Па има.
Немој да ме сватиш погрешно но тука како што го кажа ти не штима се.
Граничникот има право да те праша кај одиш и без виза не те пушта 10000% .
До Тука може би сум јасен.
А да тргнеш со бугарскиот од тука, тебе или било кој го нема во системот на МВР.
Законски нема право да те прашува, ама во МКД може ем да те праша и ем да не те пушти тоа е точно...пошо полициска држава и полицаецот е пред се.... Но знаеш ли колку држави имаат воведено електронска виза каде нигдека во пасошот не пишува дека имаш добиено виза?? така да ако објасниш немаш гајле те пуштаат 100%
Ке му кажеш дека имаш БГ/ЕУ пасош, но му до даваш македонскиот за излез од македонија. Ја ти гарантирам 99,99% нема да имаш пробле.... па колку гастербајтери има македонија со амерички, австралиски, канатски пасоши, голем дел искачаат со македонски па шо визи да им гледаат дали имаат???
А тоа за системот на МВР што има врска кога ти искачаш со МК пасош...и си чист пред македонската државата, за Англија ќе се грижи Scotland Yard не мвр.... но точно дека неможеш со БГ пасош да искочиш на МК граница ако предходно не си влегол со истиот...
Значи практиката по светот е кога влегуваш (ако не си државјанин на таа држава) да те прашуваат кај одиш, а не кога излегуваш... само кај нас се прават нешто на граница демек... каде бе дечки??
Па јас кога сум искачал од англија не ми го ни проверија пасошот, освен тие во авионот ама тие не се од државата...