај го приврзокот 227214Прегледај го приврзокот 227215Прегледај го приврзокот 227216Прегледај го приврзокот 227217
Одлична петиција сепак мислам дека Лазар има влијание кај политичарите во Софија и ќе допре нашата порака до нив.Некако мислам дека подобра опција е да направиме петиција и да се потпишеме со име презиме ние сите бугари од мк што моментално сме во процедура за државјансто и лично да го поднесеме до вицепрезидентот,премиерот и прецедателот на Бугарија.
 
Член од
14 октомври 2019
Мислења
32
Поени од реакции
35
НЕКА НИ Е СРЕЌНА ОВАА 2020 ГОДИНА !!!
И ВО ОВААА ГОДИНА ДА НИ СЕ ИСПОЛНИ НАЈГОЛЕМАТА ЖЕЛБА НА СИТЕ КОИ ЧЕКАМЕ ,ДА СИ ГО ЗЕМЕМЕ БУГАРСКОТО ДРЖАВЈАНСТВОТО ВО РАКА!!!:angel:*****Апдејт 01.01.2020

Список на задолжителна проверка


2018 ИНТЕРВЈУ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА

МАРТ

13.03.2018-инт СОФ @s@s@s@s -крштеница-
АВГУСТ

06.08.2018-инт СОФ @marijanti -родител
08.08.2018-образ.преписка(март 2018 инт БТ) @Божино-родител
13.08.2018-инт СОФ @gjoko10 -воена книшка и лк од дедо
14.08.2018-инт СОФ @t55 -родител
хх.08.2018-внес.во систем(интер. БТ 05/2018) @rengoring -родител
СЕПТЕМВРИ
24.09.2018- инт СОФ @@Ve19966 - родител
27.09.2018-инт СОФ @Ohridmaca1 -потврда
28.09.2018-инт СОФ @Dybala -потврда
ОКТОМВРИ
01.10.2018 инт СОФ Сестра на @MargeSimpson -воена книшка
02.10.2018 инт СОФ @ploumari-потврда и воен архив В.Трново
03.10.2018 инт СОФ @Donia со венчаница и сопруг со потврда
26.10.2019 инт СОФ @FAHRER-крштеница и потврда
НОЕМВРИ
06.11.2018-инт СОФ @CyberTm -родител и потврда
10.11.2018 - инт СОФ @bojan0123-братучед и потврда
19.11.2018-инт СОФ @Aliii29 -родител
20.11.2018-инт СОФ @TBPS -сестра
27.11.2018-задолж.(инт БТ 08.08.2018) @TasHee-потврда
27.11.2018-интСОФ @darkopotok
28.11.2018-инт СОФ @Kikakikirika -родител
ДЕКЕМВРИ
03.12.2018-инт СОФ @Nikolablaaa
13.12.2018-инт СОФ @Cufka
03.12.2018-инт СОФ @urke - крштеница
28.12.2018-инт СОФ @Slagjann -потврда и сведителство


2019 ИНТЕРВЈУ НА ЗАДОЛЖИТЕЛНА

ЈАНУАРИ

13.01.2019-инт СОФ @barselona123 -крштеница и потврда

ФЕБРУАРИ
11.02.2019-инт СОФ @Bojsa
25.02.2019-инт СОФ @Rope
27.02.2019-инт СОФ @lolita19 - потврда

МАРТ
06.03.2019-инт СОФ @Simorg -со потврда
25.03.2019-интСОФ @Blgarceto -крштеница и венчаница

АПРИЛ
16.04.2019 инт СОФ @MargeSimpson -воена книшка

МАЈ
21.05.2019-инт СОФ @A.N.Z -преку брат

ЈУЛИ
23.07.2019-инт СОФ @Diablo18

ОКТОМВРИ
19.10.2019-инт СОФ @Obrazuvana prepiska -potvrda

_____________________________________________________________________________________________

СПИСОК НА ФИНАЛНА 2018 ИНТЕРВЈУ


АВГУСТ
15.08.2019-@Majbejker 06.08.2018-инт СОФ
15.08.2019- @RRR123 -31.07.2018-инт СОФ
19.08.2019-@bolowr4r4 28.07.2018-инт СОФ -потврда
22.08.2019-@Smooth21-03.08.2018-задолж.(инт.БТ 30.05.2018) -потврда
23.08.2019-@Astrapa 08.08.2018-инт СОФ
23.08.2019-@Aleksandar92 -10.08.2018-образуван.преписка(30.05.2018-инт СК)
24.08.2019-@AAGV 16.08.2018-инт СОФ -преку братучед и потврда
24.08.2019- @dakonate 08.05.2018 инте СК

СЕПТЕМВРИ
02.09.2019-@Наќо Скопски 30.08.2018-инт СОФ -две преписки со венчаница и потврда
02.09.2019-@Наќо Скопски 30.08.2018-инт СОФ -една преписка со потврда-финална
04.09.2019-@Tlo88 -06.03.2018-инт БТ-- потврда

ОКТОМВРИ
28.10.2019-@Oktavijan-11.05.2018- инт СОФ


НОЕМВРИ
01.11.2019-@Benithe1-05.07.2018-инт СОФ

ДЕКЕМВРИ
03.12.2019-@nasquez23-19.07.2018-инт СОФ -родител
09.12.2019-Сестра НА @FAHRER17.09.2018-инт СОФ -крштеница и потврда
09.12.2019-СОПРУГ НА @Ohridmaca127.09.2018-инт СОФ -со потврда
17.12.2019-@dac_kufer 06.08.2018-образ.преписак(инт.амбасада 4/2018)-родител
18.12.2019-@■■■ 06.08.2018-инт СОФ -родител
18.12.2019- @gjokehv - јуни.2018-инт СОФ
24.12.2019- @Purfect 08.08.2018-инт СОФ родител
30.12.2019-@Tashov -07.08.2018-инт СОФ родител

_________________________________________________________________________________________________________

ДОПОЛНИТЕЛНА


01.06.2019-@K.K. - 01.02.2018-инт СОФ -доставени плус потврда,изводи и ученичка книшка

0x.10.2019-@dule_bule - 0x.05.2018-инт СОФ -0x.07.2019-на финална-потврда плус доставена

30.12.2019- @Bradley 2020 (3 ца) - 23.07. 2018-инт.СОФ, на финална од 30.08.2019- со потврда доставени изводи плус и потврда


ПОЛОЖИТЕЛНО

НОЕМВРИ

29.11.2019 @Nexon 16.06.2018-инт СОФ -01.08.2019-финалн
30.11.2019 @marijanti -xx.06.2018-инт СОФ деца на 01.08.2019 финална-

ДЕКЕМВРИ

30.12.2019 @Zlatkoim--13.01.2018 -интБТ-15.08.2019 на финална
30.12.2019- @Fill26.07.2018 -инт СОФ-воена книшка- 20.08.2019 на финална
30.12.2019- @Angieee-21 25.07.2018-инт СОФ сестра-20.08.2019 на финалнаДАЛИ ИМАТЕ И ВИЕ ПРОМЕНИ ?
@Smooth21 @AAGV @Astrapa @Majbejker @bolowr4r4 @Aleksandar92 ???
Nema seuste :/ Javuvam stom ima
 

Нuкола

Ганџамен
Член од
24 мај 2005
Мислења
5.190
Поени од реакции
13.148
@palekrstic друже, не знам на која страна однфорумов беше детално објаснато како оди процедурата кога ќе го подигнам указот, што треба да се прави во Софија, чекор по чекор.... па ако имаш при рака..
 

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
1.919
Поени од реакции
4.678
@palekrstic друже, не знам на која страна однфорумов беше детално објаснато како оди процедурата кога ќе го подигнам указот, што треба да се прави во Софија, чекор по чекор.... па ако имаш при рака..
Повели @Нuкола
На страната каде што и пишува дека е одобрено државјанството,има едно сиво поле Записване,и таму има термини да закажеш,да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл,па ќе добиеш повратен одговор на мејл.Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.

Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + нешто ситно, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.
Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.

Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-50 лева -За подигнување на указ
-30 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-80 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 116 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.
 
Член од
10 јули 2019
Мислења
7
Поени од реакции
2
Pozdrav za sve,imam jedno pitanje dali je moguce izvaditi Bugarsku licnu kartu sa proishodom
 

Нuкола

Ганџамен
Член од
24 мај 2005
Мислења
5.190
Поени од реакции
13.148
Повели @Нuкола
На страната каде што и пишува дека е одобрено државјанството,има едно сиво поле Записване,и таму има термини да закажеш,да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл,па ќе добиеш повратен одговор на мејл.Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.

Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + нешто ситно, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.
Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.

Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-50 лева -За подигнување на указ
-30 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-80 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 116 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.
Фала лепото!
 
Член од
30 мај 2019
Мислења
7
Поени од реакции
2

Attachments

Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom