Бугарско-Српската љубов од крајот на 19 и почетокот на 20 век

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.699
Поени од реакции
1.609
Темата ја отварам за да покажам дека во најголема мера наводната "омраза" помеѓу Бугарите и Србите уште од крајот на 19 и низ целиот 20 век, па и до ден денеска е само една голема измислица и лага, и всушност служела и повремено сеуште служи како параван за превласта и директно мешање на едните или другите во Македонија и животите на Македонците.

Најеклатантен пример за ова се секако срдечните и помпезни взаемни посети на нивните монарси во престолнините на едните и другите, во релативно краток временски период на почетокот на 30-тите години на 20 век.

Информации од прва рака пропратени со многу фотографии и изјави од двете срдечни бугарско-српски посети наоѓаме во броевите на српскиот весник "Политика" од тоа време.

Да не должам, прв на посета кај својот мил сосед оди бугарското царче Борис Трети, се разбира со жена му и цела свита бугарски функционери и важни личности од општествениот живот на Бугарија.

Бугарската посета на Белград се случува од 10 до 13 декември 1933 г.

Еве скенови од сите страници на весникот "Политика" којшто тие денови новински го покрива овој настан. Страниците заедно со насловните се хронолошки подредени по датуми од почетокот на припремите, низ целата посета и што се случувало за време на неа, па до испраќањето.

Клик на линкот и разлистајте, разгледајте ги фотките и убаво прочитајте какви ли се тоа изливи на љубов и братство-единство:

Бугарите кај Србите, декември 1933 г.

Еве како пикантерија да видиме каков проглас до своите Белграѓани издал тогашниот градоначалник на Белград еден ден пред на гости да им пристигне бугарскиот цар Борис Трети::rolleyes:

Како беше она: "Oво нема ни у Београду бре!"

…ма, чекај, чекај… има, и тоа како ИМА!


------

Следната 1934 година, на крајот на месец септември, поточно од 27-30 септември, Србите на чело со нивниот крал Александар Први Караѓорѓевиќ, жена му и цела свита српски ("југословенски" од кралството Југославија) функционери одат на повратна посета во Софија, Бугарија.

Следуваат скенови од српскиот весник "Политика" кој го покривал настанот, во хронолошки редослед од почетокот на припремите, за време на посетата, до крајот т.е. испраќањето.

Повторно,
Клик на линкот и разлистајте, разгледајте ги фотките и убаво прочитајте какви ли се тоа изливи на љубов и братство-единство:

Србите кај Бугарите, септември 1934 г.

Еве каков повик до Бугарите во Софија издал тогашниот нејзин градоначалник пред посетата на љубениот српскиот крал, нели за да не остане покусо од неговиот колега од Белград:Сега дежурните тролови се прашуваат: "Дали това наистина е в'зможно?"

Еми да, апсолутно е возможно!

Покрај взаемните здравици и секакви други изливи на љубов, братство и пријателство за време на посетиве, господата монарси си ги отвориле и чекмеџињата па почнале и ордени и медаљи да делат.

Српскиот крал Александар Караѓорѓевиќ на бугарскиот министер за трговија и индустрија:За да не остане покусо во изливите на љубов, еве го и бугарскиот цар Борис Трети со повеќе ордени и одликувања за високи српски функционери:Му тргнало, па изгледа се забораил со одликувањава за Србиве Борис... :)


Значи сума-сумарум овие уште што не се залапале. А којзнае може и тоа да го направиле кога немало камери наоколу. :X3:

Темава нека служи за поттик и како инспирација на секој еден Бугарин што ќе дојде овде да смогне сили и да ни достави барем неколку скена од нивните-бугарски весници што во тоа време известувале за истиве срдечни бугарско-српски посети на највисоко ниво.
Се разбира, ако им стиска…
 
Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20
Хе, две посети и голема вуна! Па Србиа и Бугариа тогаз имат нормални официални односи, тоа е ништо, кого чекали.
Вапросот е многу длабок и нема как да се изасно со вадене от контекст. Требе да се почне от 1919, доагането на БЗНС (пројугословенска партиа и борци за Балканска федерација), поделот на левите (Горги Петров, Димо Хаджидимов) и десните (Протегеров, Александров, Чаулев) во ВМРО, превратот 1923, проблемите през 1924 - ноти от Србиа, Франциа и Англиа против Бугариа зарад ВМРО, арестите на деиците от Цанков потоа и уште по-големиот осврт кон Коминтерна, маискиот коминтерновски манифест, заплахата кон Александорв от Коминтерна да се уклучи со земеделци и комунисти во бробата против Царството, убиството на Александров, после улогата на Ванчо превратот до преваратот 1934, разстурането на сите партии во Бг потоа и многу други нешта. Многу нешта са умешани, но да кажеш, дека Бугариа и Србиа заеднички радили против ВМРО е велика лага, ама се пак МАНУ ти е водител.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
За приближување меѓу Југославија и Бугарија почна да се зборува уште во 1927 година. Статии има стотици. Еве една од истата 1927 година.


 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.487
Поени од реакции
1.905
Оваа „љубов“ ако можам така да ја наречам е повеќе вештачка љубов, бидејќи ова респектирање кон Југославија од страна на Бугарија е само страв. Заради тој страв да не дојди до судир помеѓу Југославија и Бугарија, Бугарите успеваат да ја забранат ВМРО како организација, а со тоа го протеруваат Ванчо Михајлов и го прогласуваат за отпадник.
 
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Леле леле....Колко се татарите изнервираа сега..

Па лесно е да си направиш лубов кога делиш нешто што не е твое...

А инаку се мразат и ден денес...ама тогаш некако се засакаа кога ја делиа Македонија....
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
Оваа „љубов“ ако можам така да ја наречам е повеќе вештачка љубов, бидејќи ова респектирање кон Југославија од страна на Бугарија е само страв. Заради тој страв да не дојди до судир помеѓу Југославија и Бугарија, Бугарите успеваат да ја забранат ВМРО како организација, а со тоа го протеруваат Ванчо Михајлов и го прогласуваат за отпадник.
Бугарија нема загубена битка против Србите, така што не станува збор за "респектирање ". Односите меѓу Бугари и Срби биле добри до 1885, кога Србија нападна братксата словенска држава, чие население повеќе пати и е помагало. ВМРО е забранета во сосема други причини.
--- надополнето: 4 јули 2012 во 22:09 ---
Леле леле....Колко се татарите изнервираа сега..

Па лесно е да си направиш лубов кога делиш нешто што не е твое...

А инаку се мразат и ден денес...ама тогаш некако се засакаа кога ја делиа Македонија....
Кој е изнервиран? Ништо туѓо не делим. Воопшто не се мразиме со Србите.

Кога требаше да се дели Македонија воопшто не сме се "сакали", инаку немаше да водиме Втората балканска војна.
 
Член од
5 октомври 2011
Мислења
149
Поени од реакции
228
Српско-бугарски рат је био рат који је 14. новембра 1885. године. Србија објавила Бугарској, а чији је непосредни повод било припајање Источне Румелије Бугарској, које је извршено кршењем одлукâ Берлинског конгреса. Сматрајући да је то пореметило равнотежу на Балкану, краљ Милан је вршио притисак на бугарску дипломатију, а када му то није уродило плодом одлучио је да целу ствар реши ратом. Међутим, боље наоружана и уз то боље мотивисана бугарска војска извојевала је победу на Сливници, да би убрзо потом пребацила рат на територију Србије, што је довело до пада Пирота и повлачења српске војске све до Ниша. Неочекивани успеси бугарске војске приморали су велике силе, у првом реду Аустроугарску, да се укључе у посредовању око потписивања примирја. Мир је закључен у Букурешту 2. марта 1886. године.Тоа е едниствениот споменик на победата во светот кој прикажува тага од победата.
Бугарија никогаш нема да прости тоа преда
телство на Србите
 
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Кој е изнервиран? Ништо туѓо не делим. Воопшто не се мразиме со Србите.
.
Делешете ја.....и тогаш се сакасте..

Во Србија кога кажеш Бугар помислиш на најгоро нешто....

Тута-бугарин...
Туто бугарско иза леђа...
Бугарка - (кога дадеш кош од глупа позиција...)
Развалио сам те ко бугарску скупштину....
Бугарска посла.....
Глуп си као бугарин....
Не буди бугар....
 
Член од
6 април 2007
Мислења
678
Поени од реакции
187
Србите се природни неприjатели на бугарската нациjа. Затоа никако не може да постои љубов. Под притисоци на историските околности морале да глумат. Србиjа две децении ги губеше деловите туѓа териториjа заграбени за време на воjните само заради победите на неjзините соjузници. Чудна е судбината на небеските народи. Работата не е завршена така да допрвин ќе има сеир, доколку дозволите, додека Бугариjа стои цврсто на Балканот.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.487
Србите се природни неприjатели на бугарската нациjа. Затоа никако не може да постои љубов. Под притисоци на историските околности морале да глумат.
Замисли, овој одговор треба да биде повеќе од доволен кога се работи за Бугариве.


Србиjа две децении ги губеше деловите туѓа териториjа заграбени за време на воjните само заради победите на неjзините соjузници. Чудна е судбината на небеските народи. Работата не е завршена така да допрвин ќе има сеир, доколку дозволите, додека Бугариjа стои цврсто на Балканот.
Оф-топик си, твоите политичко гатачки способности не се за овој форум.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.699
Поени од реакции
1.609
Ченто ги покажал вашите весници, јас ќе ги покажам нашите. Прво „Штурец“, до пол сат и „Македонија“
1. Валканите подметнувања не ти биле дозволени ни порано, а дефинитивно нема да ти бидат дозволени ни сега.
Весникот "Политика" е СРПСКИ, а не македонски весник.

2. Не беше побарано да покажете хумористични бугарски весничиња и публикации во врска со посетите, туку официјални реномирани весници.
Знаеш ти многу добро кои се тие.


Ако беше целта да ја затрупам темата со спам можев и јас да ги испосечам и наредам овде сите поединечни слики и посебни статии од срдечните посети полни со взаемна љубов.

Да повторам, постирај ги написите од реномираните бугарски весници во врска со посетиве.

За приближување меѓу Југославија и Бугарија почна да се зборува уште во 1927 година. Статии има стотици. Еве една од истата 1927 година.
Од кој точно весник е ова? Страна?
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.699
Поени од реакции
1.609
Оваа „љубов“ ако можам така да ја наречам е повеќе вештачка љубов, бидејќи ова респектирање кон Југославија од страна на Бугарија е само страв. Заради тој страв да не дојди до судир помеѓу Југославија и Бугарија, Бугарите успеваат да ја забранат ВМРО како организација, а со тоа го протеруваат Ванчо Михајлов и го прогласуваат за отпадник.
Казаки, да не потпаѓаме под нивните пропагандни обланди и бесмислици.

Нема ништо "вештачко" во очигледно срдечниве и полни со љубов взаемни посети прикажани овде.
Како на друг начин ќе ги објасниш (меѓу многуте други гестови) овие поклонувања на бугарсково царче Борис Трети:

А ова па е јаготката на врвот од тортата:Еве прибидејќи 99% од сите Бугари учат историја од Википедија, да видиме што пишува таму. Зошто Србите го нарекуваат Петар Први Караѓорѓевиќ "Велики Ослободилац"..?!?
Што ли "ослободил" тој..?

Фототипно од тука: http://sr.wikipedia.org/wiki/Петар_I_Карађорђевић:facepalm:
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
74
Ti dali si slusnal za PROTOKOL?

Koj ke dojdese vo Sofija se poklonuvase na Mavzolejot na Georgi Dimitrov.
Vcera go gledav Ajzenhauer so Hruscov na mavzolejot na Lenin kako se raduvaat na edna parada.

I sto ako Boris odil vo Belgrad? Bugarija bila togas vo izolacija od sosedite, sakala na nekoj nacin da vodi dialog. Politika!
 
На врв Bottom