Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

 • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

  Гласови: 4 50,0%
 • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

  Гласови: 4 50,0%
 • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

  Гласови: 0 0,0%
 • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

  Гласови: 0 0,0%
 • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

  Гласови: 0 0,0%

 • Вкупно гласачи
  8
 • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
11 септември 2014
Мислења
65
Поени од реакции
10
Има ли некој искуство со посредниците Ѓоко од Струмица или Ванчо од Кавадарци што работи во Софија? И некој да препорача добар посредник?
 
Последно уредено:
Член од
7 декември 2019
Мислења
33
Поени од реакции
24
Здраво,

Би сакала да прашам дали некој бил со ваков статус преку конзулат и кои се следни чекори, и како се добива адреса преку консулат? Ви благодарам!

https://prnt.sc/qbqr36

Иначе ова е на другар мој со документи: стара лична карта од прабаба родена во Бугарија и потврда од бугарското здружение од Бт.
А, јас сеуште си чекам за потпис а заедно бевме на дополнителна да доставиме документи пред 11месеци. Дај боже да дочекаме сите вакви убави вести!
здраво, те молам ако сакаш да споделиш колку време беше на дополнителна?
 
Член од
30 мај 2010
Мислења
26
Поени од реакции
22
Ова значи дека е излезено државјанството. Честитки!
Ќе земе две слики пасошки формат,ќе уплати 50 лева во уни банка за државјанство,ќе си го подигне државјанството.Службениците ќе прашаат за адресаи ЕГН,ќе каже Леге 6,општина Средец тоа е службена адреса. За оние што го подигнуваат државјанството преку амбасада ,за адреса оди побавно.Ќе чека околу 3 месеци да стигне дописот до општина ,и ќе проверува има на интернет броеви од Општина Средец ќе си праша дали и е готов ЕГН и адресата.Откако ќе и потврдат,ќе оди лично во Општината, ќе си го земе уверението и правец во МВР за сликање.За таму ќе и треба извод преведен и легализиран, тоа може да го среди додека чека за адресата,и во зависност од тоа за колку време сака да го земе пасошот,толку ќе плати.
За во еден ден да се земе по експресна постапка се плаќа за пасош и лк 145 евра.
За 3 дена 58 евра итн....

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-80 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 116 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева
Ви благодарам! Поздрав
 
Член од
12 март 2011
Мислења
21
Поени од реакции
5
Поздрав, имам едно прашање..Бев на интервју, статусот е следун...

***************************
"Констатирани нередовности:При изв'ршенија експертен преглед се установи, че не са приложени всички документи, удостоверјавашти наличието на поне един в'зходјашт б'лгарин к'м удостоверението за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина, с'гласно изискването на чл. 6, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 от 19 февруари 1999 г. (Наредба № 1) за прилагане на глава пета от Закона за б'лгарското гражданство. В срок до 29.01.2020 г. следва да отстраните посочената нередовност, като в противен случај производството Ви по промјана на гражданството ште б'де прекратено, с'гласно чл. 13а, ал. 3 от Наредба № 1. "
***************************

Па ме занима што точно значи, кажаа дека е ок, само да доставам некој извод од родител и удостоверение како у ДАБЧ. Има овде луѓе со големо искуство, па ајде мала помош, сигурно сте налетале на ова? Што точно значи?
И најважно, кога ке поднесам, дали одма или во колкав рок се менува овој статус у оној почетниот??(пошто овој е сега стартен :) )
Фала многу :)
 

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.345
Поени од реакции
13.636
Темата е привремено затворена.
Автоматски споено мислење:

ИНФО: @palekrstic е поставена за Модератор на темава, а со тоа ја има и целокупната контрола врз се што се случува и ќе се случува во иднина тука.

- Таа ќе одлучува кога треба да се апдејтираат листите.
- Таа ќе одлучува кога треба да се бришат и едитираат мислења.
- Таа ќе одлучува кога ќе се опоменува или банира некој од темава..
- Таа ќе одлучува кога треба да се затвори/отвори темава.
- Таа ќе одлучува што е оф-топик а што не.
итн итн итн...

Значи ќе има одврзани раце да воведе целосна контрола врз темава. Јас од друга страна - сеуште ќе сум присутен тука, но повеќе како гостин а не како админ.

Уште еднаш, честитки @palekrstic , добредојде во тимот на Кајгана, и имај успешно и мирно модерирање!

/темата е отворена.
 
Последно уредено:

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.532
Поздрав, имам едно прашање..Бев на интервју, статусот е следун...

***************************
"Констатирани нередовности:При изв'ршенија експертен преглед се установи, че не са приложени всички документи, удостоверјавашти наличието на поне един в'зходјашт б'лгарин к'м удостоверението за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина, с'гласно изискването на чл. 6, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 от 19 февруари 1999 г. (Наредба № 1) за прилагане на глава пета от Закона за б'лгарското гражданство. В срок до 29.01.2020 г. следва да отстраните посочената нередовност, като в противен случај производството Ви по промјана на гражданството ште б'де прекратено, с'гласно чл. 13а, ал. 3 от Наредба № 1. "
***************************

Па ме занима што точно значи, кажаа дека е ок, само да доставам некој извод од родител и удостоверение како у ДАБЧ. Има овде луѓе со големо искуство, па ајде мала помош, сигурно сте налетале на ова? Што точно значи?
И најважно, кога ке поднесам, дали одма или во колкав рок се менува овој статус у оној почетниот??(пошто овој е сега стартен :) )
Фала многу :)
Како што сам си кажа ,исто и во статусот ти пишува дека ти фалат документи за да се докаже потеклото како што е наведено во происходот.
Доколку не однесеш ,твојата молба ќе иде прекратена.

Ова значи дека треба да ги поднесеш истите документи кои ги подаде за происход:
1.Изводи/умреници поврзани од прадедо па се до тебе
2.Потврда од Бугарски културен клуб ,
3.Доколку поднесуваш со стар документ ќе теба оригиналот да го однесеш.
4.Сето тоа преведено и заверено на нотар во БГ.
5.Молба за достава на дополнителни документи


ДО

МИНИСТ'РА НА ПРАВОС'ДИЕТО

НА РЕПУБЛИКА Б'ЛГАРИја

М О Л Б А З А П Р И Л О Ж Е Н И Е Н А Д О П ' Л Н И Т Е Л Н И Д О К У М Е Н Т ИОт ____________________ с ЕМБГ __________________ ,паспорт No ___________ , родена в град Скопје, Р. Македонија, с Образувана преписка за б'лгарско гражданство xxx/2018. ;Молба вх.номер xxxx/2017УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТ'Р,Молја да б'дат приложени доп'лнителни документи к'м преписката ми за получаване на б'лгарско гражданство.


Прилагам:

1.) Преведен и нотариално заверен акт за см'рт на пра –дјаадо ми __________________.

2.) Преведен и нотариално заверен акт за см'рт на баба ми- _____________(роден Владимирова).

3.) Преведен и нотариално заверен акт за раждане на мајка ми –__________________________.
дата…………………….. ПОДПИС НА МОЛИТЕЛја: 1……………………………..........Среди го ова во ворд, и пиши си со помош на транслејт некој зборови што треба да ги дополниш
 
Член од
20 септември 2017
Мислења
839
Поени од реакции
1.255
Да ве поздравам само, не бев во тек со темава ама гледам посредници почнаа и модератори да ги поставуваат, секоја чест како ве насанкаа Админи.. (y) :facepalm: Барем отворете уште една тема "Посредувам за бугарски пасош", да не е Апла!
Поздрав, и поздрав на оној што сто пати постира една иста молба со неточни податоци ;)

п.с. Можеш слободно да го избришеш коментаров, направи Сефте, да тргне работата :D
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom