Бугарското влијание и окупација на Македонија

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Добар си да си ебиш векот, секој левче си го заслужуваш. Кој ги осуди сите тие фашисти? комунистите. Вие го изгласавте комунизмот за геноциден и ги рехабилитиравте исте нивни жртви. А кои беа жртвите?Соработниците на фашизмот. Еј навистина ако си убеден во ова што го пишуваш ме интересира со што ве хранат таму во Бугарија?
Комунизмот во Бугарија беше криминален режим. Не се рехабилитираат фашистите, само луѓето кои се погрешно осудени. Меѓу жртвите огромен број имало невини луѓе. Практично во секое бугарско семејство има жртви на комунистите - без разлика дали се убиени, судени, положени во концентрациони логори, лишени од работа и образование, украден имот итн. Александар Белев, за кој се знае дека бил фашист, не бил рехабилитиран. На други им беа укинати казните бидејќи не ги исполнија казните што ги заслужија според законот.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
4.889
Поени од реакции
6.521
Комунизмот во Бугарија беше криминален режим. Не се рехабилитираат фашистите, само луѓето кои се погрешно осудени. Меѓу жртвите огромен број имало невини луѓе. Практично во секое бугарско семејство има жртви на комунистите - без разлика дали се убиени, судени, положени во концентрациони логори, лишени од работа и образование, украден имот итн. Александар Белев, за кој се знае дека бил фашист, не бил рехабилитиран. На други им беа укинати казните бидејќи не ги исполнија казните што ги заслужија според законот.
Дали им била исправна одлуката да ги погубат Богдан Филов и Принц Кирил?
 
Член од
28 јуни 2018
Мислења
658
Поени од реакции
808
Светски весници на сојузничките земји? Немој да ми кажеш дека мислиш дека за време на војна нема лажење и пропаганда меѓу завојуваните страни. Дали веруваш дека ова е вистина за 32.000 убиени?
Автоматски споено мислење:


1) Окупација е воен термин што значи распоредување на трупи на една земја на територијата на друга земја. Царството Бугарија распоредува свои војници на територијата на Кралството Југославија, кое го потпиша безусловното предавање.
2) Административен и граѓански термин што означува кој управува со територијата.
3) По наредба на нацистичка Германија, Евреите биле собрани и транспортирани до границата на кралството и предадени на Германците, кои ги транспортирале во Треблинка, а таму нацистите го направиле со нив тоа што го направиле.

Имаме бугарска управа и бугарска воена окупација на територии кои претходно му припаѓале на Кралството Југославија и биле дадени на управа од Германија на Царството Бугарија. Дали сега ти е јасно?
Мене само не ми е јасно зашто ви смета кога ве нарекуваат фашисти и негатори на историски факти. Ете имаш и од Евреи директно кој што како праел пред 80 години.

тоа однесувањето на вашите европратеници е ОК? Не е профашистичко? Не е негација на историски вистини во 2023? Или сега периодов модерно е да се биде пронаци и да се негираат или извитоперуваат фактички настани, па одма да се вклучите во групата...
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Добро е напишано, но никој нема да го прочита целот:

* Фашистичките партии и движења никогаш не станаа масовно движење во Бугарија.
* На Запад се сметаше за царска диктатура
* Во марксистичката историја се опишува како монархофашизам

Северна Македонија има марксистичко толкување на режимот во Бугарија.

Автоматски споено мислење:

Дали им била исправна одлуката да ги погубат Богдан Филов и Принц Кирил?
Апсолутно незаконски беше да се осуди Богдан Филов на смрт, како и кнезот Кирил. Нив не им судеше редовен суд, туку создаден со цел да ги убие сите поистакнати интелектуалци кои би биле во опозиција на комунистите.

Врховниот суд на Република Бугарија:
"Според судот, постои јасна неоснованост на судскиот акт поради објективната и субјективната неусогласеност на делата опишани во соодветниот обвинителен акт или поради тоа што фактичките состојби прифатени како утврдени од судот очигледно не се поткрепени со доказите во случајте. Во овој дел треба да се поништат заверените судски акти, поради сторени посебни материјални повреди во смисла на чл. 356 во врска со чл. 328, точка 4 од Граѓанскиот законик, а во присуство на основите од чл. 336 од Граѓанскиот законик во врска со чл. 358, ст. 4 ЗКП обвинетите мора да бидат прогласени за невини и ослободени од обвиненијата против нив."

Има над 10.000 пресуди, не повеќе од 200 се укинати.
 
Последно уредено:
Член од
28 јуни 2018
Мислења
658
Поени од реакции
808
Северна Македонија има марксистичко толкување на режимот во Бугарија.

Овој погоре какво толкување на режимот во Бугарија има?

Ова подоле што е? На што личи ова?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537

Овој погоре какво толкување на режимот во Бугарија има?

Ова подоле што е? На што личи ова?
Секој има свое мислење. Има секакви историчари со секакви мислења. Не е потребно да го толкувам мислењето на секој историчар. Тоа се поединци кои имаат право на сопствено мислење, кое се разликува од мислењето на мнозинството. Еве нештдо друго:
Може да видиш и нешто на проф. Михаел Бар-Зоар - исто така еврејски историчар

Ова подолу е слично на горенаведеното - лично мислење кое се разликува од мнозинството. Пред 10-тина години, висок германски дипломат во Македонија изјави дека Германија е целосно виновна за судбината на македонските Евреи. Сепак, очигледно ова не е доволно за вас. На типичен марксистички начин, тој сака целата вина да биде во Бугарија.

Интересно е како секогаш го наоѓате негативното за Бугарија, а само негативното за Северна Македонија, а вие сте опседнати со овие две работи. Погледнете што вели мнозинството.

Еве еве уште едно мислење во другата насока:
Со децении Хитлеровиот Mein Kampf (Мојата борба) е изложен во книжарниците и супермаркетите во Скопје.

Момче среде јавен настан среде Скопје ја поздравува публиката со зиг хајл.

Скопски хипстер среде Меморијалниот центар на холокаустот во Берлин покажува среден прст.

Илјадници среде плоштад на 500 метри од Музејот на холокаустот пеат за гасните комори.

Амбасадор кој сака да удави цели народи е поддржан од владата и поздравен како либерален шампион.

Татко и син со очигледен идентитет се гордеат и профитираат од омразата на цела нација.

Уредник на телевизија препорачува јавен бојкот на се што е албанско. Друг го бара истото за Бугарите.

Во земја каде Јотова е провокатор, а Додик и Цвијановиќ се „добредојдени гости“.

А овие се згрозените од фашистот Михаилов. Во Македонија не владее фашизмот поради Михајловистите, туку поради платените привилегирани националсоцијалисти. Од што би се чувал и Михаилов.
Автоматски споено мислење:

Мене само не ми е јасно зошто им смета ако некој ги нарекува фашисти, кога секој ден се однесуваат фашистички...

Тука не се работи за еден настан што се случил некогаш пред 80 години па сега заради тој еден настан ние нонстоп им збориме дека биле фашисти...

Бугарија и претставнициве на бугарскиов народ (колегиве на форумов, европскиве пратеници) не престанаа да споменуваат дека се гордеат со тоа што го правеле, не престанаа со фашистички провокации и напади кон нас, негирање на депортација на Евреи (што е историски факт, нема што тука да се коментира кој како разбира и слично), не престанаа со извртување и смешно толкување официјални документи...

не ми е јасно како по сето тоа, ним им смета ако некој ги нарекува фашисти... според нив тие треба да си се гордеат со тоа...

до блгарчетата на форумот: Што мислите ОК е начинот на однесување на вашите европратеници? нормално е такви профашистички изјави да се даваат во 2023? не ли ви е срам?
Никаде не сум напишал дека сум горд на загубата на невините жртви за време на Втората светска војна. Евреите се невини и никогаш не сум напишал дека се гордеам што се депортирани со помош на Царството Бугарија. Начинот на кој се однесува Џамбазки не е во ред - тој е дел од партија која нема ни да биде дел од изборите за 2 недели и не го застапува мислењето на бугарскиот народ или на бугарските политичари.
Автоматски споено мислење:

 
Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
11.128
Поени од реакции
19.872
Секој има свое мислење. Има секакви историчари со секакви мислења. Не е потребно да го толкувам мислењето на секој историчар. Тоа се поединци кои имаат право на сопствено мислење, кое се разликува од мислењето на мнозинството. Еве нештдо друго:
Може да видиш и нешто на проф. Михаел Бар-Зоар - исто така еврејски историчар

Ова подолу е слично на горенаведеното - лично мислење кое се разликува од мнозинството. Пред 10-тина години, висок германски дипломат во Македонија изјави дека Германија е целосно виновна за судбината на македонските Евреи. Сепак, очигледно ова не е доволно за вас. На типичен марксистички начин, тој сака целата вина да биде во Бугарија.

Интересно е како секогаш го наоѓате негативното за Бугарија, а само негативното за Северна Македонија, а вие сте опседнати со овие две работи. Погледнете што вели мнозинството.

Еве еве уште едно мислење во другата насока:

Автоматски споено мислење:


Никаде не сум напишал дека сум горд на загубата на невините жртви за време на Втората светска војна. Евреите се невини и никогаш не сум напишал дека се гордеам што се депортирани со помош на Царството Бугарија. Начинот на кој се однесува Џамбазки не е во ред - тој е дел од партија која нема ни да биде дел од изборите за 2 недели и не го застапува мислењето на бугарскиот народ или на бугарските политичари.
Автоматски споено мислење:

bugar, gi sobravte ko stoka, gi kacivte u voz i gi prativte u sigurna smrt.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.190
Поени од реакции
3.991
Тоа значи дека трупите заземаат одредена територија.
Автоматски споено мислење:


1. Советски брод нападнал бугарски товарен брод и бил одбиен.
2. Борба против партизаните
3. Посети на бугарски офицери.
4. Англо-американски авиони ја бомбардираа Софија и беа одбиеним, а воениот персонал е заробен според Женевската конвенција.

Дали е ова наше вистинското војување до 1944 година? Колку воени жртви имаме во периодот 1941-1944 година, исклучувајќи ги жртвите на Титовите партизани, оние на Михајловиќ и Недиќ?
Шеќердисиување.
Автоматски споено мислење:

Секој има свое мислење. Има секакви историчари со секакви мислења. Не е потребно да го толкувам мислењето на секој историчар. Тоа се поединци кои имаат право на сопствено мислење, кое се разликува од мислењето на мнозинството. Еве нештдо друго:
Може да видиш и нешто на проф. Михаел Бар-Зоар - исто така еврејски историчар

Ова подолу е слично на горенаведеното - лично мислење кое се разликува од мнозинството. Пред 10-тина години, висок германски дипломат во Македонија изјави дека Германија е целосно виновна за судбината на македонските Евреи. Сепак, очигледно ова не е доволно за вас. На типичен марксистички начин, тој сака целата вина да биде во Бугарија.

Интересно е како секогаш го наоѓате негативното за Бугарија, а само негативното за Северна Македонија, а вие сте опседнати со овие две работи. Погледнете што вели мнозинството.

Еве еве уште едно мислење во другата насока:

Автоматски споено мислење:


Никаде не сум напишал дека сум горд на загубата на невините жртви за време на Втората светска војна. Евреите се невини и никогаш не сум напишал дека се гордеам што се депортирани со помош на Царството Бугарија. Начинот на кој се однесува Џамбазки не е во ред - тој е дел од партија која нема ни да биде дел од изборите за 2 недели и не го застапува мислењето на бугарскиот народ или на бугарските политичари.
Автоматски споено мислење:
Искрено и ме здоболе што мислиш за џамбаски и каракачанов оти дркате на љупчо ѓорѓиевски и бучковски со тенковите кога ви одговара
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
bugar, gi sobravte ko stoka, gi kacivte u voz i gi prativte u sigurna smrt.
Значи, не е виновна Германија која имаше контрола над нив и всушност нареди нивна екстрадиција и ги истреби, не се виновни вашите дедовци што и тие беа дел од администрацијата и полицијата што ги екстрадираше, спроведувајќи ја наредбата на Царството? Единствената грешка е на Царството Бугарија, кое ја изврши наредбата на Германија? Погледнете во огледало да видите кој физички ги натоварил Евреите во возовите и им ги предал на Германците.

Бугарија има свои маани, како и вашите предци, но главната вина е на Германија. Не случајно германскиот амбасадор во Скопје ја превзе целата вина на Германија за судбината на Евреите - целата.
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.469
Поени од реакции
13.513
Ова като блгараки језик ми изгледа мене...

20220724_131011.jpg
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Ова като блгараки језик ми изгледа мене...

Прегледај го приврзокот 371590
А мене ми личи на договор меѓу Царството Бугарија и Германија за иселување на Евреи. Договорите се потпишуваат на најмалку 2 јазици.
Забележи дека успеавме да ги спречиме иселувањето на Евреите кои се во брак со други етноси - нешто што не е дозволено во Германија и за Евреите од други земји.
Германскиот ополномошник ќе обезбеди возовите... како тоа германски полномошник ќе обезбеди „бугарски“ возови?
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
11.128
Поени од реакции
19.872
Значи, не е виновна Германија која имаше контрола над нив и всушност нареди нивна екстрадиција и ги истреби, не се виновни вашите дедовци што и тие беа дел од администрацијата и полицијата што ги екстрадираше, спроведувајќи ја наредбата на Царството? Единствената грешка е на Царството Бугарија, кое ја изврши наредбата на Германија? Погледнете во огледало да видите кој физички ги натоварил Евреите во возовите и им ги предал на Германците.

Бугарија има свои маани, како и вашите предци, но главната вина е на Германија. Не случајно германскиот амбасадор во Скопје ја превзе целата вина на Германија за судбината на Евреите - целата.

mi e gajle mene za germanija na 2000 km od mkd oni si priznavaat deka se fasisticki gomna. mene mi ste bitni vie lokalnite balkanski fasisticki gomna so koj se granicime. sakame nekeme komsii ni ste i mora da si go priznaete fasistickoto minato i genocidot koj ste go izvrsile za bar da ne vi se obrakame ko gomna. do toj moment vie ste fasisticki gomna i nisto poveke.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
mi e gajle mene za germanija na 2000 km od mkd oni si priznavaat deka se fasisticki gomna. mene mi ste bitni vie lokalnite balkanski fasisticki gomna so koj se granicime. sakame nekeme komsii ni ste i mora da si go priznaete fasistickoto minato i genocidot koj ste go izvrsile za bar da ne vi se obrakame ko gomna. do toj moment vie ste fasisticki gomna i nisto poveke.
Бугарија не беше фашистичка држава. Во Бугарија имаше фашизам, исто како и во повеќето европски земји. Големината на ова движење е под европскиот просек. Учествувавме во геноцидот на Евреите. Нашата улога беше да извршиме нешто што некој друг го наредил.

Сепак, добро е да ги признаете и фактите дека не сте направиле ништо за да ја спречите депортацијата, како и фактот дека Евреите физички биле товарени и транспортирани и од вашите претходници - татковци, дедовци, прадедовци, кои биле дел од бугарската администрација, полиција и војска.

Ова се фактите.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom