Бугарско воено воздухопловство 2

 • Креатор на темата Du
 • Време на започнување

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.824
Поени од реакции
4.937
овај осамен ми се гледа - земете му некое другарче да му биди вака за рзо ќе го мани шаино....
 
Член од
4 април 2006
Мислења
9.181
Поени од реакции
3.070
Барам од прее и никако не можам да најдам со што располага Бугарија ? Од тренинг се до воени летала
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.263
Поени од реакции
911
Барам од прее и никако не можам да најдам со што располага Бугарија ? Од тренинг се до воени летала
http://www.milaviapress.com/orbat/bulgaria/index.php
во моментов има процедура за купување на 9 борбени авиони,се избира помеѓу
9 португалски F-16,
9 италијански Eurofighter Typhoon2
9 нови Jas-39c Gripen
за целта се одвоени 700 милиони евра за да може да се купат антенска опрема за нив , муниција и резервни делови
ако сакаш да правиш споредба помеѓу бугарските и српските (видов другата тема) ако Србите купат овие 12 миг 29 ќе имаат точно колку нас миг 29 но ние ќе сме купиле веќе 9 нови борбени авиони ;)
 
Член од
4 април 2006
Мислења
9.181
Поени од реакции
3.070
http://www.milaviapress.com/orbat/bulgaria/index.php
во моментов има процедура за купување на 9 борбени авиони,се избира помеѓу
9 португалски F-16,
9 италијански Eurofighter Typhoon2
9 нови Jas-39c Gripen
за целта се одвоени 700 милиони евра за да може да се купат антенска опрема за нив , муниција и резервни делови
ако сакаш да правиш споредба помеѓу бугарските и српските (видов другата тема) ако Србите купат овие 12 миг 29 ќе имаат точно колку нас миг 29 но ние ќе сме купиле веќе 9 нови борбени авиони ;)
Сакав да знам чисто онака информативно а не да споредам со Србија но кога сме веќе на таа тема тие 9 ф-16 ки ( или какви и да земате ) кои уште ги немате ништо не менуваат , и пред тоа Србија е воено помоќна во секој поглед .... ај конкретно за авијација

 • МиГ-21
  • МиГ-21бис (ловац) - 21
  • МиГ-21УМ (наставни ловац) - 7
 • МиГ-29
  • МиГ-29с (вишенаменски ловац) - 3
  • МиГ-29УБ (наставни ловац) - 1
 • Ј-22 Орао
  • Ј-22 (јуришник) - 21
  • НЈ-22 (наставни јуришник) - 9
  • ИЈ-22 (извиђачки јуришник) - 10
  • ИНЈ-22 (извиђачки наставни јуришник) - 6
 • Г-4 Супер Галеб
  • Г-4 (школско-борбени млазњак) - 33
  • + новите Миг 29 М2 - 12

Транспортни авиони [уреди]

 • Ласта 95 (основна обука) - 15 (од 16. октобра 2011)
 • Утва 75 (везни авион) - 12
 • Ан-2 (транспортни авион) - 1
 • Ан-26 (транспортни авион) - 2
Хеликоптери [уреди]

 • Ми-8 - 9
  • Ми-17В (десантно-борбени хеликоптер) - 2 (ремонтовани 2010)
 • Соко Газела
  • ХО-42/45 (основни хеликоптер) - 17
  • ХИ-42 Хера (извиђачки хеликоптер) - 5
  • ХН-42M Гама (противоклопни хеликоптер) - 31
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.263
Поени од реакции
911
Сакав да знам чисто онака информативно а не да споредам со Србија но кога сме веќе на таа тема тие 9 ф-16 ки ( или какви и да земате ) кои уште ги немате ништо не менуваат , и пред тоа Србија е воено помоќна во секој поглед .... ај конкретно за авијација

 • МиГ-21
  • МиГ-21бис (ловац) - 21 8
  • МиГ-21УМ (наставни ловац) - 7 1
 • МиГ-29
  • МиГ-29с (вишенаменски ловац) - 3
  • МиГ-29УБ (наставни ловац) - 1
 • Ј-22 Орао
  • Ј-22 (јуришник) - 21 6
  • НЈ-22 (наставни јуришник) - 9
  • ИЈ-22 (извиђачки јуришник) - 10
  • ИНЈ-22 (извиђачки наставни јуришник) - 6 1
 • Г-4 Супер Галеб
  • Г-4 (школско-борбени млазњак) - 33 20
  • + новите Миг 29 М2 - 12

Транспортни авиони [уреди]

 • Ласта 95 (основна обука) - 15 (од 16. октобра 2011) 2 +13 се чекат веке 2 години
 • Утва 75 (везни авион) - 12 14
 • Ан-2 (транспортни авион) - 1
 • Ан-26 (транспортни авион) - 2
Хеликоптери [уреди]


 • Ми-8 - 9 6
  • Ми-17В (десантно-борбени хеликоптер) - 2 (ремонтовани 2010)
 • Соко Газела
  • ХО-42/45 (основни хеликоптер) - 17
  • ХИ-42 Хера (извиђачки хеликоптер) - 5 20
  • ХН-42M Гама (противоклопни хеликоптер) - 31 8
ај да не се лажеме
 
Член од
4 април 2006
Мислења
9.181
Поени од реакции
3.070
ај да не се лажеме
Нема потреба од лажење , ние во моментов имаме 90 спремни борбени авиони (mig21, mig29, mig29m2, j22 orao, g4 supergaleb, sokogaleb.) а вие ?
Копнена војска и опрема е сосем друга работа ама сигурен сум дека и тука сте слабичи ;)

Плус да не забораваме дека 78 дена цела НАТО алијанса не "газеше" со следниве резултати

http://www.youtube.com/watch?v=fV2h4F1OglE
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.263
Поени од реакции
911
Нема потреба од лажење , ние во моментов имаме 90 спремни борбени авиони (mig21, mig29, mig29m2, j22 orao, g4 supergaleb, sokogaleb.) а вие ?
Копнена војска и опрема е сосем друга работа ама сигурен сум дека и тука сте слабичи ;)

Плус да не забораваме дека 78 дена цела НАТО алијанса не "газеше" со следниве резултати

http://www.youtube.com/watch?v=fV2h4F1OglE
не знаев дека си Србин, затоа што сме слабички секоја година Србите доаѓаат на тренинг кај нас. Само Незнам кога бугарското С-300 види српските г'лаби што ќе им каже, најверојатно писмо ќе им испрати на штабот во Ниш ама не со г'лаби бидејќи немаме ами со SS-21 Scarab ;)
 
Член од
4 април 2006
Мислења
9.181
Поени од реакции
3.070
Ете сега знаеш дека имало и Срби на форумов али то е небитно што сум јас , битно е дека не сте најдоминантна држава на балканов ( воено ) и не знам по кој основ ги шкрташе одредени авиони од листата погоре.

Не викам дека без новите Мигови бевме подобри но сега од кога имаме нови мигови и нови инструктори работиве се сменаа малце ;) а вие уште се спремате да набавите нови или половни авиони

Шо арсенал имате од домашно произвотство ?
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.264
Поени од реакции
219
. . . битно е дека не сте најдоминантна држава на балканов ( воено ). . .
Не мисла дека некоj е тврдел дека Бугариjа е наjдоминантна држава на Балканот. Не е.
Србиjа уште помалко.
. . . но сега од кога имаме нови мигови и нови инструктори работиве се сменаа малце ;) а вие уште се спремате да набавите нови или половни авиони . . .
Од кога имате нови мигови???
Izvor: B92, Beta
Beograd -- Ministar odbrane Aleksandar Vučić potvrdio je da je Srbija zainteresovana za nabavku lovaca Mig-29 M2.
Значи и "вие уште се спремате".
. . .Шо арсенал имате од домашно произвотство ?
Бугариjа нема авиони домашно производство.
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.263
Поени од реакции
911
Ете сега знаеш дека имало и Срби на форумов али то е небитно што сум јас , битно е дека не сте најдоминантна држава на балканов ( воено ) и не знам по кој основ ги шкрташе одредени авиони од листата погоре.

Не викам дека без новите Мигови бевме подобри но сега од кога имаме нови мигови и нови инструктори работиве се сменаа малце ;) а вие уште се спремате да набавите нови или половни авиони

Шо арсенал имате од домашно произвотство ?
риба во морето ти веќе супа правиш чекај да слета на српска земја.никак не се смени по официјално податоци. Не сум рекол дека сме најдоминантна држава Турција и Грција се делеко пред нас, но сме пред сите останати на Балканот. Србите се добри војници и имаат искуство од војните во Југославија но нема како да се спротивстави на нашето оружје.
http://en.wikipedia.org/wiki/Defense_industry_of_Bulgaria
http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_and_weapons_of_mass_destruction

 
Член од
4 април 2006
Мислења
9.181
Поени од реакции
3.070
Е па Србија има свое домашно производство на авиони ( воени и тренинг ) а вие немате .... исто така имаме наши оклопни возила, наши пушки и ред други домашни производи а вие увезувате ....
Made in Serbia
вие сте во ЕУ и НАТО ние не сме ама пак појаки
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.264
Поени од реакции
219
Е па Србија има свое домашно производство на авиони ( воени и тренинг ) а вие немате .... вие сте во ЕУ и НАТО ние не сме ама пак појаки
И затоа што имате производство на тренинг авиони Ласта сте поjаки :pos:
ОК, Бугариjа си набави за тренинг авиони од Швеjцариjа - Pilatus PC-9.
Во однос на Ласта тоа е се едно Мерцедес и Фико.

А за наменска индустриjа - Бугариjа исто има. Една од поновите вести е дека скоро започва заедничкото со Полска производството на Rosomak во гр. Трговиште
 

Kajgana Shop

На врв Bottom