Бугарското влијание во Македонија/Бугарска „окупација“ на Македонија

Член од
9 декември 2012
Мислења
529
Поени од реакции
400
Само од таа реченица за Солун треба ти е јасно колку ја знае историјата и колку има читано. Збори на памет.
Ајде на памет зборувам. Ама да гледаш Жирафа, и да тврдиш дека не постои хахаха. И друга работа, ако на споменикот пишува убиен од фашистичката бугарска рака, или нешто слично, незнам зашто се лутите. Па ваљда не се идентификувате со фашистичката власт тоа време.
Автоматски споено мислење:

Имах толкова прашаниjа, само тоа ли измисли по нив?
;)
Не те разбрав?
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
393
Поени од реакции
1.203
Истото го пишува. Бугарија била на страната на Германија.
Автоматски споено мислење:


The desire for territorial expansion at the expense of Yugoslavia and Greece and the expectation of a German victory led Boris to join the Axis on March 1, 1941. German troops used Bulgaria as a base from which to attack Yugoslavia and Greece. In return, Bulgarian forces were permitted to occupy Greek Thrace, Yugoslav Macedonia, and part of Serbia.
Thanks for the work. Нешто за Солун?
 
Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
529
Поени од реакции
400
Thenk

Thanks for work. Нешто за Солун?
Дали и таму сте биле ослободители за втора светска војна? Што пишува во учебниците?
Ова на англиски што пишува,истото е во вашите учебници?
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
393
Поени од реакции
1.203
Дали и таму сте биле ослободители за втора светска војна? Што пишува во учебниците?
Ова на англиски што пишува,истото е во вашите учебници?
Абсолутно истото го пишува во бугарските учебници. Само за Солун ништо не пише затоа прашав.
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
812
Поени од реакции
163
Значи ослободители и на Солун сте?
За Солун пише, дека е втор по големина град во Грциja. Големо пристаниште, трговски и индустриски центар.
За Романиjа пише, дека е земја во Jугоисточна Европа. Население 21 милиона. Површина 238 391 кв. км. Северна соседка на Бугариjа.
За Скопjе (ако прашаш за 1940 г.) - град во Кралство Jугославиjа, административен центар на Вардарска бановина. Население - главно jужни срби и албанци. Jужните срби биле сречни од тоа, дека са jужни срби.
.................................

Финска, Словачка, Хрватска, Унгариjа, Романиjа, Б'лгариjа, Таjланд, .....Шпаниjа..... са партнери и сојузници на Германија или са дел од Троjниот пакт. Зошто според вашите учебници некои од тези држави са фашисти'чки, а други не са?
Да те прашам - што пишуват вашите учебници - на 25 март 1941 г. Кралство Jугославиjа (и jужните срби во него) какви са? Фашисти или антифашисти?
На 23.08.1939 г. СССР (Русиjа) антифашисти ли беха?

Та што пишуват вашите учебници?
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
393
Поени од реакции
1.203
Значи ослободители и на Солун сте?
Бугарската армиjа не е окупирала Солун во II светска воjна.
И да за соселаните на дедо ми окупациjата на Серско е ослободуване. За грците е жесток геноцид.
 
Член од
9 декември 2012
Мислења
529
Поени од реакции
400
За Солун пише, дека е втор по големина град во Грциja. Големо пристаниште, трговски и индустриски центар.
За Романиjа пише, дека е земја во Jугоисточна Европа. Население 21 милиона. Површина 238 391 кв. км. Северна соседка на Бугариjа.
За Скопjе (ако прашаш за 1940 г.) - град во Кралство Jугославиjа, административен центар на Вардарска бановина. Население - главно jужни срби и албанци. Jужните срби биле сречни од тоа, дека са jужни срби.
.................................

Финска, Словачка, Хрватска, Унгариjа, Романиjа, Б'лгариjа, Таjланд, .....Шпаниjа..... са партнери и сојузници на Германија или са дел од Троjниот пакт. Зошто според вашите учебници некои од тези држави са фашисти'чки, а други не са?
Да те прашам - што пишуват вашите учебници - на 25 март 1941 г. Кралство Jугославиjа (и jужните срби во него) какви са? Фашисти или антифашисти?
На 23.08.1939 г. СССР (Русиjа) антифашисти ли беха?

Та што пишуват вашите учебници?
Фашисти биле , убаво си пишува. И после доаѓа Германија од територијата на Бугарија,и тука се растовараат фашистичка бугарска војска,а од тука се селат 7000 Евреи. Македонски.
Автоматски споено мислење:

Бугарската армиjа не е окупирала Солун во II светска воjна.
И да за соселаните на дедо ми окупациjата на Серско е ослободуване. За грците е жесток геноцид.
Епа за вас ако е ослободување ,за нас е фашизам.
Автоматски споено мислење:

Истото го пишува. Бугарија била на страната на Германија.
Автоматски споено мислење:


The desire for territorial expansion at the expense of Yugoslavia and Greece and the expectation of a German victory led Boris to join the Axis on March 1, 1941. German troops used Bulgaria as a base from which to attack Yugoslavia and Greece. In return, Bulgarian forces were permitted to occupy Greek Thrace, Yugoslav Macedonia, and part of Serbia.
Ако може да ми кажете што е смешно?
Излив на емоција од фашистичките гени?
 
Последно уредено:

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
812
Поени од реакции
163
Фашисти биле , убаво си пишува.
Автоматски споено мислење:
Jужните срби ли?
:)

Вие децата ги учите дека Бугарија не била во сојуз со Германија? За Солун , Романија и Македонија од 1941-1944 што ги учите?
Јас сум учел дека Бугарија за време од 1941 има администратори во Солун, Македонија и Романија. Во Европа сум учел .
Ајде ако си паметен најди за Солун и Романија? Ако неможеш не е страшно. Ќе помогнам..
Ајде ако си паметен најди за Солун и Романија? Ако неможеш не е страшно. Ќе помогнам...
;)
 
Член од
5 декември 2021
Мислења
70
Поени од реакции
52
Фашисти биле , убаво си пишува. И после доаѓа Германија од територијата на Бугарија,и тука се растовараат фашистичка бугарска војска,а од тука се селат 7000 Евреи. Македонски.
Автоматски споено мислење:


Епа за вас ако е ослободување ,за нас е фашизам.
Автоматски споено мислење:


Ако може да ми кажете што е смешно?
Излив на емоција од фашистичките гени?
Ти го пишувам веке за 5 пат - дај слики од македонски учебник за 8мо одделение да видиме што пишува таму и да направиме споредба.
 
Член од
9 декември 2012
Мислења
529
Поени од реакции
400
За Солун пише, дека е втор по големина град во Грциja. Големо пристаниште, трговски и индустриски центар.
За Романиjа пише, дека е земја во Jугоисточна Европа. Население 21 милиона. Површина 238 391 кв. км. Северна соседка на Бугариjа.
За Скопjе (ако прашаш за 1940 г.) - град во Кралство Jугославиjа, административен центар на Вардарска бановина. Население - главно jужни срби и албанци. Jужните срби биле сречни од тоа, дека са jужни срби.
.................................

Финска, Словачка, Хрватска, Унгариjа, Романиjа, Б'лгариjа, Таjланд, .....Шпаниjа..... са партнери и сојузници на Германија или са дел од Троjниот пакт. Зошто според вашите учебници некои од тези држави са фашисти'чки, а други не са?
Да те прашам - што пишуват вашите учебници - на 25 март 1941 г. Кралство Jугославиjа (и jужните срби во него) какви са? Фашисти или антифашисти?
На 23.08.1939 г. СССР (Русиjа) антифашисти ли беха?

Та што пишуват вашите учебници?
Jужните срби ли?
:)

Ајде ако си паметен најди за Солун и Романија? Ако неможеш не е страшно. Ќе помогнам...
;)
Поентата за Солун и Романија ,дали биле ослободени . Македонија сте ја ослободиле, Солун и Романија исто биле ослободени од Германија. Франција исто. Германија сите ги ослободила.
Автоматски споено мислење:

Ти го пишувам веке за 5 пат - дај слики од македонски учебник за 8мо одделение да видиме што пишува таму и да направиме споредба.
Споредба на македонски учебник со бугарски, грчки, српски, Британика?
Ќе споредиме.
Еве што пишува во македонски учебник по историја.
По 9 септември 1944 година, Бугарија со 130 илјади војници се придружила кон антифашистичката коалиција и учествувала во антифашистичката борба на територијата на Југославија и Унгарија, до конечната капитулација на Германија.
Од 2005 е учебникот македонски.
Ајде да видиме што пишува за Бугарија од 1941 до 9 септември 1944, во бугарски учебник ?
 
Последно уредено:
Член од
5 декември 2021
Мислења
70
Поени од реакции
52
Поентата за Солун и Романија ,дали биле ослободени . Македонија сте ја ослободиле, Солун и Романија исто биле ослободени од Германија. Франција исто. Германија сите ги ослободила.
За Германците од Чешка што мислиш било - окупација или ослободување?

Споредба на македонски учебник со бугарски, грчки, српски, Британика?
Ќе споредиме.
Ама нешто не ти се допаѓа баш.. затоа не даваш слики од македонски учебник.
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
812
Поени од реакции
163
Поентата за Солун и Романија ,дали биле ослободени . Македонија сте ја ослободиле, Солун и Романија исто биле ослободени од Германија. Франција исто. Германија сите ги ослободила.
Поентата ти бе друга:
Јас сум учел дека Бугарија за време од 1941 има администратори во Солун, Македонија и Романија. Во Европа сум учел .
Ајде ако си паметен најди за Солун и Романија? Ако неможеш не е страшно. Ќе помогнам. Ако примаш помош од Македонец.
:vozbud:
 
Член од
9 декември 2012
Мислења
529
Поени од реакции
400
За Германците од Чешка што мислиш било - окупација или ослободување?

Кој го одбрал фашизмот ослободување.Ама нешто не ти се допаѓа баш.. затоа не даваш слики од македонски учебник.
Лично ќе го купам, ќе го сликнам, и ќе ти го пратам да го имаш.
Автоматски споено мислење:

Поентата ти бе друга:

:vozbud:
Поентата ми е таа. Фашистичка власт доаѓа во Македонија. Вие сте дел од Германија. Значи ли дека во Романија и Солун сте ослободители?
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom